icon

Dať, či nedať úplatky alebo "všimné"?

vejinka
3. dec 2011

dat ci nedat ..v podobe flias kaviciek alebo bonbonier?

mataharyy
4. dec 2011

@latvia Ono se tu řeší doktoři hlavně pro tu situaci která tu teď je/byla... Ale máš to to samé na úřadech a všude... Ale jak jsem psala jediné kdy bych opravdu byla ochotná udělat cokoliv, včetně toho dát úplatek, tak kdyby někdo z rodiny byl ve vážném stavu a tohle by mohla být jediná možnost jak je z toho dostat, ale zatím jsem se s touto situací naživo nesetkala, nikde v nemocnicích po mě nikdy nikdo nic nechtěla péče byla odvedena na výbornou. Spíš mám tu zkušenost na úřadech a vím že kdybych té "hodné a milé" paní jenž rozhoduje o tom zda mi dají či nedají rodičák něco strčila, tak by se opravdu stala hodnou a milou, ale má smůlu, pač já se v tomto případě neřídím heslem ty po mě kamenem já po tobě chlebem, spíš jsem jí ještě trochu přiložila pod hrnec, když jsem si na ní šla stěžovat a dotáhla to tak daleko že se kvůli mě musela zodpovídat před pracovníkama ministerstva 😝 A světe div se pomohlo to a úplatek nebyl třeba 😎 Sice se chová jak arogantní skot, ale už začla dělat svou práci tak jak má (alespoň v mém případě) 😝
Jináč bezpáteřní je dle mého dát i vzít... Například s tou školou, mohla jsem se dostat na školu, stačilo jedno slovo od známého, ale bylo mi to blbé vůči tomu co by potencionálně mohl zůstat pod čarou, přesto že na to dřel a snažil se... Neumím být přílišná svině, i když se to třeba nezdá, ale mám ráda férové jednání 😵

mataharyy
4. dec 2011

@abbey1 Ono je to otom, chci li něco změnit, musím začít u sebe a je to tak se vším, jak s uplácením tak i v jiných věcech 😉 A ano pro profesionála v oboru (jakémkoliv) je odměnou spokojenost a prosté díky, které (ač se v tomto světě už na to moc nehraje) má mnohdy větší hodnotu, než obálka naditá euram 🙂

sidon
4. dec 2011

ja mozem z osobnej negativnej skustenosti napisat, ze nemenovany p. doktor z trnavy ma poslal na operac. zakrok do BA. Ked som si neskor spojila suvislosti, tak som pochopila, ze ma poslal k svojmu kamaratovi. co ma vsak vopred nijako nenapadlo. Pri vyberani stehov o par dni neskor v ambulancii u lekara v TT mi bolo milym tonom povedane, ci som sa "odvdacila" lekarovi v BA a dalej to pokracovalo vetou "kamarati budme a dlhy si platme" Takze uplatok si vypytal priamo aj pre seba aj pre svojho kamarata P. doktora. Uplne sa mi tym ten clovek zhnusil. Ine by bolo, keby sme sa tak vopred dohodli alebo by bola o tom niekde zmienka, ale ja som nikdy uplatok nedavala ani lekarovi, ani nikomu inemu, tak som tam vtedy zostala len prekvapene a bez slova stat.

latvia
4. dec 2011

@mataharyy ano, byt v nudzovej situacii kde sa bojis o zivot blizkeho, nerozmyslam nad uplatkami, vtedy clovek da aj pol vlastneho zivota len aby sa to poriesilo. zazila som nedavno, a nepomohlo mi ani to , ze som dr....
mimochodom, vidim ze pises cesky, za 4 roky som nezazila jendu nevludnu pracovnicku na urade v CR, boli vsetky uzasne, napomocne, poradili, napisali mail, vyplnili za mna tlacivo, dokonca matrikarka prisla za mnou osobne domov ked som bola po porode a nemohla som ist zapisat maleho na matriku!!!!bomba sluzby, uzasny pristup, som bola unesena 😵

mataharyy
4. dec 2011

@stardust No ono v čechách se taky dělají jako že nějaké akce, ale většinou se už nemluví o tom jak to dopadlo... Ale tuším už tam je dávněji v platnosti že pokuty jsou tabulkové, takže nejdou na ksicht 😉

mataharyy
4. dec 2011

@latvia Jo já mám takovou zkušenost ze slovenských úřadů, strašně hodný, vstřícný, nápomocný, i v čechách jsem měla dost štěstí, ale tahle jedna konkrétní, té ležím v žaludku už strašně dlouho, lépe řečeno od narození, měla problém s mou mámou, následně s ní měl problém můj táta a půl roku předtím než jsem šla žádat o RP, tak byla žádat RP moje máti na ségru a měli někaou výměnu názorů, takže já jsem tam přišla podívala se na jméno začla se mračit a štěkat ještě pomalu dřív než jsem stihla pozdravit... 😎 Ale už mi alespoň nepokládá telefon a pozdravý když vlezu ko kanclu 😀 Asi jí ta připomínka z ministerstva trošku ukrotila 😉

vejinka
autor
4. dec 2011

mna vytaca to ze zrazu vsetkych lekarov niekto napcha do jedneho vreca v kazdej profesii su dobry a zly alebo menej dobry preco si to vsetko maju odniest lekari? ako som uz spomenula ja som lekarovi nikdy nedala uplatok a starali sa o mna ako o kralovnu aj ked z velkej unavy lekar prehliadol moj problem po porode ale ja sa mu necudujem bol tam vkuse viac ako 90 hodin ..mam hubu tak som sa ozvala ze asi nebduem celkom ok ked nemozem chodit...a tak ma dali do poriadku. nikdy to nebudem tomu lekarovi vycitat pretoze sam mi povedal ak bdue nejaky problem treba sa ozvat .

stardust
4. dec 2011

@vejinka mas usta, nie hubu 😉

vejinka
autor
4. dec 2011

@stardust hehe pozri sa kolko mam prispevkov a potom nieco napis 😀

irriss
4. dec 2011

Tak mne napadlo....jake vsimne bych mela dat pani z pekarny za usmev a za to, ze si vezme predpisy predepsane rukavice na dodrzeni hygieny...
jake vsimne zvolit pro ridice skolniho autobusu, ktery ma trpelivost s nasimi detmi a jezdi vcas a s usmevem
jake vsimne zvolit pro "ekologickeho pracovnika" , ktery se stara o odvoz odpadku a kontejneru...vzdy po "sobe" i zamete
jake vsimne zvolit pro uklizeci cetu, ktera nam kazdy ctvrtek provoni cely nas vchod
jake vsimne zvolit pro zahradnika, ktery se stara o udrzbu okoli

...delaji svou praci, na bonbonieru necekaji ...odvedou si svou praci a staci jim obycejny usmev ci "ranni" dobry den, dekujeme...jsme radi, ze vas tu mame.. 😉

..nevim 😉 ☹ ..ale jedno vim jiste, vim, komu bych vzala plat a hned cely...

lauritka
4. dec 2011

😝

pici
4. dec 2011

dala som vsimne a dala by som znova. ked sa jedna o moje zdravie.
a nevidim rozdiel ked doktora poznam, ci dat vpred ako uplatok, alebo potom ako vsimne , ked viem ze starostlivost bude taka ista... ale to je len cisto moja osobna skusenost. bohuzial u cudzieho lekara v ramci nejakej neplanovanej operacie, havaria alebo tak, by moja rodina uplatok dala urcite... v pripade inych okolnosti, a mojej spokojnosti by som vsimne dala. a nehanbim sa za to...

irriss
4. dec 2011

@pici
Tak pokracuj a setri, zivot je dlouhy... 😉

Flaska misto ATB a bonboniera narkozy je docela dobre reseni na uzdraveni 😀 😀 😀

p.s. a co jsi si koupila za "vsimne, uplatek..atd"
a nebo jinak, KOLIK JE VSIMNE, jaka ZNACKA je vsimne..jaka znacka BONBONIERY ma vsimne

anjelicek26
4. dec 2011

@irriss - tak toto my zas hej, postar a smetiari od nas kazde vianoce dostanu velikuuu bonbonieru 😅 😅 A ten rok, co sme mali upratovacku, tak ta dostala darcekovy kos 🙂 Zas toto mi prijde normalne, ak je prilezitost a clovek je spokojny 😉

pici
4. dec 2011

@irriss pozri kozmeticke, kadernicke takisto necham tringelt ak som spokojna.. preco nie lekarovi?
a nedavam bonboniery, ale peniaze. bonboniery ked tak sestrickam...

irriss
4. dec 2011

@anjelicek26
nemluvim o soukromych upratovackach a mistnich popelarich..mluvim o VELKYCH spolecnostech, kde se prostrida nekolik pracovniku kazdy mesic...nemozne resit bonbonierou pro jednoho cloveka - je to system😉

irriss
4. dec 2011

@pici
a kdy das bonbonieru?
predem, aby sis zarucila usmev a pohodli a dobry pocit..
a nebo potom, kdyz se citis spokojena? 😉

edie63
4. dec 2011

ja som tiez dala a dala by som znova, ked sa jedna o zdravie mojho dietata, resp. zdravie niekoho z rodiny... ked chces to najlepsie pre svoje dieta, nezalezi na tom, ake su pravidla, co sa robi a co nie, kto kolko zaraba, ci ostatni dali nieco alebo nie... ja som ochotna urobit vsetko pre to, aby moje dieta dostalo vsetko, resp. lepsiu starostlivost u lekara/ v nemocnici, bez ohladu na to, co si o tom ostatni myslia... jasne, ze sa to nerobi, ale keby ste mali dat lekarovi/ sestricke nieco za to, aby sa lepsie starali o vase dieta, nedali by ste? 😝

pici
4. dec 2011

@irriss dosla som do nemocnice... a po "ubytovani" som isla dole do obchodu, kupila dve bonbosky, dve kavy, dva caje a zaniesla sestram. nikto sa tam o mna viac alebo menej nestaral. lebo nebolo co viac alebo menej pre mna spravit... bola som nadmieru spokojna... osobne by som radsej dala takyto uplatok v tomto pripade, kedze sestry boli skvele kucharke aby mi jedlo osolila :D

lauritka
4. dec 2011

no ked uz by som dala flasku alebo cokoladku ja, tak potom, ale bohvie ci niekoho neurazim ,kto by cakal obalku 😕 😨 radsej neriskovat 😅

pici
4. dec 2011

@edie63 dala a dam vzdy. som nemoralna, ale kopec horsich nemoralnych veci som urcite v zivote spravila... 😀

pici
4. dec 2011

mala som velky problem aby obalka bola zobrata...aby sme sa chapali, keby ju niekto pytal, just by som nedala. nikto nepytal, dokonca bolo velmi tazke vydobit si, aby si ju dotycny vzal. ja som to povazovala za spravne...

lauritka
4. dec 2011

@pici rozmaznavas ich 😀 ja som bola na laparoskopii v nemocke a jedine co som dala bol" poplatok za nadstandart" / mala som v izbe tv 😝/ ...ale sestricky sa spravali milo... mozno preto ??? 😕 😨

latvia
4. dec 2011

@edie63 ale nepride ti to chore aby si sla hladat pomoc uz s obalkou? 😕 nemalo by byt automaticke ze ides po pomoc ktoru dostanes ci das nieco alebo nie?

irriss
4. dec 2011

@pici
ale toto neni doslova "uplatek"...toto je podekovani...uplatek se dava predem nebo pri "nespokojenosti" k obdrzeni prednosti ci pohodli...😉

pici
4. dec 2011

@lauritka ano rozmaznavam. ale nestalo ma to majland. klystyr som dostala taky isty ako ta co nic nedala, takisto ako obvazy na nohy, takisto ako misu na cikanie po operacii. takisto som musela mat poriadok pred vizitou a takisto som musela jest nie celkom chutne jedlo. nic mi z tohto uplatku neplynulo.. ziadna extra starostlivost.

pici
4. dec 2011

@irriss neviem sa vyjadrit uplne odosobnene, pretoze mna operoval clovek ktoreho som osobne poznala a poznam, cize som vedela, ze ako v bavlnke bude o mna postarane tak ci onak a tak aj bolo. ale tak bolo postarane rovnako aj o asocialky ktorych tam bolo neurekom... neboli horsie zasite alebo kratsie uspane... alebo viac vyklystyrovane.. proste tak isto..

lauritka
4. dec 2011

@pici no vidis, mala by si to aj bez toho 🙂 . mne este dokonca dali na vyber, ci chcem chlastat tu hnusnu mineralku alebo klystyr. tak som si vybrala mineralku.
ako priznam sa, nenapadlo by ma im nieco davat, beriem to ako taku istu "sluzbu", ktoru ocakam aj od predavacky, ze mi nablokuje tovar. / priklad /, je to v jej pracovnej naplni.

pici
4. dec 2011

@latvia pride mi chore cakat pomoc len za obalku. lenze to je uhol pohladu. pretoze ak by mna alebo moje dieta niekto isiel operovat, bol by to lekar, ktoreho mi niekto odporucil,. fakt nie ten alebo onen z nemocnice.. cize uz za to kvazi vybavenie odbornika by som obalku dala. od cloveka , ktoreho vidim prvy krat v zivote by som za obalku asi nedokazala nieco ziadat a lekar ktory by pytal najprv obalku a potom sa mozeme bavit dalej.. tak to neviem.. musel by byt velmi velka spicka aby som to prekusla

latvia
4. dec 2011

@pici u mna pytanie si vobec neobstoji.....ani keby to bola sama spicka....coz vacsinou spicka si nepyta