Diskriminácia veľkých detí, čo sa týka finančnej podpory od štátu
Tak som sa minule zamyslela, preco sa podporuju tehotne zeny a prvaci a mladsi skolsky vek? Tehotna ma prispevky, ok. Doteraz prezili tehotne aj bez toho. Zena ide do prace po rodicovskej, a prvaci dostanu prispevok. Preco? Ved ta zena uz pracuje a na deti su dvaja rodicia. Preco nedostane prispevok aj stredoskolak-prvak? Ten nepotrebuje pomocky, ci si ma ist uz na pomocky zarobit? Ved pomocky pre prvaka stredoskolaka su drahsie. Kopa stredoskolakov potrebuje notebooky atd. Rekreacny prispevok sa preplaca len pre deti navstevujuce zakladnu skolu ak idu do tabora. Stredoskolak je uz velky, tomu na tabor nemozu prispiet? Ten na tabor nemoze ist? Ved su aj take teenagerske. To len mne sa zda nespravodlive? Ved rodicia stredoskolakov vedia, ze cim starsie dieta, tym viac vydavkov.
prispiet?
@hettinka jo, a tie slavne obedy "zadarmo"... nase deti na obedy nechodia, nejedia maso.
Inak baby, vsetky by ste si mali uvedomit ze vsetko to "ZADARMO" je len cisty oblb a eufemizmus. V skutocnosti NIC, ale kompletne nic,...okrem zapadu slnka, lasky nasich deti, dajme tomu este vzduch a podobne prirodniny je zadarmo.... vsetko ostatne KOMPLET si platime z nasich dati... aj dotovane potraviny, aj zdravotnictvo vramci zdielanej solidarity pri poisteni. aj skolstvo aj vlaky zadarmo, aj obedy zadarmo...bla bla. A paltia aj ti co necestuju, nemaju deti, nerodia, neobeduju , nejedia niektore dotovane potraviny atd. atd.
a este to este cestou "zadarmo" z nasich dani vytrusi kdesi do bezodnych vreciek korupcie a "rezie" uradnikov.
@larazivago ja ten prispevok vitam. Ani tehotenstvo nie je uplne zadarmo. Nie vsetky vysetrenia hradi poistovna, tehotenske oblecenie tiez nie je zadarmo (ja toho vela nepotrebujem ked nechodim do prace a lezim pn ale byt pracovne aktivnou tak ma aj ta tehotenska garderoba do prace nieco stoji a to si nepotrpim na znackovom obleceni) a nedajboze si chcem zazmluvnit k porodu lekara a byt na nadstandarde tak bum a 600-1000€ je vtahu. A myslim ze to hlavne ocenia zeny ktore robia za minimanu mzdu...kazde euro dobre... Ty keby si bola tehotna tak ten prispevok odmietnes lebo ti pride zbytocny? Pochybujem...
@marsmykkok no nase su strasni krpci, takze sme par x ich "malost" vyuzili....ale ze by sme na to zbohatli, bolo to fakt len par x, podaktore uprimne sa aj ozyvali ze silou mocou chcu listok 😅 alebo sme isli tam kde sa na vysku nepozeralo a moj muz je taky ze pri pokladni zahlasi realny vek a nebabre sa.
@veronice ano tehotenska garderoba nieco stoji, a ked pojdem do prace po materskej, nech prispeju na pracovnu garderobu, na to na hento... ako ja ti dozicim, maj kludne. Len sa pozastavujem nad logikou....ze hen prispevok tam prispevok lebo nieco stoji peniaze.
ved kazdy clovek ma vydavky , tak nech nas uz zivi stat /cez danovych poplatnikov/ a nakoniec si len budeme prelievat z jedneho vrecka do druheho a aj tak sa nakoniec budeme zivit sami akurat s pofidernym tokom a dohladom statu...
Nespravodlivé je hlavne to, že človek odvádza dane celý život a táto krajina nedokáže ani zabezpečiť aby ženy mali dať kde deti do škôlky.Zabezpečiť aby zamestnávatelia nemohli matky diskriminovať.
Ak chcem dieťa tak sa nespolieham na príspevky.Stačí aby ľudia mali stabilnú prácu a slušný príjem.Toto treba riešiť a nie príspevky pre veľké deti.
Vitaj na Slovensku,tu NIC nie je spravodlive. A teraz nemyslim len prispevky
@marsmykkok aaaha. Takze oblecenie, postielku, a vsetky ostatne veci si kupovala az ked sa dieta narodilo, dovrsilo 28 dni zivota a prisiel ti prispevok, ano? A co sa tyka tehotenskeho, ani to tehotenstvo nie je uplne zadarmo, ani porod (ak ho chces mat so zazmluvnenym lekarom) takze ja budem ten prispvok odkladat na tento ucel. Ano isteze, aj stredoskolakom treba, ale taky stredoskolak uz ma zakladne skolske potreby nakupene, nikto nevravi ze musi mat drahe znackove oblecenie a koniec koncov uz moze chodit aj na brigadu.
Takto, nikdy nebude ziadny system spravodlivy a nikdy nebudu prispevkami uspokojene vsetky vekove kategorie. Ale nazor ze zrusit vsetky ostatne prispevky ked ani moje dieta nedostava mi pride pritiahnute za vlasy... Nezavidme si aj to malo co od tohto statu dostavame...
@veronice akoze sorry, tych par tehotenskych handier stoji presne tolko, kolko stoji bezne oblecenie, ktore by si si aj tak kupila do satnika. Ja som si cele tehotenstvo kupovala vitaminy pre tehotne za svoje a ani mi nenapadlo, ze by mi mohol niekto na ne prispiet. Tak ako prispievaju malemu decku na kocik a postielku (ktore sa daju kupit aj na bazari, len dnesne matky maju z kocikov normalnu prestiz a vedu), tak isto moze stat prispiet stredoskolakovi na notebook, ktory ma hodnotu kocika a vyuziva sa ovela dlhsie ako sa male decko vozi v kociku. Stredna skola je 4 roky a notebook vydrzi cely cas. Kdezto 4 rocne decko uz davno nevie, ze sa v kociku vozilo.
Opakujem, nezavidim, ale nevidim spravodlivost.
pretoze tento stat nema zaujem sa starat o rodiny inak nez im zalepit oci kadejakymi prispevkami. Keby namiesto vsetkych tych nezmyselnych prispevkov zebezpecili predskolske zariadenia, podporovali skratene uvazky bolo, ale to by zase nezvladli niektore zeny ze nemozu za statne sediet X rokov na riti. Ja by som to porusila vsetko, nechala matersku, pridavky a koniec. Ziadne plosne prispevky, ale pekne odvodene od toho kolko clovek do systemu vlozil.
@littlebubble Uplne s tebou suhlasim do bodky... to co tu potrebujeme, nie su dalsie populisticke prispevky ... ale MOZNOSTI... moznosti pre matky, pre postihnutych, pre decka v puberte, aby sa dokazali postarat aspon scasti o seba SAMI.
potrebujeme realne CIASTOCNE UVAZKY pre matky
jasle a skolky
castejsiu moznost homeofiice a pruznu pracovnu dobu.
Pruznu a volitelnu matersku dovolenku /ako v cechach napr. ze kratsia s vacsim prispevkom, dlhsia s mensim/
aby praca pre matky nebolo len stresove lavirovanie medzi peniazmi a detmi vycitky pre zanedbavanie deti alebo obavy ze ekonomicky a odborne matky klesaju.
rovnocenne platy s muzmi
najomne byty s primeranymi cenami-
moznosti brigad aj pre mladsich teenerov, nie ze mas pomaly 18 kym ta ako tak akceptuju na brigadu, lebo 1000 obmedzeni pre "ochranu" mladeze.
atd. atd.
@negymama myslela som, že to napíšem, ale napísala si to za mňa... tiež sme to minuli pri každom... pri treťom u nás o 11 dní... ja v kontrakciách a môj otec sa ma pýta, či nemôžem počkať do januára 😂😂😂 máme 5 detí, ale ani jedno s podporou štátu...
@hettinka neboj, setrim uz od jej narodenia lebo mi je jasne ze peniaze z neba nepadaju, ze dieta kazdej vekovej kategorie nieco stoji, ze prispevky ako ich schvalili a prisli, tak mozu aj odist, nikdy nevies. A taktiez aktivne pracujem na plane B aby som sa nemusela po skonceni rodicaku stazovat ze som stale v praci a ze nemam na deti cas ani peniaze...
Nikto si nerobí deti kvôli prídavkom, hádam ani ty nie. Prváci potrebujú všetko naraz, takže asi preto ten príspevok. Kým stredoškoláka a vysokoškoláka môžeš nechať samých, máš viac možností nájsť si prácu, robiť nadčasy atď, pri malom dieťati, ktoré nemôžeš nechať doma samé to nie je možné.neviem teda ktorý stredoškolák by chcel ísť na tábor, ale znovu, kým on už bez teba môže byť doma aj sám, prvák ešte nie.
Ano, vyhodit 600e za kocik pride aj mne uplne sialene presne z toho dovodu ktory pises. My sme kocik zdedili, bude sa v nom vozit aj dieta cislo 2.
A ako vravim, urcite si zasluzi aj stredoskolak, ale rusit vsetky prispevky "lebo moje dieta nema tak nech nema nikto" je dost detinske. A po druhe, znova opakujem, nikdy nebudu spokojni uplne vsetci, nikdy nebude system spravodlivy pre vsetky vekove kategorie. Aj keby sme sa na hlavu postavili. A preto, opat opakujem, nezavidme si aj to malo co od statu dostaneme.
Za ten cas, co ti dieta vyrastlo na stredoskolaka, si sa mohla kariérne tak vypracovat, aby si nemusela bedakat na konovi, ze nemas peniaze na pomocky. Prispevky pre tehotne a malych skolakov maju svoj vyznam, pride mi hlupe im ich zavidiet. Aj tak az o take horibilne sumy nejde.
Moja mama hovorila, že malé deti nie sú až tak financne náročné, to skôr teenager je finančne náročný. Krúžky, oblečenie, potreby do školy, elektronika, výlety... všetko stojí strašne peniaze.
no čo povedzme to na rovinu
teraz posledné dávky pre tehotné sa zaviedli len preto lebo sa vykrikovalo že nedostanu nič a len interupcie riešia
ano je to nefér, zvlášt ked to dieta nejako vždy nejaky prispevok obíde a vkuse sa to mení hore dole
bol menší rodičovsky alebo bol aj lacnejší život a všetko
ja by som bola za to do 18 rovnako velký danovy bonus a aj prídavky a väčšie
vysoká škola neberiem lebo máme tu xy vš čo dokladaju tovar nakoniec a platené školné je z dani , dotovany su až až a neviem načo také malé sk má mat najviac vš na počet obyvatelov
momentálne je nefér systém, ale je to len preto lebo si vyberu skupinu ktorá je najmenšia tej sa hodí kost a povie sa no urobili sme dali sme ano podoprujeme rodinu a tak to robí každá vlada
nie su prachy na deti , na deti proste nie su
dat čo najmenenej ako sa dá a rodič tvoja chyba že máš dieta asi tak mi to pripada
Ja som tiez nepochopila ten prispevok pre tehotne. Tehotna nema plat? Ake zvysene vydavky ma tehotna?
A tiez nerozumiem, preco ked si niekto osvoji dieta, dostane "kocikovne" (oficialne sa to vola inak) len 500e a nie tych 800? A navyse, tento prispevok je vyplacany max do pol roka dietata, cize starsie osvojene dieta, naprikald 1 rocne, 2 rocne nepotrebuje kocik, postel, plienky? Cele je to chore
@basska_b s malým dieťaťom ideš na ihrisko ktoré je bezplatné, na kúpalisko do zoo kde nič neplatí, také väčšie dieťa chce chodiť s kamarátmi na kofolu, do kina, na kúpalisko kde si platí. Ak by mal aj brigádu pokryje to len časť jeho výdavkov na voľný čas, kedže nemôže brigádovať denne 8 hodín ked je denne 8 hodín len v škole, potom sa ešte učí atd. A cestovanie, strava, oblečenie, notebook atd kde je? Má tvoja mama pravdu.
Deti si urobím vtedy,keď sa viem o nich postarať a nečakám,že mi bude na ne štát prispievať.Dieťa som si urobila s mužom,tak sa o ne staráme my dvaja.Tu vždy niekto na niečo od štátu iba čaká.Neskutocne toto. Sú štáty kde dostanete h...o po 3 mesiacoch do roboty a aj tak sa tam deti rodia.Tu by najradšej ženy mali reťazovú materskú do 50 a dostávali tisíce,aby im štát deti vychoval.
@veronice kto tu chce rusit prispevky a kto tu komu co zavidi? 🤷♀️
@marsmykkok veď práve, s malým dieťaťom vždy niekto ide. Takže minimálne jeden dospelý platí. Kdežto keby prišlo na kúpalisko alebo do zoo 30 stredoškolákov, kapacita plnšia no vstupné žiadne. A myslím , že na školách dostávajú kultúrne poukazy
@leuchtturm kto nema na pomocky pre stredoskolaka preboha? Kde si toto precitala? Prosim ta nededukuj a nevymyslaj.
@leuchtturm clovek sa nemoze ani nad nicim zamysliet, porovnat, vymenit si myslienky? Hned je obvineny z bedakania a zavisti? Tebe nechodia myslienky v hlave? Nezamyslas sa, nerozmyslas?
@snowflake07 ano ano
ale nemaju tam také danove a odvodove zataženie ako u nás
z toho čo daju do systému aj niečo vidia a reálne využiju
a audit naposledy na zdravotnu dopadol tak že platíme viac ako dostaneme, neprimerane ku kvalite , platíme ale nič z toho reálne nepocítime
takže neporovnavaj ked nie su rovnaké štartovacie čiare
v nemecku máš miesto hned pre dieta, vo francuszku a pod tiež, nejak tam pridu na to že budeš potrebovat škôlku len tu sa tvarime rodič pomôž si