Čo skolabuje skôr? Naše zdravotníctvo alebo ekonomika?
Ahojte, čo si myslíte, má zmysel dlhodobá karanténa voči koronavirusu?
Ako sa na to pozerám, tak Čína po troch mesiacoch úplnej karantény síce znižuje počty nakazenych, ale stále sa tam nejaké vyskytujú - a stačí jeden nezachyteny zo zahraničia po zrušení karantény a nebude to tam opäť ako predtým? 🤔
Neznici nám dlhodoba karanténa skôr ekonomiku, položí na kolená podnikateľov, jasle, kadernícky, kozmetický, gastro služby, skoly..? 😕😉 Nevymrie nam takýmto štýlom karantény, ak bude trvať štyri - šesť mesiacov skôr zvyšná populácia od hladu v snahe ochrániť tých ktorí sú teraz najviac ohrození (starí, chori) ? 😶
Myslíte si že to má zmysel, pripadne ako dlho je táto karanténa udržateľný?
@elizabeth175421 Ale vyzerá to tak, že všetky choroby akoby vymizli a existuje len korona.
@mojito3 teraz to poviem čisto pragmaticky a chladnokrvne. Keď nebudú peniaze napr. na to zdravotníctvo tak zomrú starí ľudia (tí sú na to odkázaní najviac), chorí ľudia a tiež zdraví, ktorí to budú akútne potrebovať, nezachránime toľko novorodencov, nebudú kapacity riešiť úrazy. Zatiaľ je náš štandard to, že lekárskej pomoci sa nám dostane. V krajinách tretieho sveta žijú ľudia kde túto zdravotnícku pomoc nemajú, je to ich štandard, sú na to zvyknutí, že nemajú auto na to aby sa odviezli do nemocnice, nie vždy žena prežije pôrod, nie sú na to ani cesty a ani personál. Tiež majú radi svoje deti a svojich starých rodičov a robia pre nich prvé posledné, život je pre nich prioritou. Toto čo som uviedla je samozrejme pre nás extrém. Tu však ide o to, že nechceme, aby sa náš život približoval tomuto štandardu a teraz je ešte čas o tom rozhodnúť. Pretože keď vezieš milovaného rodinného príslušníka do nemocnice (lebo veď je priorita otestovať ho na koronu a vyliečiť), je to vykurovaná čistá budova s teplou vodou (niekto to zabezpečuje), je tam lekár a sestry a iný personál (nemajú home office), cestou si natankuješ do auta (aj tam niekto pracuje). Potom niekto musel objednať a dodať testy, niekto ich rozdistribuovať. Čiže úvahy o živote sú na mieste ale s istou perspektívou.
@marca12 toto aj mňa zaráža, že vláda nič nevytvorila, teraz nás o to čo ostalo oberie táto kríza a celé to bude na prd. Akože sranda to nie je. Nebude fungovať verejný sektor a zas to bude o tom kto si to môže zaplatiť. Asi je fakt dobré nechať si úspory čo boli na dovolenku radšej na možnú zdravotnícku starostlivosť 😈 Súkromníci sa pozbierajú prví a napr. chytí ťa slepé črevo a fakt nebude kde ísť, tak už kašľať na tie prachy a idem do súkromnej kliniky. Takto by to však fungovať nemalo. Je to veľká dilema, teraz ratujeme holý život ale potom to bude čistá džungľa.
@lenkakravcova k tým štatistikám o veku - ak chceš, prečítaj si toto:
https://dennikn.sk/1816616/aj-mladych-ludi-moze...
nemyslím len ten jeden prípad, ale do konca.
@maria1989 Písala som o deťoch do 9 rokov (iba tie ochorieť na zápal plud spôsobený corona nemôžu lebo nemajú ešte tu bielkovinu na ktorú sa daný virus viaže). Nie celkovo o mladých a mladých dospelých ľuďoch.
@lenkakravcova posledné veta v článku: Štúdia sledovala vyše dvetisíc potvrdených a podozrivých prípadov COVID-19 u detí do 18 rokov v Číne. Podľa nich šesť percent z týchto prípadov malo ťažký až kritický priebeh. U dospelých to bolo 19 percent.
U detí do jedného roka to bolo až 11 percent, teda každé desiate batoľa malo vážne zdravotné problémy. Dôvody sú však neznáme.
@ladyelsa87 tu nejde o to ci sa nakazí každý ale ako rychlo sa nakazí. Keď nám skolabune zdrsvutnictvo pre koronu ľudia budú umierať aj na úplne iné veci. Pretoze nebude fungovať ako celok. Takto išlo na to Nemecko a vidíme kam sa dostalo. Opatrenia prijať museli a majú k tomu ešte tisíce nakazených. A to majú zdravotníctvo inde ako my ale keby im to pribúda takýmto tempom nezvládnu. Keby ľudia neboli takí tupi a dodržiavali pravidlá obchody kľudne mohli byť v určitom možno obmedzenom režime otvorené. Lenže to by si nemohli decká a aj dospelí mýliť karanténu s prázdninami. A ja už fakt nechapem co na tom ludia nechápete prečo sú opatrenia ako sú.
@maria1989 To nechápem preto je to v tom článku takto uvedené = a co sa myslí pod pojmom vážne zdravotné problémy. Pretože vcera vedec na Ta3 vysvetľoval, že malé deti sa zápalom pľúc na coronavirus jednoducho nakaziť nemôžu. Môžu dostať max horúčku a kašeľ. Ak toto bolo bráne ako vážny zdravotné problém tak je to oproti intubacii dospelých neporovnateľné. 😶
Ktovie kde je skutočnosť. 🤔
@lucia147852 ja niekde píšem že som proti opatreniam? Skús si to prečítať, už som spomínala že práveže s tým 14 dnovym obmedzenim súhlasím a u nás ho všetci doma poctivo dodrzujeme. Nesúhlasím a nepáči sa mi však iné. Akoby teraz ani neexistovalo nič iné ako korona, ostatní čo potrebujú zdrav starostlivosť sú odsúvaní na druhú koľaj, dôchodci sa aj tak promenádajú po obchodoch, nedodrzuju čo sa im nonstop prízvukuje. A nie je riešením teraz odstaviť celú ekonomiku a už vôbec nie šíriť medzi ľuďmi paniku a hoaxy. A tiež to hrotenie extrémov.
@lenkakravcova akoze sa nemôžu nakaziť? Veď už aj niekoľko novorodencov dostalo koronu. Zvládajú to pomerne dobre ale nie je pravda že sa nemôžu nakaziť
@namornicka Nechať si úspory čo boli na dovolenku radšej na možnú zdravotnícku starostlivosť ? Žijeme od výplaty do výplaty. Žiadne úspory a hypotéka na krku. Tak ako mnoho ďalších. Takže žiadna súkromná klinika nehrozí.
@zuzka1117 Nemôžu sa nakaziť zápalom pľúc spôsobeným koronavirusom. Nie koronavirusom samotným.
Ja to až tak čierne nevidím , hospodárske krízy boli sú a budú. Tým sa nevyhneme , je to normálny cyklus v ekonomike, vždy po enormnom raste príde recesia , často veľmi tvrdá . To že príde finančná kríza sa už spomína minimálne rok . Len my Slováci nie sme na to zvyknutí , lebo najprv sme s hrabali od 90 rokov zo sračiek do nejakej prosperity a keď sme sa ako tak ustálili prišla prvá v 2007-2009 , potom rast a zas sa predpokladala kríza. Príde zrejme skôr , a ľudstvo ju prežije , tak ako v 33 roku , tak ako po druhej svetovej keď bolo všetko zbombardované atď. Čo je však cenné je život , a je len raz , tam reparát neexistuje.
@lenkakravcova si zdravotník? Ak áno, tak amen s nami. Píšeš, že starí ľudia zomrú tak či tak s coronavirusom aj bez neho. Napíš mi sem teda zoznam diagnóz, ktoré podľa teba ekonomicky zaťažujú našu krajinu a radšej máme tých pacientov nechať vykapať. Lebo o tomto sa tu bavíme - necháme skrachovať podniky alebo zabijeme starcov a nejakých aj 40-nikov, 50-tnikov a 60-tnikov? Čo takto onkologickí pacienti? Je ich veľmi veľa, sme ako krajina na popredných miestach v úmrtí na nádorové ochorenia, sú to pacienti dlhodobo práceneschopní a do systému ekonomicky neprispievajú a ich liečba je nákladná.. zbavíme sa aj tých? A čo deti s vrodenými vývinovými vadami alebo metabolickými ochoreniami? Tie začneme liečiť alebo ich ako starí Sparťania budeme zhadzovať zo skaly? Chápeš, o čo tu ide? Vieš, aký precedens by mohol nastať, keby sme sa ako systém rozhodli proste obetovať najzraniteľnejšiu časť obyvateľstva ekonomickému pokroku? Sme ešte ľudia alebo len kalkulačky, ktoré rátajú prachy? Ja si veľmi dobre uvedomujem, že kopec ľudí teraz bude žiť od ruky do úst, ale žiaľ taký je svet. Ak ste to ešte nepochopili, tak toto je vojnové obdobie, tretia svetová.
@jess1511 Som poľnohospodárka. Priemerný vek poľnohospodára na SR je 57r, čiže viac odvetví na tom bude na nič keď toto cele odozneje.
Okrem toho nepísala som o zbavovani sa.. Ale o tom ze oni zomrú tak ci tak v prípade ze sa nakazia, a teda nevyzerá to žeby táto choroba prešla Európou bez toho aby sa nakazili všetci - budú vlny, opakovane až kým sa nenájde liek. Tak ako v regiónoch cez ktoré už táto choroba prešla. Rovnako ako mor v minulosti. Všetci sme potomkami tých ktorí prežili. A všetci slabí zomreli. Je to kruté ale kým sa nenájde liek je veľká pravdepodobnosť ze to takto skončí.. Ci o mesiac alebo o pol roka. Jediná nádej je to ze to naťahovanie času pomôže k vývinu lieku. Dúfajme..
@lenkakravcova hlad je to čo donúti ľudí pestovať a chovať ,ale pre vlastné potreby .
@lenkakravcova ale však práve na to potrebujeme čas aby sa vynašiel liek alebo vakcina. A ako je teda možné že sú choré aj malé deti? Aj na Slovensku ochorel ročný chlapček?
Ak by sme to nechali ísť samospádom tak ekonomika by sa zrútila tak či tak.
@lenkakravcova kde bola tá reportáž o tých deťoch? rada by som si to pozrela.Deti sú hlavne odolnejsie, lebo sa viac ako dospelí, starí ľudia potýkajú so všetkými možnými baktériami, virusmi ich imunitný systém pracuje dobre.Starsi ľudia žiaľ bude to náročné.Casto majú veľa diagnóz vidím to dosť zle.Tiez mám otca pred 70 chronicky prieduskar mama ešte nie je v rizikovej skupine podľa veku nemajú diagnózy, ale samozrejme, že sa bojím treba rodičom kto vie aspoň tie nákupy zabezpečiť.
Čo čakáme, keď u nás sa môže stať, že gynekológ pracuje ohrozí mamičky pri porode a ďalší dvaja priznajú tiež lyžovačku tak ako sa to stalo v Ruzinove.Aku čakáme zodpovednosť od obyčajných ludi, keď lekari sa takto správajú ešte nič poriadne nevypuklo a denne x správ ako desiatky zdravotníkov sú v karanténe.
Obe odvetvia pôjdu rapídne dole len stále dúfam, že ten nárast ľudí, ktorí budú potrebovať dýchacie prístroje nebude enormny.Stat sa strašne zadlzi a nejakú extra pomoc pre firmy, podnikateľov necakam.
Neviem si predstaviť tú strednú cestu, že sa otvoria niektoré prevádzky hoci na niekoľko hodin podľa mňa sú ľudia nepoučiteľní a budú plné záhradnícke centra, obchody a oblečením a pod... ja si myslím, že sa počká na peak a postupne sa to bude uvolnovat.Ja som v skupinke na FB kadernícky kozmeticky som prekvapená z príspevkov tam si ženy stále myslia, že o 2,3 t sa všetko otvorí píšu otvorené listy premiérovi v akej sú situácii každý to vidí iba zo svojho pohľadu táto kríza sa dotkne všetkých a nadlho.Uz sa tam riešilo zvýšenie cien za sluzby, lebo treba dohnať čo sa zameskali, ďalší názor bol treba zákaznícky získať späť a práveže služby zlacnieť som zvedavá ako sa každý k tomuto postavi a co bude u nás.
V CR neviem či to už je definitívne zvažujú, že maturity nebudú a spraví sa priemer 3 rokov a takú dostanú znamku fajn riešenie
Už sa snažím ani pozerať TN mohli sme mať 500 prístrojov, keby sa nenakupili predražené ruska
od vybratých firiem.Sorry som sa rozpisala😊
Ale celkovo si myslím, že celé roky sa tvárime ako všetko funguje firmy prosperujú, ľuďom rastu mzdy, plne nakupaky ľudí a zrazu klapky z očí spadli a ešte nie je ani začiatok a sme v koncoch
@maminuska áno ja som nedávno čítala v Trende od nejakého ekonóma, že znova sa ľudia budú vracat k starému životu budú sa snažiť si dopestovať, sliepky na vajíčka, výmenný obchod medzi susedmi, ženy šit deťom, piect doma chlieb veď posledné roky to je vidiet
@zuzka1117 dve deti boli tuším u nás pozitívne.
No práve som dočítala https://www.aktuality.sk/clanok/775741/koronavi... myslím, že je tam popísané všetko na čo si sa pýtala @lenkakravcova .
Ekonomika bude či sa uplatní britský prístup abo korejský , v prdeli.
Rozdiel bude len v počte mrtvych .. pri britskom prístupe miliony, pri korejskom tisíce . To len tak v skratke čo som pochopila z toho článku.
pre tie, ktoré ešte stále nepochopili, že ani tieto naše opatrenia, ktoré
tu máme /zatvorené obchody, karanténa .../ epidémiu nevyriešia:
správa z dnes rána, kopírujem:
V Číne v pondelok pribudlo 78 novo nakazených koronavírusom, čo je dvakrát viac než o deň skôr. Zároveň je vyšší aj počet prípadov, keď sa pacienti nakazili od chorého na čínskom území. Jeden z nich sa infikoval vo Wu-chane, kde nákaza vypukla. (france 24, čtk)
presne tak, ono sa raz budu musiet otvorit ako aj obchody tak aj prevadzky a nik vam nepovie, ci po slovensku nebeha este niekto nakazeny, kto ale ziadne priznaky nema
@lenkakravcova nie, nemá zmysel táto karantena. Ako napísal lekár a skúsený clovek z praxe pán Dobiáš. Tí starí a chorí by zomreli skôr či neskôr aj tak. Ročne na chrípku zomrie na Slovensku 800 ľudí čo nikoho neštve. Na COVID zatiaľ u nás nik nezomrel. Ale budú umierať ľudia na infarkty, onkolologické ochorenia zo stresu že stratili prácu, mladé rodiny na pokraji krachu. Zvýši sa počet bezdomovcov. Nech sa vláda zobudí a prestane panikáriť😠
@mojito3 Epidémia je už v celom svete, takže nákup akýchkoľvek ochranných pomôcok, testov a pod. bude čím ďalej ťažší, pretože ich momentálne potrebujú všetky krajiny. A zamyslieť sa treba ešte nad jednou vecou - zdravotníci už teraz sú unavení a pracujú nadoraz, myslíš, že to takto zvládnu ešte dajme tomu ďalšie tri mesiace? A ak k nám za dva mesiace dorazí vrchol epidémie, lebo sme ho umelo oddialili, tak je celkom možné, že už sa o tých chorých nebude mať vôbec kto starať, bohužiaľ ...
Ja nerozumiem celkom tomu "rozlozeniu" epidemie v case. To by malo zmysel, ak sa po prekonani virusu ziskala nan imunita, tak to vsak vraj nie je, mozte sa nakazit a byt prenasacmi opakovane... Okamzite po zruseni ci uvolneni opatreni, ktore raz logicky musi prist, ci o tyzden alebo o rok totiz zacne rovnaka pohroma, nenatiahnete nic... Dobry priklad je ta Cina', teraz si na dva dni vydychli a co im to pomoze? Uz ich zas maju nakazenych desiatky. A co, zasa nasadia super prisny rezim? A hoc by aj v celej krajine bolo nula pripadov, nie je mozne absolutne natrvalo uzavriet hranice, izolovat vsetko a navzdy... Vzdy to niekto zavlecie hocikam... Nepytajte sa, co si teda myslim, ze by sa malo urobit, neviem, ale nejako mi to nedava zmysel... Ci teraz budeme v tomto rezime fungovat roky, kym sa corone neuraci zmiznut zo sveta? Alebo kym narychlo nevymyslia vakcinu ? (ktorej budu urcite vsetci bezmedzne doverovat, ked nedoveruje vela ludi ani vakcinam na ovela strasnejsie choroby, nedavaju deti ockovat...).

@marca12 hej verím ti, nie sme naučený na rúška. Pravda i mne sa v tom ťažko dýcha. A viem aké problémy majú astmatici. Napíš si na rúško, mám astmu kašlem. Ked redaktori tv JOJ môžu mať logo TV vyšité na rúškach prečo nie ty.
A v tých sračkách je aj mnoho iných štátov, tzv. západných. Toto je nápor i na najbohatšie štáty sveta. :(