icon

Do ktorej krajiny sa odsťahovať?

2. okt 2023

Chcem sa opýtať voličiek PS, ktoré tu písali, že keď vyhrá voľby Fico, tak sa odsťahujú zo Slovenska. Do akej krajiny sa idete odsťahovať? Ako si v cudzine rýchlo nájsť ubytovanie a prácu?

valeria_h
2. okt 2023

@autorka A prečo sa chceš k niekomu pridávať? Veď Ty musíš vedieť aké máš vzdelanie, ako si na tom s jazykmi, či sa budeš vedieť uplatniť. A podľa toho sa rozhodnúť, či sa Ti oplatí odísť.

valeria_h
2. okt 2023

Ja žijem v Česku, ak chceš, kľudne napíš ip ak Ťa niečo konkrétne zaujíma.

autor
2. okt 2023

@valeria_h Do Česka ísť nechcem. Keby mám ísť, tak viac na západ alebo sever. Na začiatok by bolo určite lepšie ísť s niekym, kto má napríklad aj známych niekde v zahraničí. Ale ďakujem.

bessie12
2. okt 2023

Prečo nechceš ísť sama ? Ja som napríklad isla sama. Mala som len 23 rokov a už som takmer 7 rokov v Holandsku. Začiatky boli veľmi ťažké, ale zvládla som to, aj keď veľa krát som to chcela vzdať.

kvetinka75
2. okt 2023

autorka a ty si myslíš, že ti niekto všetko vybaví - ubytko, prácu? Keď chcem ísť, tak idem a povybavujem si veci a nie spoliehať sa na druhého. Ja by som ani zamestnanca nechcela takéto, ktorý nie je schopný sám si vybaviť, zariadiť a ísť. ale spolieha sa na druhého. Začiatky sú pre každého ťažké. Ale buď idem skúsiť alebo len vypisujem a ľutujem sa

valeria_h
2. okt 2023

@autorka Chápem, ale spoliehaj sa len sama na seba, aby si nebola sklamaná. Prajem veľa šťastia ❤️

autor
2. okt 2023

Tak nie každý ma takú povahu, že sa zoberie sám a pôjde. Ja ani od nikoho nečakám, že mi zariadi život, ale keby ideme viaceré, určite by to bolo jednoduchšie pre každú. Aj po psychickej stránke. Do zahraničia väčšinou chodia obaja partneri, ale keď človek partnera nemá, tak to nie je žiadna výhra.

valeria_h
2. okt 2023

@bessie12 Aj ja som išla sama do Anglicka takto a 100 libier vo vrecku 😁 Všetko sama povybavovať v cudzom jazyku ešte, ale človek sa naučí aspoň.

autor
2. okt 2023

@valeria_h Ja bohužiaľ nie som taká povaha ☹

bessie12
2. okt 2023

Vždy je možné sa spoliehať len sám na seba a na nikoho iného. Mne nikto nepomáhal. Musela som si poradiť sama. Až neskôr sa niekto obcas našiel, kto mi bol ochotný pomôcť, ale nespoliehala som sa na to. Keby si musela, tak by si isla aj sama.

@valeria_h ja som ani toľko peňazí nemala. Išla som, pretože životná situacia ma donutila odist, ale nelutujem. Angličtina bola veľmi chaba, teraz je to lepsie. Ale za to naučila som sa poľsky 😂😂

kvetinka75
2. okt 2023

@valeria_h veľa báb takto išlo. A ak niekto nie je taká povaha, tak potom celkovo mu tam ťažko bude. Ja som takto išla do Talianska. Vedela som trochu anglicky, čo mi tam bolo na dve veci, ale neľutujem, tie zážitky, skúsenosti.
Autorka - do zahraničia chodí často aj každý sám. Tam budeš sama za seba. Ak nie si taká, tak by som asi ani nešla. To budeš stále niekomu zavesená na krku? A nikdy nevieš ako sa druhý zachová. ČO keď sa v poslednej chvíli niečo stane a budeš musieť ísť sama? Pozisťuj si nejaké agentúry a budú oni ti budú vedieť poradiť. A tam už si nájdeš ,,kamarátky,, Mňa životné skúsenosti naučili spoliehať sa už len sama na seba

valeria_h
2. okt 2023

@bessie12 Mne sú veľmi sympatickí ľudia, ktorí sa neboja a idú si za svojím.
@autorka Tak choď cez agentúru na začiatok. Ako si na tom s jazykom?

stormie
2. okt 2023

@kvetinka75 uvidime o par rokov. A cechy nie su ziadne terno, mam tam sestru uz vyse 10 rokov a ta len cumi ake bonusy/pridavky tu mame ale kto chce kam 🤷‍♀️ no nech ide a spamata sa

kvetinka75
2. okt 2023

@stormie ja ti poviem tak, malé deti nemám, ale ak by som si vyberala krajinu,a mala by som tam žiť aj s deťmi, tak nepozerám na prídavky. Materská, rodičovský, všetko dočasné a zase tie sumy nie sú žiadne terno. Pozerala by som na uplatnenie sa v práci a zárobok. Porovnávala príjmy a výdavky. Radšej oželiem dlhšiu materskú ak dostanem raz takú výplatu a podmienky na život budú lepšie.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
bessie12
2. okt 2023

@valeria_h netreba sa báť. Začiatky sú vždy ťažké, ale nie je to niečo co by sa nedalo zvládnuť.

Autorka, ako je spomenute vyššie. Chod cez agenturu. Tiez budem znovu pracovať cez agenturu. Nie je to také zle s nimi. Záleží aj do akého kolektívu sa dostaneš. Každá agentúra ma svoje plusy aj mínusy. Pokiaľ neskúsiš, tak nebudeš vedieť.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
annm81
2. okt 2023

"ale okrem @sss777 už niktorá do zahraničia zrazu neide"
Prečo sa snažíš vzbudiť dojem, že výkriky ľudí, čo kvôli politickej situácii zo SK emigrujú, sú len kecy? Skúsila si si zistiť, koľko desiatok tisíc (!) študentov odchádza študovať za hranice a koľko z nich sa už nevráti? Stretnúť na dobrej univerzite v zahraničí Skovák je úplne bežná vec - a to nehovorím o študentoch, rovnako sa nechať ošetriť lekárom zo Slovenska. Koľko lekárov, inžinierov a vedcov prispieva spoločnosti na západe, hoci by sa rady vrátili domov? Pozri si, ako volili slovenskí občania zo zahraničia - ľudia sa len prázdno nevyhrážajú, že odídu, oni už odišli! A ďalší ich budú nasledovať. Už o pár mesiacov si významná časť najšikovnejších slovenských maturantov podá prihlášky na univerzity v zahraničí. V ČR môžu študovať vo svojom rodnom jazyku, lebo Česi vedia, ako výhodný je pre nich náš odliv mozgov. Ale voličovi Smeru samozrejme vzdelaní ľudia na Slovensku nechýbajú, lebo ďalej od nosa si nevidí.

stormie
2. okt 2023

@kvetinka75 ozelises dlhsiu platenu matersku? 😂😂😂 tak si skus pohooglit co stoja jasle v europe, potom este najomne, poistky atd a budes rada ze si dnes vecer lahnes do postele na slovensku

mariejenka
2. okt 2023

Autorka, si sama bez detí. Mas seba,pre seba. Zacala by som v ČR, najlepšie veľké mesto kde si najdes robotu,ubytko a vo voľnom case sa budeš učiť ANJ , a po roku,dvoch je ti otvorený celý svet ...
Ja banujem,ze som ako mladá nešla okúsiť svet.

valeria_h
2. okt 2023

@kittykat22 To je pravda a veľmi drahé prenájmy momentálne.

kvetinka75
2. okt 2023

@stormie áno oželiem. Sú ľudia, ktorí idú za lepším a aj im lepšie je. Prečo si myslíš, že sa húfne nevracajú naspäť. Mám kamarátku, ktorá žije roky v Kanade. Drahý život ale povedala, že jej to tam za to stojí. Sem sa už nevráti. Aj keď je tam vzdelanie podstatne drahšie. Začínala tam od nuly, vypracovala sa. Kto na sebe maká, nebude tu kvôli materskej. Ja som teiž chcela odísť. Ako slobodná som bola istý čas v zahraničí. Potom som sa vrátila. Dostala som celkom fajn pracovnú ponuku. Po rokoch som znova chcela odísť, žiaľ zastavilo ma jedno vážne ochorenie. Tak riešim zahraničie až teraz po rokoch. A ani pred tým som nepozerala na to, koľko je u nás materská a koľko je v zahraničí. Aké tu mám dávky na dieťa. Vedela som, čo je pre mňa priorita a vedela som, si zráta 2+2. Ale každý je nastavený inak. Každému vyhovuje niečo iné. netvrdím, že by mi tam padali pečené holuby do huby ale v mnohom by to malo výhody.

heni10
2. okt 2023

@0silvia0 no asi potrebovala niečím zaujať a nič iné jej neprišlo na rozum🤦‍♀️

kvetinka75
2. okt 2023

autorka - ja plánujem, ale to tak o 2-3 roky. Musím si ešte vzdelanie dorobiť a ja tam pôjdem iba pracovať - aspoň na začiatok, takže budem si hľadať iba nejaký podnájom na bývanie. Keď to bude aktuálne, tak sa ti ozvem, ak budeš mať záujem. Oblasť zdravotníctva. Potom ti poviem či a cez ktorú agentúru tam idem alebo či priamo na nejakú zmluvu. Uvidím podľa situácie.
A myslím si, že mnohé možno aj pôjdu ale nikomu sa nechce so sebou ťahať ešte niekoho ďalšieho a vybavovať mu všetko a spoliehať sa na neho.

maialeo
2. okt 2023

@kvetinka75 ano, perfektné 😀 Soros vyhodil za protesty za Slušné Slovensko peniaze von oknom 😀

kvetinka75
2. okt 2023

@maialeo nechápem tvoj komentár
k čomu to malo byť

mable123
2. okt 2023

Asi sa odstahujem do Zimbabwe asi aj tam je zivot lahdi ako u nas 😀

katkami123
2. okt 2023

@riyadh
Nechcem ti brať ilúzie, ale čakajú. Ak vieš jeden svetový jazyk a si šikovný v obore - zdravotníctvo, strojárstvo, IT, tak veruže, na takýchto naozaj v zahraničí čakajú VŠADE S OTVORENOU NÁRUČOU.

katkami123
2. okt 2023

Autorka, správne som pochopila, ze ty sama si tu volila Fica (keď taký výsmech z PS) a teraz, keď vyhral voľby sa nás tu pýtaš ako sa dostať do zahraničia? A kto by tam šiel s tebou, lebo sama nechceš ísť? 😀 tak skús zobrať nejakú kamošku, ktorá ho tiež odvolila. 😉

dagmarovita
2. okt 2023

@zmrzlinka2021 medzi volicmi PS je vela fetakov co ich volili aby mohli fajcit travu a niektori z nich v zivote neprečítali ani jednu knihu