icon

Dobierka

3. feb 2023

Mile dámy, robím pre maly eShop s produktami pre ženy a zaujimalo by vaše nákupné správanie. Viac ako polovica objednávok bola v januári poslaná na dobierku a z nich 14% nebolo prevzatých. Pri vratkach náklady na dopravu znasame my, dali sme si to do Excelu a ekonomika firmy nepusti, budeme musieť zdvihnúť dopravu všetkým a zodpovedne zákaznícky budú musieť znášať vyššie náklady za tie, ktoré zasielky nepreberajú.
Sme overený eShop, len s reálnymi recenziami, s uvedenými údajmi, fungujeme par rokov, aj na sociálnych sieťach, takze si myslim, že pôsobíme vierohodne. V mesiaci januar bola len jedna reklamácia, ktorú sme vyriesili bezplatnou výmenou produktu, navyse s darčekom v hodnote 17 eur, pretoze nám na spokojnosti zákazníčok záleží. Možno otázka na vás.
1, prečo preferujete zasielanie zasielky na dobierku
2, čo by vás motivovalo, aby ste zasielku uhradili dopredu (prevod, karta, paypal)
3, aká cena dopravy dobierkou kuriérom je už pre vás neakceptovateľná
4, aké by bolo vaše nákupné správanie, pokial by sa možnosť dobierky zrusila, pripadne aký financny rozdiel by vás motivoval k tomu (aká by musela byt drahá dobierka oproti bežnej doprave), aby ste si zvolili radšej platbu dopredu. Napr. Keby bola dobierka o 2 Eura drahšia od platby predom.
Dakujem a prajem pekný deň.

Strana
z3
petedea
4. feb 2023

Akoze nic v zlom, ale nikto normalny za objednavku dopredu nezaplati.
Pytat peniaze dopredu, je to totiz jednym zo znakov toho, ze ide o podvodny e-shop.
A keby si sa namiesto otazky, preco ludia nechcu platit dopredu trosku porozhliadla po nete a zamyslela sa nad tym, co by si tam nasla, tak by si pochopila, preco ludia nechcu platit dopredu a nekladla blbe otazky.
Existuje totiz vela podvodnych e-shopov a v poslednej dobe, je ich cim dalej, tym viac, ktore prave takymto sposobom, ze peniaze pytaju dopredu, ludi okradaju.
Tie e-shopy sice funguju pod domenou, sk, avsak ich sidlo v SR nie je a teda na nich nema dosah, ani SOI, ani organy cinne v trestnom konani, takze su v podstate nedotknutelni a mozu okradat, ako sa im len zachce.
A na to zial doplacaju, aj seriozne e-shopy.
Konktetne ja, vsetko okrem potravin, minimalne z 80% nakupujem cez net, teda z e-shopov, ale aj keby sa jednalo, aj o neviem aky seriozny, rokmi overeny e-shop, proste neexistuje, aby som zaplatil dopredu.
Stalo sa mi sice, ze som si objednavku rozmyslel a zrusil ju, ale nie som take prasa, aby som to e-shopu neoznamil, este pred odoslanim a pokial e-shop stornovanie objednavky nerespektuje a objednavku napriek tomu odosle, je to jeho problem a nie moj.

biancarv
4. feb 2023

Ahoj. Ja vždy platím všade vopred. Dobierku vôbec nevyužívam. Je veľa eshopov, ktoré dobierku ani neposkytujú. Prečo to jednoducho nezrušíte? Kto ten tovar naozaj chce, nebude mať problém zaplatiť vopred.

petedea
Odpoveď bola odstránená
paulinam99
4. feb 2023

Lepšie riešenie Ti nikto neponúkne, dokonca ani "maialeo". Najspravodlivejšie je účtovať každému konkrétnemu zákazníkovi konkrétne náklady.
A áno, máš pravdu, ideálne by to bolo aj s parametrom hmotnosti a aj s parametrom výslednej sumy. To ale mnohé IT riešenia eshopov nedokážu, ak nie sú naprogramované "na mieru" pre konkrétny e-shop.

Ľudia si žiaľ myslia a dokazuje to aj táto diskusia, akoby poštári a kuriéri mali pracovať ZADARMO. Už však neberú do úvahy, že nielen im ako zákazníkom sa zmenili ceny za benzín/naftu, cenu za diaľničnú známku, cenu za elektro, vodu a kúrenie, cenu za umytie auta, atď.
Myslieť si, že dnes sa dá doručovať do 2-3€ je utópia ...
Ale ako je vidieť, ľudia nechcú prijať reálne poštovné 6-8 € pre balíky nad 2 kg ..., čo ale znamená, že tie ceny prepravy si obchodníci budú musieť vkalkulovať do cien produktov, čo je globálne ešte väčšia nespravodlivosť, pretože tie vyššie ceny platia aj tí, ktorí si napríklad prídu tovar prevziať na osobný odber, či platia vopred.

Preto ja sa prikláňam k platbe reálneho poštovného, t.j. poštovné + dobierka 2€ (pre objednávky cca od 40 do 100 €), keďže pri dobierke už obchodník nedokáže ovplyvniť napríklad to, že zákazník neskôr (napr. v packete) sa rozhodne zaplatiť platobnou kartou a nie v hotovosti, čo opäť zdvíha náklady pre obchodníka.

Však človek môže vždy zaplatiť bankovým prevodom vopred cez Internetbanking, čím ušetrí sebe 2€ a obchodníkovi tiež.

lenkakravcova
4. feb 2023

@petedea Na Lindexe alebo Newbie nevieš objednať bez platby vopred 🙂 A nikto ich za podvodné stránky neoznačuje 😀

paulinam99
4. feb 2023

@petedea Ako rozoznáš neseriózny e-shop od toho seriózneho ? Určite nie podľa toho, či poskytuje alebo neposkytuje dobierku.

Pretože neseriózny eshop Ti kľudne dokáže poslať na dobierku krabicu o hmotnosti a objeme zodpovedajúcej tovaru, avšak vo vnútri môžeš mať niečo iné = podvod. Ty ako zákazník nemáš právo od prepravnej spoločnosti sa dožadovať otvorenia zásielky, ak táto zvonku nevykazuje poškodenie obalu. Takže si si nijako nepomohol Tvojou logikou o dobierke.

A teraz Ti napíšem ako ja si overujem poctivý eshop:
- pozriem, či má kontaktné údaje priamo alebo aspoň cez odkaz už na titulnej stránke
- prečítam si obchodné podmienky, kde hľadám názov a identifikačné údaje prevádzkovateľa eshopu (mali by byť totožné s kontaktnými údajmi. Ak nie sú, je to prvá indícia pre spozornenie)
- pozriem si obchodný register (pri mladučkých firmách opäť spozorniem)
- pozriem si finstat (ekonomické ukazovatele a dlhy voči štátu, daňovým úradom)
- kúpim tovar s voľbou "platba bankovým prevodom", pričom eshop by mi mal zaslať buď predfaktúru (opäť prekontrolujem identifikačné údaje + bankový účet /či je v SR alebo nie/) alebo výzvu na úhradu

Ak po týchto bodoch nie sú žiadne indície o pochybnom obchode tak buď zaplatím a nechám si tovar poslať alebo stornujem objednávku a objednám nanovo s platbou na dobierku.

jaskolka
4. feb 2023

Ja objednavam dosť veľa-knihy, detské potreby, hračky, potraviny typu kaše, sušené ovocie, oblečenie a podobne.
Mam zásadu, že keď objednávam prvýkrát z nejakej stránky, tak vždy dávam dobierku. Jednoducho kvôli istote (nepríde tovar, nič nestratim)
Keď už to mám overené, bez problémov už potom platim vopred na účet.

loginexistuje
4. feb 2023

ja kupujem platbou vopred len pri overenych eshopoch a ak to vyzaduju
inak kupujem skor na dobierku vtedy sa to snazia expresne dorucit
dopredu zaplatim pri overenom eshope a do packety dorucenie
za mna je zla politika ze zvysujete dopravu vsetkym a nedopocitavate si to radsej do ceny dobierky

beronsche
4. feb 2023

Tak moje nakupene spravanie - Mna napr. otravuje platit vopred. V drvivej vacsine pripadov volim dobierku a este nikdy sa mi nestalo, ze by som ju neprebrala.
Ked objednavam bezny tovar, kontrolujem cenu a sposob dorucenia aj u konkurencie a podla toho sa rozhodujem. Nemam rada kurierov, baliky si radsej preberam sama - Packeta alebo balik na postu.
Pri zruseni dobierky, hladam iny eshop.

lulu2014
4. feb 2023

@hendikep nie som ochotna davat cislo karty a platit niekomu vopred. Nakolko uz mam z okolia pripady ze aj z velmi znamych eshopov objednali tovar ktory nedorazil a potom sa dlhooo domahali vratenia svojich penazi. Uprednostnujem “ z ruky do ruky. “
Cize z mojej strany NIE.
Som z tych co ked uz objednaju tak preberu zasielku.

Strana
z3