icon

Do ktorej krajiny sa oplatí presťahovať?

annamarin
7. apr 2024

Caute baby, tie co zijete v zahraničí alebo mate sirsi prehlad. Do ktorej krajiny sa oplati presťahovať? Kde sú dobre podmienky pre zivot?

mima1608
7. apr 2024

Ja som len zvedavá, ak v USA vyhrá Trump, či aj potom budú všetci slovenskí progresívci tak lízať zadky američanom.
Ja si myslím, že či ideme ľavou alebo pravou stranou, nebude dobre. Pretoze obidve strany to hrotia do extrémov a žiadny extrém nie je dobrý. Vždy treba nájsť zlatú strednú cestu, lenže to sa (zatiaľ) na SK nedá.

tilly
7. apr 2024

@yelena159 ja som sa v utorok vrátila z USA (Nevada, Kalifornia, Arizona) a bola som prekvapená, akú má popularitu týchto častiach.

tilly
7. apr 2024

@michbel cez 40 a cez 50

bosorkabb
7. apr 2024

@tilly v Rakúsku máš prípravný ročník ak dieťa neovláda jazyk. Ale vždy budeš pristahovalec. Ani tam to nie je ružové a bežne majú vo vláde fašistov.
V dedinách a malých mestách sú usmievavý ale ich názor na prisťahovalcov je iný ako si myslíš.
Elektrikár je žiadaná profesia ak má §.
Môj muž žil a pracoval v Nemecku aj v Rakúsku, jazyk ovláda perfektne. Nikdy nemal problém s prácou. Ale predsa sa vrátil na Slovensko. Áno sú tam vyššie platy ale aj náklady. O dosť vyššie ako na Slovensku.
Ale treba ísť vyskúšať.

michbel
7. apr 2024

@mima1608 tu sa nejedna o zapad alebo vychod ale o strate pravneho statu.

michbel
7. apr 2024

@tilly My sme 42 a 43 a uz tu sme polocudzinci. Ja by som nesla na dedinu ale do mesta.
Kazdy stat kde vlada pravo je lepsi ako Slovensko.

mima1608
7. apr 2024

@michbel a kde hovorím o západe a východe? Čítaj s porozumením, prosím. Politika sa orientuje buď vľavo (ľavica) alebo vpravo (pravica) a to je to o čom hovorím.

tilly
7. apr 2024

@bosorkabb má všetko, aj certifikát na montáž ftve. O neho nemám strach, on sa s remeslom uchytí všade, ale ja s právom 🤷‍♀️. Keby som nemala ľavé ruky, urobím si nejaký kadernícky alebo iný kurz a išla by som robiť rukami... a mladší syn chce ísť na priemyslovku buď aviatika alebo automechanik, diagnostika, toto neviem, kde by sa dalo študovať

michbel
7. apr 2024

@mima1608 lavica na Slovensku a lavica v Holandsku napriklad su uplne odlisne.
Lavica podporuje mensiny, vratane LGBT, migrantov a podobne. Lavica ja vacsinou velmi liberalna.
Pravica je konzervantivna, xenofobicna, zavreta ku zmenam.
Tu na SK je v tom zmatok, Fico by mal byt cista pravica napriklad. Bola som uplne sokovana ked som prvy krat pocula ze on je tu nejaka lavica?!?
Kvoli tomu to prekladam na “zapad” a “vychod”, kedze to na Slovensku takto funguje.
Som cudzinka a na veci pozeram viac objektivne ako vi Slovaci.

annamarin
autor
7. apr 2024

Je to velmi smutne ako viete vysmiat cloveka za to ze sa spyta normalnu otazku, ktora vam nesedi a snazite sa ponizit jeho pohlad na zivotne rozhodnutie. Presne preto sa chcem odsťahovať... nie je to chyba vo vlade ale v ľuďoch na sk - škodoradosť, neprajnost atd. Vlada je len odraz nasej spolocnosti. Ked uz ste vy vytiahli tu politiku.. A neviem preco si na zaklade mojich starych 3 info neoverených robite profil o mne. Zaregistrovala som sa ani neviem kedy a mohla som vyplniť info aj zavadzajuco.😂 Ale k veci.... Viem plynule anglicky a trochu rusky. Nemecko uplne vylucujem a ani do Ceska ma to nejak netaha. Chcela som tu realnu debatu ktora poskytne nejaky pohlad na to ako to realne niekto videl v krajine v ktorej skusil žiť a nie koncpiracne teorie. Odpovede este docitam neskor lebo som busy momentalne ale vecer si rada precitam rady tých, ktori do toho vidia alebo maju skusenosti. 😇

dominikamacakova
7. apr 2024

Keby som sa mala odsťahovať tak idem Česko, Poľsko, Rakúsko

annamarin
autor
7. apr 2024

Este chcem docitam aj jednu stranu odpovedi ktore som narychlo preskocila, cize ak niekomu krivdim tak sa ospravedlnujem. Zatiaľ som to len preletela ocami. 😄

aurora33
7. apr 2024

@annamarin vies, len toto je taká typická klasická povolebna otázka 🙂

bosorkabb
7. apr 2024

@tilly tak to nebude mať problém. A ty neviem ako si s nemeckým jazykom na tom. Ale môžeš si skôr opatrovateľský kurz urobiť. Tam je o to záujem. Len treba rátať že náklady na život sú vysoké. Viac sa oplatí žiť na Slovensku a pracovať v Rakúsku. Môj muž už robí v IT sfére a na Slovensku. A nemôže sa sťažovať.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
bosorkabb
7. apr 2024

@annamarin záleží čo ocakavas od toho. Česká republika je fajn tak najbližšie. Potom Veľká Británia ale to pre mňa. Môžeš mať iné preferencie. Len práca z domu skôr teda ČR.

mandzula
7. apr 2024

Som si myslela, ze vsetci z MK odisli do zahranicia uz po parlamentnych volbach.

tilly
7. apr 2024

@bosorkabb ten opatrovateľský kurz je celkom dobrý nápad.

andromeda818
7. apr 2024

@tilly no, to DPH na vodu je zajímavé, to se budu muset podívat o co jde a jak to máme u nás. Každopádně dphh na vodu máme, ale tohle vypadá, že je trochu něco jiného. Ten zbytek bych musela nastudovat konkrétně, ale hádám to až takový dopad nemá. A že EU stoupne dotace? Za to by zasloužila do řiti nakopat EU. Všechny země přispívají do rozpočtu, ale jakmile někdo bude zlobit, nedostane dotace... Vždyť je to prachsproste vydírání.

bagerka
7. apr 2024

@kofa77 presne si to vystihla. Neviem preco ti neschopni, co nikdy nic nedokazali a ani nedokazu vedia iba urazat a to tych, ktori by aj chceli zmenu, je ich zial mensina. A tak radsej volia ist prec, lebo zial nie je uz prilis vela krajin, kde to bude horsie ako u nas.... a preco ked nemám odpoved na otazku, tak musím tliachat svoj trapny komentar, na ktorý nik nie je zvedavý. Ostante si tam kde ste, za plotom a na streche a zite si v tom, ze sa o vas stat postara. Ak sa vobec dochodku dozijete.
@annamarin my sme momentalne v Nemecku, no chyatame sa na Kanarske osfrovy do max.7 rokov. Sme tu ovela spokojnejsi a stastnejsi. Vieme ale jazyky a nasa praca sa da robit hocikde, kde je internet. Takze ako baby pisu, zalezi co vies, a kde si vies seba predstavit 😉

doriiis
7. apr 2024

@mandzula ....iste.Dosli tak možno po stránky zahraničných realitiek, respektívne zistili,čo tam koľko stojí a realita im dala taký fajny preplesk.
Alebo už vidíš nejaku slovensku učiteľku alebo ekonomku ako robí chyžnú a vymieňa oprdene obliečky

carolynka
7. apr 2024

@mima1608 Ameriku tu stale vytahuje Danko, Fico Blaha a spol. , uz vas tym uplne indoktrinovali. Progresivci o amerike ani nehovoria

mandzula
7. apr 2024

@doriiis aj dcera sa uchechtava, ze zajtra bude v triede asi sama, lebo vsetci nastrocni, ktorym mamka este chysta desiatu, balia kufre.

vroni
7. apr 2024

@michbel, prosím ťa, prestaň čítať príručky mladého komunistu a citovať z nich koniny. Fico je čistá lavica - akurát praktická. Nie ber kde je a rozdeľuje všetkým, ale kradni, kým je čo a rozdeľuj svojim. Proti lgbti nie je pravica ale znoská zfanatizovanych je idiotov, úplne fuk, aké sú ich ostatné politické názory. Rozdiel je, že kým lavica je aspoň teoreticky nasmerovaná sociálne, pravica sa orientuje na hospodársku prosperitu. Konzervatívni i liberálni sú na oboch stranách. Hitler so svojím partajnikmi boli sociálna strana. Priam ukážka tolerancie a socialnosti bola ich politika. A xenofobni neboli ani trochu. Trochu to delenie an dobrú lavicu a skaredu pravicu nezodpovedá skutočnosti.

A na žitie - no, volila by som niečo mimo Europy a USA. Afrika nie, tam je priteplo. Možno južnú Ameriku. Keby som na to mala prostriedky vedela jazyka a tušila, čo by som tam robila.....

laurita285
7. apr 2024

@andromeda818 doslova všetky štatistiky 😀 od takých Basic ze ako sú ľudia spokojní so životom, cez to ako veria hoaxom, po vážnejšie že aké máme školstvo, zdravotníctvo hocijaku štatistiku si nájdi a zaručene nás vždy nájdeš na konci 😂😂😂😂

betulinka1
7. apr 2024

@annamarin osobne nepoznam nikoho kto mal vysoku skolu, chut pracovat, anglictinu alebo iny jazyk na velmi vysokej urovni a niekedy oľutoval, ze odisiel. A nie nerobia tam pomocné sily ako upratovačky a tak. Ale zalezi na tom ake mas vzdelanie, lebo s VS sociálna praca asi nebudes robit v sektore IT.Slovaci su pracovitý národ a v zahranici to vedia. Ide o krajiny Austrália, Novy Zéland, Kanada, Amerika, Dubaj, Anglicko, Thajsko, Nórsko, Dánsko. Mnoho názvov štátov si ani nepamatam, kde su vsade. Ale je mnoho fb skúpim žijúcich Slovákov a Čechov v zahranici a tam sa pytaj ako je to s uplatnením, so skolou, pripadne s ďalším vzdelaním pre dospelych. So školami spravidla nebýva vobec ziadny problem, lebo deti na cudzi jazyk nabehnú velmi rychlo.

cafelatte
7. apr 2024

Vzdelanie, jazyky, financie, odvaha..ak ich máš CHOD.

tilly
7. apr 2024

@andromeda818 nemá to až taký dopad? Keď mi stúpnu náklady v domácnosti o minimálne 500 eur ročne, to je nič? A keď sa mi znížia prijmy kvôli zvýšeným odvodom? A chyba eu??? Keď niekto neplní dohody, nemôže čakať výhody...

bosorkabb
7. apr 2024

@tilly a nie je to ani nič komplikované. Časom sa človek rozkuká a môže zmeniť za niečo iné.

catlyn
7. apr 2024

@annamarin Ahoj, ked mas dostatok financii bude ti vsade dobre, i v Afrike. Ja odporucam Turecko- velka a krasna krajina s bohatou kulturou. Mozes zit v europskej alebo v aziijskej casti, mas tam 2 moria, vo velkych mestach nie je problem dohovorit sa nemecky, anglicky, rusky, takze sa nestratis a na Europanov su zvyknuti. Takisto chutna kuchyna a prijemna klima. Daj vediet ako si sa rozhodla 🙂