Dá sa dobehnúť krst, 1. sväté prijímanie a birmovka?

gab1kaaa
4. feb 2014

Ahojte baby,

rada by som vedela, či niektora z Vás take niečo podstupila. S priateľom máme 21 rokov, sme spolu 5 a pol roka, premyšlame už o buducnosti (svadba v kostole, krst dieťaťa) .
Problem je v tom, že ani jeden z nás nieje pokrstený, nemáme 1.sv prijímanie ani birmovku, je možné to dobehnúť ? Ak áno, čo všetko to obnáša a ako by som mala postupovať ?
Ďakujem

zinocka
4. feb 2014

@gab1kaaa asi najlepsie je zajst za knazom vo vasej fanosti, urcite vam to rad vysvetli.

gab1kaaa
autor
4. feb 2014

@zinocka chcela som sa poradiť, pred tým než za niekým pôjdem 😒

ichbinich
4. feb 2014

@gab1kaaa:
Urcite sa to da dobehnut. Ked prides k fararovi s touto prosbou, bude iba rad, podla mna 😉
Chod sa spytat priamo na tvoju farnost, najlespie bude samozrejme chapavy farar, s ktorym sa da dobre si rozumiet. Posle vas oboch asi na nauku alebo minimalne vam da naucit sa vsetko. Ostatny postup vam povie on. Niektori robia krsty, prijimania a birmovky aj mimo "beznych" terminov, v ramci omse, ini mozno bude chciet alebo odporucat extra termin alebo napr. birmovku vtedy, ked u nich vo farnosti je. Napriklad svagrina si dorabala birmovku, a bolo to "iba" v ramci vecernej omse. Sla za fararom a po niekolkych rozhovoroch sa dohodli. Ona nemohla cakat na oficialny termin, lebo sla za krstnu, kde uz bol dohodnuty termin a navyse na druhom konci Europy.

luba28
4. feb 2014

@gab1kaaa ani moj ex nebol a ani ziadne sviatosti nemal a 1.svadba bola v kostole,....ale krst ti urobia kocikedy,...ostatne nemusite mat,....

sissy27
4. feb 2014

@gab1kaaa áno, dá sa to, tuším na Veľký piatok všetko naraz, inak by sa malo postupne, ale v tomto je farár všemohúci a každý podľa seba... ale teda nechápem, prečo svadba v kostole, keď celý život vás viera nezaujímala? či len preto, že je to pekné?

ichbinich
4. feb 2014

Mozes si pozicat knizky, co maju deti na nabozenstve v skole, asi sa bude drzat prave nich, alebo vam ich odporuci. A priprav sa, ze sa ta bude aj pytat na tvoje "pohnutky". A odpoved, ze svadba v kostole je krajsia, ho urcite nepotesi 😉
Preto si myslim, ze bude chciet sa s vami viac krat stretnut a porozpravat, toto je rozhodnutie na cely zivot

gab1kaaa
autor
4. feb 2014

@sissy27 Nepovedala som, že nás viera nezaujimala. Ja som na to nebola vedena rodičmi, ale pravidelne som chodila do kostola, v škole na naboženstvo, dokonca som vyhrala biblicku olympiadu.
Doteraz sme to neriešili, nebolo to podstatne, veď človek môže chodiť do kostola aj bez týchto veci, ale je to pre nás dôležité celkovo pre život, nie kvôli svadbe.

gab1kaaa
autor
4. feb 2014

@ichbinich A môžem isť hocikam za hociktorým farárom ? My chodievame do kostola u nás na sidlisku, mam to asi 50 metrov od bytu, ale nechcela by som to riešiť tu.. Ako to zoberie cudzí farar ktorý nas nepozná a prideme za nim s takouto prosbou ?

ichbinich
4. feb 2014

@gab1kaaa: Teoreticky by to malo ist vsade. Ale ak oficialne spadas pod urcitu farnost, tak mozno na urcite sviatosti budes potrebovat "prepustenie". Minimalne na svadbu potrebujes. Ze musis ist na faru, pod ktoru patris, a oni ta vyslu na tu farnost, ktoru si si vybrala.
Ak poznas farara, s ktorym si dobre rozumies a myslis si, ze by vam vysiel v ustrety, tak sa ho na rovinu spytaj. A potom popripade na tvoju farnost chod uz iba pytat hotovy papier...

terry33
4. feb 2014

@gab1kaaa ahoj, urcite sa to da, moja svagrina mala vsetko naraz....chodila vsak predtym nejaky cas na nauky, cize nebolo to len tak

gab1kaaa
autor
4. feb 2014

@terry33 samozrejme s tym počitam 🙂

niky21
4. feb 2014

Ahoj, aj ja mám 21. Ja mám len krst. Chcela som si urobiť Birmovku a Td , lenže môj problém je, že žijem so priateľom. A farár mi preto nechce urobiť birmovku, takže aj na to pozor, na druhej strane mi povedal, že najprv máme riešiť svadbu, že mi stačí krst ;) (priateľ má všetko). Takže toť môj príbeh 🙂

klavesnica1
4. feb 2014

@gab1kaaa
Da sa to, ale postup neviem. Mam brata ktory mal prijmanie a birmovku ked mal 21r. Viem, ze knaz mu to vsetko povysvetloval.

digysa
4. feb 2014

@gab1kaaa Samozrejme, ze sa da vsetko dobehnut....gratulujem k rozhodnutiu

Moj manzel si tym presiel...ale to je vela informacii a instruktazi, ktore dostanes od farara a musis chodit na sedenia -poucenia (Teda aspon moj muz chodil raz do tyzdna). Preto je dobre, ked zajdes rovno za fararom s perom a notesom v ruke. Najskor podstupis krst, pri ktorom by ste skutocne nemali nic potrebovat.

PRve svate prijmanie (tym prechadza teraz moj 8-rocny syn). Najskro sme vyplnali ako rodicia nejake papiere, potom sme predlozili krstny list
Pocas roka ma syn nabozenstvo , cize ty by si chodila na nabozenstvo tiez (alebo ti da fararko knihu....)
Potom sa pripravis na PRVU spoved- musis sa naucit, ako sa to hovori
V Maji mavaju deti prve svete prijmanie (dospeli to mozu mat s nimi, alebo v inu dobu...tiez neviem)

No a na birmovku sme tiez pokracovali v uceni sa nabozenstva, spoved, vyber birmovneho mena.... Je vela veci, co robi kazda farnost inak. Ine datumy, ine informacie.

Na konovi ti asi nikto poriadne nepomoze.

ammellia
4. feb 2014

Vsetky tri sviatosti mozes prijat naraz.

nely5
4. feb 2014

Ja som to podstupila vsetko naraz pred par rokmi. Vraj sa to da len na Velku noc - na bielu sobotu pocas vecernej omse. Treba ist za fararom a dohodnut sa s nim. Priprava by mala trvat 2 roky, ale ak je ustretovy farar, staci aj par mesiacov. Nie je to nic hrozne. Netreba sa ani nejak vela ucit. Najdolezitejsie je vybrat si dobreho farara, lebo niektori su velmi prisni. Ja som mala stastie na toho uplne najlepsieho, takze mam len dobre skusenosti.

barla5
5. feb 2014

@gab1kaaa ahoj, je to presne tak ako píše nely5, 2 roky sa chodí na náuku a potom sa robí všetko naraz na Veľkú noc a krstí biskup. Budete potrebovať aj krstných rodičov, ktorí tiež musia mať všetky sviatosti. Môj manžel bol iba pokrstený a pred svadbou si robil prvé sväté prijímanie, chodil asi 3 mesiace na náuku, potom ho preskúšali a prijímanie mal v sobotu počas omše. Birmovku nemá, musel by chodiť tie 2 roky.

zuska_bluzka
26. feb 2014

@gab1kaaa Ahoj, ja práve na prípravu na sviatosti chodím. nemusíš chodiť na faru v mieste tvojho bydliska, je to v podstate jedno kde ju absolvuješ (ja som z KE a chodím v BA) ako dospelá prijmeš všetky tri sviatosti v podstate naraz (krst na veľkú noc, prvé sväté prijímanie medzi birmovkou a krstom a na birmovku by si šla normálne aj s deťmi, ktoré tiež idú na birmovku cca v máji) príprava by mala trvať 2 roky, ale záleží od farnosti (moja príprava bude trvať 8 mesiacov) podľa vôle farára ti túto dobu môžu ešte skrátiť. prípravu máme 1x do týždňa, učíme sa z katechizmu pre mladých (youcat) celkom tenká knižka. veľa šťastia, je to fajn 😉