Dokončenie strednej školy a štúdium práva popri dvoch deťoch

barbora1992
15. jan 2018

Ahojte! Mám 25 rokov a dve malé deti. Dcérka má 3 pol roka a synček 17 mesiacov. Ešte pred otehotnenim so staršou dcérkou som musela zo zdravotných dôvodov prerušiť štúdium. Dcérka ide od septembra do škôlky a ja by som si chcela vybaviť individuálny študijný plán a dokončiť si strednú a potom pokračovať v štúdiu na právnickej fakulte externe - ak to bude možné, samozrejme. Aké máte skúsenosti so štúdiom popri RD?

fidorka7
16. jan 2018

@barbora1992 no otázka je či ti ešte umožnia dokončiť SŠ - mala si ju prerušenú a bolo v rozhodnutí dokedy ti povoľujú prerušenie?, inak nerozumiem, prečo si tú strednú nedala popri deťoch, ak teraz chceš vysokú.... Možno stačil nejaký individuálny plán. A vôbec, zdravotné dôvody pre ktoré študovať sa nedá ale rodiť áno.. no teraz to bude dosť ťažké, predpokladám, že veľa si už zabudla, čo je prirodzené.

sissy27
16. jan 2018

@barbora1992 prerušiť stredoškolské štúdium sa dá najviac na tri roky (ak sa niečo nezmenilo), máš 25 rokov, takže u teba táto doba dávno pominula, budeš musieť robiť sš od začiatku...Právo sa samozrejme dá študovať aj externe, záleží od podmienok konkrétnej školy... ale vš štúdium mi u teba vychádza jedine keby si mala ešte tretie dieťa...

dominika6
16. jan 2018

@barbora1992 chod pekne po poriadku..vybav si strednú,prijímačky,študuj,urob skúšky...ked to zvládneš posunieš sa dalej..tu sa môžme baviť iba teoreticky..
a právo nieje sranda..študuješ roky,potom sa musíš zamestnať a nadobudnúť u niekoho prax,myslím 3r..ak nie viac,hlavne po známosti...
a až potom sa môžeš sama uplatniť.to ti upresnia aj mamičky tu na MK čo to robia..

sissy27
16. jan 2018

@barbora1992 *vš popri RD* malo byť v tom predchádzajúcom príspevku...

libawet
16. jan 2018

@barbora1992 no opatrne, berieš si na seba toho príliš veľa, stačia už takéto dve malé deti, tie predsa zaberú takmer všetok čas. Jedine, že by si ich mala tak " spacifikované " a vychované, že ani o nich nevieš, no to potom asi nie sú ani deti. Neviem, nepoznám Tvoju životnú situáciu a ani Teba, možno si tak dobrá a šikovná, že to všetko zvládaš ľavou zadnou, nuž tak potom - prečo nie ? Aj dve vysoké školy.

lindusss2016
16. jan 2018

@barbora1992 no dories si strednu skolu tak ci tak, bez ohladu na to, ci pojdes studovat na vysoku. Kedze ti skonci rd a budes sa musiet niekde zamestnat a bez skoly to pojde tazko. Ja by som v tvojom veku a v tvojej situacii uz mozno skor premyslala o nejakom ucnovskom odbore, aby si sa uz po troch rokoch mohla niekde zamestnat, kedze uz si vyse roka na rd, ostavaju ti necele dva, takze ty uz budes dokoncovat skolu akukolvek popri dvoch detoch a praci! A to je velky rozdiel. Nvm, ako sI planovala stihnut este vs, na to by si potrebovala dalsie dve deti... dost neskoro si sa spamatala.

barbora1992
autor
16. jan 2018

Ďakujem za všetky odpovede baby, čo sa týka SŠ, tú si budem dokončovať od septembra. Ako som už spomínala, prerušila som ju ešte pred otehotnenim a vtedy ma ani nenapadlo, že budem mať dieťa, ale to je na dlho. Samozrejme, že v prvom rade dokončím strednú, lebo sa potrebujem zamestnať. Vysokú školu budem riešiť až keď okolností dovolia, čiže otázka VŠ bola viac - menej v informačnej rovine. To, prečo som neštudovala skôr... Chcela som, no nedalo sa z rodinných dôvodov. Paradoxne, teraz sa rozvádzam a viem, že to zvládnem, pretože jednak mám deti, ktoré sú obe pokojnej povahy a mám aj podporu rodiny, čo som v manželstve nemala. Ale každopádne ďakujem za rady a prajem pekný deň!

bobulazelena
16. jan 2018

@barbora1992 no najskor dokonci strednu a potom uvidis co a ako. Ak mas na to ,,hlavu", tak pravo je zrovna taka skola, ze pokial budes mat pomc okolia a rodiny, mozno by sa to dalo. Priebezne vela toho netreba robit, len pocas skuskoveho obdobia treba poriadne zamakat.

barbora1992
autor
16. jan 2018

@bobulazelena Čas ukáže čo bude, ale právo som chcela študovať už od 13tich a ak by sa dalo, rada by som si tento sen splnila. Hlavu na to mám, odvahu tiež, tak uvidím, čo bude. Od septembra si budem robiť strednú a potom sa uvidí.

lindusss2016
16. jan 2018

@barbora1992 no a ako to mas s tou strednou? Mas to uz dohodnute, ze mozes len pokracovat a nemusis zacinat nanovo, kedze si prerusila na viac ako 3 roky?

barbora1992
autor
16. jan 2018

Bolo mi povedané, že môžem pokračovať ak urobím skúšky - zrejme niečo ako komisionálny, musím tam ísť osobne a popýtať sa na podrobnosti. Individuálny študijný plán som už mala, kvôli zdravotným problémom, takže viem, čo ma čaká.

barbora1992
autor
16. jan 2018
lindusss2016
16. jan 2018

@barbora1992 a co ti tam chyba? Posledny rocnik len?

barbora1992
autor
16. jan 2018

V podstate áno, ak sa bavíme o výučnom liste iba... Ale ak už sa tam dostanem dám aj maturitu, kvôli prípadnému zamestnaniu. Vekovo to nevychádza ale na strednej som veľa vymeškala zo zdravotných dôvodov pre toto je to celé také poposúvané.. M

11mirka22
16. jan 2018

@barbora1992 mne sa veľmi páči na tebe, že máš takéto sny a plány, aj napriek tomu, aké máš problémy. Mnohé by to vzdali, no ty ak naozaj chceš a tuzis študovať, tak určite to zvládneš. Podľa mňa je dôležité mať sny a vďaka nim sa posúvať v živote ďalej. Občas možno niečo nevydá tak ako by sme chceli, ale kým snívaš, tak máš nádej. Veľmi ti držím palce, máš ešte celý život pred sebou.

draik
16. jan 2018

@barbora1992
Ak nemáte v rodine resp. veľmi dobrého známeho advokáta, notára a pod., tak štúdium práva zvážte. Absolventov práva je kopec. Ak by ste sa po 5ročnom štúdiu chceli vydať cestou právnej praxe, tak koncipientská prax trvá 5 rokov a je spravidla mizerne platená. Čiže 10 rokov pred sebou a ešte nemáte nič poriadne v rukách.

bobulazelena
17. jan 2018

@draik tak vzdy sa da ist do justicie za par korun pracovat 🙂 alebo nejakoho firemneho pravnika robit.

draik
17. jan 2018

@bobulazelena
Veď práve že za pár eur...

bobulazelena
17. jan 2018

@draik no kvoli financnemu ohodnoteniu si vybrat tuto cestu rozhodne nie je stastna volba.

barbora1992
autor
17. jan 2018

Uvidím, čo bude. Ak sa mi podarí zamestnať, budem rada za akúkoľvek pracovnú príležitosť. 😊