icon

Darované veci - je to hanba?

9. okt 2022

Ženy, chcem sa spýtať na názor, je hanba keď si vypytate veci ,trebárs detské na oblečenie, ktoré je na darovanie (len v dobrom stave) aj keď netrpíte núdzou ? Viac krát som sa stretla s tým že to je vraj hanba..aj moja mama si to myslí napríklad ,ja zas si myslím že recyklujem ,.tak neviem no, ja som to už asi 3krat využila že som poprosila o to,ak to bola veľkosť mojich detí
Ale darujem aj svoje po deťoch , to čo dostanú aj to čo pokupime, veľmi veľa darujem buď rodičom so slabším príjmom alebo Hádžem do kontajnera na oblečenie, a to čo mi niekto daruje určite nepredávam..
Predávam iba ozaj drahsie, čo im kúpime my, Gap, Hilfiger, (píšem len priklad)z toho potom otočím peniaze a zas niečo kúpim..tak mi napíšte názor , či je to hanba .ďakujem za každý názor ,ako píšem môžem kupovať aj nové ,tak neviem

Strana
z2
zuzinka888
9. okt 2022

Nie nie je to hanba. Je to ekologicke a Ekonomicke riesenie. Mam 4. dieta- take prekvapko zatial ma to babo stalo mozno 200€ a to ma 8 mesiacov.Takmer vsetko sme dostali / bolo nam posunute/ od rodiny a priatelov. Tych par veci co som kupila mi ani malemu nebolo treba, ale neodolala som, ked som to videla v obchode. A to vobec nie sme socialny pripad. Obaja s manzelom mame slusny prijem- manzel podnika. A veci oblecenie/ korcule, bicykle po starsich tiez posuvam dalej.

sissy27
9. okt 2022

Nemám problém s darovanými vecami alebo darovaním - ale pýtať si ak nie som v núdzi? Tak to podľa mňa hanba je.

yoxinka
9. okt 2022

My sme na tom finančne tak, že moje deti by mohli chodiť značkovo oháknuté od hlavy po päty, ale ja v tom totálne nevidím zmysel. Sme tri kamošky, do 3rokov detí sme si komplet celé výbavy posúvali. Našich dokopy 10detí vynosilo tie isté veci. Posúvali sme si to podľa veku a pohlavia. Moja najmladšia dcéra nemá jedinú novú vec a je mi to totálne jedno, jej zatiaľ tiež. Také malé decko nerieši. Po synovi posúvam ďalšej kamoške. Syn má 10, pomaly ide do puberty a už si chce obliekať veci podľa záujmov (tričko s obľúbeným hrdinom …). Keď potrebuje, snažím sa mu kúpiť podľa želania. My sme sa s deťmi bavili o ekológii atď. a syn si nemá problém obliecť darovanú bundu, tričko, gate. Taká stredná cesta, žiadny extrém. Všetko sa snažím posúvať niekomu a keď niekto dáva a je to pekné, moje deti normálne nosia.

senta_sofia
9. okt 2022

Pozeram sa na to tiez z toho ekologickeho hladiska, nemyslim si, ze je to hanba.

ropucha6
9. okt 2022

Nevidim v tom nic na hanbu ak sa samozrejme nehras na socialny pripad. Tych veci je tak vela, ze sa ludia toho casto ani nevedia zbavit.

autor
9. okt 2022

@ropucha6 nie nehrám sa ..vôbec , to zas odkiaľ potiaľ ..nepotrebujem to , ako píšem mám na nové ide len o to že tie veci sú ako nové niektoré ..a nevypisujem iba reagujem ak da niekto výzvu že daruje ..tak niekedy napíšem ,iba niekedy

hedviga2
9. okt 2022

Ja mam skusenost práve z tej charity, že romske komunity takto robia. Nemajú mnohí vodu, práčky a ani kde sušiť v zime. Konkrétne od nás tiež berú, ale vytriedujeme im oba špecifickè veci. Nové im neposúvame.

mackamizjedlaskrec
9. okt 2022

Darovat nie je hanba .Mat zlu sitiaciu nie je hanba .Skoda je ak niekto zostava v tej istej situacii dlho !

autor
9. okt 2022

@mackamizjedlaskrec nemám zlý situáciu🤷

ropucha6
9. okt 2022

@autorka ved pisem, ak sa nehras, lebo aj take su. Inak na tom nevidim nic zle, ja osobne tiez neskumam, kto ma aku situaciu, ak darujem nieco, tak som rada, ze veci este posluzia.

sense
9. okt 2022

Ak by mi niekto daruje alebo ponúkne a vyuzijem tak prečo ne vziať, ale nikdy by som nepýtala ak by som nebola v núdzi....

mackamizjedlaskrec
9. okt 2022

Ved na znackove sa odozyvas !Nemas zlu situaciu ...tak preco sa pytas ?

simca06022011
9. okt 2022

Kludne ak sa mi paci vezmem si, teda kedysi som vzala, v materskom centre u nas mali prave prebytok veci a celkovo je tych veci vela, cize skor pomôžem tym ludom sa toho zbaviť.
Aj keby nebodaj vezme 5 veci tak este 200 ostane pre nudznych a poprade casto oblečenie je pre nich to najmenšie trapenie

ariannazara
9. okt 2022

mne dava kamoska veci po malom dalsia tiez sem tam ked nieco kupujem a ma tam nieco darujem k nakupu tak vezmem synovi. A?🙂

pralinka25
9. okt 2022

bohuzial ano sama som bola svedkom a aj mi to bolo viac krat povedane. ale samozrejme nie je to pravidlom no niektore "socialne rodiny" z toho tazia ze im ludia davaju.
ako som pisala. ja darujem vsetko ci znackove, takmer nove bez chyby ale odvtedy to radsej davam ludom ktorych aspon trochu poznam alebo viem ako to maju nadstavene. toto mi vadi

tanickalc
9. okt 2022

Ja presne takto isto. Z ďaleka nie sme za vodou, manžel má 2 práce, tak si vieme ušetriť, ale obyčajné, narobí sa a spolu to ma aj menej ale lepšie platená práca. Tak ci tak, nedávala by som sa do pozície sociálneho prípadu. Keď chce niekto darovať a vidím ze už 2 dni sa na to nikto neprihlásil. Napíšem mamičke, že ak nikto iný, my sa potešíme. Ale dám aj čokoládu alebo tak...

lilyianka
9. okt 2022

Ja som teraz darovala asi 3 plne veľké tašky oblečenia pre chlapca veľkosť 74 -86. Dlho som hľadala komu,lebo cez FB q bazáre sa mi to riešiť nechcelo a vyhodiť to bola škoda,keďže niektoré veci boli ešte s visačkami, dokonca aj značkové. Nakoniec švagriná,že pozná mamičku v núdzi,čo ju opustil partner,má 6 mesačne dieťa a býva s dedkom. Tak som rada,že som jej mohla pomôcť, hrozne sa potešila. Teraz som jej ešte nabalila fusak, zimné bundy, oteplovacky, overaly,pančuchy, snehule,zimné boty,tenisky,na kúpanie botky,asi 12 párov. Skoro všetko značkové, čiže niekto by to určite predal. Ale mne urobilo radosť,že to niekomu pomohlo.
Ja osobne najradšej malému kupujem veci sama,pretože ostatní nevedia co mu sedí atď a ani darované nechcem, ale preto,že toho má dosť aj bez toho.

martuska46
9. okt 2022

Určite to nieje hanba . Mňa napríklad zaráža keď píšu...darujem sociálne slabšej rodine. Prečo??? Ja darujem tomu kto si vypýta. Ten má podľa mňa rozum. Peniaze ušetril na dôležitejšie veci.

mamusa123456789
11. okt 2022

Podľa mňa je to v poriadku, ved tie deti to nestihnú ani zničiť a vyhodzovat takmer nové veci mi príde zvlastne, co tu budeme mať za 10-20 rokov celú planétu zaplavenu dobrým oblečením?

vista4
20. jún 2023

Keď máš na Gap a Hilfiger, chod kúpiť aj na doma a nechaj pre slabšie rodiny, ktoré nemajú ani na H&M. Ja by som sa hanbila zobrať, že môžem kúpiť...

trubi
21. jún 2023

@vista4 V lokálnych darovacích skupinách sa nepozerá na to, komu sa daruje. Ide o to aby sa veci ďalej využili a darkyni sa uvoľnilo miesto. Prečo by mala kupovať nové, keď niekomu to doma zavadzia?
Aby podporovala fast fashion? Ešte si nečítala, nevidela fotky ako je oblečenie vyvezené kdesi vonku na púšti, lebo je ho stále prebytok? Častokrát sa na inzeráty nikto neozýva.. Tak je lepšie, keď sa ozve niekto, kto má aj na nové a nemusí darkyňa vyhadzovať alebo doma obchádzať donekonečna..

vista4
21. jún 2023

@trubi pýtala sa, ci je to hanba zobrať ak na to má... Napísala som svoj postoj k tomu.

Strana
z2