icon

Čo skolabuje skôr? Naše zdravotníctvo alebo ekonomika?

lenkakravcova
23. mar 2020

Ahojte, čo si myslíte, má zmysel dlhodobá karanténa voči koronavirusu?
Ako sa na to pozerám, tak Čína po troch mesiacoch úplnej karantény síce znižuje počty nakazenych, ale stále sa tam nejaké vyskytujú - a stačí jeden nezachyteny zo zahraničia po zrušení karantény a nebude to tam opäť ako predtým? 🤔
Neznici nám dlhodoba karanténa skôr ekonomiku, položí na kolená podnikateľov, jasle, kadernícky, kozmetický, gastro služby, skoly..? 😕😉 Nevymrie nam takýmto štýlom karantény, ak bude trvať štyri - šesť mesiacov skôr zvyšná populácia od hladu v snahe ochrániť tých ktorí sú teraz najviac ohrození (starí, chori) ? 😶
Myslíte si že to má zmysel, pripadne ako dlho je táto karanténa udržateľný?

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
sunny8
23. mar 2020

@zalka upozornila som rovnako jeho ako aj pani bez rúška že by si ho mali dať aby neohrozovali ľudí okolo seba. Samozrejme kto bude počúvať radu od "decka" .. nie som ten typ že budem po niekom bliakať poviem kľudne a nech si každý urobí čo uzná za vhodné. Nebolo sa ani kde postaviť mimo ľudí lebo sa hneď tlačili do dverí keď vyšiel ten čo tam bol predtým tak som si stala na svojom mieste inak by ma všetci poobehovali. Ako hovorím dám šatku rukavice rúško lebo inak to nejde. Slečny sa tam prechádzali bez rúška (tipujem takých 15-16rokov) akoby sa nič nedialo.

zuzka1117
23. mar 2020

@lenkakravcova ale si uvedom že to nie je len o dôchodcoch. Keď sa zahlti a skolabuje zdravotníctvo tak je veľká šanca že zomrie aj veľa mladých ľudí alebo ľudí v strednom veku. Dajme tomu že sa ti zhorší dýchanie a stačilo by ťa len napojiť na kyslík ale nebudú mať kde. Môžu nastať situácie že zomrú ľudia iba kvôli tomu že nebude voľnej techniky. Myslim ze ľudský život je presnejší ako ekonomika, hlavne ak je recesia celosvetovy problém. My aj keby sme všetko nechali po starom tak príde depresia, nasa ekonomicka situácia záleží od celého sveta

sunny8
23. mar 2020

@mogaa zasa sa ozvala inteligencia 👏

zuzka1117
23. mar 2020

@zuzka1117 ludsky život je dôležitejši som chcela napísať

zalka
23. mar 2020

@sunny8 dobre si spravila, ale ťažko posudzovať podla jedného všetkých.

Ked si tak vezmem cca 10 dní do zadu, v obchodoch nebolo rúšok, nebolo dezinfekcie a ludia na ulici rúška nemali. Pár výnimiek. Ako postrehla som menej ludí vo vlaku, menej ludí v MDH, ale rúška neboli. Potom prišlo vyhlásenie minoriadnej situácie, a následne nato núdzového stavu. Ludí vo vlaku bolo menej, v MHD tiež ale už všetci mali rúška, v obchodoch tiež.
Čiže vnímam to ako pozitívum, že ludia si tie rúška dali. Ludia, ktorí sú zodpovední , ktorím záleží na ostatných, aj ked viem že to nie je 100% aj tých 90% alebo koľko tie rúška používa , aj to pomôže. Viem ako čudne po mne pozerali ludia ešte v novembri u obvodného lekára, ked som si dala rúško, lebo chrípky a ja osobne to nie veľmi dobre znášam a rýchlo sa nakazím, tak som sa chcela chrániť, tak rúško na pusu a idem .. a všetci na mňa ako na cvoka sa dívali.
A to bol november, a teraz marec a rúška má temer každý. Už nebude čudné pre občanov, dať si rúško v čase chrípok ako to robia japonci a čínania a korejčania ( najviac som toho pred rokmi videla v prahe) ... už hádam aj my budeme zodpovednejší voči sebe a svojmu okoliu.
Minule som sa pousmiala na parkovisku pred kauflandom ( bývam v oblasti, kde je dosť romov), že prišli k vozíku, natiahli rukávi a poutierali si vozík a šli dnu, rúška na ústach, ak nemali rúško tak potom další mali šatky abo šály natiahnuté, fakt pousmiala som sa. Lebo ma to prekvapilo a milo ma to prekvapilo.

uhnakova
23. mar 2020

Ja dufam, ze bude casom (cim skor, tym lepsie) nejaka ucinna liecba. Tym padom by mohli opatrenia zoslabnut a postupne by sa od nich upustilo uplne. Je jasne, ze ak potrvaju opatrenia dlho (dlhsie nez par mesiacov), vela ludi nebude mat peniaze na bezny zivot. To by mohlo viest k obcianskym nepokojom. A to si asi nepraje nikto.

lentilkaxxx
23. mar 2020

@lenkakravcova. Zdravotníctvo dostane neskutočne zabrať, to už vidíme teraz.
Viac sa však bojím o ekonomiku. Firmy budú odďaľovať platbu dane z príjmu kvôli posunutým daňovým priznaniam. DPH za február ešte OK, ale za marec bude bieda. Tým, že ľudia obmedzia nákupy do budúcna, tak aj ďalšie mesiace bude mat štáť výpadky. Nebude sa nakupovať "luxusný" tovar v takom množstve, autá, dovolenky, služby, bez ktorých vydržíme, výmena elektroniky tiež počká. Predpokladám rapídny úbytok príjmov do štátneho rozpočtu a na druhej strane veľké neočakávané výdavky.
Časť firiem úplne skrachuje, lebo nebudú mať neskôr odbyt. Časť aj tak zrujnujú terajšie náhrady miezd, keď neprodukujú, a v budúcnosti to tak ľahko nedoženú. Iné, napr.potravinárske síce odbyt mať budú, ale teraz majú rapídne zvýšené náklady na výrobu, takže aj tam pôjdu mzdy dole. O živnostníkoch, ktorí zamestnavajú ludí v pracovnom pomere, radšej ani nehovorím, des. Firmy ako prvých prepustia cudzincov, agentúrnych zamestnancov, časť SZČO a málo produktívnych, ale aj tak budú škrtiť, čo sa dá. Takže zamestnanci budú radi, že budú radi a veľa výdavkov obmedzia, čo zas vyvolá reťazovú reakciu (klesnú služby, dovolenky, luxusný tovar). Dojdú úspory a budú nezaplatené hypotéky, spotrebáky a osobné bankroty. Ak sa ten sajrajt rýchlo nezlikviduje, máme tu stav z roku 2009 alebo ešte horší 😐

sisaka
23. mar 2020

@maciatkolulu tie ruška sú absolútna katastrofa, včera som mala na vlastne oči možnosť vidieť ako “chránia” keď si ich da človek, čo nevie nič o kontaminácii. U nás tiež nikto ruška nenosí, ale videla som včera dve ženy (Možno patrili do nejakej rizikovej skupiny...) pri nákupoch, neboli spolu, jedna mala previazanú šatku, druha mala ruško, obe mali rukavice, každú som sledovala po dobu menej ako 5 minút, za ten čas obychtali rukavicami nákupný vozík na viacerych miestach, rôzne potraviny, popritom si niekoľko krat upravili masku, padajúce vlasy do tvare, pošuchali čelo. Ak nejaký vírus bol na predmetoch, ktoré chytali a následne na rukaviciach, tak im skončil vo vlasoch, očiach, na ruškach a neviem kde všade ešte a to som ešte nevidela akým spôsobom si dali dole rukavice a samotnú masku
Toľko k noseniu masiek

diewcatqoo
23. mar 2020

Restriktivne opatrenia su urcite nevyhnute na to, aby sa sirenie virusu spomalilo. V pripade, ze by sa tieto opatrenia neprijali, virus by sa siril rychlo a zdravotnictvo by urcite skolabovalo, nakolko nemame v nemocniciach dostatok pristrojov, ktore pomahaju pri tazkych stavoch. Myslim, ze slo hlavne o to, spomalit sirenie, aby sa v pripade tazkych stavov mohla poskytnut zdravotna starostlivost viacerym ludom.
Virus tu s nami bude urcite dlhsiu dobu a tieto opatrenia coskoro budu musiet povolit, inak by mohlo dojst k obcianskym nepokojom. Otazne je, ako to chce vlada riesit dalej. Myslim, ze sami to este nevedia, kedze na takuto situaciu nebol nikto pripraveny.
Co si ale myslim je, ze az sa cela tato situacia upokoji (bud sa najde liek, prip ludia nadobudnu imunitu), zacne sa velky ekonomicky rozmach. Tym, ze zomru stari a chori, ktori su v podstate pre ekonomiku pritazou, ekonomike statov sa ulavi a bude sa moct rychlejsie rozvijat.
Prosim, odpustite si narazky, ze som necitliva voci starym a chorym. Mam rodicov a babku, o ktorych mam obavy, sama mam tiez nejake zdravotne problemy, tak asi som tiez ohrozena.. ale z racionalneho hladiska je to jednoducho tak.
Takze treba preckat tuto situaciu, chranit sa, byt zodpovedny voci ostatnym a mysliet na to, ze bude lepsie.

elizabeth175421
23. mar 2020

@lenkakravcova môj názor.. Nič nebude také, ako bolo.. Ja sa tohto vírusu neskutočne bojím, mám na to aj svoje dôvody, situáciu nezľahčujem, ale. Je dobre, že sa na Slovensku urobili opatrenia, aby sa šírenie spomalilo. Nie, nechcem, aby sme dopadli ako Taliani. Treba si však uvedomiť, že teraz sme to spomalili, ale školy nemôžu byť zatvorené pol roka. Rodičia tiež nemôžu by5 stále očr, z čoho by to štát platil? Z čoho by Žili? Tieto opatrenia sú dobre, spomaľujeme šírenie ale dokedy? Na to, aby to šlo pomaly by sme takto museli fungovať minimálne pol roka. Tak isto podnikatelia raz otvoriť musia, aby neskrachovali. Otvorenie automaticky znamená, že sa to začne šíriť rýchlo.. V tejto situácii podľa mňa nie je žiadne riešenie brané ako najvhodnejšie. Ak bude všetko zatvorené, aspoň tak, ako teraz, skrachuje ekonomika a zdravotníctvo by to mohlo zvládnuť. Ale aj to už teraz ako funguje? Všetko sa pripravuje na koronavírus a dôležité vyšetrenia sa odkladajú na neurčito. Dokedy chceme takto fungovať? Spomalime šíreniu vírusu, ale ľudia začnú zomierať, lebo pokiaľ to nebude urgentné, tak sa im zdravotná starostlivosť nedostane.. A určite všetci vieme, že veľa ľudí pôsobí zdravo a aj obyčajné vyšetrenie môže odhaliť vážne choroby. A toto nie je na týždeň dva. Aj pri týchto obmedzeniach sa vírus šíri, takže keby sme to brali takto, museli by sme ich mať stále.. Potom je druhá možnosť, vrátiť ľudí späť do roboty, deti do škôl, podnikatelia nech znovu pracujú. Ekonomický dopadneme lepšie, ale zlyhá zdravotníctvo, lebo šírenie naberie rýchlosť a nebude sa stihať. Takže nie je dobre ani tak, ani tak.. Z môjho pohľadu by bolo riešenie jedine strednou cestou, ale to by nikto v politike nespravil.. Obchody otvorené len pondelok - piatok, len osem hodín. Víkendy zatvoriť úplne - keď sa tak dalo fungova5 kedysi, musí sa dať aj teraz. Vždy sa nájde niekto z rodiny, kto nakúpi v čase otváracích hodín. Nákupné centrá tiež otvoriť - aby mohli ľudia pracovať, ale znovu, len v týzdni a menej hodín. Malý podnikatelia by museli mať menej zákazníkov na deň, ale stále lepšie menej ako nikoho.. Samozrejme, ja netvrdím, že sa to dá, je to moja predstava, ktorú zrealizovať na Slovensku by bol nadľudský výkon, ale MOŽNO by to pomohlo a je to lepšie, ako prvé dve možnosti.. Najhoršie by to bolo asi v školách, lebo tam je veľa ľudí naraz, či_e by muselo fungovať aj poobedné vyučovanie, aby sa to prestriedalo.. Veľké firmy by museli znížiť produkciu, aby tam nebolo toľko pracovníkov naraz.. A hlavne, ak máme myslieť na všetkých a nie len na seba, tak realizovať aspoň niektoré vyšdtrenia.. Nie, že napr dieťa zaostáva vo vývoji, ale je tu korona, vy#etríme ho, keď sa vyparí.. To bude kedy?.. A ďalšia vec, čo som čítala v nejakých správach, že doktor musí mať ku každému pacientovi nové rúško.. Js rozumiem, že sa musalia chrániť, ale potom jasné, že ich bude nedostatok aj keď ich budeme mať milióny. Prečo nemôže mať napr jedno 2 hodiny, ale zakaždým nové? Alebo nie sú lepšie respirátoey... Prosím, nepíšte mi, že si to predstavujem jednoducho, ja to viem, len som týmto chcela vyjadriť názor, že ak sa to neošetrí nejak strednou cestou (moja stredná cesta bol len príklad), tak jedno buď to zruinuje ekonomiku alebo zdravotníctvo :( každopáne, situácia je zlá..

vulka
23. mar 2020

@sunny8 Počuj, to čo píšeš, že budeš robiť sa u nás deje u pekných pár dní. Ľudia okrem rúšky(aj na ulici) nosia zakrytú hlavu, nákrčník a do obchodu chodí väčšina s gumovými rukavicami na rukách. A to sme "len" obyčajná Orava. Ale sme si vedomí, že ak chorobnosť prudko vzrastie, tak tu na okraji štátu po nás ani pes neštekne.

sisaka
23. mar 2020

@elizabeth175421 robím v zdravotníctve - nie lekár by nemal prebiehať od pacienta k pacientovi v tej istej ruške a ani Respiratore, to je absolútne nemysliteľné a v rozpore so správnym používaním Rúšok, ak tak budú robiť ohrozujú tým druhých a ak budú mat tu istu Rusku dlhu dobu na sebe, tak aj seba. Každé 2 roky absolvujem testovanie respirátora, keďže sú rôzne modely a musia presne prilievať, musíš preukázať, že ho dokážeš správne nasadzovať, dávať dole a používať. Každý rok absolvujem kurz “Prevencia a zvládanie infekcii” s následným testovaním, či dokážem používať ochranné pomôcky správne... zníženie štandardov vedie k rozširovaniu nákazy

janinah
23. mar 2020

Teraz treb apodržať zdravotníctvo,ekonomika s apostupne pozviecha,ľudom život nevráti nik....a vrátime sa peknekrásne na dediny,budeme sadiť zemiaky,nakladať kyslú kapustu,oberať jablká...a nečakať,že nám to kaufland donesie až pod nos.Najdôležitejšie budú potraviny,nie gelove nechty ani oblečenie pre psíkov.

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@mogaa V prípade ze sa dostaneme do stavu že moje dieťa nebude mať kto ošetriť, tak nebude mať ani kto ošetriť tých dôchodcov. O tom som nepísala. To bude úplne iná situácia a dosť nanič situácia.

lenocka12345
23. mar 2020

@lenkakravcova len taká otázka , žiješ na Slovensku ?

elizabeth175421
23. mar 2020

@sisaka ja tomu rozumiem, netvrdím že to tak nemá byť, na túto vec som položila len otázku.. Nič to však nemení na tom, že správne nie je ani porušiť odborných lekárov na nedohľadne. To, že je koronavírus neznamená, že ostatní prestali existovať.. Samozrejme, nemyslím ľudí. Ktorí chodi po doktoroch s hlúposťami, ale tie vážnejšie veci..

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@elizabeth175421 Len ci by to skrátenie pracovných hodín paradoxne neprispelo k väčším tlaceniciam ľudí v obchodoch. Lebo teraz to na zdravotných a sociálnych poisťovniach vyzerá dosť brutálne. Plne až po dvere. Lebo majú otvorené len tri hodiny a každý chce stihnúť potrebné vybaviť.

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@lenocka12345 Áno, žijem na Slovensku.

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@janinah Tak o tom dosť pochybujem. To je tak nerealisticke ako predstava že mladí nebudú sedieť pri TV /PC.... A to hovorím ako poľnohospodárka.

elika11
23. mar 2020

@tslobik oni nezomieraju na koronu ale na to co korona sposobuje a to je obostrany zapal pluc

elika11
23. mar 2020

Tu ide hlavne o to aby sa to sirenie spomalilo a mali aspon nejaky cas sa trosku prichystat ,pretoze povedzme si to uprimne nase zdravodnictvo ten napor chorych urcite nezvladne

elizabeth175421
23. mar 2020

@lenkakravcova to už je na ľuďoch.. Tí, čo sú ľahostajní voči tomu, tak sa tisnúť budú. Koľkí chodia po obchodoch len aby sa po poprechádzali. Potom žiadne opatrenie nemá zmysel. Každý by si mal uvedomiť vážnosť situácie.. Ja chodím do obchodu max raz za týždeň a sme doma 6. Iní sú napr dva a chodia tak každý deň.. Neverím, že vždy niečo nevyhnutne potrebujú..

namornicka
23. mar 2020

Baby, ale úvaha zakladateľky bola o tom, či ekonomika Slovenska zvládne niekoľkomesačnú karanténu. Nie, či je dôležitejší život alebo prachy. Ekonomika to nie sú len dovolenky, kaderníčky a najnovšie módne trendy každú sezónu. To je aj to, že v nefunkčnej ekonomike a zdravotnom systéme nebude rontgen pre vaše dieťa keď si zlomí nohu, nebudú dôchodky a sociálne dávky, nebudú sa kupovať nové autobusy a električky, nebudú peniaze na školstvo a pôjde to kvalitou ešte nižšie. A mnoho ďalších vecí, na ktoré ste zvyknuté.

elizabeth175421
23. mar 2020

@elika11 to je pravda, ale takto nemôžme fungovať večne.. A tiež to nemôže byť tak, že pripravíme sa a potom opatrenia zrušíme úplne.. Je to zlo_ité, vírus sa nebude šíriť týždeň, dva, ale mesiace..

lenocka12345
23. mar 2020

myslím , že to až také zlé nie je , aj keď sa to nezdá , dokáže to byť aj horšie :(
teraz by sme mali zamestnať myseľ niečím pekným , príjemným , čo dlho odkladáme , alebo sa chceme naučiť atď
je úplne jedno , čo to bude kreslenie , šitie túšok pre dôchodcov , recitovaním Koránu , hrajte sa s deťmi .....
hlavne sa nenechajme ovplyvniť tým čo sa deje , lebo tým rýchlejšie stratíme vieru v rýchly koniec ( myslím opatrení 🙂 )
no a keďže vieme , že ekonomika to má teraz ťažké , dajme Slovensku šancu lebo tu žijeme , kúpme hoc aj jedno naše mydlo , pár mrkvičiek , sušienky .... teraz je to naozaj extrémne dôležité podporiť nás a nie iné štáty.
nesťažujme sa ako sa tu mizerne žije , ale robme niečo preto aby sa to zlepšilo 🙂
a popri tom sa môžeme zamyslieť aj nad tým , prečo my plačeme a príroda sa teší ....
Moju myseľ zamestnávam jogou a hraním na tibetskej miske.
Majme srdcia plné lásky , pochopenie a vieru

diewcatqoo
23. mar 2020

@janinah nemyslim si, ze sa z toho ludstvo pouci, presunie sa hromadne na dedinu a zacne pestovat plodiny. Urcite to nejakych jedincov ovplyvni a vydaju sa tymto smerom, ale nemyslim si, ze to bude vacsina.
Ludstvo je nepoucitelne a az toto cele pominie a nastane ekonomicky rast, rychlo sa zabudne na zle casy a navratime sa do starych kolaji.
Mozno sa stat zacne menej spoliehat na to, ze vsetko budeme dovazat zo zahranicia a v ramci obnovy ekonomiky sa zacne viac zameriavat na domacu vyrobu, obnovi sa domace polnohospodarstvo a pod, ale zmyslanie masy ludi sa urcite nezmeni tym stylom, ze hor sa vsetci do humna sadit zemiaky.

marca12
23. mar 2020

@zalka som astmatik a vies sj predstavit ako sa na mna ludia teraz pozeraju. Asi si velkym na rusko napisem,mam astmu. Lebo dnes si odkaslat niekde a nedajboze dostanem zachvat kasla,lebo v rusku sa aj zdravemu tazko dycha,tak ma ukamenuju okoloiduci 😀

mojito3
23. mar 2020

@namornicka Áno, pôvodná otázka bola ohľadne ekonomiky, ale hneď na to zakladateľka uviedla, že starí a chorí zomrú tak či tak. Preto tie úvahy o živote.

marca12
23. mar 2020

Viete co je najsmutnejsie? Ze predosla vlada nevyuzila najlepsie roky na to,aby zabezpecili uspory. Nemame nic. Ja sa desim skor toho,z coho sa nakupia vsetky veci v zdravotnictve. Ved to su miliardy,co potrebujeme. Sme v takych srackach,ze az.