icon

Darujeme Európu moslimom?

janinah
2. okt 2013

Váš názor?..ja som zhrozená 😒

erjona
3. okt 2013

@digysa No keby si forum zlatko citala dalej, prisla by si na to, ze ja ziadneho Turka nemam. Tvoja nenavist je citit z kazdeho prispevku. Kde ja zijem, do toho ta nic nie je, ok. Ja sa tiez nestaram, kde ty zijes. By si sa cudovala, kolko ludi pracuje v islamskych krajinach, az by ti sanka padla, zlatko. To co tu siris je tvoja zaujatost a nenavist a nie ze sa ich bojis! 😉

digysa
3. okt 2013

@erjona nie som tvoje zlatko.....a dakujem za odpoved...presne to som cakala.... 😵

erjona
3. okt 2013

@digysa Co tym chcel basnik povedat....? 😠

nivi
3. okt 2013

@digysa ale zas si tak nefandi, ze cely moslimsky svet sa hrabe do europy.

erjona
3. okt 2013

@digysa Si pozri kolko je ich - 10% - sa trosku informuj. Ty si preco nezostala na SVK sediet doma na zadku a trepala sa von? Ci si myslis, ze ako Slovenka (katolicka) si nieco viacej ako moslim a mas na vsetko väcsie prava. Sa mylis, nie si o nic viac hodna ako ktora kolvek ina etnika.

digysa
3. okt 2013

@nivi bodaj by si mala pravdu.

sirinka
3. okt 2013

Pobavilo ma to vyjadrenie, ze cely moslimsky svet sa hrabe k nam a nikto k nim, najme USA sa tam netrepe a vobec nic ju v tych krajinach nezaujima...

erjona
3. okt 2013

@sirinka Hadaj, koho ma za manzela 🙂

barcelona94901
3. okt 2013

@nivi ale on sa sem nehrabe,on tu dávno je..v tomto má digysa pravdu 😉

erjona
3. okt 2013

@sirinka Digysiu myslim 🙂

erjona
3. okt 2013

@barcelona94901 A kde je, ze som si nevsimla 😉

barcelona94901
3. okt 2013

@erjona vieš to je to najsmutnejšie na našej spoločnosti,nevidíme ,kým sa nestane zlo ,hoci oči máme ..

nivi
3. okt 2013

@barcelona94901 ale no. jasne, ze tu ziju ale nie cely islamsky svet 🙄

erjona
3. okt 2013

@barcelona94901 - 740 milionov obyvatelov je v celej EU a moslimov je 1, 5 miliardy, nemusis byt velky matematik, aby si prisla na to, ze sa kazdy jeden moslim nehrnie do Europy 😉 Presne 10% obyvatelstva EU su moslimovia. No ja vsak teraz viem, co pride, zacnu sa tu opisovat zaostale krajiny a extremisti a zacneme vsetkych hadzat do jedneho vreca, nie? 🙂

digysa
3. okt 2013

@sirinka Mna zas pobavilo vyjadrenie, ze si mylis vladu s obycajnymi ludmi...ale to nevadi, mylit sa je ludske. 😵 (ale nedalo ti vsunut USA do temy cisto o Europe...tiez nevadi, my sa uz pozname 🙂 )

sirinka
3. okt 2013

@digysa mas pravdu, nedalo mi 😉 ono to nie je celkom od veci, lebo tie media, co nas masiruju z kazdej strany o tych hroznych moslimoch niekomu patria a niekym su ovladane a europa sa zacina stavat na zadne, ani najvacsi spojenci usa v europe uz nemaju celkom jednoznacny postoj, kedze vola ludu je silna. Plany sa enem trosku narusili, no uvidime ako sa to bude dalej vyvijat....

sirinka
3. okt 2013

Inak v podstate sa nedeje nic nove, historia ludstva je uz naozaj dost dlha a tak ako mozno dnes vytlacaju moslimovia krestanov, ci katolikov, ti tiez svojho casu vytlacili povodnych obyvateov z ich uzemi, priniesli tam svoje nabozenstvo, presadili ho, castokrat dost krvavym sposobom....

petraxy6
3. okt 2013

@ruthke tak tak 🙂

alecka
3. okt 2013

@sirinka oni sa tam netrepu, oni tam nastoluju "demokraciu" 😠

sirinka
3. okt 2013

@alecka s malym bonusom...

natas4
3. okt 2013

@digysa erjona nema Turka, ma Albanca...no preco asi tak ziju v AT a nie v Albansku 😀 😉

mariuskaa
3. okt 2013

digysa
Jej manzel je Rakúšan v prvom rade preto žijú v Rakúsku.
Aj ty sama zijes v zahraničí s manželom. 🙈🙉🙊
Ako ja a dalších 2166 členov MK co si napísali do kolonky kde bývajú "zahraničie".

sisaka
3. okt 2013

@digysa ty sa pytas @erjona preco zije v Rakusku? , tak nam napis, preco ty zijes v Amerike a nie na Slovensku, ake Bohu mile dovody si mala ty pre immigraciu, zeby rozsirit rady katolikov v USA?
Immigrantka nechape immigranta a cuduje sa? Zaujimave ....teda pre mna skor smiesne. Uz si asi tak dlho v USA, ze si aj zabudla z akeho zapadakova si priliezla ty

erjona
4. okt 2013

@natas4 No povedz mi preco zijeme v AT? Ty mudrlantka 😉

sirinka
4. okt 2013

Bolo by zaujimave vidiet a vediet dovody, preco zapadoeuropske krajiny uz dlhe roky tak ochotne prijimaju pristahovalcov, niektore zle jazyky hovoria o nizkej porodnosti a potrebe lacnej pracovnej sily, aby si udrzali standart dobrych dochodkov... Ale napriek pristahovalcom europa stale starne...

erjona
4. okt 2013

Od kávy po šeky až po jedlo zložené z troch chodov , moslimský svet nám dal mnoho inovácií , ktoré berieme ako samozrejmosť na západe . Tu sú najvplyvnejšie inovácie.

( 1 ) Príbeh sa začal, keď Khalid pásol svoje kozy v regióne Kaffa v južnej Etiópii po užití bobúl si všimol , že zvieratá sú živé. Varil jahôdky , a robil prvú kávu . Prvá tradícia tohto nápoja vyrobená z ich fazúl , ktoré boli vyvezené z Etiópie do Jemenu , čo je iste , že niektorí moslimovia pili kávu, pri príležitosti zostať hore počas celej noci kvôli modleniu. V 15. storočia sa dostala do Meky a Turecka , odkiaľ sa vyvážala do Benátok v roku 1645 . V roku 1650 Turkek menom Pasqua Rosé , ktorý otvoril prvú kaviareň v Lombard Street v Londýne . Arab " Gahwa " sa stal " Kahvi " turecky , potom po taliansky " caffé " a nakoniec anglicky "coffee " .
( 2 ) Starí Gréci mysleli, že naše oči vyžarujú lúče , ako laser , ktoré nám umožnujú vidieť . Prvá osoba , ktorá si uvedomila , že svetlo vstupuje do oka a nie ho opúšta, bol v 10. storočí moslimský matematik , astronóm a lekár Ibn al - Haitham . On vynašiel prvú dierkovú komoru , potom, čo si všimol , ako svietilo svetlo otvorom v okenici . Čím menšia diera , tým lepší obraz , keď to zistil , zostrojil prvú kamera obscura ( z arabského slova " qamar " pre tmavé alebo súkromné ​​izby ) . On sa tiež počítal za prvého muža fyriky, pretože zmenil filozofickú činnosť na experimentálnu .
( 3 ) Druh šachu sa hral v starovekej Indii , ale hra bola vyvinutá v Perzii , spôsobom , ktorý poznáme dnes . Odtiaľ sa rozšíril na západ do Európy - tam v 10. storočí bola zavedená do Moors v Španielsku - potom na východ až do Japonska . Slovo " veža " pochádza z perzského slova " Rukh " , čo znamená vozidlo .
( 4 ) pred tisíc rokmi bratov Wrightovcov, moslimský básnik , astronóm a inžinier menom Abbas ibn Firnas robil niekoľko pokusov postaviť lietajúci stroj . 852 vyskočil z minaretu Veľkej mešity Cordoba so širokou kapucňou vysruženou drevenými vzperami. Dúfal , že tak bude plachtiť ako vták . Neplachtil . Ale plášť spomalil jeho ​​pád , tým vytvoril niečo, čo je považované za prvý padák a obišiel len s niekoľkými menšími zraneniami . V roku 875 vo veku 70 rokov to skúsil znovu, so zdokonaleným strojom - hodváb a perie orlov a skočil z hory . Odletel do značnej výšky , zostal desať minút vo vzduchu , ale urobil núdzové pristátie - z ktorého on vyvodil , že toto bolo preto , že mu chýba chvost, aby stabilne pristál . Medzinárodné letisko Bagdad a mesačný kráter boli pomenované po ňom .
( 5 ) umývanie sú náboženské požiadavky moslimov , snáď z toho dôvodu , zdokonalili recept na mydlo , v tejto forme sa aj naďalej používaťaž dodnes . Starovekí Egypťania mali mydlo svojho druhu , ktoré používali Rimania skôr ako pomádu . Ale Arabi , skombinovali rastlinné oleje s hydroxidom sodným a s vôňou oleja s tymianu. Jedným z najpozoruhodnejších rysov križiakov - pre arabské nosy bol- že sa neumývali. Šampón bol zavedený do Anglicka moslimom , ktorý otvoril v Brightone kúpeľe v roku1759 priamo pri mori , a on bol poverený lekársky šampón rozširovať kráľmi Georgeom IV a Williamom IV.
( 6 ) Destilácia , spôsob oddeľovanie kvapalín pomocou ich rôzne bodu varu , bol predstavený okolo roku 800 podľa najrozšírenejších učencov islamu , Jabir ibn Hayyan , ktorý premenil alchýmiu na chémiu, mnoho základných procesov a prístrojov , ktoré zaviedol sa ešte použivajú dodnes - skvapalňovanie , kryštalizácia , destilácia , čistenie , oxidácie a filtrácie . On tiež objavil sírovú a dusičnú kyselinu, on predstavil destiláciu , dala svetu silnú ružovú vodu , rovnako ako ostatné vône (parfémi) a iné alkoholické destiláty (ich pitie je však medzi nimi zakázané) . Ibn Hayyan zdôraznil , systematické experimentovanie a bol zakladateľom modernej chémie .
( 7 ) Kľukový hriadeľ je zariadenie , ktoré prevádza rotačný pohyb na lineárnych mnohých strojoch v modernom svete , v neposlednom rade hrá ústrednú úlohu v spaľovacím motorom . Jedným z najvýznamnejších úspechov v dejinách ľudstva bol vynájdený geniálnym inžinierom s moslimským menom al - Jazari na čerpanie vody pre zavlažovanie. Jeho kniha vedomostí o dômyselných mechanických zariadení ( 1206 ) naznačuje , že sa zaviedlo používanie ventilov a piestov a taktiež zkonštruoval jedny z prvých mechanických hodín, ktoré boli poháňané vodou a hmotnosťou , bol otcom robotizmu. Jeden z jeho ďalších 50 vynálezov bol aj kombinačný zámok .
( 8 ) , prešívanie je spôsob šitia , ktoré je spojené medzi dvoma vrstvami tkaniny s vrstvou izolačného materiálu . Nie je isté , či to bolo vynájdené v moslimskom svete , alebo či to bolo dovážané z Indie alebo Číny . Každopádne je isté, že to bolo križiakmi dovezené na Západ . Videli ho na Saracen bojovníkoch , ktorí nosili slamy naplnené a prešívané plátené košele , miesto brnenia . S výnimkou zaistenia bol tiež účinný ako ochrana proti odreniu križiakmi ako aj kovové brnenie a efektívna izolácia - a to natoľko , že bavlnený priemysel sa začal preferovať v chladnejších klimatických podnebiach ako v Británii a v Holandsku .
( 9 ) gotický oblúk , ktorý je tak charakteistický pre gotickú katedrálu v Európe , bol vynález , ktorý si požičali od islamskej architektúry . Bol oveľa silnejší ako zaoblený oblúk , ktorý bol používaný Rimanmi a Normanmi , čím dovolil väčšiu a vyššiu stavbu a vytvárali tým zložitejšie a plnšie a nádhernejšie budovy . K Ostatným výpožičkam od moslimských architektov patrí aj rebrová klenba, rozety a technicky klenuté konštrukcie . Európske hrady boli prestavané po vzore islamského sveta - so strieľňami , cimburie , predhradie a valy. Hranaté stavby hradov bolo ľahšie brániť pri kruhovom priestranstve pri obklúčení . Architektom zámku Henricha V. bol moslim.

Týchto vynálezov sú tisícky - preto sa tento čas volal čas tisíc a jeden vynález.

Na záver chcem len uviesť tento výrok:

" Zázrak vedy arabskej , ja používam slovo zázrak pre našu neschopnosť vysvetliť tieto úspechy , ktoré sú takmer neuveriteľné , ... neexistuje v dejinách sveta niečo podobne . " George Sarton

erjona
4. okt 2013

@sirinka Nepamätám si už presne rok, ale Rakúsku hrozí, že bude viac dôchodcov ako mladých. Preto chcú spraviť ďaľsí nábor a to v roku 2014 alebo 2015 - povoliť prisťahovanie ďaľším 100 000 cudzincom.

seraa
4. okt 2013

@erjona
a ostane damy:

prepac ale chceme teraz rozpravat co dam dala europa alebo afrika? alebo co tak zidia? no.. zidia by mali dlhsi
zoznam co dam dali . cim prispeli
alebo greci ..
ide o to ze vsetci maju pravo zit inde a vybrat si lepsi zivot , vsetci , zem nieje nikoho
a kazde storocie´je niekto iny kto prispeje, vylepsi , vynajde ...
amerika je cela krajna emigrantov a akych! len chudoba a kriminalnici tam emigrovali kedyisi
su staty kde moslimovia ziju normalny zivot a niekedy aj na lepsiej moralnej urovni nez americania ci europania
ale pravda je zase ze ked uz pridem zit do urcitej krajny musim par veci respektovat a problem u moslimov je
ze robia viac probelmov nez uzitku (samozrejme nie vsetci)
nemam nic proti nim ale je to tak
proste svet lahko nestravi ze zabiju svoju sestru lebo mala minisuknu
alebo poleptaju kyselinou zenu lebo bola znasilnena a to je akoze nevera a bez sudu sa riesia tieto veci
alebo tvrdia ze bieli su psy a zidoch treba zabit
potom samozrejme kazdy mame trosku rozumu aby sme uvazili ze co naozaj je pravda a co je prehnane a rpekrutene ci media
a ze netreba ich vsetkych hadzat do jedneho vreca

seraa
4. okt 2013

su staty kde moslimovia ziju normalny demokraticky zivot a dokoca na lepsiej moralnej urovni nez USA ci europania

erjona
4. okt 2013

@seraa Ja som len reagovala na znegovanie ich prospesnosti pre Europu, ked sa ti to nepaci, nemusis to citat.
Zaujala ma tato veta u teba: problem u moslimov je, ze robia viac probelmov nez uzitku. Ostatní ludia ineho nabozenstva nerobia? Moslimovia su najväcsi kriminalnici, si tymto chcela povedat? Hod nam sem konkretne cisla, ktore potvrdia tvoje tvrdenie. Klasika - kyselina, minisukna - a stale dookola to iste... Preco spominas extremistov a nespomenies obrovske mnozstvo moslimov zijucich v Europe, ktori nemaju konflikty zo zakonom. To nie su moslimovia?
No a k tym bielym psom - chod sa pozriet na ine fora, kde sa suchne slovo moslim a uvidis ake rozne pridavne mena tam dostavaju, takze nehadz kamenom, pokial nie si sama bez viny... 😀