Čo vie povedať vaše jednoročné dieťa?
Zaujímalo by ma čo vedia povedať vaše jednoročné detičky a vedia zároveň aj čo to slovko znamená. Dnes som pozerala reflex a dostala som chrobáka do hlavy, tak by ma to zaujímalo.
Ďakujem
mama, baba, teta, havo, brm brm/ auto/, kde je, neni / nieje/, tato, ham/ ked chce papat/, baaaa/ked nieco spadne/, ba /ked je nieco spinave/,pa /ked chce ist von/, papa/ ked niekomu mava/, neee/ ked nechce/, ty ty ty/ ked ho niekto zlosti a hrozí pri tom prstikom 😀 /....a co bolo v reflexe?..by ma to zaujmalo 😉
moja väčšinou iba mama baba dede tata, tete (teta) , ale všetko hovorí, tak viac krát za sebou, potom haf (havo), ccc (cica), de je didi (kde je duda), ham a to je asi všetko.....ale rozumie väčšinou všetkému čo od nej chcem 😉
moja vedela asi tolko, čo písala aj alca85 ;)
dcera v roku vedela-mama,tata,baba,dede,koko-akoze stryko 😀 mnam,ham,teta,auto,enen 😀 atd.na svoj vek vedela pomerne vela,pekne a cisto.teraz v pohode odrecituje od 1do 5,vie povedat ujo,dzus,pavuk,teta gaba,havo boby...a tiez moja,tatova,mamova,tetova...ked chce curat tak povie tuja,kaka...som na nu pysna 😎 ale kazde dietatko je ine-jedno sa uci skor ine zasa neskor 😉
moje o tyzden rocne dieta vie povedat mama, tata, baba, tam, ham, mnam, toto, cem (akoze chcem), daj, kde je a mozno este rozne zvuky, ktorymi este neviem, co chce povedat 😀
NAs maly vela nerozprava. Ma cerstvy rok a hovori mama, tata, baba ale rozumie strasne vela. A hovori vela vela hatlanin... Mam pocit, ze mi rozumie snad vsetko. Ja som sa tym doteraz nezaoberala, lebo si hovorim, ze kazde babo je ine ale ked tak citam riadky vyssie... No ani reflex som nemusela citat 😠
mama, tata, baba, dede, ham (keď chce jesť), ňam (počas kŕmenia), ťají (čajík), kaka (hračka), aňo (odpoveď na všetko, aj na teóriu relativity) 😀 , da da (daj mi to - keď je naštvaný, že niečo nemôže), ťaťi (páči - keď mi niečo podáva, alebo aj ja jemu), vau vau (psík, niekedy aj iné zvieratko) a mééé (moje - hovorí to na všetko, čo chce do ručičky), neníí (používa, keď niečo nemá, nechce, nepáči sa mu to), ójda (na pohyb), brrm (na auto, alebo keď chce ísť von), ají (keď ho ukladám spať), eče, ešte, ete - ako kedy sa mu podarí, keď chce ešte niečo
Aby som nezavádzala, toto hovorí od cca 13-tich mesiacov, keď mal rok, bolo toho kúsok menej (asi o tretinu)
Ahojte,moja mala bude mat 28meho rok a povie mama,hav-hav,sssss-ako hadik,tata,beee-ako ovecka,muuu-ako kravicka,toto,hal-ako halo,ked si da telefon na usko...
my mame presne 10mesiacikov a Mia zacala krasne cisto opakovat neni ,kde je, tam ,ba-ba je bye 😵 mama ,tata sikovnica malinka 🙂
Misko povedal prve zrozumitelne slovo ked mal 1 rok 5 mesiacov a to bola CICA , potom prislo TATO a az neskor sa rozrecnil poriadne. Katka tiez este moc nerozprava. Jedine jasne slovo je HAM, ked papa. Povie tak mamama - ale neviem stale ci to pouziva vedome. Okrem toho aaaa (pri mavani rukou - akoze ahoj), haaa (havo). hao (halo - telefon), nene (nie) a brmbrm na auticka. A na vsetko ostatne hovori totototo....a mama bud mudra.
tati, babi, daj, mami, oukej a kooooooopu hatlanin. rozprava stale, ale rozumie si iba on 😅
No naša Saška vie povedať mama, tata, bába, búva, papa (ked ide papať alebo chce papať), pá (pri lúčení), ta (keď ideme von), vie ako robí havo, koník, had, slon, kravička ukáže ako robia hodiny a povie tak, tak, vie aká bude veliká, ked sa jej opýtam, ako sa volá, povie SASA a tiež vie ukázať, koľko má rokov na prštekoch, ako robí indián a auto.
mama, tata, baba, dede, ham, mnam, daj, hapcii, ajajaaaaj , no no, nie a samozrejme hatlaniny 😀 ...a vela vela sa snazi opakovat po nas...
Nasa mala hovori mama,baba,dede,tata,mimi,kaka (kika-krstna),daj,toto..potom napodobnuje kravu,sliepky,kozu,hada,psika,konika,vtacika,rybu,kacku,zabu..niektore robi zvuky,ine znaky..potom vie ukazovat aka bude velka a pritom krici taaak,ako sa ma,aka je silna..A este babo najnovsie krici na vsetky deti😀A potom este tu je hatlaninu cinsku😀
my sme v roku tak tiež rozpravali len take zakladne ako mama,bába,tata ,zvuky zvierat a podobne.okolo rok a pol už vedel vela slov čo použival bežne a teras v dvoch už opakuje všetko čo počuje,ale takou tou jeho rečou , a skuša prve vety ako čo je to?pod sem. 😵
staršia vedela v roku tuším 16 slov, musela by som kuknúť ktoré presne, ale rátam do toho aj zvuky zvierat.
malá vie s istotou len ham a ňam 😝 zopakuje daj -daj, hav- hav a občas aj niečo iné...a ináč znakuje daj, havo, neni, hotovo, pápá.
Tak moj Matko bude mat za necely mesiac rok a povie mama,tata, baba, dede,brrrrrm,hav, bac, bum,a vseliake hatlaniny myslim si ze toho neni moc ale vie dost veci ukazat. A mam pocit ze mi velmi dobre uz rozumie aj ked sa niekedy tvari ze ma nepocuje ale to je uz nasa chyba.
nasej malej najoblubenejsie slovko je hombaaa,hovori to krasne cisto,ked sa hobme alebo len tak stoji a sa kyve tak to stale opakuje .potom hovori aua(ked vola sestricku Lauru),mama,tato,dada(dedo),papa(ked chce ist von),bobo(to je nasa suchozemska korytnacka ktora byva na balkone a mala sa postaví ku balkonovym dveram a na plne hrdlo krici bobo,bobo.hava(pes),tau(cajik),tam(ked ma niekde vola),buuum(ked spadne na zem alebo ked jej nieco spadne na zem),brrrrrm(ked vidi auto),baaaba(babika alebo babetko v kociku)
tymto veciam urcite cielene rozumie a pekne hovori asi od 11 mesiaca,plus samozrejme vseliake svoje hapapatliny.
Starsia dcera velmi skoro zacala rozpravat.ako 2 rocna krasne zrozumitelne rozpravala rozvite vety,tak snad aj ta mala bambula nasa bude taka sikovna🙂))
A co vlastne ukazovali v tom reflexe???
moja malinka vie povedat havo,bac,mama,tata,kde je,nono,neni a vie ako robi cica mnau a ako psik haf.. 🙂
náš malý vie tata, pá-pá (ked niekto odchádza), sik (psík), hav, ti-tak (hodiny), baba, bam (bum), daj, teta, ked si skladá kocky tak hovorí ták, niekedy sa mu podarí mňau a ham. A na slovo mama akosi zabudol. 😔 Ale na druhej strane rozumie čo mu hovoríme, i ked sa občas tvári, že nepočuje.
moja malá hovorila tak klasicky mama, tata, havo, baba, ham, rôzne zvuky zvierat napodobňovala, neskôr ich už aj pomenovala a ako 1,5 ročná už vedela odrecitovať lahšie veršíky a tak sa roztárala, že ju zastaviť nevieme, vlastne hned od začiatku rozpráva krásne čisto. ale napr. jej bratranec v rovnakom veku len pred nedávnom začal viac rozprávať, pred tým tiež rozprával, ale len tak po svojom, takže u každého je to iné.
mama,baba
v roku vedel zhruba nejakych 20 slov, zvieratka nejake, najma zvuky zvieratiek a gesta nejake. v roku a pol spajal slova 2 az 3 do kopy, v 2 rokoch vie asi 20 basnciek, pesniciek, riekaniek, ropzrava cele vety. Casuje, sklonuje. Samozrjeme obcas sa stane, ze sklonovanie sa nepodari este.,
trošku na zasmiatie .........
môj známy má tak starého syna ako moja dcéra
a ked´ mali tak okolo roka , pýtam sa ho ked´ došiel , len tak pokecať za mm
" a čo tvoj malý už dačo rozpráva ?"
a on : " hej už šicko , len mu nerozumym " 😀
😀
Moj maly ked je hladny hovori hem, obcas povie mam ale to iba ked sa buchne alebo sa niecoho zlakne, inac som mu ukradnuta :D Na macku vola cicici a obcas aj vsetko okolo je cicici a vcera pozeral rozpravku a ked tam bol snehuliak tak zacal strasne radostne vykrikovat havo, havo :D
no baby niektore su dobre sikovne tie vase deturence, tak moja vie, mama, tata, baba, dajdaj, nieeeeeeee, mnam (na vsetko co vidi co by sa dalo jest) no a potom tie klasiky ako robi konik, ryba, jezko, atd. ale to nie su az take zvuky 🙂))

moji majú dva roky, Oliver povie občas mama a Sofia Vie 3 slová Cica Havo Kamion, vlastne 4 ešte občas povie mama