icon

Dávate deťom v obchode tovar pred platením?

26. máj 2022

Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.

0silvia0
27. máj 2022

@andreatytler
@sisaka myslim, ze obe zijete v rovnakej zahranicnej krajine a napriek tomu mate kazda ine skusenosti. Jedna tvrdi, ze sa to tam nedeje a druha, ze je to tam normalne. A teraz si vyber🤔

123andy123
27. máj 2022

U nás v kauflande hneď pri vchode majú košík s ovocím pre deti aby si rodicia v kľude nakúpili.
Ženy, už nežijeme chvalabohu v komunizme. Obchodníkom toto vôbec nevadí.

zuzuliatko18
27. máj 2022

Maly chodimso.mnou na mensie nakupy, zvladol uz aj velky tyzdnovky nakup a nedostal nic jest, maximalne svoju z domu donesenu vodu ked sme boli na velkom.nakupe a trvalo to dlhsie (ma dva roky). V obchode bud sedi v nakupnom voziku alebonteraz tlaci detsky alebo ten na kolieskach maly, co niektore obchody maju a nakalda veci,nktore.ku podavam. Este SA vzdy velmi mudro zatvari akoby kontroloval, co ten tovar moze byt🤣. Nevidim dovod na to, aby jedol v obchode. Nie sme tam nikdy pol dna, ze by nemohol vydrzat. Jediny raz jedol v obchode, dociahol z kosika na hrozno a odsklbol.bobulku (hrozno je asi najlepsia vec na svete prenho), ale to mal tak 1.5 roka.
A druha vec, ked chodim kupit Len par drobnosti, pouzivam samoobsluznu pokladne a tam neexistuje, aby som dala Len papierik, resp..nepolozila tovar do odkladacieho priestoru, pokladna kontroluje vahu tovaru a v pripade problems cakanie na niekoho z obsluhy je dost zdrzujuce.

lentak1223
27. máj 2022

Nerobím to, ani s vodou. Za ten čas čo sme v obchode určite od hladu a smädu neskolabujú.

canis_lupus
27. máj 2022

Mne toto tiež príde vrcholne neslušné. Mám 3r a v živote nič nejedol v obchode, keď sa nudil, dala som mu nejakú hračku a pri nakupovaní sa rozprávame. Prípadne potravinu aj drogéria sa už dajú pohodlné objednať domov, ak dieťa nevie vydržať. Keby bol tak strašne hladný, že nevydrží, zaplatím mu jedlo, zje si ho pred obchodom a potom sa vrátime. Ani by mi nenapadlo nechať ho jesť nezaplatené jedlo popri nakupovaní. Ešte aj väčšinou chodíme na samoobslužné pokladne, takže tam rozjedené jedlo nezaplatím. Smutné, že 3r vie, že veci vždy musíme najprv zaplatiť, ale dospelí to pochopiť nevedia 😂

sisaka
27. máj 2022

@0silvia0 no vyzerá to tak, že Andrea ma skúsenosť,
že si otvorí a nikdo jej nič nepovie. Nepovie jej, lebo náš zákazník, náš pán a nikto nepojde skákať do zákazníka, koli pár dolárom. Ja píšem, že som ešte nevidela ľudí behať s detmi po obchode žužlajucimi pečivo a pod. , väčšina Kanaďanov je asi až moc slušných, aby otvárali potraviny pred zaplatením, tak je ťažké natrafiť na menšinu, ktorá si to dovolí. Asi nakupujem v časoch, alebo obchodoch, kde ľudia počas nákupu nekonzumujú nezaplatené jedlo, alebo sa pohybujem v komunitách, kde takéto veci nie sú zaužívané

sisaka
27. máj 2022

@oliolijanka mne je úplne jedno, či sa v obchode niekto napcháva nezaplateným tovarom, alebo dáva jedlo dieťaťu na hranie . Píšem, že sa s vyjedanim jedla v potravinách nestretávam a že nevidím dôvod dávať dieťaťu jedlo na zabávanie, keďže jedlo by na to nemalo slúžiť. Kľudne si to vysvetľuj, ako moje zlé naladenie.

0silvia0
27. máj 2022

@sisaka ved asi aj tu je to tak... aj z tychto reakcii je tiez vidno, ze velka cast zapojenych zien to povazuje za neslusne, mensia cast si s tym hlavu nelame. Ja som s mojimi detmi chodila do obchodu, nenechavala som ich nikomu na strazenie. Cize boli odmalicka zvyknuti sa v obchode spravat vhodne a pocas tej chvile nakupu nepotrebovali pit a jest. Mne toto napchavanie deti v obchodoch pripada tiez trochu cez, ale ak to niekto robi, co uz...

miskaska
27. máj 2022

Dietatu som dala maximalne rozok. A raz moj brat, ked mal alergiu a zabudol si vreckovky, tak si otvoril balik v obchode, lebo by mu odkvapol sopel 😀

cecilia29
27. máj 2022

Malému v kočíku dám rozok, jemu sa ešte nedá vysvetlit . Staršia - 4 ročná samozrejme už nič nedostane.

oliolijanka
27. máj 2022

@0silvia0 To s tou mensinou, ktora si hlavu nelame a väcsinou, ktora nieco povazuje za neslusne je lahko vysvetlitelne cez maslovovu pyramidu, alebo inak...vzdy bola nejaka uzka skupina ludi, ktora si skor ako väcsina uvedomila, ze niektore nepisane pravidla su nezmyselne a netreba ich dodrziavat. Ta väcsina si potom o avangardnej mensine myslela, ze je neslusna...
Napriklad, co sa nahovorilo o zenach, ktore zacali nosit nohavice namiesto siat, ze?😀😛

Popracovat na sebe neznamena len naucit sa cudzi jazyk, alebo natrenovat si maraton. Popracovat na sebe mozete aj tak, ze sa budete snazit neodsudzovat. Vzdy ked si o niekom nieco zle pomyslite, treba este raz zvazit, ci je potrebne mat zle myslienky.
Naozaj vas nejako ohrozuje mama, ktora da dietatu rozok pred zaplatenim? Nie? Tak sa na nu nemracte, ale sa usmejte. Ked len jedna z vas to tak spravi, svet bude krajsi😊

karolinakr
27. máj 2022

Neznašam, ked niekto hovorí Peniažky..Vratili nam peniažky..

fiafia
27. máj 2022

Ja som dala dcére asi 2x vypiť dzusik ale som ho podstivo zaplatila a raz zjedla v Kauflande parenicu kde mi pani predavačka blokovala prázdny obal. Zasmiala sa, nebrala to tragicky. No to je ten prípad keď si to človek zaplatí. Bežne vidím deti v obchodoch jesť buchty, rožky, presnidavky no či to rodičia férovo zaplatia netuším 🤔

orangiiina
27. máj 2022

Neuveriteľne ako to tu viete nafúknuť. Keď vidím jesť niekoho v obchode, zväčša je to male dieťa, ktorému je to ťažko ešte vysvetliť, alebo ktoré nevie v tom kočíku obsedieť. Od 4 rokov nahor nevidím deti behať po obchode s jedlom v ruke.
To že to robia dospeli, je ina kapitola. Otázka znela, či dávame deťom jest tovar pred platením.

ejanjelik
27. máj 2022

Občas to robím aj ja a všetko poctivo zaplatím. Raz som dala na pás nedojedenu kapsicku a predavačka, že to máte poškodené choďte si vymeniť 😀 alebo raz som bola s malou na krv nalačno, prišli sme do lidl a kričala, že chce papať, no nedám jej tu buchtu aj tak ju celú nezje kým nakúpim. Ukážem buchtu, pripadne obal a nikdy nebol problém. Za 3 roky sa to stalo možno 5x.

anavivana
27. máj 2022

Nie, nerobím to, nemám v pláne to spraviť a aj dcéru som naučila, že najprv treba zaplatiť a až keď je to naše, tak potom to môžeme spapať/vypiť/použiť.
Ja si vždy predstavím situáciu, že keby som niečo vypila, zjedla a prídem k pokladni, kde im nefunguje terminál na karty, nemám peňaženku alebo zrazu nastane poplach na predajni a všetci musia odísť von.. čo potom? Ako to zaplatím?
Takže za mňa nie.

sisaka
27. máj 2022

@oliolijanka ty máš nejaký kazatelsky problém? Čo stále omieľaš o zlých myšlienkach, mračení a usmievaní? Si nechapavá? To že niekto považuje konzumáciu v obchode pred zaplatením za nepristojnú, ešte neznamená, že keď si niečo take všimne tak začne zazerať na to dieťa, vysielať hromy blesky na matku, alebo sa inak nad tým zamýšľať.
Ako som písala, tu som sa s tým nestretla, ale na Slovensku áno, je mi to úplne jedno, či niekto kŕmi svoje dieťa v obchode. Ja som to nikdy nerobila, deti mám už veľké, nerobia to ani oni, vedia ako sa majú spravať. A keďže žijem v zahraničí, tak s usmievanim nemam najmenší problém, pretože žijem v severnej Amerike a patrí to tu ku kultúre.

Prajem krásny deň plný úsmievavych ľudí.

0silvia0
27. máj 2022

@oliolijanka mas naozaj pocit, ze odsudzujem?Mne naozaj prednasky davat nemusis, edukuj tam, kde treba. V zivote som ziadne mamicky a deticky neodsudila. Len pisem ako som to robila ja a pre mna osobne su strcene rozky v rukach deti cez, cize JA som to nerobila. To, co robia druhi ja neovplyvnim a ani na nikoho nezazeram. Skus respektovat to, ze niekto rozteky do ruciciek detickam nedava a davat nebude, lebo sa mu to nezda vhodne. Minule som pekne krasne poslapala nechtiac po ohryzenych roztekoch pri pokladni, ktore vypadli z ruciciek deticiek. Ani toto sa mi nezda vhodne. Kazania o vhodnosti mojho postoja ti davat nebudem, nezda sa mi to tiez vhodne. Sme tu dospele zeny, piseme svoje nazory a skusenosti😉

karolinakr
27. máj 2022
metuzalem
27. máj 2022

Často otvorím niečo už v obchode, veď to aj normálne zaplatím, a nechápem prečo by to niekomu mohlo vadiť 🤔😂

66simonka66
27. máj 2022

Ja mám napríklad dve maličké deti ktoré nemajú ani 2 roky. Na nákup musím chodiť aj s nimi, nemám ako ísť sama. Niekedy je to s nimi na nevydržanie a naozaj im musím dať niečo jesť, snažím sa nedávať ale keď sa nedá tak sa nedá a dám im npr. rožok alebo kapsičku. Vždy to poctivo zaplatím, nikdy som si nevzala nič zadarmo. Nevidím na tom nič zlé, proste musím nakúpiť a je lepšie dať im jedlo ktoré zaplatím ako behať po obchode s dvomi vrieskajúcimi deťmi.

zuzana76
27. máj 2022

@bajka16 Lebo takto cele Slovensko smeruje vies kam, preto, ze su ludia, ktori su necestni, neinteligentni a nic s nimi nepohne, Slovensko je krajina, kde zijem a chcem, aby tu bolo dobre

scila
27. máj 2022

Ak ideme do obchodu s tým, že sa nám minulo pitie a dieťa je smädné, tak mu to hneď pri regále otvorím nech sa napije. Vždy si ale najprv skontrolujem či mám peniaze. Moje deti vedia, že všetko treba zaplatiť - keď je džús len načatý, upozorním pokladníčku, že je to otvorené aby sa neobliala. Ak vypijú celý, dáme na pás prázdny obal a väčšinou sa predavačka opýta, či to môže vyhodiť.
Nikdy by mňa, ani moje deti nenapadlo niečo v obchode zjesť a nezaplatiť, veď je to krádež.

andreatytler
27. máj 2022

@0silvia0 Ano, aj ja som si to vsimla.🙂
Ja ked som povedala ze je to normalne nemyslela som to tak ze sa to deje neustale a na kazom kroku. Ale tak ze sa nikto nad tym nepozastavuje, nepohorsuje, nikto to neriesi.

yanni
27. máj 2022

Presne ako @andreatytler .Ludia uvolnite sa. Zite a nechajte zit. Ked sa zakladateke diskusie nepaci, ze jej kamoska robi to ci ono, tek nech sa s nou nekamarati. Akoze co mam chodit s "cudzími" ludmi po nákupoch? Možno tak s kamoskou hadry kupovat ale to je bez deti. Potraviny chodím nakupovat bez "svědkov" a len velmi zriedkavo s detmi. A presne ako andrea pise. Zijem vyse 20 rokov v zahranici. Som tiez dieta socializmu ale nějaké "maniere" z vtedajska nemam. My sme zili za tych 20 rokov v dvoch diametralne odlisnych krajinach (okrem Slovenska samozrejme). Jedna je v Europe, druha mimo. A s tymto nikdy nikto nemal problem. Je to uplne normalne. Akurat, ze som nezazila, ze by niekto nieco nezaplatil. Moje deti do urciteho veku mohli praclik. Ja chodim do obchodu raz za tyzden na velky nakup a patricne dlho to trva. Nie vzdy potrebuju "vyjedat", ale ak si ten praclik prosia, tak ho dostanu. Od zaciatku boli nauceni, ze pri pokladni musia povedat,ze maju jeden viac ako v sacku (popr. bola v sacku polovica odlomena). Predavacky sa NIKDY nepytali. Automaticky vedeli. A z deti nie su kriminalnici. Nejdu do obchodu, otvoria si nieco, s prepacenim vyzeru a tresnu spät do regalu. Jeden je uz takmer dospely, medzi nim dalsi traja a posledne najmladsie ma tri roky. Okrem najmladsej tym starsim uz ani nenapadne, ze by mali v obchode nieco vyjedat alebo pit. A inak, neviem, kde vsetci chodite nakupovat, ale moje deti mali obcas nieco v ruke aj v slovenskom kauflande a pri pokladni nikdy nebol problem. Este sa pokladnicka pousmiala, ze noo ked ma clovek hlad, musi sa najest. Nastastie to nebolo casto, slovenske rozky im nesmakuju. A ine nehrozi.

andreatytler
27. máj 2022

@yanni Presne tak, nenexistuje aby jedenie v obchode pred zaplatenim urobilo z deti kriminalnikov.
Su veci co sa v obchode deju co su zle ako napriklad nechat maso v polici s chrumkami, alebo nechat sveter na zemi ked mi spadol z vesiaka alebo dat jablko spat na kopu ak mi spadlo na zem, ale nepotrebuje si brat kosik ak si idem kupit iba chleba a nablokovanie prazdneho obalu od keksu vobec nikomu neuskodi.
Zaujimalo by ma co si myslia o detoch ktore hlasno spievaju v obchodoch, ci aj to je neslusne, alebo sa pridaju a spievaju s dietatom.

andreatytler
27. máj 2022

Mna tu hlavne prekvapilo ako vasnivo a naruzivo sa k tomuto "problemu" ludia stavaju. Ak by len niekto sucho skonstatoval ze Nie, nedavam jest pred zaplatenim, tak by to bolo ine.
No nic, asi kazdy ma nieco ine co ho vytaca. 😀
Ja teraz ficim na vodicoch co zablokuju prechod pre chodcov pocas cakania v zapche. Ide ma z nich porazit.

terezka1947
27. máj 2022

No,keď ideme do extrémov,že ži a nechaj žiť".....takto to aj vyzerá.
Suseda vykradnúť?nie moja vec,neriešim. Vidím ako zlodej kradne kabelku?nie moja,jeho vec a tej ženy,čo si mala dávať pozor. Šikanujú nejaké dieťa?ale veď,to dá predsa nebudem miešať do iných,nech to rieši jeho rodič.
Len sa nijak nevyhranit,byť tolerantný vo všetkom,veď to nie je moja vec. Každý nech si robí,čo chce. A kde chce.
Všetko sú skostnatele pravidlá,prežitky...
A potom sa divine tomu,čo sa deje okolo nás.
Spoločnosť vytvárame my,nie iní ľudia. My,všetci

0silvia0
27. máj 2022

@terezka1947 ani nemusis ist do takych extremov, staci sa takto postavit k poriadku na uliciach. Vyhodim obal z keksika na zem? No a co, poriadok je pre skostnatelych🤪 Co ak prave mne sa paci bordel na chodniku? (p. s. je to nadsazka, ak by mi niekto zasa chcel dopriat nejaku prednasku😬)

danielkka
27. máj 2022

Ja tak rozmyslam, ako zeny, ktore tvrdia, ze dieta bez toho rozka v obchode nevydzi, riesia.situaciu, ked niekde treba cakat a dieta je nervozne.. Kde vtedy beru tie rozky, aby to dieta vydralo? Jedina vec, co mi pride ospravedlnitelna su tie vreckovky alebo voda pri pocite na odpadnutie. Ostatne dokaze pockat. Ked viem, ze budem v obchode s dietatom.dlho, tak mu zobreniem hracku, vacsie pomaha, tlaci kosik, hlada tovar, vklada do kosika, drzi si to, co si vybralo a pocka, kym a zaplati. Pride tam najedene, napite.