Čoraz viac žien končí s behom pre strach z útokov a zo sexizmu
Francúzsky denník Le Monde priniesol svedectvá žien, ktoré sa pre strach zo sexistických poznámok a z útokov počas behu vzdávajú svojej obľúbenej športovej aktivity a zároveň hľadajú spôsoby, ako získať verejný priestor opäť pre seba.
Nemuseli byť Slováci...
@michaela329 mne neležia v žalúdku legíny. Tiež ich rada nosím. Stále si ideš svoje a počúvaš len seba. Ja hovorím o vystrednom oblečení. Ak mám byť konkrétna a konečne to pochopíš, tak legíny zarezané v prdeli a na vagíne tak, že nevieš či ich má tá žena oblečené alebo namaľované. A podprsenky o dve čísla menšie, kde je problém toho kúska odevu udržať čo má na mieste, poprípade s presvitajúcimi bradavkami... Už neviem ako viac by som opísala aký názor mam na slečny, ktoré takto behajú a potom sa čudujú, že sú atakované, či už verbálne, alebo fyzicky. Ďakujem za plodnú debatu. Môj názor si ale nezmenila. Stále mám za to, že svoje oblečenie si treba voliť k povahe aktivity a takisto jej miestu tak, aby som chránila samú seba. Pozdravujem a pevne verím, že ťa nikdy nepostretne nič z toho, čo sa písalo v autorkinom článku.
@bluehorsee mám veľké prsia a keď som behávala, musela som nosiť aj o dve veľkosti menšiu športovú podprsenku najlepších značiek, aby som mohla ten šport robiť a necítila diskomfort v podobe zavážia na hrudníku. Čo je, nie je zarezané ma vôbec netrápi, pretože to nerobím naschvál. Je to moje telo, má záhyby, krivky a komu sa nepáči, nech sa láskavo nepozerá. Nebudem chodiť v padajúcich legínach športovať len preto, aby som ti ulahodila a poviem ti… nezbadala som nikdy rozdiel v tom, ako som bola oblečená. Zlé skúsenosti s obťažovaním mužmi mám zo všetkých ročných období.
Nemuseli byť Slováci...
@michaela329 boli. Potom som si uvedomila kto to je.
Inak s podprsenkou máš pravdu, veď tie športové sú všetky úzke (vyzliekať to zo spoteneho tela je vlastne druhý tréning 😆).
Inak s podprsenkou máš pravdu, veď tie športové sú všetky úzke (vyzliekať to zo spoteneho tela je vlastne druhý tréning 😆).
@michaela329 preto som ku koncu volila o 2 čísla menšie športové podprsenky, ale ešte k tomu aj na zips a to mohlo pôsobiť dráždivo no sr.ť na to, tiež mám právo na voľný pohyb v prírode. A áno, bolo mi vidno bradavky (inak fakt strašne že mám bradavky, mala by som si ich dať vyoperovať no dobre že ostali ešte, na kojenie sa ešte zišli).
skusenost francuzskych zuen, ktroe behaju v skorych rannych a neskorych vecermych hodinach na nie prilis verejnych miestach nas velmi mrzi.
@nyusika keby muzi zeny nenapadali, mozu behat aj o polnoci za mestom.
Unikla ti pointa.
Nejde o to kedy a kde zena beha, ale ze to tym muzom vobec napadne take daco urobit.
Co su zvierata?
Keby zeny zacali napadat chlapov, co si sli zabehat, obchytkavali im zadok, predok, komentovali sprosto intimne partie, tiez by sa citili traumatizovani a nie pocteni, ze po nich zeny idu.
Nevyziadane dotyky (obchytkavanie) su rovnako nepriijemne obom pohlaviam. Je to utok na osobny, intimny priestor a to je traumatizujuce.
Akurat ze to by sa zacalo viac diskutovat o nutnosti bezpecnych priestorov.
Zrazu by sa nasli na to prostriedky.
Nie iba trapne odporucenia, ze nemaju teda behat tam, kde by ich mohli napadnut zeny (plus nosit oblecenie take, aby to zeny nepritahovalo). A ze si za to vlastne mozu sami.
Keď už sa tu spomínajú islamské mesta a krajiny..
InsureMyTrip, americká cestovná poisťovacia spoločnosť, vyhlásila Medinu za najbezpečnejšie mesto na svete pre sólo cestovateľky.
Rebríček s názvom „Najbezpečnejšie mestá sveta pre sólo cestovateľky“ pozostáva zo 65 miest, ktoré sú umiestnené na základe vnímania žien, ktoré ich navštívili, pričom najbezpečnejšie je mesto najbližšie k hodnote 10.
(Pre porovnanie - v danom meste sa bežne v noci prechádzajú ženy samé, je tam takmer nulová možnosť, že ženu prepadne muž alebo, že bude ukradnutá).
A inak na Slovensku máme problém s úchylmi tiež.. nedávno slovenské vlaky zaviedli ženske kúpe (rovnako ako sú v islamských krajinách alebo v Japonsku už roky) a kopa žien si to pochvaľuje - že majú konečne pokoj od niektorých individui..
Inak autorka nemusíš vonku behať s legínami zarezanymi v ... Dnes už existuje možnosť dokúpiť si na legíny predĺžené tričko alebo takú mini sukničku a nikto ti nemusí obzerať šunečky 🙂
Keď už sa tu spomínajú islamské mesta a krajiny..
InsureMyTrip, americká cestovná poisťovacia spoločnosť, vyhlásila Medinu za najbezpečnejšie mesto na svete pre sólo cestovateľky.
Rebríček s názvom „Najbezpečnejšie mestá sveta pre sólo cestovateľky“ pozostáva zo 65 miest, ktoré sú umiestnené na základe vnímania žien, ktoré ich navštívili, pričom najbezpečnejšie je mesto najbližšie k hodnote 10.
(Pre porovnanie - v danom meste sa bežne v noci prechádzajú ženy samé, je tam takmer nulová možnosť, že ženu prepadne muž alebo, že bude ukradnutá).
A inak na Slovensku máme problém s úchylmi tiež.. nedávno slovenské vlaky zaviedli ženske kúpe (rovnako ako sú v islamských krajinách alebo v Japonsku už roky) a kopa žien si to pochvaľuje - že majú konečne pokoj od niektorých individui..
@lenkakravcova Medina? To potom v takom Vatikáne asi tiež tých znásilneni nebude veľa... Skús napríklad pozrieť správy z Afganistanu.
Inak autorka nemusíš vonku behať s legínami zarezanymi v ... Dnes už existuje možnosť dokúpiť si na legíny predĺžené tričko alebo takú mini sukničku a nikto ti nemusí obzerať šunečky 🙂
@lenkakravcova a keď nechcem žiadne sukničky navyše ani predĺžené tričká na šport, lebo mi prekážajú vo voľnom pohybe, tak potom čo?
Možno to vyznie hlúpo, ale niektoré slečny si za to môžu samé, že sa stanú terčom úchylákov. Občas neverím vlastným očiam kam až dokážu tie push up legíny vytiahnuť. A to isté push up podprsenky o dve čísla menšie. Zámerne provokujú, sú viac odhalené ako oblečené a potom sa čudujú, že im chcú chlapi oprašovať zadky. Ak idem behať sama, skoro ráno, alebo neskoro večer, prípadne na miesta, kde to nie je celkom safe, tak tomu prispôsobím aj svoje oblečenie. Samozrejme raz, keď žena natrafí na úchyla, tak môže mať aj vrece na sebe a nepomôže jej to, ale aj tak si myslím, že vo väčšine prípadov je to tak ako píšem vyššie.
@bluehorsee aj keby ta zena beha uplne naha, nikto ju nema pravo napadnut, znasilnit ci inak ublizit ..!!!
No veru som ešte nevidela muža, ktorý by mal legíny zarezané pomaly v hrubom čreve. A takisto som nevidela ani žiadnu ženu, ktorá by si dovolila skočiť spoza kríkov na nejakého chlapa. Ženy sú oveľa krehkejšie ako muži, v ich očiach ľahká korisť. Nemá zmysel sa tu o tom naťahovať. Ako hovorím, pokojne behajte v čom chcete, kde chcete. Ale ak beháte vyzývavo oblečené, nečudujte sa ak si z vás niekto ten terč urobí a bude vás brať ako lacnú ľahkú obeť. Človek aby sa bál vyjadriť svoj názor. Nechápem na čo si tu otvárala priestor na nejakú diskusiu a názory, keď rešpektuješ len ten svoj. Nabudúce sa postav pred zrkadlo a diskutuj sama so sebou, keď nevieš prijať názor iných ľudí, ktorí sa na vec pozerajú trošku z inej strany
@bluehorsee miesto kritiky oblecenia zien, by si sa mala zamerat skor na kritiku nizkych trestov za sexualne obtazovanie, napadnutie, znasilnenie......
Rozdiel medzi pohlaviami je očividný: keď sa opýtate mužov, čo robia pred behom, hovoria: ‚Zoberiem si hodinky, spustím si tréningový plán a idem si to užiť.‘ Ženy s obavami sledujú, ako sa stmieva, kontrolujú si oblečenie, overujú si trasu, dávajú vedieť blízkym… Robia toľko rôznych opatrení, že šport už vnímajú úplne inak,“ uviedla pre Le Monde Mathilde Castres, ktorá založila združenie Sine Qua Non na boj proti sexuálnym a sexistickým útokom voči ženám.
Podľa nej mnohé ženy behajú so slúchadlami na ušiach, aby nemuseli počuť komentáre či urážky mužov, ktorých míňajú.
Ženy, ktoré rady behávajú, sa denníku Le Monde zverili aj s tým, že niektorí muži za ich behom vidia pokus o flirt.
Riešite tu oblečenie, to vôbec nie je o oblečení! Úchylákovi je fakt jedno, čo má niekto na sebe, oni sa nevedia ovládať, nemajú žiadnu morálku, žiadne zábrany a vedia, že sa im nič extra nestane, ak niekoho budú obťažovať, alebo niekoho znásilnia - to je celý problém! Tresty sú smiešne za obťažovanie aj za znásilnenie, často obeť sa aj bojí niečo také povedať a riešiť, lebo ešte aj na polícii s ňou často zaobchádzajú ako s odpadom a neveria jej nielen tam ale aj iný ľudia - často ani najbližšia rodina. Ja som prvé obťažovania zažila ako dieťa - v jednom prípade som mala na sebe obyč. tričko a voľné tepláky - podľa niektorých zvrátenej logiky som si za to mohla asi sama, lebo som bola vyzývavo oblečená, vždy keď sa mi to stalo som bola oblečená normálne! Bohužiaľ okolie ma malo na háku aj keď som povedal rodičom, čo sa stalo, neverili mi...takže som už nikomu nič nepovedala, len sa potom divili, čo zrazu nechcem chodiť von a sedím doma, a vadilo im že len sedím doma na zadku a nehýbem sa....to jediné ich štvalo, ale už ich nezaujímala príčina....
@lenkakravcova Medina? To potom v takom Vatikáne asi tiež tých znásilneni nebude veľa... Skús napríklad pozrieť správy z Afganistanu.
@michaela329 tak Vatikán je trochu oveľa menší než 1,6 miliónová metropola Mediny 😃 Myslím, že to sa nedá porovnávať. A tiež porovnávame mesta s podobnou životnou úrovňou.
Riešite tu oblečenie, to vôbec nie je o oblečení! Úchylákovi je fakt jedno, čo má niekto na sebe, oni sa nevedia ovládať, nemajú žiadnu morálku, žiadne zábrany a vedia, že sa im nič extra nestane, ak niekoho budú obťažovať, alebo niekoho znásilnia - to je celý problém! Tresty sú smiešne za obťažovanie aj za znásilnenie, často obeť sa aj bojí niečo také povedať a riešiť, lebo ešte aj na polícii s ňou často zaobchádzajú ako s odpadom a neveria jej nielen tam ale aj iný ľudia - často ani najbližšia rodina. Ja som prvé obťažovania zažila ako dieťa - v jednom prípade som mala na sebe obyč. tričko a voľné tepláky - podľa niektorých zvrátenej logiky som si za to mohla asi sama, lebo som bola vyzývavo oblečená, vždy keď sa mi to stalo som bola oblečená normálne! Bohužiaľ okolie ma malo na háku aj keď som povedal rodičom, čo sa stalo, neverili mi...takže som už nikomu nič nepovedala, len sa potom divili, čo zrazu nechcem chodiť von a sedím doma, a vadilo im že len sedím doma na zadku a nehýbem sa....to jediné ich štvalo, ale už ich nezaujímala príčina....
@karmen118 možno máš v tomto pravdu. V tej Medine čo som dala vyššie informáciu, je za znásilnenie možný uložiť aj trest smrti. Takže trochu viac odstrašujuce ako nejaká smiešna podmienka. Možno na niektorých uchylov fakt platia iba prísne tresty..
Autorka to je trápna výhovorka,, suknička by ti vo voľnom pohybe neprekážala. Keďže to nie je kus oblečenia, ktorý máš po zem, ani po kolená, ale prekrýva ti iba zadok.
To isté dlhšie tričko.
Ale keď chceš kľudne ukazuje svoje obtiahnuté polky zadku celému svetu. Len sa nestazuj, že potom sa na teba lepia uchýli.. lebo proste keď naleješ med na cestu, nemôžeš cakat, že sa nezletia aj muchy..
@michaela329 tak Vatikán je trochu oveľa menší než 1,6 miliónová metropola Mediny 😃 Myslím, že to sa nedá porovnávať. A tiež porovnávame mesta s podobnou životnou úrovňou.
@lenkakravcova nikto nič neporovnava, islam bol spomenutý len preto, lebo je to náboženstvo, ktoré ženy núti sa zahaľovať, pričom aj v islamských krajinách, kde to tak je, sú páchané sexuálne zločiny, dokonca znasilnene ženy su zabijane zo cti. Čiže vplyv oblečenia ženy? Nijaký, je to o nastavení tej spoločnosti, keď to násilníkom prechádza a je to akceptované, tak sa to deje a diať bude bez ohľadu na to, čo všetko obeť urobí. A keď to ešte aj ženy mentálne zaseknute v stredoveku schvaluju, to už je na pováženie.
@lenkakravcova nikto nič neporovnava, islam bol spomenutý len preto, lebo je to náboženstvo, ktoré ženy núti sa zahaľovať, pričom aj v islamských krajinách, kde to tak je, sú páchané sexuálne zločiny, dokonca znasilnene ženy su zabijane zo cti. Čiže vplyv oblečenia ženy? Nijaký, je to o nastavení tej spoločnosti, keď to násilníkom prechádza a je to akceptované, tak sa to deje a diať bude bez ohľadu na to, čo všetko obeť urobí. A keď to ešte aj ženy mentálne zaseknute v stredoveku schvaluju, to už je na pováženie.
@michaela329 nejaký vplyv to má, lebo to percento napadnutí je tam nižšie.
Nechápem, čo je zaseknutie v stredoveku obliekať sa slušne a mať prísne tresty pre násilníkov. Mne vôbec neprekáža že niekto môže dostať trest smrti za znásilnenie. Však nech. Tu sa ženy sťažujú že tresty sú nízke, tak čo je horšie? Mať spoločnosť kde sa ženy nechránia oblečením a prísnymi trestami, alebo mať spoločnosť kde sa dbá na prevenciu a zároveň sú za danú kriminalitu poriadne prísne tresty? Podľa mňa tá druhá možnosť je lepšia. Áno, ideál by bol keby ženy nemuseli riešiť zahalovanie a tresty by zároveň boli prísne.. lenže ideálnu spoločnost proste nemáme. Všade sú nejaké plusy a nejaké mínusy. A všade máš určitý počet kriminálnikov, bez ohľadu na vierovyznanie spoločnosti. Rozumná žena sa teda zariadi čo najrozumnejšie ako vie. A to zahŕňa aj zbytočne nepritahovat pozornosť uchylov.
Nechápem, čo je zaseknutie v stredoveku obliekať sa slušne a mať prísne tresty pre násilníkov. Mne vôbec neprekáža že niekto môže dostať trest smrti za znásilnenie. Však nech. Tu sa ženy sťažujú že tresty sú nízke, tak čo je horšie? Mať spoločnosť kde sa ženy nechránia oblečením a prísnymi trestami, alebo mať spoločnosť kde sa dbá na prevenciu a zároveň sú za danú kriminalitu poriadne prísne tresty? Podľa mňa tá druhá možnosť je lepšia. Áno, ideál by bol keby ženy nemuseli riešiť zahalovanie a tresty by zároveň boli prísne.. lenže ideálnu spoločnost proste nemáme. Všade sú nejaké plusy a nejaké mínusy. A všade máš určitý počet kriminálnikov, bez ohľadu na vierovyznanie spoločnosti. Rozumná žena sa teda zariadi čo najrozumnejšie ako vie. A to zahŕňa aj zbytočne nepritahovat pozornosť uchylov.
@lenkakravcova Chcela si asi povedať percento nahlásených napadnutí, že?
@lenkakravcova percento je nižšie? O koľko? Koľko toho ani hláseného nebolo? Lebo by z toho tam.tie ženy mali vlastne horšie?
Rozumná žena požaduje vyspelú spoločnosť, kde nie sú viktimizovane obete.
Och už som sa bála ze bude tema o obťažovaní kde kravcova nedôjde hádzať vinu na ženy. No, našťastie už je to tu takže svet opäť v rovnováhe 🫶
Staci neobvinovat obet a nevyvinovat nasilnika, je chyba nasilnika ked sa sprava ako nasilnik. Postoj spolocnosti a okolia formuje spravanie jednotlivca, nejde len o vysku trestu. Ked svojim spravanim nedame jasne najavo ze toto je cez, ak sme svedkami obtazovania, davame signal ze je to akceptovatelne a nasilnici potom posuvaju hranice od verbalneho utoku k nevhodnym dotykom a dalej. Tito ludia niesu zvieratka neschopne kontrolovat svoje pudy, velakrat su to aj vzdelani muzi, uvedomuju si nevhodnost svojho spravania. A dovod je ze velakrat ak sa obet ozve tak je zosmiesnovana, alebo je cela situacia zlahcovana a nevhodne spravanie je tak vlasne normalizovane ako nieco na com nieje nic zle. Kazdy kto zazil obtazovanie a sexualne nasilie vie ze mozte mat na sebe aj vrece, a ten utocnik si uz najde nieco cim ho provokujete, staci aj ocny kontakt.. Ja presne pre toto napr behat nechodim, pretoze by som mala strach pretoze som si zazila uz toho dost uz od snad 10rokov, cez skolu pracu atd. A to aj v teplakoch a dlhom tricku v parku plnom ludi a dietatom v kociku..
Možno to vyznie hlúpo, ale niektoré slečny si za to môžu samé, že sa stanú terčom úchylákov. Občas neverím vlastným očiam kam až dokážu tie push up legíny vytiahnuť. A to isté push up podprsenky o dve čísla menšie. Zámerne provokujú, sú viac odhalené ako oblečené a potom sa čudujú, že im chcú chlapi oprašovať zadky. Ak idem behať sama, skoro ráno, alebo neskoro večer, prípadne na miesta, kde to nie je celkom safe, tak tomu prispôsobím aj svoje oblečenie. Samozrejme raz, keď žena natrafí na úchyla, tak môže mať aj vrece na sebe a nepomôže jej to, ale aj tak si myslím, že vo väčšine prípadov je to tak ako píšem vyššie.
@bluehorsee "Možno to vyznie hlúpo, ale niektoré slečny si za to môžu samé, že sa stanú terčom úchylákov."
Neznie to hlúpo, to hlúpe a primitívne JE!
A ešte jeden názov to má - victim blaming, čiže obviňovanie obetí.
Kým tento názor z verejnej mienky nezmizne, situácia sa nezlepší...
Pretože aj keby žena nahá behá a .. ehm "onú" vystrkuje, nemá chlap pravo ju obťažovať. Jednoducho nie.
A tieto reči znamenajú ešte jedno - degradáciu mužov - zrejme podľa niektorých je muž obyčajne zviera, konajúce pudovo, absolútne neschopné používať šedu mozgovú kôru.
Fakt smutné.
@lenkakravcova ...len tymto sposobom( ustupom zien) sa poukazuje na to, ze vlastne si mozu za to same :( Co je velka chyba....slovicko "provokovat" je uplne mimo v tychto situaciach....lebo to mozme s nim dopadnut velmi nestastne....zeny neprovokujte oblecenim, lebo vas znasilnia....neprovokujte recami, lebo vas zbiju...do ake stadia to nechame zajst, deti neprovokujte sa hranim na ihrisku, lebo pedofil...?
Kto urcuje tu hranicu "provokacie?"
Bohuzial vela ludi toto pocuva od detsva od rodicov "neprovokuj, lebo ti vlepim"...preto je vela ludi mentalne nastavena, ze ak sa im robi, zle, krivda, sikana,znasilnenie...prichadza toto nestastne slovicko "provokovat".....a najhorsie je, ze ho vela krat pouzivaju prave zeny:(
@lenkakravcova ...len tymto sposobom( ustupom zien) sa poukazuje na to, ze vlastne si mozu za to same :( Co je velka chyba....slovicko "provokovat" je uplne mimo v tychto situaciach....lebo to mozme s nim dopadnut velmi nestastne....zeny neprovokujte oblecenim, lebo vas znasilnia....neprovokujte recami, lebo vas zbiju...do ake stadia to nechame zajst, deti neprovokujte sa hranim na ihrisku, lebo pedofil...?
Kto urcuje tu hranicu "provokacie?"
Bohuzial vela ludi toto pocuva od detsva od rodicov "neprovokuj, lebo ti vlepim"...preto je vela ludi mentalne nastavena, ze ak sa im robi, zle, krivda, sikana,znasilnenie...prichadza toto nestastne slovicko "provokovat".....a najhorsie je, ze ho vela krat pouzivaju prave zeny:(
@lenkakravcova nemusíme mať priamo ideálnu spoločnosť, na zlepšenie možno stačí začať od seba - napr. prestať s obviňovanim obetí, nehovoriť, že obeť niečo vyprovokovala..
To by bol začiatok, že?
@kremlicka250 úplne súhlasím.
Ale lenke to zbytočne píšeme, ona ma názor ovplyvnený islamom.
Žena má byť ticho a starať sa o deti, hlavne neprovokovať a neziadat práva totožné s tými mužskými..
@bluehorsee @pink_peonia @lenkakravcova
Zeny maju behat v suknickach, predlzenych trickach, nemaju mat leginy, rovno vo vreci by mohli behat, aby nahodou chudakov muzov nevyprovokovali k nejakemu sexualnemu aktu, za ktory si, samozrejme, budu moct same 🤦♀️ pretoze muzi sh zvieratka, co sa nevedia kontrolovat, vsakze.
Som si 1000% ista, ze ani jedna z vas nielenze nebeha ale dovolim si tvrdit, ze ani inak aktivne nesportuje, pretoze tieto vase vyjadrenia su odporne sexisticke a uplne zaslepene.
Ked na to budem mat naladu, pojdem behat v zarezanych sortkovych leginach a podprsenke a absolutne nikomu to nedava pravo sa ma ani len dotknut bez mojho suhlasu. Mali by ste konecne pochopit, ze zeny sa obliekaju same pre seba, nie preto aby robili akykolvek dojem na okolitych muzov.
Kks ze suknicky na leginy alebo predlzene tricka, no vy ste riadne mimo 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Vidím že ste sa tu toho chytili ako rybky na návnadu. 🙂
Kľudne si behajte aj nahé. Pre mňa za mňa.
A obvinujte si potom celý svet z toho, ak sa vám niečo stane - ak proste narazíte na uchylaka.
Lebo nie všetci ľudia sú dobrí a spravodliví.
Vaša voľba. Každý má slobodnú vôľu. Robte si ako uvazite za vhodné a rozumne.
Vidím že ste sa tu toho chytili ako rybky na návnadu. 🙂
Kľudne si behajte aj nahé. Pre mňa za mňa.
A obvinujte si potom celý svet z toho, ak sa vám niečo stane - ak proste narazíte na uchylaka.
Lebo nie všetci ľudia sú dobrí a spravodliví.
Vaša voľba. Každý má slobodnú vôľu. Robte si ako uvazite za vhodné a rozumne.
@lenkakravcova pointa je v tom ze ked narazis na uchylaka je jedno ci si naha alebo mas skafander..

@zunaf ja somsi ešte spomenula aj na tú fotku jedného tímu, kde komplet bolo vidno pomaly aj obriezky 😅 Inak, zaujímavé je, že gejovia - muži, sa očividne medzi inými ovládať vedia.
@michaela329 a koľkokrát im v cieli vypadne z nohavíc.. a všetci to chápeme, veď ide o šport a špeci oblečenie má aj nejakú funkciu a strih.
K tej kočke ešte dodám, že som na ňu pozerala s obdivom aká je sebavedomá a slobodne pohybujúca sa (až ma zamrazilo, lebo to často nevídať). Vedľa nej išiel s ňou muž a ku mojmu podivu, nijaké mačovské chovanie som u neho nepostrehla. Doteraz rozmýšľam z akej planéty to predo mňa obaja spadli. Čo sa zmenilo, že nevidno ženy si tak s chuťou a slobodne užívať život. Bol to naozaj krásny obraz a veľmi rada by som ho vídala bežne. Je hrozne smutné, že som sa musela nad tým, čo by malo byť tak bežnou prirodzenosťou pozastaviť.