icon

Diskriminácia veľkých detí, čo sa týka finančnej podpory od štátu

23. júl 2021

Tak som sa minule zamyslela, preco sa podporuju tehotne zeny a prvaci a mladsi skolsky vek? Tehotna ma prispevky, ok. Doteraz prezili tehotne aj bez toho. Zena ide do prace po rodicovskej, a prvaci dostanu prispevok. Preco? Ved ta zena uz pracuje a na deti su dvaja rodicia. Preco nedostane prispevok aj stredoskolak-prvak? Ten nepotrebuje pomocky, ci si ma ist uz na pomocky zarobit? Ved pomocky pre prvaka stredoskolaka su drahsie. Kopa stredoskolakov potrebuje notebooky atd. Rekreacny prispevok sa preplaca len pre deti navstevujuce zakladnu skolu ak idu do tabora. Stredoskolak je uz velky, tomu na tabor nemozu prispiet? Ten na tabor nemoze ist? Ved su aj take teenagerske. To len mne sa zda nespravodlive? Ved rodicia stredoskolakov vedia, ze cim starsie dieta, tym viac vydavkov.

prispiet?

diewcatqoo
24. júl 2021

@hettinka ja ta len poopravim, ze v Cesku nema narok na pridavok na dieta kazdy. Posudzuje sa vyska prijmu. Ak ma rodina vyssi prijem ako 2,7 nasobok zivotneho minima, na prispevok nema narok.

nikyball
24. júl 2021

@diewcatqoo malo sa docieliť to, aby sa znížili interupcie na Slovensku. To je verzia, ktorú som čítala.

hettinka
24. júl 2021

@diewcatqoo ano, vysokopríjmoví ľudia v CR nemajú nárok.
@nikyball Akoby to bol až taký vypukla problém, počet interrupcii v minulosti klesol aj bez príspevkov a drzi sa na stabilnej úrovni. Ženu v danej situácii (Napr študentka, znásilnená, žena s viac deťmi, žena so zdrav problemami…) pár € aj tak nepresvedčí si dieťa nechať.

Údaj z 2019 (zdroj nczi)
POTRATY V SLOVENSKEJ REPUBLIKE 2019
Bratislava, 12. máj 2020 - Podľa štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií bol v roku 2019 vykázaný mierny medziročný pokles potratov. Znížil sa počet umelých prerušení tehotenstva a navýšili sa potraty z dôvodu mimomaternicových tehotenstiev.

V 2020 zasa klesol.

nikyball
24. júl 2021

@hettinka ja si myslím, že presvedčí to dost takých zien, ktoré nie sú finančne gramotne.

hettinka
24. júl 2021

@nikyball každej normálnej priemerne inteligentnej zene musí byt jasne, že z príspevkov od štátu dieťa nevychová. Každý si rodinu musí zabezpečiť vvprvom rade sám a prídavky sú milý bonus navyse.
Nespravodlivosť prameni z toho, že systém nie je dlhidobo nastaveny, ale príliš často ho menia (s každou vládou), a tak niekto nedostane skoro nič a niekto rodí trebars o pol roka neskôr a dostáva kráľovské príspevky.

bluka2
24. júl 2021

Ja nikomu nič nezávidím, žila som v krajine, kde si platíš aj školné, plnú cenu škôlky bez príspevku štátu a pod. Ale tento slovenský systém je fakt divný, keďže malé deti nestoja nič v porovnaní s väčšími. V krajinách ako Nemecko, Rakúsko sa zvyšujú tie rodinné prídavky podľa toho aspoň (síce nie nejako dramaticky, ale aj tak)

nikyball
24. júl 2021

@hettinka áno ale pozri témy tu. Je veľmi veľa žien čo z rodicakov a materských ťahajú domácnosť a živia celú rodinu. A sťažujú sa, že je nízky.🤣🤣🤣 Nepochopili načo príspevky slúžia.pokial má žena odpracované , príspevok jej doprajem.mne osobné tento príspevok nevadí a chcela by som vedieť, koľko z tých, ktorým sa zdá zbytočný len preto, že ho nemali, by ho odmietlo.

bluka2
24. júl 2021

@hettinka hej s tým menenim, ale aj v takom rakúsku menili počas môjho tehotenstva od 1.1. a môj sa narodil o týždeň neskôr odkedy to platilo. Išlo o nárok na materskú mimo Rakúska. Toto je fakt otravné, vždy by mali dať aspoň nejaký čas, kým to začne platiť v dĺžke min. tehotenstva, nech sa človek môže rozhodnúť lepšie do čoho ide (resp. vedieť do čoho ide). Lebo 1000+ euro mesačne celý rok a nula je dosť rozdiel, nie ako nejaký smiešny jednorazový príspevok

maciatkolulu
24. júl 2021

@hettinka co je zadarmo😂😂😂😂😂😂😂😂, prosím ta, najprv prever, rovnako zadarmo ako na sk, hej? Takže vieš čo sa platí na malej škole v okresnom meste na dieťa mesačne aj s drizinou a obedmi? 218 eur, vieš co stoja krúžky? A vieš čo stoja "dobre školy"? Ja mam alergiu na to, keď niekto píše o niečom o com nemá udania a potuchy. Tiež sú veľké rozdiely medzi okresmi, a? Ja mam rovnaké prídavky ako dieťa z Viedne a oni dostanú príspevok na škôlku a ja nie, a? Bože moj.. Vysokoškolák naozaj môže ísť zarábať aj na to štúdium a už aj stredoškolák. Ak nechce, nemusí, ťahajú rodičia. Chceš lepšiu školu, na to ti man prispievať štát? Ja nerozumiem.

hettinka
24. júl 2021

@maciatkolulu to máš aj tu, dobre školy stoja majland, krúžky mimo školských (ktoré sú zvycajne o ničom) tiež. My mame športovca, mesačne naklady sú isto viac ako plienky a mlieko a výbava na 1 sezónu stojí 3x viac ako nejaký kočík a postielka (ak mame porovnávať s malým dieťaťom). Ale nevadí, máme priority, radšej ja ozeliem nejaké veci a deckám zaplatíme všetko, čo treba. Aj bez štátu, na ten sa nespolieham.
Asi si nepochopila pointu môjho príspevku. Že inde sa vekom deti prídavky spravidla zvyšujú, na SK naopak znižujú.

chrumka120
24. júl 2021

Príspevok maju prváci na základnej škole lebo tam sú naozaj najväčšie tie výdavky a nie každá matka ma hneď po rodičovskej dovolenke prácu, prváci na strednej škole maju väčšie výdavky oproti deviatakom na zakladke? Notebooky povinne? Na ktorej škole? Fakt keď nemáš ty príspevky tak mi prídeš že by si aj ten úbohý príspevok aj tým prvákom zobrala na základne veci čo sa musia kupovať všetky

hettinka
24. júl 2021

@chrumka120 bez notebooku sa žiak dnes už pomaly nepohne, asi na žiadnej škole. Už aj na 2.stupni Zs je ho treba. Každú chvíľku úlohy na internete, projekty vyrábať. A teraz cez distancne už to bola pomaly nutnosť, aspoň tablet. Školy niektorým techniku požičiavali, ale predpoklad bol, že majú. A k tomu treba platit internet.

chrumka120
24. júl 2021

@hettinka a ty nemáš doma pre seba internet? Nemáš doma počítač? Žiješ v dobe kamennej? Či mu musíš kupovať osobitný?

kristiii
24. júl 2021

@chrumka120 napríklad ja notebook nepoužívam, som len na mobile. Kupovala som synovi, potreboval kvôli škole + aj tlačiareň. A to bol len piatak

chrumka120
24. júl 2021

@kristiii notebook môžete kupovať v rámci domácnosti je to úplne bežná vec a tlačiareň je tiež povinná? Nech si ide vytlačiť niekde keď niečo potrebuje, či aj na to treba príspevky?

hettinka
24. júl 2021

@chrumka120 cez distancne dme súbežne mali ja homeoffice a dve deti online vyučovanie. Takze každý pekne na svojom PC, ja som mala svoje dáta extra, decka na domácom internete.
Deťom sme prvé počítače kupivali vo veku 9-10 rokov, už sa nedalo im stále požičiavať môj notebook (mám tam pracovne veci a nerada ho dávam z ruky). Takze ano, školák dnes už PC potrebuje, to už je taká štandardná výbava. Jasne, že nemusí byt nadupaný herný a 1000€, naši mali najskôr starší, potom taký základný na školskú prácu.

chrumka120
24. júl 2021

@kristiii ty si si nikdy nepotrebovala nič spraviť na notebooku, vo Worde? Nepotrebovala si si kdesi dať fotky? Len piatak ho potrebuje?

hettinka
24. júl 2021

@chrumka120 cez lockdown si vieš kde mohli dat vytlačiť…

Moji našťastie netlačili veľa, tlačiaren ale tiez mame.

chrumka120
24. júl 2021

@hettinka no bohužiaľ ak na to rodič nemá žiak môže byt aj na rodičovskom počítači aj keď si háklivá na svoje veci, moja dcéra tiež bola na mojom PC a nikdy by ma nenapadlo sa sťažovať čo mi nedali príspevok na notebook, ešte tlačiareň! A internet

chrumka120
24. júl 2021

@hettinka dalo sa tlačiť aj tak niekde, keď nie pekne z notebooku, keď nato nemáš tak sa vynájdi, taká múdra robí z domu a tlačiareň nemá pre seba ale potrebuje príspevky

maciatkolulu
24. júl 2021

@hettinka nie, reagovala som na školy zadarmo v rakúsku, mam kamarátky ba sk s rovnako starými deťmi a neplatí žiadna za dužinu a obedy na štátnej škole okolo 220. Len obed 6 ročného dieťa na deň je 5,5 na sk je koľko? Takže toľko k školám v AT zadarmo. Vieš čo by ťa vyšiel športový krúžok pre syna tu? Ale prepáč krúžky naozaj nie sú povinnosťou štátu dotovať.... Ako som písala, stredoškolák a aj vysokoškolák si vie zarobiť. Inak to zvýšenie okolo 20 eur, myslíš, že na to aké sú tu náklady je nejaké, že waaaw. No nie. Ale samozrejme v zahraničí to je všetko tak neuveriteľné super 👍. A pomaly zadarmo.

hettinka
24. júl 2021

@chrumka120 kde ja píšem, že chcem príspevky na takéto veci? Alebo že na to nemám? Nic take som ja nenapisala.
Len že tie veci školák dnes už proste potrebuje, ak sa chce plnohodnotne zúčastňovať vyučovacieho procesu.

hettinka
24. júl 2021

@maciatkolulu ja som pisala o škole (teda platení školného na statnej škole, pokial viem, neplatí sa, oprav ma,ak sa mýlim), nie o obedoch, družine, krúžkoch a dalších veciach.

Čo sa týka VS, sú odbory, kde môže vysokoškolák veselo zarábať počas studia a máš aj take, kde nestíha okrem studia skoro nič. Asi záleží aj ako vážne to štúdium ten študent berie. Taká medicína, farmacia, ťažké technické a prírodovedné odbory, to je študent rad, ak môže brigádovať v lete. Nedá sa tu zovšeobecňovať.

autor
24. júl 2021

@chrumka120 po rodicovskej nema kazda matka pracu? A co robi ked da dieta do skolky? Ved uz 3 roky moze pracovat. Ty si rada das preplatit tabor pre svoje decko, ale druhemu netreba, vsak?

maciatkolulu
24. júl 2021

@hettinka a na štátnej škole sa niečo platí na sk? Neviem o tom, ale ak myslíš tie zrps a na zošity a tak, áno platí sa. Predskolak v septembri 48 eur. A potom na jednu vec, na druhú a tak. Tu 5 eur, tam 2. Sú študenti, ktorí a najmä v zahraničí aj ťažké školy musia zvládať s brigáda mi a reálne najmä v tom ružovom zahraničí, kde rodič dostane o možno 30neur vyššie prídavky, ak spĺňa študent co ma a náklady ma 3x vyššie ako slovenský študent. Rozumieme si? Inak naozaj málokde sú vysokoškoláci tak rozmaznavami ako na sk. Ze chudáčik ma ťažkú školu, tak nemôže, ale ver, že môže a ide a maka. A nie, že mama, tata zacvakaju, ešte navarila, lebo lucinka sa učí...

mirage
24. júl 2021

@chrumka120 ty si mimo..podla mna ty zijes v dobe kamennej. dat si tlacit inde? kde? Ked nezijes v meste, a vsetko je zatvorene. Mam 3 deti, druhy stupen ZS a SS.. ja som bola na home office, cize 4 notebooky, alebo pocitace. Dieta na mojom notebooku, ked ja mam porady a skolenia? Nie.
Ja zakladatelke diskusie rozumiem, male deti - tolko prispevkov, ale my, rodicia nastrocnych nedostavame nic. Mam na to, aby som utiahla 3 deti, aj kruzky, aj tabory, oblecenie, dovolenky, lyzovacky, ale nerozumiem "socialnej politike" naseho statu.

autor
24. júl 2021

@mirage financnu realitu uvidia matky dnesnych kojencov, skolkarov a prvakov neskor. Mozno sa medzitym nesocialna politika nasho statu trocha vyrovna a na tie notebooky stat starsim detom aj prispeje.

hettinka
24. júl 2021

@maciatkolulu myslela som vyslovene skolne (poplatok za návštevu školy) na statnej škole v AT.
Zošity to aj tu, 100€ rovno chystám na september na takéto poplatky. Jazykové učebnice sa tiež kupujú. A aj ďalšia výbava -telesná, výtvarná. Ale to beriem, že je pracovný material pre dieťa a nikdy som nečakala, že nám preplatí niekto. Zrps ani neviem, koľko presne je, to na prvé rodicko idem zasa so 100-200€ a platím do radu, čo treba.

hettinka
24. júl 2021

@mirage Moja reč, super zhrnuté.

stanulienkat
24. júl 2021

Boze moj. Ale vas Fico naucil socialne pesnicky... Stat sa nema starat o vase deti. Ked na to nemate,len kuvikate a zavidite si rôzne sociálne príspevky, tak si nerobte deti. Len natahovat ruky...Si spocitajte,co nas zadlzil Fico a Covid. Na 7 generacii. Z coho chcete stale nieco zadarmo???