icon

Deti a migračná kríza

eva8
22. aug 2016

Dobrý deň. Na Slovensku sa blíži začiatok nového školského roka 🙂 Rada by som zistila, či a ako vplýva migračná kríza a celková politická situácia v Európe a vo svete na myslenie detí a tínedžerov na Slovensku, poprípade v iných krajinách. Či máte skúsenosti, ako informácie z médií ovplyvňujú vzťah a správanie sa "bielych" detí k deťom inej farby pleti alebo iného vierovyznania v škole a mimo nej... a ako sa to prejavuje. Ďakujem za vaše názory, poznatky. Snáď táto téma trošku pomôže k zamysleniu sa, že migrácia sa týka nielen samotných migrantov a ich detí ale aj nás a našich detí. Ďakujem za každý príspevok. Prosím, aby aj ostré názory boli písané bez vulgarizmov, resp. osobných urážok, narážok. Vopred sa ospravedlňujem za to, že v téme nebudem nostop, ale budem ju priebežne sledovať a reagovať.

eva8
autor
24. feb 2017

@adsumus
staršie decká krízu vnímajú tiež, nie ako hystériu ale ako fakt

adsumus
24. feb 2017

@eva8 ako reagovali učitelia, že si spokojna, trikrát si sa stretla s rasistickými urážkami počas skolskeho roka, čo povedali, vylučili rasisticke dieťa, bolo to tvoje dieťa ktoré napadli,bolo tomtvoje dieťa ktoré rasisticky napadlo ine, bola si ty pritom?

adsumus
24. feb 2017

@eva8 no budeš sa diviť, niektorí reaguju hystericky a niektorí rozumne. čo sa mladých týka, maju kopec kamošov inej farby, vieš internet.

ukulela
24. feb 2017

https://dennikn.sk/636085/dvanastrocna-indka-z-...
ja osobne, ked som brigadovala v restike, prisiel sa veducemu nukat do prace vystudovany casnik/kuchar - rom. povedal, ze miesto nema (pritom zhanal) a po odchode mladeho si ho mala pocut ...
rovnako, ako sa spravame k romom, sa spravame aj k ostatnym inym - nejde o situaciu v europe, ide o rasizmus a nasu toleranciu voci nemu. len teraz si Slovaci okrem ciganov mozu vybrat ako nepriatela aj migrantov. jednoducho nepovieme kriminalnik, zlocinec, zlodej, ale cigan, moslim, migrant. dokazom je uz to, ze u nas nemame problem s migrantami, ale protimigrantske nalady mame hadam este intenzivnejsie, ako v nemecku, ci francuzsku.

eva8
autor
24. feb 2017

@adsumus pri ničom som nebola. Moje dieťa nenapadli trikrát rasisticky, ani ono (aspoň dúfam) nenapadlo nikoho iného. Ja dávam prednosť dialógu pri akejkoľvek nezrovnalosti. Keďže deti sú v citlivom veku, nejdem rozoberať konkrétne problémy, zachovávam ich súkromie. Podľa mňa to zatiaľ ani závažné problémy nie sú, ale vystresovali ma aj niektoré príspevky na modrom koníku, tak robím priebežný prieskum. Našťastie zisťujem, že zatiaľ na Slovensku je medzi deťmi všetko v poriadku. Pre všetky čitateľky - áno, som mama detí zo zmiešaného manželstva. S rasizmom sa moje deti zatiaľ nestretli, skôr s nepriazňou práve tých tmavých nemiešancov - cudzincov - študentov, aj s drgnutím a pod. To len pre info. Naozaj všetkým úprimne ďakujem za príspevky

eva8
autor
24. feb 2017

@ukulela aj dcéru v prvých triedach ZŠ považovali za cigánku. Ale prečo je nepriaznivý postoj k nim? Prečo sú predsudky? Na základe ich reputícii, nie rasizmu. Tej poloindke sa nesmiali preto, že je indka, ale preto, že sa podobá na cigánku. I ja, keď som v dave R=omov si automaticky pritiahnem kabelku. V súčasnosti už v každom dave. Teda som rasistka k r=omom aj "gadžom"? Keď budem vychovívať svoje deti štýlom - aha, aké je slovensko rasistické, koho z nich vychovám? Ľudí, ktorí budú (vyhýbym sa tomu slovu ako viem) nenávidieť Slovákov?
Ale tomu dievčatku verím každý jej pocit, jednoducho to nemajú také deti ľahké, najmä keď sa začne na ne poukazovať. Preto ako písala fra, treba v nich vybudovať prirodzení sebavedomie. Nie to, že ich začnem ľutovať a poukazovať na to, akí sú včetci rasisti

ukulela
24. feb 2017

@eva8 to, ze na zaklade reputacie casti odsudzujeme celu skupinu je predsa rasizmus a nic ine. nedame si namahu zistit, co je ten clovek zac, ale ho automaticky odsudime prave kvoli jeho prislusnosti k rase/skupine/... nezakryvajme si oci púred tym, slovensko je rasisticke. zmenime to iba tak, ze nasim detom budeme vstepovat ine hodnoty

samo_blaho
24. feb 2017

@ukulela vštepovanie iných hodnôt už prináša výsledky vo FRA, SWE, GER...

eva8
autor
24. feb 2017

@ukulela to, že sa na Slovensku vyskytujú rasisti, neznamená, že Slovensko je celé rasistické, nie je to väčšina. Ale stretla som len menšinu Rómov, ktorí sú normálne zaradení do spoločnosti. Tiež som proti rasizmu, nielen kvôli mojim deťom. Moje deti berie okolie zatiaľ v pohode, akurát dcéra nemá najlepšie skúsenosti práve s tými chlapcami - cudzincami. Ale nebudem jej vtĺkať do hlavy, akí sú tí chlapci primitívi, však má aj ich krv - upozorním, nech si dá pozor a pod. (to už je súkromné) ...

f333
24. feb 2017

@ukulela takze cela europa aj usa su rasisti . ked nemcov osudili kolektivne.aj male baby.len na zaklade prislusnosti k narodu. ako zlocincov..... a dsunuli z ich domovov..? takjto si to mienila vo svojom proispevku.pretoze nemozeme povedat B anepovedat A
cize teraz su orientalci na tom stupni,ako menci..
A O NEMCOCH TO STALKE PLATI.PRETOZE BENESOVE DEKRETY SU STALE V PLATNOSTI.
takze preco nie ocajchovat aj orientalcov pausalne.ved to zakony dovoluju....

@eva8 mas na vec spravny nazor. pressne tak., vastna negativna skusenost europanov ale nie teraz a.el uz zminulosti verdie europanov k tomu,ze maju nedoveru aj negativne reakcie na miesane deti.. ale tu nejd elen o konie teraz tych ilegalnych votrelcov... ale o konie aj zial miesanych deti,ktore aj vdaka zlemu vychovnemu vpyvu rodicov s anevedeli stotoznit seuropskou kulturou.
vd ebol pred par tyzdnami proces s mladistvou miesankou,co dobodala smrtelne polcistku,ked ju isla kontoirlovat.mala v case spachania cinu len 15 rokov.ale velku nenavist k europe ,kd es narodila a dkial ma polovicne korene..
takach priopadv je viac anie len teraz.ale dlhe desatrocia dozadu s ato taha.
takze ma suplnu pravdu,ze tym,zeby si deti lutovala,ak na ne niekto ma ine reakcie,ako prijemna, by si im len ublizila.oni s amusia naucit realne vziat na vedomie realitu,ze nie kazdemu s abudu pacit a bude ich ma t rad ci znasat ..
presne,je to o tom,ake su vyrovnane a sebavedome. o tomto KTO JE.AKY JE .
. ako ale vidim,tak ani jedna reakcia okrem MAMINUSKA skusensoti tu nie ako to chodi na sk v skolach.to asi preto,ze vela deti miesanych este nie je na sk v skolach
takze si sa vela nedozvedela o realite na skolach na sk v tomto bode..

adsumus
25. feb 2017

@eva8 radím ti nezakrývaj si oči, rasistických utokov pribuda, nielen na slovensku, ale po celom svete, ludia su napádaní a zabíjaní pretože maju inu farbu pleti, to je realita dnešných časov a tak skoro to neskončí. je to čiastočne zapríčinene aj tým, že niektorí politici su otvorene rasistickí a vyjadruju sa proti iným kulturam, či náboženstvám, legitimizuju tak nezmyselne násilie, na ktoré samozrejme doplácaju nevinní ludia.

adsumus
25. feb 2017

@eva8 a ešte čo som ti písala o tom našom šenku, že sa tam zdravia niektorí na stráš, tak to su rodičia detí a tie deti nastupuju do škol. neviem ake negatívne skusenosti maju títo ludia s orientálcami, či romami. je ich tu menej ako šafránu. nejakí sportovci a miešane detičky, ťažko si predstaviť čo im urobili.

samo_blaho
25. feb 2017

@adsumus máš pravdu, už je ten rasizmus neúnosný: http://www.white-media.info/americke_skolstvi_u...

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus
poviem jednu anonymnú skúsenosť:
Napadlo mi to pri pomenutí LGBTI - podobný prncíp - vymieňanie rolí, vžívanie sa do pocitov a situácie toho druhého. Nie je to zlé, ak sa to deje na úrovni prirodzenej empatie, práveže to pomáha pochopiť toho druhého. Ale násilne niečo rozoberať? A tak sa kamarát od kamaráta dozvie, že by jeden nechcel byť v koži toho druhého, lebo je "iný". Pročo? Je na tom niečo zlé, že sa odlišujem? Čo robím nesprávne? Pritom pred diskusiou si nikto nič neuvedomal, každý bral svoju "rolu" od prírody úplne normálne, všetci boli ok, bez otázok, no po diskusii vznikla otázka - Čo sa deje? Som iný? Aké mám mať pocity? A počiatočný zmätok u zainteresovaných v diskusii. Preto si myslím, že je NEVHODNÉ na niečo násilým upozorňovať, normálny jedinec sa prostredníctvom svojich najbližších mal dokázať vyrovnať so situáciou, je to mnohokrát ťažké, pripúčťam, ale je nebezpečné násilím poukazovať na rozdielnosť.

a máš pravdu, rasizmus rastie, napr. po Brexite sa útočilo aj na Poliakov (to je rovnako "biela rasa") ˇUplne súhlasím s tým, že celkovo narastá nielen v Európe napätie.

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus treba prísť medzi ľudí do šenku a robiť v tomto osvetu, usporiadať besedu že pozdrav na stráž nie je vhodný, lebo je to symbol neprijateľný - upozorniť starostu a niečo podniknúť. Aj v parlamente sa o tom hovorí. Treba otvorene vystúpiť proti fašizmu, nielen proti rastúcemu rasizmu.
A čo urobilo konkrétne dievča tmavým študentom? Teda tak sa na vec môžme pozrieť z dvoch strán

eva8
autor
25. feb 2017

ešte chcem dodať, že je naozaj dobré, že sa diskutuje na školách o všetkom možnom, som naozaj spokojná s prístupom učiteľov, s ktorými som prišla do styku, pre všetkých je to nová situácia a učíme sa za jazdy tu na Sk.

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus a som rada, chcem aj poďakovať, že aj ty prispievaš napriek tomu, že väščina do teba "skáčeme", vyvažuješ diskusiu, primeješ diskutujúcich zamyslieť sa,

adsumus
25. feb 2017

@eva8 tvoje názory, začínam mať pocit silnej naivity alebo čo to je. Bez diskusie by si LGBTI pripadal normálny ale po diskusii až by si uvedomil, že je iný? to s realitou nemá nič spoločne, realita je taka, že LGBTI je od malička atakovaný prihluplymi ludmi, ktorým niektorým by hádam pomohlo ak by im bolo vysvetlene, že to je normálne, nech si nechaju blbe reči a tých je aj na MK požehnane, ved sama si bola učastná diskusie, dokonca sa stotožnuješ s názorom, že to je choroba, ak si dobre pametám. čo sa osvety rasistov u nás v meste týka, možeš aj ty dojsť porozprávať, ja nemám chuť, musím sa priznať, uhnu si niekedy viac ako znesu a ešte by som došla k urazu. inak neviem prečo píšeš za seba v množnom čísle, zastupuješ tu nejaku skupinku, či dokonca si hovorca? a nie nemám pocit, že do mna skáčete, to by mi nevadilo, vadí mi, že sa vysmievate, znevažujete iný názor, vkladáte iným to, čo nikdy netvrdili, prekrucate a tak dalej. nebudem to omielať dookola, ak je diskusia vedená normálne tak nemám problém sa zučastniť, bohužial častokrát ak sa pridaju určite nicky, sa nedá.

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus teda neber tých čo si radi uhnú ako vzorku ľudstva
Ja som sa priklonila k nýzoru psychiatra. Čo sa týka vychovávania v škôlkach bez rozdielu na to či si chlapec alebo dievča, proste neutrálne oslovovanie a neutrálne hračky, umelo vymieňanie si rôl - ty si dievčatko, nie chlapček a ty si chlapček a nie dievčatko (robilo sa to vraj nv niektorých škandinávskych škôlkach) - to je podľa mňa úplne choré. A v škôlkárskom veku by deti či na prvom stupni by deti nemali skúmať, či sú chlapčekovia skrytý v ženskom tele a opačne - to je ten ďalší extrém, do ktorího sa zachádza. A malá dieťa nevie, že je inak orientované. Alebo si to uý v detstve uvedomuje, že ho sexuálne priťahuje rovnaké ppohlavie?

A to o upozornení na to, že je "iný" - to je z reílneho života, nie naivita

A máš pravdu, v istom zmysle som celý život naivná

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus aby nedošlo k nedorozumeniu - odhliadnuc od lgbti
Bez diskusie by si pripadal normálny, napriek tomu, že je "iný", aj spolužiaci ho tak berú ale po diskusii a výmene rolí by nastali otázky typu - je v poriadku, že je iný? Aká anomália, joj, chudáčik, ako sa asi cíti - deti v triede, alebo som "normálny"? - z pohľadu dotyčného.....
Rozumieš, čo chcem povedať? Zamyslela si sa aj z tejto stránky?

adsumus
25. feb 2017

@eva8 ja som niekde písala, že napitých náckov beriem ako vzorku ludstva? akurát som poučená z historie, že takíto ludia dokážu prebrať moc a sposobiť utrpenie milionom iných, niekto tomu neverí.

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus teraz to myslím celkom vážne - oslov starostu, požiadaj o anonymitu, ak to vidíš takto vážne. Malé kroky môžu zabrániť veľkým zločinom. To, že vypisuješ o nacistoch a rasistoch vo vašom okolí je prvý krok - druhý je možnosť niečo s tým urobiť.

adsumus
25. feb 2017

@eva8 čo sa LGBTI týka, posuvame sa pomaly k akceptácii inej orientácie, pomaly ale isto. comingoutov pribuda, bude sa treba zmieriť. a prečo nie?

adsumus
25. feb 2017

@eva8 ja viem, že to myslíš vážne, ja sa poteším ak mi pojdeš príkladom, už ta vidím ako prednášaš kotlebovcom o rasizme v šenku, možeš dať aj príklad takej reči aku by si predviedla. Začinalo by to....."Milí priatelia neonacisti, som tu ako mamina poloorientálneho dieťaťa, aby som vám porozprávala....." alebo nejako podobne, povedali by ti že si podložka a asi by si sa musela pratať.

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus neviem, či sa teraz rozumieme. S čím sa bude treba zmieriť? Myslím, že aj bez experimentov LGBTI, bežní ľudia v súčasnosti nemajú problém s tým, že je niekto homosexuál. iAle vráťme sa od LGBTI k téme. Asi sa nič zatiaľ na školách medzi "farebnými" deťmi nemení, čo ma naozaj teší. Ak je to tak, je to aj zásluhou rodičov a učiteľov. Dúfam, že to tak ostane.

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus
Vážený pán starostla!

Stretla som sa so sťažnosťou na nacistov a rasistov, ktorí sa schádzajú v istom šenku vo vašej štvrti.
Prosím Vás o preverenie a v prípade pravdivosti týchto slov o vyvodeenie záverov. Ďalej si myslím, že by bolo osožné usporiadať v knižnici alebo v našom kultúrnom stredisku besedu o nacizme a koncentračných táboroch.

Ďakujem za porozumenie,
s úctou
....

Istú úpravu tomu dodať, požiadať o anonymitu a je to.

adsumus
25. feb 2017

@eva8 sleduješ veci ktoré sa deju u nás a vo svete a napíšeš, že bežní ludia nemaju problém s LGBTI a farebnými ludmi, to už nie je naivita, to je hlava v piesku alebo čo.

adsumus
25. feb 2017

@eva8 kukám na tu žiadosť a zaujíma ma ake vyvodenie záverov očakávaš od starostu? a to si fakt myslíš, že beseda o rasizme v knižnici priláka neonacistov?

adsumus
25. feb 2017

@eva8 inak prvýkrát u teba zaznamenávam zmysel pre humor, tak som dala lajk. 🙂

eva8
autor
25. feb 2017

@adsumus
neonacistami sa vysporiada polícia, pre deti neonacistov sa urobí beseda.
Aké riečenie navrhuješ ty?
Nalivať v šenku neonacistom, aby dostali podvahu mlátiť "inofarebných" naokolo?