Dávate deťom v obchode tovar pred platením?
Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.
@andreatytler chápeš to dobre....nejde o ten jeden zúfalý rožok.
Ale otázka je,kde sa všetko začína?kde je hranica,čo sa smie,čo nesmie?
Každý si to rozhodne sám?
Čiže ide niekedy práve o maličkosti. A mozno niekedy o ten jeden rožok.
@andreatytler a ako vieš či mama zaplatí? Ak nezaplatí tak obchodu vznikne škoda. Budeš celú dobu chodiť s ňou po obchode? Bude SBS takto chodiť? Žiadne dieťa na svete ešte neumrelo od hladu za 5 min. či pol hodinu.
Ved nech mu mamka vezme obľúbenú hračku a pod.
Takto za mňa vzniká do budúcna spojenie ak chcem aby dieťa neotravovalo dám mu niečo do pusy,nech je ticho.
Ak dieťa nedokáže zvládnuť párminutový nákup, bez jedla v ruke tak je nutné poriesit nákup inak.
A k šikane, ak niekto na ulici sotí tvoje dieťa alebo mu dá facku. Tiež si môžeme povedať, že veď možno predtým ono toho druhého opľulo, škaredo mu vypadalo, tiež sotilo, treslo, roztrhalo veci. Tiež mi to nijako neublizilo, tak čo sa budem starať a zisťovať.
@janage V tej prvej vete ide o to slovicko AK. Nebudem riesit spravanie matky ak este nic neurobilia. Je to vec cestnosti a jej slusneho spravania, ze ten rozok zaplati. Budem jej verit. Mne to dobre padne ked mi veria.
Tvoje aj @terezka1947 argumanty su dobre a aj to pravidlo ze tovar v obchode zjem az po zaplateni nie je zly, ale nie je nutne na nom tak urputne lipnut, lebo je to podla mna prezitok z cias socializmu, tak isto ako napriklad ospravedlnenky od lekara.
@andreatytler ak by sa ľudia správali slušne, nebolo by potrebné ak.
Bohužiaľ denne sa presviedča človek o opaku.
A stále trvám na tom, že nie je dôvod konzumovať jedlo v obchode pred zaplatením.
@andreatytler a ešte by má zaujímalo ci žiješ na Slovensku. Lebo ja si tu pripadám za exota, keď nezneuzivam tie spomenuté priepustky, papier čo mi spadne, zodvihnem a dám do koša a keď sa mi stalo, že som nechtiac odišla z obchodu s nezaplateným kilom zemiakov v kočíku, obrátila som sa okamžite, keď som na to prišla, ospravedlnila sa a zaplatila.
A podobných "skúseností " mám veľa.
Tu by mnohí chceli všetko zadarmo, akurát im nech platia.
@janage Ved prave ze uz 18 rokov nezijem na Slovensku. Zijem v Kanade. Neviem posudit ci sa cestnost a slusne spravanie vytraca na Slovensku, ale tiez neviem ci sa to da vynutit pravidlami a zakonmi. Kanadania su povestni svojou slusnostou a dobrym spravanim. Avsak nezda sa mi ze by to bolo koli prisnym pravidlam a zakonom.
@petamich no ty si ale múdra. Ale pekne si sa prezradila ako “vychovávaš” svoje deti 🙂… každého vec samozrejme mne to normálne nepride a preto sa pytam ci to je v tejto dobe normálne ale chvalabohu zaisťujem že takých ako si ty je menej ako nás čo vieme čo sa patrí a vieme že existuju nejaké pravidla a nie že si robím čo chcem 🙂 chcela by som vidieť tvoj vyraz keby si namiesto tej chuderi predavačky čo nachádza po obchode len prázdne alebo rozbalené obaly od kapsiciek a od chrumiek v regáli.. trosku empatie a slušnosti.
@orangiiina samozrejme, ale tak keď je vás syn divoký ako ste to vy nazvala a nestrpí nakupovanie v drogerii tak nie je lepšie ísť nakúpiť v klude? Mne keby toto moje dieťa robilo nehnevajte sa ale ja by som nič nenakúpila, všetci by okolo boli nervózny a ja by som sa cítila blbo že neviem zvládnuť svoje dieťa. Tým pádom by sa s nakupovaním somnou mohlo rozlúčiť .
@elementissa 👏🏼👏🏼👏🏼
@viera77 presne tak … o to išlo.
@danielkka zeby vezmes jedlo zo sebou? Ale je jasne, ze do potravin si nevezmem dozu oblozeneho sendvicu, cestovinoveho salatu ci nakrajaneho ovocia a nedam to do ruk dietatu jest, ak je hladne (a take mensie su schvalne v obchode veeelmi hladne, i ked pred obchodom tvrdili, ze si absolutne nic neprosia🤦♀️🤦♀️). Nosenie takehoto jedla je hlavne zakazane, ale k tomu aj nehygienicke a navyse mozes kontaminovat potraviny v obchode. Ak je dieta hladne, vzdy davam polku rozku/praclika z obchodu, aj ked mam vlastne jedlo pri sebe. Jedine vodu dam napit z vlastnej flase. A pokial sa skonzumovane veci zaplatia, tak to nie je pre nikoho problem...
@andreatytler toto nie je o Slovensku,či Kanade.
Toto je celosvetový problém,že ľudia si o sebe myslia,že môžu všetko (niektorí).
A nazývajú to,"zi a nechaj žiť", tolerancia,sloboda,atď.
Začína to výchovou detí.
Slušnosť nikdy nebola a ani nebude prežitkom.
Darmo sa budeme hrať so slovickami.
A ešte dopisem.
V čom je problém?mám dve deti,chodila som do obchodu s nimi. A vydržali bez rožka v ruke. Veď majú hračku,či som povedala,že vydržať chvíľku,zaplatíme,spapas.
Koľko v tých potravinám strávime?a najmä s deťmi?hodinu?dve,tri?
To by som pochopila,keď rovno rozbalil balík pampersiek a prebalim dieťa. Nie,že dieťa nevydrží chvíľu bez toho omieľaného rožka.
Keď budes mas muža s dvomi prácami večne na sluzobkach a rodiny vzdialene 260 a 500 km, potom sa mozeme porozprávať 👍 za 2 roky mi syna nik nepostrážil ani na 10 min a hladní ostať nemôžeme. A to chodím na nakup raz že 2 týždne. To, že sa tu pohoršujú slečny bez deti, resp. mamičky, ktoré bývajú pár krokov od rodičov, ma vôbec netrápi.
Ži a nechaj žiť!
Ze vás to aj baví sa o tomto baviť. Véd jasne ze dám dieťaťu v obchode kúsok pečiva, ved to potom zaplatím. Nikto tu nepíše ze to potom niekde zapatrosi medzi regále. Jesne ze 5 rocnemu nedam nic ten vydrzi, ale vysvetlite to rocnemu dietatu.
@terezka1947 suhlasim
@orangiiina ja som proti tomu aby sa niečo jedlo pred zakúpením a nie nebývam par krokov od rodičov, vzdy chodím nakupovať s dcerkou sama a je zvyknutá od narodenia, ze sa v obchode nezaplatené jedlo vopred proste nekonzumuje.
zasa si ides svoje a selektivne 🙂 zbytocne drat klavesnicu a hodnotenie mojho charakteru prosim nechajme na tych co ma poznaju a nie na niekoho, kto ma sudi podla jednej temy, v ktorej potreboval pritakavat aka je tvoja kamoska koza a nevychovana a my vsetky matky s nou, lebo dam dietatu rozok, aby som mohla v klude nakupit, uz sme teda dostali vychovnu lekciu, dakujem ti velmi pekne a snad mas vdaka tomu krajsi vikend ❤️
@petamich a to sa tu rieši jeden rožok v obchode. A pritom sú omnoho podstatnejšie veci, ktore rodičia deti neučia, resp. horšie veci, ktoré naopak deti učia.
Tak my sme maximálne dali rohlík a vodu a to iba vtedy keď sme išli z výletu a bolo horúco a vody mali vypité a samozrejme sme pri pokladni povedali nech dajú pani predavačke aby sme to zaplatili. Väčšinou sme vysvetlili že dostanú až keď zaplatíme a bez debaty
Ja to mam tak ze napr.7 rocna uz chape ze veci sa prv zaplatia, sama si vylozi na pas (ma to rada od detstva,hry na obchodik) a tesi sa ked jej dam euro a zaplatí si.aj ked si vyberie nieco co ma rada, pocka kym zaplatime. 99% to takto fungovalo vždy. No mam aj 2rocneho synatora,a ten zvykne vykrikovat ked ideme okolo regalov s pecivom atd, tak mu nejaku kaiserku,alebo rohlicek dam. Pripadne ak sme vonku,a je teplo a trebars utekali deti,a vidim ze su smädne k.o, tak im dam odpit hned kustik . Ale že by sme sa prechadzali medzi regalmi,a lyžicou vidlicou vyjedali vyzivy, chrumky, špagety s morcadelou alebo co🤣 tak to niee.ale stane sa veru že aj ja dam niečo zobat v košíku malému,tak dufam že si nepisala o mne 🤣🤣🤣
Aj mne sa stalo, ze som si otvorila vodu pred zaplatenim. Lebo som vtrielila do obchodu pomaly odpadajuc a vody musia mat na uplnom konci. Tak ked som sa tam dohrabala, bola som stastna ze pijem a vtedy mi bolo ozaj jedno kto si co o mne mysli a ci sa to patri alebo nie 😃a este som tam kvocala a predychavala, no strasne mi bolo zle. Ale inokedy to tiez neznasam ked toto vidim ludi robit, ze rozky detom podavaju aby zuzlali, kapsicku otvoria a daju… aj dieta vzdy ucim ze musi vydrzat kym to zaplatime. Takze s tebou suhlasim. Len obcas sa fakt moze pritrafit situacia ako mne 🤷🏻♀️
A ona tie veci potom zaplatila ci nie?
Ja to tak robím bežne, ale aj si to poctivo zaplatím. Ja chodím s kočíkom s dvojročným dieťaťom na veľké týždenne nákupy, a keď chcem, aby vydržal, tak mu tu presnidavku otvorím, alebo dám do ruky makovku. Keď idú so mnou väčšie deti, 6 ročné, a viac, tým samozrejme nedovolím otvárať nič, až po zaplatení. Primerané veku. Tak, ako od dvojročného neočakávam, že presedí potichu dve hodiny v divadle, rovnako mi dvojročný nerozumie, že v obchode nesmie hrýzť rožok. Nepokladám sa za sedlačku, moje deti sú veľmi dobre vychovane a slušné. Keď ten dvojročný príde do veku, že tomu začne rozumieť a vie byť trpezlivý, vysvetlím, že jeme až po zaplatení. Tí dvaja starší sa to dokázali naučiť, takže ja v tom problém absolútne nevidím. Problém je, ak by to niekto nezaplatil alebo otvorené vrátil do regálu. Ale to už je vyslovene krádež podľa mňa.
Nie nedala by som jedlo pred zaplatením. Náhodou nepôjde terminál Alebo nezoberie kartu a pótom čo??? Druhá vec špinavé ruky a s tými špinavými rukami jesť? Potom sa nečudujme keď tu bude opäť žltačka a podobne vecí. Detto dojčenie v hromadnom prostriedku. Chodía tým rôzni ľudia a ako dojčiť v MHD sa mi zdá dosť od veci. Vozia sa tam aj bezdomovci fetky atď. Veď každá nech si všimne chlapov či si po malej umyjú ruky 😉 a keď im niečo poda nech si spomie čo pred chvíľou držal v ruke
Bože ľudia,vo svete sa robia také zlé veci a vy riešite načatý,alebo zjedený keksík v obchode 🙆samozrejme vrátiť to do regálu je cez ,to nie ,ale za predpokladu ,že sa to pri pokladni normálne zaplatí ,by som to vôbec neriešila a pri malých deťoch je to úplne normálne a teda vôbec by mi nenapadlo si zaťažovať hlavu takou malichernosťou ...
Nikdy som to nerobila a ani ja to neviem pochopiť. 🤦♀️
Keď boli malí a mali blbé obdobie tak som to robila aj ja. Je tam toho, dala som rožok do ruky a v kľude nakúpila, pri pokladni zaplatila. Podľa mňa to je prijateľnejšie dať to dieťaťu a v kľude nakúpiť ako bláznivo lietať po obchode aby som rýchle nakúpila a mohla mu niečo strčiť do ruky. Myslím že aj okolie sa cíti potom komfortnejšie ako nakupovať za vreskotu malého dieťaťa...Jasné že teraz keď sú relatívne veľký tak chápu že najprv sa platí, potom rozbaluje. Nerozumiem načo to zbytočne nafukovať a hľadať problém tam kde nie je. Každý nech to rieši ako uzná za vhodné.
Ked bol syn mensi, tak som mu zvykla dat pocas nakupu polku rozku do ruky a druhu polku normalne do kosika.. on mi pocas nakupu nepistal ze chce jest a aj bol rozok v kosiku tak som to brala tak ze vlk syty a ovca cela.. teraz ma 4,5r a uz veelmi dlhu dobu to nerobim. Normalne chape ze najskor to musi dat pani pokladnicke aby to nablokovala a kym platim, uz si ak otvata a tlaci;)
Mne sa to ako bezdetnej nepáčilo dávať jesť deťom v obchode, preto som si už s malým synom zaumienila, že to skrátka nebudem robiť. A obe deti to doteraz v obchode ani nenapadne inak. Naučili sa tak. Pre mňa tým aj ustala dilema, čo je pre mňa ok a čo nie je ok.
Ja sa s deťmi teším, ako spolu vykladáme nákup, zaplatíme niekedy deti platia a môžeme si dať, čo sme si kúpili. Ja to beriem tak, že by sme tým prišli o toto tešenie z toho, čo sme si nakúpili. My si vždy kúpime nejaké hovadiny, robíme si tým aj radosť. Čiže mám rada tento rituál s nimi. Ale trvalo to, kým to je takto. Syn utekal v obchode, robil koniny, vrieskal.. ale prešlo to. Niekedy je nákup naháňačka, ale aj vtedy je lepšie deti zapojiť, ako im dať rožok do úst si myslím.
Nedávam.

@terezka1947 Mne vadi ak sa sikana ignoruje, lebo moje dieta moze byt sikanovane a vtedy dufam ze sa ho zastane clovek co ide okolo. Ale to ze cudzie dieta zje rozok v obchode a jeho mama potom za neho zaplati nema so mnou nic spolocne. Nijak ma to neobmadzuje, neohrozuje (ani teraz a ani potencialne do buducna), nerobi to moj svet skaredsim (ako napriklad ten obal na zemi). Alebo to zle chapem?