Dedinský Mikuláš: Ako riešiť systém žetónov?
Ahojte, pracujem na úrade a tento rok organizujeme Mikuláša, rozhodli sme sa po predchádzajúcich rokoch rozdávať balíčky len deťom, ktoré majú trvalý pobyt v obci. Rozdala som do školy a škôlky žetóny na základe, ktorých im Mikuláš vydá balíček, plus sa vyhlásilo v rozhlase že deti ktoré majú trvalý pobytu v obci a nenavštevuju tu žš alebo mš alebo sú ešte malé si môžu žetón vyzdvihnúť na úrade. No toľko sťažnosti ako za posledné dni som dlho nepočula, veľa rodičov je nespokojných s týmto systémom lebo pozývali na Mikuláša aj bratrancov deti atď. Presne to je dôvod prečo sme to zaviedli takto v dedine máme 430 detí veľa krát sa stalo že sa rozdali balíčky a veľa občanom nezostalo. Chcem sa len spýtať vadil by vám takýto systém? Máte to tak aj vy niekde? Lebo u nás to nemá vôbec pochopenie
Wau super napad. Prečo by mali dostavat aj deti, ktore v obci nebyvaju a tym pádom neplnia obecny rozpocet? Tym ochudobnuju obyvatelov o ine veci. Ano viem, nejde o tisice eur za balicky, ale aj par stoviek vie pomoct. Kaslat na frflanie ludi, podla mna je to skvely napad.
Tak stazuju sa iba tí ktorí pozyvaji celu siroku rodinu a kamaratov. Aspon viete ktorí to boli. Za mna super. U nas zetony nie su syn ma tri roky a este sa mu balicek neusiel. A to robia vzdy viac balickov ako je deti? Neviem mto mu ho vzdy zoberie.
To ja sa skor cudujem ze mestsky Mikulas, u nas take nic neexistuje. Byvaju tu take minitrhy, ale tam ak by aj bol Mikulas, to je ako sucast akcie, nedava balicky, maximalne mozno cukrik. A v skole, co dostavaju decka, tak to sa plati z Rady rodicov, teda z rozpopctu od rodicov. Tam je to ako hovvoris, ze iba kto prispel poplatkom, iba toho decka dostanu - ale to zas uckam casto neda, lebo tie najmensie deticky, co este veria na Mikulasa, tak by im bolo luto... Ale take ze mestsky Mikulas, to som fakt nepocula.
@butterflyeffect pocuj poznam pani, muz velky manazer, ona tiez asi zle nezaraba. Ta vymeta vsetky Mikulase, MDD, gulase a akcie kde dostane cokolvek zadarmo. To je u nej az chorobne ako takto zhrna, vytesuje sa z kazdeho reklamneho pera ci snurky na kluce. Ja sa hanbim aj za nu ked o tom hovori kde vsade ide s deckami na Mikulasa. Vzdy zakonci "Ked davaju tak by som bola hlupa neist a nezobrat"
Takto to máme aj u nás, nemáme tu trvalý pobyt...jedno dieťa dostane v škôlke lístok, druhému idem kúpiť na obecný úrad lístok (minulý rok stal 5€) majú k tomu aj program,balíček.....Starší syn navštevuje školu inde, tiež dostane 1 lístok....ale tam je problém,že na obci sa lístok dokúpiť nedá...čiže máme len jeden balíček....čo je škoda,práve by som privítala,keby sa dal kúpiť lístok aj tam....lebo mladšiemu nevysvetlím ešte,že je jeden balík....Čiže v druhej obci Mikuláša nenavstevujeme aby sa nenatahovali....tak balík prepadne..radšej..nestojí mi to za tie nervy🤣 Tento rok je starší pochopil,povedal že po balíček pusti k Mikulášovi mladšieho brata,lebo chce ísť😁 sa pozrieť aj on.....Nikto tu s tým nemá problém,že sa lístok kupuje, buď chcú ísť,kúpia si ho, alebo nejdú....Čiže obe obce majú Mikuláša na ,, žetón " aby sa ušlo každému komu má,lebo boli finty,že dieťa sa otočilo niekoľko krát v rade(asi vieme ktorú skupinu myslím)....podľa mňa je to okej. Na začiatok tam nabehnú spoluobčania, každý ich pustí 5 minútová záležitosť a idú preč,balíček maju....potom si deti užívajú diskotéku.
U nás funguje dedinský Mikuláš tak, že rodičia nechajú mikulášske balíky pred vchodovými dverami. Anjel ich pozbiera a následne Mikuláš zazvoní a vstúpi do domu. Po super krátkom programe anjel rozdá balíčky, (ktoré prichystali rodičia podľa svojich predstáv) a hotovo.
U nás deti tiež majú nejaké poukážky (neviem, či žetóny) a dokonca sa dávajú balíčky len deťom do 10 rokov.
@jumama dedinský Mikuláš. Neviem čo presne myslíš že si ešte nepočula.
Dnes som rozdávala posledné žetóny, a naozaj by ste sa divili ako to niektorým ľuďom vadí ževraj tým Mikuláš stráca čaro
Nevadilo
Skôr ich nenažranosťou stráca Mikuláš čaro - dobre ste to vyriešili s tými žetónmi, vedia, že to má byť akcia pre deti s trvalým pobytom aj tak pindajú, lebo boli zvyknutý popozývať pomaly celú širokú rodinu s ich deťmi, čo vo vašej obci ani nebývajú,, aby dostali Mikuláša zdarma a oni nemuseli riešiť...U nás v meste je len Mikuláš na námestí, rozsvieti svetlá + stromček a ak deti majú šťastie stihnú sa sním vyfotiť a pri fotení dostanú do ruky perníček - ak sa im ujde, tiež kvôli niektorým sa nedostane všetkým deťom - lebo aj výrastkovia sú schopný vystáť rad aj sa predbiehať kvôli jednému perníku a snažia sa ísť aj viackrát - ale to už "čerti a anjeli" zakročia 🙈 Inak ak chce niekto Mikuláša domov musí si zaplatiť, alebo sa dohodnúť so susedmi - ak vo vchode býva viac rodín s malými deťmi.
U nás v meste to vyriešili super, kto chce balíček, zaplatí 4€ a dostane lístok :D to že si potom šikovníci ten lístok nakopírujú 5x pre celú rodinu nekomentujem. Pred rokom sme sa presťahovali do obce v kt. ešte nemáme trvalý pobyt a ani by mi nenapadlo vyslať tam syna po "výslužku" od Mikuláša.
Super nápad, tým ostatným môžu rodičia doniesť balíčky svoje nachystane a Mikuláš im ich môže odovzdať 👍, aby detičkám nebolo ľúto, že nič nedostali. No to si už musia zariadiť rodičia.
Ľudia sú už úplne na hlavu 🙈 ešte sa s tým aj priznajú že pozývajú celú famíliu z okolia. Veď nech si zaplatia za balíček aj pre bratrancov a vybavené
My napr. byvame na dedine na ktorej nemame trvaly pobyt, no pozvanie a balicek dostanu aj nase deti nakolko tu platime vsetky poplatky a byvame tu dost dlho. Ine dediny vsak rozhodne obiehat odmietam 🤦♀️
By som sa tych frflajucich opytala, ze ak by mali firmu, ci by tiez platili dalsim ludom, okrem svojich pracovnikov?
super nápad ja by som ho ešte doplnila o to, že balík dostane len ten kde sú vyplatené všetky dlhy okolo daní... naši spoluobčania prídu tiež s môjho otca koňom bratom ... ja sa Mikuláša s dcerou už nezúčastňujem ale surovo si idem pre balík na obecný úrad... lebo je to platené z mojich daní a teda by si ma vypočuli keby sa mi neujde a má ho nejaký darmožráč... a nech sa sťažuje aj v parlamente... ako proti neplatičom bojujeme?? nijako platíme to my vo zvýšených daniach ..
U nás tiež dostávajú len deti, čo tu majú trvalý pobyt a do 10 rokov
Aj my to tak máme a ešte aj vekové ohraničenie balíčky obec dáva deckam do 15 rokov ,v schránke si nájdeme poukážku a ideme si na úrad pre balíčky a kto nepríde donesú mu balíčky domov
U nás je tiež na žetóny vyberajú sa na mieste kde budú trhy a mikuláš v stánku domácim zdarma a cudzím za 5eur

Nie nevadilo, je to uplne v poriadku