Deti a migračná kríza
Dobrý deň. Na Slovensku sa blíži začiatok nového školského roka 🙂 Rada by som zistila, či a ako vplýva migračná kríza a celková politická situácia v Európe a vo svete na myslenie detí a tínedžerov na Slovensku, poprípade v iných krajinách. Či máte skúsenosti, ako informácie z médií ovplyvňujú vzťah a správanie sa "bielych" detí k deťom inej farby pleti alebo iného vierovyznania v škole a mimo nej... a ako sa to prejavuje. Ďakujem za vaše názory, poznatky. Snáď táto téma trošku pomôže k zamysleniu sa, že migrácia sa týka nielen samotných migrantov a ich detí ale aj nás a našich detí. Ďakujem za každý príspevok. Prosím, aby aj ostré názory boli písané bez vulgarizmov, resp. osobných urážok, narážok. Vopred sa ospravedlňujem za to, že v téme nebudem nostop, ale budem ju priebežne sledovať a reagovať.
@eva8 a čo ty robíš rigoroznu pracu, ze ta toto trapi? To je ako nejaka novinka ze si zistila ze na deti vplyvaju spoločenske udalosti? Ved tie deti neziju vo vakuu, internetuju o 106 tak jasne ze si vsimaju čo sa deje a media maju svoje chapadla vsade. V skupine sa decka radi ukazuju tak provokuju a často povedia niečo ,,nevhodne,, proste chcu zaujat, šaškuju. Aj u nas na škole je jeden AFričan a nikto ho nejako nerieši pre farbu pleti ale preto lebo je ako z divých vajec ... 😀
Ako rodičia musime byt realisti a nie len slniečkari...lutost je jedna vec a druha je naša bezpečnost.
@maminuska ano v rezorte beham v plavkach, ale mimo nam odporučali zahalit sa - dlhe oblečenie, chodit v sprievode atd.
V tureckom side resp. v dovolenkových rezortoch je taka väčšia benevolencia a tam sme aj my chodili bezne - tričko kratase a v pohode. V Egypte sme boli len v rezorte a neodporučali ist do mesta len sami dvaja...tak budeme to provokovat?
@abbey1 Turecko je sekulárrne , teda donedávna bolo ale zrejme to už dlho trvať nebude , Tunis je povedzme krajina kde ani niektoré moslimky nenosia na hlave nič ..len to nie je arabský svet ...takže ak sa prejdeš v Ománe, Katare, Jemene , v SA, v Iráne ( Peržania ) atď po ulici v mini tak ti prajem veľa štastia skutočne. Hostia v Pieštanoch sú predovšetkým z Kuvajtu , a nie je to tak že tam vždy boli v takom množstve.
Zrejme nie som jediná ktorá tú zmenu vníma .
Na Slovensku máme iné podnebie a iné zvyky. Ak sú na návšteve z iných krajín u nás, podľa mňa len vykúkajúce oči nie sú zdvorilé a pre nás aj nepríjemné. Zahalené vlasy v pohode. Ak tu chcú žiť, aj od zahalených vlasov by mohli postupne upustiť, aby postupne sa nepresadzovalo viac požiadaviek, ktoré nie sú v súlade s našimi zákonmi.
V Piešťanoch som bola veľmi dávno a len krátko. Boli tam hostia zo Saudskej, Kuvaitu skôr len ako pacienti na liečení spolu s menším či väčším doprovodom. Ako samoplatcom sa im samozrejme vychádzalo v ústrety. Deti som tam moc vtedy nevidela. Ako je to teraz viem len z popisu. No viem si predstaviť ten nevinný, ale pre nás neprijateľný zmätok. Ak nezakročia rodičia detí, mali by zakročiť policajti. A pokutovať všetkých, ktorí porušia miestny poriadok, bez rozdielu. Sme v Európe. Myslím si, že človek na liečení (najmä ak sa lieči pohybový aparát) potrebuje kľud i na prechádzkach a nie stresovať sa, kto ho zrazí… Deti Arabov sú zvyčajne temperamentnejšie, keď sú von bez rodičov "svet patrí im".
Stále píšem o spolupráci, treba kopec trpezlivosti vo všetkom. Keď na niekoho platia len príkazy a tresty, treba to použiť (nie zneužiť) a nie nechať, že možno raz sa podarí…. Lebo to nebadane prerastie cez hlavu. Zas nadávanie, pretože nerozumiem anglicky tiež nie je namieste.
Nerozumiem jednému - ľudia v Piešťanoch už musia poznať správanie, zvyky a mentalitu tých zahraničných turistov - teda ak sú nespokojní, musia vedieť čo na nich platí, aby bol kľud. Primátor má tiež určité kompetencie. Ak si myaslia, že je to v poriadku, niet čo riešiť, ale potom ani nadávať....
@sardinka335 Nepíšem rigoróznu prácu. Presne si vystihla, veľmi dobre si zhrnula - deti nežijú vo vákuu, reagujú na udalosti, ktoré sa dejú, komunikujú aj medzi sebou. Myslím si, že nie je to len vizitka rodičov ako sa správajú k spolužiakom „iného pôvodu“, ale v tomto prípade aj vizitka samotných anonymných ľudí „iného pôvodu“, ktorí sa v Európe prezentujú pre nás nevhodným spôsobom,.
Totiž ak sa na školách stane pravidlom „zvláštne“ správanie sa k „iným“ spolužiakom (aj keď len tak), môže sa to odzrkadliť i na deťoch, ktoré sa pred migračnou krízou považovali za obyčajné, zapadali, odlišnosť pôvodu si doposiaľ ani neuvedomovali. Tie „iné“ sa môžu postupne cítiť kvôli narážkam odsudzované, a čo do budúcna? Možno prestanú mať záujem o školu, zhorší sa prospech, možno sa začnú zgrupovať s inými „nebežnými“ , začne postupná segregácia ako v Francúzsku, Belgicku, Nemecku, Anglicku,… a nezaradenie sa do spoločnosti. Robia sa rôzne štúdia prečo sa mladí radikalizujú.
I tak si myslím, že pri prejavoch určitej črty je rozhodujúci aj počet. Málo ľudí inej kultúry - prispôsobujú sa. Viac ľudí s rovnakým zmýšľaním dokopy - zviditeľňujú sa…. A aj na Slovensku sa zvyšuje počet tých detí, ktoré majú jedného alebo oboch rodičov „neeurópanov“. Je ich zatiaľ málo, ani si nemyslím, žeby sa nejak zgrupovali, či extra kamarátili medzi sebou. Tak normálne áno.
@eva8 ahoj.mojmu synovy nikdy nerobili problémy či už deti ale dospelí koli farbe pleti alebo vierovyznania, syn mal iné problémy ktoré sú ale zdravotného rázu. U nás v meste a teda aj v jeho škole sú deti mix takže možno aj preto.ale problémy sme mali hl.manzel na začiatku keď sme prišli na Slovensko. Začalo to cudzineckou a končilo hľadaním práce. Nakoniec si manžel zvykol,prispôsobil sa a aj nás v meste poznajú.
Co rodina doma do deti nahusti, to budu deti vonku verklikovat.
Vítam po dlhšej odmlke.
Chcela by som sa opýtať, či sa niekto tento školský rok stretol s narážkami medzi deťmi kvôli farbe pleti, alebo pôvodu krajiny, z ktorej pochádza samotné dieťa, prípadne jeden z jeho rodičov, alebo obaja.... A ako sa na to pozeráte a ako to berú samotné deti.
Pýtam sa, lebo som sa s tým stretla aj na začiatku šk. roka, aj počas šk. roka, aj v súčasnosti. Ďakujem
@adsumus ja si zas myslím, že deti vidia aj v tv čo sa deje a v období predpuberty a puberty sa chcú zviditeľniť tými akože "aktuálnymi" poznámkami a rodičia o tom nemusia ani vedieť. Môže sa z toho vyvinúť nový druh šikany, alebo ešte včas to podchytiť a uviesť na správnu cestu. No aj vtipné, pre niekoho nevinné poznámky zabolia.
@adsumus
neriešim špecifický problém, ale celkovo. Deti na začiatku puberty hrajú väčšinou hry a počúvajú pesničky, áno, aj you-tuberov,, ale nezameriavajú sa konkrétne na politiku. Keď si idú otvoriť mail, alebo na fb sa objaví kde-tu správa čo sa deje. Pre staršie deti sú samozrejme twiter a iné soc. siete už ich "súčasťou".
Je ale zaujímavé, že pred migračnou krízou poznámky "utešeneckého zamerania" som nezachytila u rovnakej vekovej kategórie. Preto sa pýtam. Všetko ide s dobou, reaguje sa na súčasnú situáciu
@eva8 stačí, že tvoje dieťa je v kontakte s dieťaťom rodiča, ktorý je rasista a migračnu krízu zneužíva na legitimizaciu svojich postojov alebo je v kontakte s dieťaťom rodiča, ktorý sa sfanatizoval na nete, lebo číta hoaxy o utečencoch. aké je staré dieťa? a čo konkretne mu povedali, ako reaguje škola na tento problém.
@adsumus ja som zvedavá, čo sa deje celkovo na školách na Slovensku. Nikdy nezovšeobecňujem len jeden prípad, preto chcem vedieť, či sa niečo dee na školách, či sa dejú zmeny správania sa detí kvôli migrácii. Ja som pobadala, chcem zistiť, či to postrehli aj ostatní, alebo sa nič nedeje, alebo sú ľahostajné. Neviem, prečo chceš niečo riešiť v súčinnosti so školou. M8š pravdu, ak sa niečo vyskytne treba to riešiť, ale ja sa pýtam, či sa to vyskytuje.
@eva8 do základnej školy kde chodil môj syn bol indský chlapec. Evidentne tmavší a veľmi šikovný . Žije tu celá jeho rodina. Nikdy mi syn nespomínal že by bol nejaký problém .Problém nebol pretože sa normálne zaradil , jeho rodina sa normálne zaradila a prispôsobila, jeho matka nenosila žiadne sáry a ani nemala v nose a uchu retiazku . Jediné čo mala bola bodka uprostred čela.
Ďalej tu stretávam černošskú rodinu , žijú tu . Mladí rodičia a teraz už zrejme dve detičky . Maminka bola tehotná . Chlapca som vídavala v hlúčiku bielych spolužiakov, mamina sa živila tak že sprevádzala deti zo a do školy , na krúžky ..biele deti , takže dôvera bielych žien a matiek tam je . Celá rodina prispôsobená slovenským pomerom , žiadne výrazné odlišovanie.
Tým som vlastne chcela napísať že pokiaľ sa niekto prispôsobí , zapadne a nesnaží sa stoj čo stoj odlíšiť , tak odlišnosť rasovú
prestaneš vnímať. Tu kde žijem , máme aj občanov žltých so šikmími očami, chodia do škôl a verím tomu že drvivá väčšina ľudí ich odlišnosť ani nevníma, prečo ? Lebo sa prispôsobili , ich rodičia pracujú , deti chodia do škôl , dosahujú dobré výsledky ..
Ale máme tu taktiež jednu moslimku , konvertitku , zahalenú od hlavy po päty , bielu ..a tá kde príde , tak ľudia sa jednoducho necítia v jej spoločnosti dobre a ani ja ..do tejto spoločnosti to jednoducho nepatrí .
@eva8 ano deje sa, pýtaš sa nesksutočne naivne, nevinné deti obetami nenávisti, či strachu či davovej psychozy, či ako to nazvať, neviem.
@adsumus
Teda môj záver je, že nie farba pleti, či vyznanie bol prvotný problém na Slovensku, ale správanie sa migrantov v európe vyvolalo tieto reakcie, ktoré sa začali minulý rok po zimných prázdninách následkom teroristických útokov a udalostiach v kolíne, zatváraním hraníc a mohutným príchodom aj černochov.
@eva8 je mi luto,ze deti sastretli st ym,comu sa ale nedalo vyhnut . preroze su ine.a inakost vzdy vyvolava odozvu. ale nie vzdy negativnu. ale poznanie,ze ta inakost je vo velkej vzorke pricinou problemov v kazdodennom zivite znasobuje potom tie negativne odozvy. ty si to predsa mohla predpokladart, ze to tak bude ,.ked deti budu dorastat....
v de ako prisli prvi moslimovia koncom 50 rokov,tak sazacali postupne problemy a udia to zacali negativne vnimat.tu ich odlisnost.. ale inakost vzdy bola sledovana..
to iste ked pride biele blondate dieta do afriky ci inej orientalnej krajiny.. su tercom zaujmu a casto aj zlej odozvy okolia. su proste ine...
takze tie negativne odozvy maju viac pricin.nielen jednu. a tie priciny su v naslednosti spojene.
kazda europanka,ktora sa rozhodne mat deti s muzom inej rasy ci odlisnosti aj vyzorovo,musi byt pripravena aj na negativne odzvy v prostredi,kde to nie je bezne .
a musi na zaklade poznania/treba si to dobre vsetko uvazit vopred, miesany vztah/ vychhovat deti tak,aby to brali realisticky. ze je to nevyhnutny faktor , ktory musia akceptovat.ze nie kazdy bude ich brat pozitivne. a na zaklade delhorocnych zlych skusenosti europanov z orientalymi pristahovalcami je pochopitelne,ze tie negativne reakcie sa znasobili a budu znasobovat
a jeden faktor tiez treba brat do uvahy.ze ked su deti male,tak si plne neuvedomuju okolity svet a vztahy v nom.ale ako dozrievaju,tak nadobudaju k nemu rozne postoje.. a tak sa stava,ze potom dorastajuce miesane /aj ine ´ deti ako dospievajuci a ako dospeli su brani ako ta väcsinova vzorka,ktoru predstavuju v svojej identite... cize negativne.. preto musia posobit ozaj europsky,vyrovnane ,aby sa postoj majority k nim zmenil...ale nie vzdy sa to stane. vzd ybudu ine... atak aj postoj k nim od roznych ludi iny.-..
takze treba byt reralista a vnimt svet aky je a naucit deti v nom sa pohybovat vyrovnane a zit aj v pripade,ak na ne je robeny tlak v podobe negativnych reakcii
pretoze tie boli a budu a v danej pol.konstelacii sa budu stupnovat ....
to je realita zivota. vorinte ci afrike by bolo navoniok kampatibilni.to si treba uvedomit....tak ako biele deti v europe su prirodzene,ale v afrike uz su brani ako ´inakost´.
@eva8 ja poviem len tolko, ze aj europania sa v europe spravaju nepristojne ... kradnu, znasilnuju, zabijaju. len ked to urobi migrant, je to ovela viac viditelnejsie. resp ak nieco take urobi clovej inej ako bielej pleti, hned sa toskatulkuje ako cin migranta, pritom to moze byt clovek narodeny tu ...
@ukulela ttoto nie je debata o migrantoch. takze neplet hrusky z jablkami.... rovnaky argumet som pocuvalöa vzd yod zien,co amli nejakeho toho orientalca ci deti s nim...
ale prvd aje niekd e. inde.. kd esi s astretla v europe ci ind evo svete stym,zeby w vysew tisicka europanov s azgrupovala doklanov a znasilnovala po uliciach europa c irientu ,vrazdila akradla? ako je to u orientalcov zvykom ?
A TAKZE POTOM TA VÄCSINOVA VZORKA ORIENTALCOV JE AJ TAK VNIMANA NEGATIVNE..
a to pausalne.... niet sa co divit..ale ak ma niektory orientalec pocit,ze ho vnimaju neopravnene negativne.,ma moznost ist tam,kde nebude bratny ako inakost....v afrike, v oriente....je slobodna volba na kazdom ...
@f333 reagovala som na sumar zakladatelky a za tym si stojim. je to debata o tom. ake informacie podame detom, taky charakter v nich budujeme. jedna vec je, ako sa europa postavila k migracnej krize a kde urobila chybu, (ze to nezvladla, to nespochybnujem)
druha vec je ta, ze informaciami, ktore sa siria - ze arabi/cernosi/moslomovia znasilnuju, zabijaju, si vytvarame len volicov LSNS. z nasich deti.
o argumente zien, co sa vydali za moslima, pomlcim, nechapem, preco si myslis, ze tie zlociny obhajujem? len vravim, ze informacie treba zasadit do kontextu. a deti treba ucit kritickemu mysleniu a overovaniu faktov, nie vsetkemu, co im naserviruje FB. to by ale museli zvladat aj ich rodicia.
@ukulela suhlasim,ze deti treba ucit kritickemu mysleniu aja dodam ze realizmu v ponimani sveta.
a info ktore sa siria nileen po sk a su prvdiive mimochodom.ci ty zijes niekde izolovana? to su potvrdene info pol. zdrojmi .. ze na sk nastastie nie je tolko nasilia od tych orientalcov je sposbne tym,ze na sk nie su.len ojedinelle.a aj tam uz su pripadyzabitia.vlani to bola jedna studentky,ked ju jej orientalny spoluziak zabil na dvore firmy jej otca.. to je len jedna z viacerych pod. cinov. podchytena pol.spravami..
takze nie kotlebovci,ale realne pol.sprvy siria pravdu 7aj ked neochotne a radi by ju zamlcali/ ako s asprvaju orientalci veurope.. vd esao tom presviedcame denne
mne s azda,ze ty mas prve malo overenych faktov a priklanas sa k nejakym teoriam neoverynm ,ze to fb siri propagandu o nasili
takze by som ti odporicala trochu pobytu v de ci fr.ci inej zap.krajine a hned by si videla tie realne fakty..
len vcera polcia tu zadrzala dalsieho orientalenho moslmsketo ´nadejneho´atentatnika aj v prprvou jeoh bomby....
minuly ttazden dalsi dvaja taki orientalci.co myslis, preco europania deti rovnakho vyzoru a korenov preto umietaju ? toto je reralita a kazda europanka sa musi s tym vyrovnat,,ze aj na jej deti hlavne v starsom veku sa budu europania tak pozerat
realita nepusti....a bude este horsie... to odmietanie bude este tvrdsie...
@ukulela decka to beru v pohode a akosi sa ich hysteria netýka, dokonca aj deti krajných nacionalistov si držia odstup od bludov. krajnu hysteriu prežívaju ludia okolo 30 plus, tí nad 40 si pametaju zverstvá nacizmu a nechcu koltebistov. radšej volia komunistov, lebo to bolo prijatelnejšie.
baby, ja sa chcem opýtať, či ste sa konkrétne na slovenských školách stretli so šteklivými poznámkami na neslovenské deti. Je pravda, že ja som do témy vniesla migrantov, lebo tie poznámky sa objavili až po kríze. Nie je to len vekom, lebo pred krízou rovnaká veková kategória detí reagovala inak, ako súčasná "mládež". Teda tu nejde o rasizmus, ale o reakciu na situáciu v európe. Ja som zatiaľ spokojná s postojom, ušiteľov i rodičov i detí. Dialóg a neobviňovanie veľa vyrieši

@maminuska Neviem, o akých krajinách píšeš. Tí ľudia sem prichádzajú väčšinou z oblastí, kde ako turista nemusím byť zatvorená v rezorte, idem v sukni a za ruku s manželom, kam chcem. Ja som teda v Tunisku i Turecku na dovolenke nesedela zavretá v rezorte.
Ale naozaj myslím, že naša debata už k ničomu nepovedie. Ja chápem, že ste z iného mesta, kde týchto ľudí nestretáte, ale snažila si sa mi tu vyvrátiť fakt, že podľa mňa sa naše meste nemení, lebo ty to tak vidíš. Ja si he presne takéto plné týchto ľudí v letných mesiacoch pamätám. A to je všetko. Vytvárajú sa obrovské problémy, tam kde nie sú. Pn má toľko závažnejších problémov, ktoré mnohí piešťanci neriešia. Ale Arabi a sprejeri sú vďačná téma na Fb. Ešte že ho mám, inak by som tieto 2 problémy nezaregistrovala. 😉