Do ktorej krajiny sa odsťahovať?
Chcem sa opýtať voličiek PS, ktoré tu písali, že keď vyhrá voľby Fico, tak sa odsťahujú zo Slovenska. Do akej krajiny sa idete odsťahovať? Ako si v cudzine rýchlo nájsť ubytovanie a prácu?
@kittykat22
U nás sú super 2 lekárky Ukrajinky, 3 zdravotné sestry a jedna Anestéziologička, ktorá maká non-stop, lebo väčšinou nemá kto. A škôlky boli prestropované už dávno, tento návrh zákona o škôlkach dalo PS (nevolila som ich), počas Matovičovej vlády a naschval ho neschválili, lebo bol z dieľne PS. V skratke v ňom išlo o to, že je potrebná výstavba nových škôlok alebo rozširovanie, pre nedostatok kapacít. Matovič potom prelepil oci týmto novým zákonom, ktorý je úplne nedomyslený a na rýchlo, že zenam sa bude vyplácať RD aj po 3 rokoch dieťaťa, ak nebolo prijaté do spádovej škôlky. Takto sa tu robí politika pre ľudí. Ego nepustí, aj keď ide o dobrý zákon, ktorý by pomohol kopu matkám. Pamätám si to ako včera, aké nervy som mala, keď tento zákon neprešiel.
@kvetinka75 stratilo sa v čase a priestore, evidentne nepodsatné...
@kvetinka75 to som poukazovala no to ze tu vela ludi narieka ako malo dostavaju ale v realite v zahranici to je s davkami este horsie, vsak ked su ist tak nech idu, spadnu z ruzoveho oblaku a ti co to nevzdaju a zamakaju sa budu mat dobre …
@stormie tak áno, ak sa niekto rozhoduje na základe dávok.
Nech ide preč každý kto chce a môže.
To nie je o tom, že by ten a ten nemohol.
Môže.
Aj upratovačka či smetiar môžu odísť (nie, nemám to za podradné povolania).Bez tých upratovačiek by napr.na úrade pracovníčky mali špinavé záchody, bez smetiarov by sme tu boli ako..no domyslite si.
Ale kam a ako chcú odísť tie- čo nevedia ani google použiť aby zistili kedy sú v Poľsku (príklad) zatvorené obchody, či si už majú v novembri dať čižmy alebo ešte môžu nosiť tenisky, tie-ktoré nevedia okrem " helou a hav du jú dú" nič,a ich náplňou je čakanie na dávky- príspevky od štátu.
Odídu tí, čo majú v tom zahraničí čo ponúknuť. Šikovní, vzdelaní ľudia čo ovládajú aspoň 1 ! cudzí jazyk plynule , odborníci sa uchytia.
Manžel (IT) mal už niekoĺko ponúk odísť napr.do Mníchova .Stále sme tu,a i napriek tomu ako voĺby dopadli, ostávame.
A ak nám odídu zo Sr lekári,sestričky, pekári ,či tí smetiari(hoci aj do tých skladov)...budeme v zadku.
@kvetinka75 len mne sa zda ze najviac kricia prave taky, ti co maju schopnosti a moznosti uchytit sa v zahranici tak bud su uz tam alebo ostavju tu koli nejakym dovodom. Ti co su v zahranici ale cakaju na davky zo sr (napr rakusko/slovensko) alebo chodia sem napr koli zdravotnej starostlivosti, deti stale zapisane na kmenovych skolach tu atd neratam - sedia na 2 stolickach …
Zbalit sa, pretrhnut vsetky vazby na sr (nemyslim socialne, rodina a priatelia) a este aj s detmi chce riadne gule, €€€ na zaciatok a naozaj zamakat (niekolko rokov)
@stormie tak taký sa nebude pýtať na MK.
@kittykat22 S tými prenájmami je to katastrofa, na jeden byt aj sto záujemcov, čo je príšerné a väčšinou Ukrajinci. Kamoška si hľadala nedávno a skoro to oplakala, čo inokedy hľadala tak týždeň-dva, teraz dva mesiace. O cenách pomlčím, to je už zdieranie čo chcú.
@kittykat22 Bohužiaľ si môžu dovoliť takto zvyšovať nájom, pretože Ukrajinci to vezmú, veď to zaplatí štát, teda my všetci. Veď tá kamoška čo som spomínala, musela do spolubývania, keďže za garzónku chceli 18 tisíc! Teraz platí 12 tisíc za izbu. Za toľko mala byt jednoizbový pred dvoma rokmi.
Energie pôjdu zase hore, pritom Česká republika elektrinu vyrába a predáva a má ju aj tak najdrahšiu, keďže ju draho na burze kupuje 🤦♀️ Toto je proste na hlavu, ale tak preto sme my - východné krajiny v Eú, len ako otroci..
Aspoň v práci mi zdvihli plat o 10% 😁
@kittykat22 Praha je už dlho multi multi, ale viem ako to myslíš, je ich tu oveľa viac ako pred takými tromi rokmi. Ja bývam mimo centra, bývam v Malešiciach, tu je zas plno Ukrajincov, najradšej nám kričia pod oknom 🙄
Bojím sa toho, čo tu bude o takých desať rokov.
Ja som tu zatiaľ spokojná, manžel je Čech a kľudne by odišiel, ale ja nechcem. Uvidíme ako sa to bude vyvíjať.
S lekármi je dlho problém, ja som asi mala šťastie, ale v pohode som si našla aj praktického aj zubára, ale všeobecne je tu s tým veľký problém. Alebo potom súkromník za nekresťanské peniaze.
@stellarstar Pandemická OČR ešte naozaj existuje? 🙄
@dagmarovita nepoznám takých.
@kittykat22 Sranda, aj ja som prišla z Anglicka, spoznala som sa tam s manželom a potom sme prišli do Česka 😃 Bolo to úplne super na začiatku, ani toľko prisťahovalcov , ja som stále spokojná ako som písala, manžel je už menej, Ukrajincov neznáša, štve ho vláda. A ani sa mu nedivím, ja sa ešte ako-tak krotím, ale keď vidím čo si dovoľujú...
Ukrajinci sú drzí a arogantní a veľmi nevďační, vidím to často. V obchode tiež po mne jedna ziapala, ale ja som už tak alergická na Ukrajincov, že som začala ja po nej a nechala som si zavolať vedúcu. Strašne si vyskakujú, akoby im to tu patrilo.
Drogy sú kapitola sama o sebe, ja pracujem v sociálnych službách, takže so závislými ľuďmi prichádzam do kontaktu denne a je to veľakrát nebezpečné - napadnutie, konflikty. Žižkov je taký Bronx mám pocit 😃
Plánuješ odísť alebo zatiaľ zostávaš?
Keď autorka bude mat toľko odvahy a temu nezalozi anonymne- ja sa jej rada vyjadrím ☺️ ale zjavne sa sama hanbi za svoj príspevok 😉
@kittykat22 Aj ja zostávam, manžel by aj išiel preč, ale ja nie 🙂 My ideme kupovať chalupu za Prahou, už sa strašne teším, lebo tie ceny za nehnuteľnosť v Prahe - to by som musela predať obličku a ešte by to bolo málo 😂
Ja už občianstvo mám, páči sa mi, že je tu všetko, tiež mám rada ruch, páči sa mi, že to tu funguje, aj úrady aj všetko, aspoň teda ja mám dobré skúsenosti. Tiež študujem vš, popritom pracujem, celkovo mi mentalita česká vyhovuje viac ako slovenská.
V niektorých častiach mi to tu pripomína Anglicko a tie turecké obchodíky všade, fast food na každom rohu, ale mne je tu fajn aj napriek tým veciam čo som popísala vyššie, nechcem odísť. Manžel je na tom zas inak, ale hovorí, že keď som šťastná ja, tak je aj on.
@dagmarovita a medzi voličmi Smeru sú ĺudia, čo čakajú na príspevky od štátu, nikdy nepracovali, a zabrzdili sa v roku xy...
A tiež tí, čo nikdy nevolili, nikdy sa politike na Sk ( nie to všeobecne) nevenovali a šli voliť len preto, lebo PS je fuj.
@777januska777 to áno áno tŕň Matovic ktorý bojuje ako lev proti korupcii a jeho strana si kúpovala romov. Presne ten Matovic 🤦♀️
@lenkasarka no zas rozviazal ruky polícii to mi úplne stačí a fakt mi nevadi, ze je blbec.
@777januska777 usla ti pointa,že je sám tým proti čomu bojuje? Zlodej kričí,chyťte zlodeja. Toto úplne sedí na I.M
My s mužom sa reálne sťahujeme. Do Fínska. Tá krajina nám vyhovuje vo viacerých oblastiach. Vyhliadli sme si malé mesto a pekný dom. Ešte cca mesiac kým vybavíme všetky papiere a dovi.Obchodujeme s celým svetom a je nám v podstate jedno kde budeme. Muž vie 4 jazyky a ja aspoň anglicky. Povedali sme si , že ak vyhrá Fico, tak tu nemá zmysel žiť a ľudia sú nepoučiteľní.
@777januska777 a ty vieš čo všetko má Lipšic za ušami? Prečo tak ochotne ponúka právne zastúpenie v medializovaných kauzách? Čítajte čierne aj biele a vyberajte sami. Nekonzumujte, čo iní naservírujú.

@mable123 aspoň ochutnáš pštrosa alebo krokodíla.