icon

Dotkne sa nás vojna v Izraeli?

8. okt 2023

Dotkne sa / môže sa nás dotknúť vojna Izrael s Hamasom?

freepalestine
22. nov 2023

@hiro copy-paste citat, prosim ta

hiro
22. nov 2023

https://en.wikipedia.org/wiki/Khazar_hypothesis...
https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_o...
Je toho strasne vela, ja sa tomu nemienim do hlbky venovat 🙂
Tak ci tak je uplne jedno ako vznikol ich stat - uzemie si vybojovali a zda sa ze si vybojuju dalsie. Staty na svete svoju zivotaschopnost takto dokazovali odveky. Nuz co, dari sa im v tom a nezda sa ze by ich nieco/niekto v tom mohol zastavit. Palestincania maju smolu a mozeme ich len lutovat.

freepalestine
22. nov 2023

@hiro z tvojho clanku:
Continued studies of variation in larger samples, additional populations, and at other loci are needed to confirm our inferences as well as to clarify the affinities of Jewish and Middle Eastern Arab populations.

freepalestine
22. nov 2023

@hiro Vobec sa nechcem s tebou hadat, ani nic.. ale nepaci sa mi, ze ked ta vyzvem aby si svoje tvrdenie potvrdil, tak sa zrazu nemas cas do hlbky venovat.
Kazdopadne mne je jedno aky maju geneticky povod zidia.
Vznik statu Izrael a jeho fungovanie je to co je zle. Teda.. ako ten stat vznikol - nakba, etnicke cistenie, vrazdy.. od vzniku do teraz je plny propagandy, lzi, zatajovania a vymyvania mozgov svojich ludi.
Je vela svedectiev izraelitov samych, o tom ako to funguje.. ak chces, dam ti par odkazov. Ak nie, ok. Len to, ze jedine, co mozme pre robit pre narod, na ktorom sa vykonava genocida je ich lutovat.. je trosku ignorantske. Ale okay.. lutuj ich, no neprilievaj olej do ohna tym, ze budes hladat “ospravedlnenky” pre tych, co ich utlacaju.

hiro
22. nov 2023

@freepalestine Pozri, ich stat by vznikol tak ci tak, skor ci neskor. V 1948 sa rozhodli ze sa to uzemie rozdeli na 2 staty. Tak to nastalo vtedy - zacali vojnu, ich pradedovia prehrali. Je to jednoduche - nechcu sa zmierit s porazkou ani po 70 rokoch? Tak budu zomierat aj nadalej. Ale s tym aku maju plodnost tak to vyzera tak ze ta genocida asi nebude mat konca kraja kedze je ich coraz viac...

elmivelmi
22. nov 2023

@hiro geneticke studie?To je co za hlupost?Ale idem si to precitat tusim sa to neda ani dokazat,Mna by zaujimalo viacej ,kolko zidov odislo z paleatiny -a ako ich zivot bol zdokumentovany.Len ze o tych chazaroch hovori odbornik na ne.

freepalestine
22. nov 2023

@hiro “ Ale s tym aku maju plodnost tak to vyzera tak ze ta genocida asi nebude mat konca kraja kedze je ich coraz viac...” taketo vyjadrovanie sa o ludoch ti pride okay?
Keby je ta ista veta napisana explicitne o zidoch, tak porusujes zakon 😒

elmivelmi
22. nov 2023

@hiro https://chanele6019.wordpress.com/2014/10/02/kt...

precitaj si toto ti europski ,az tak cisti nie su a s primesou chazarou.
Je uolne normalne ,ze europski zidia budu mat asi minimum z nejakejo prapovodneho obyvatelstva ked sa miesali tisicrocie.Plus primes chazariv a viesco bude ich tam v Jwruzaleme asi sam chazar.
Uz ken logicky- zidia nejaki kocovni beduini ktori nemali ziadne vyznamne mesto a ani stavby,neboli spominani v ziad vyznamnych vojnach nikde ,po ich okuoacii zaniknu a nie su schopni znovuzrodenia .
Chazari naopak vyznamna a velka risa ,rychly rozmach.Spominani su v deninach ori bytkach a pod.Ti uz skor su zidpovedni zaobsadenie palestiny.
A teraz pozeram ze infovijna ale nevadi v tom sokumente je rozoberana ich historia a fakty nie konspiracie.

hiro
22. nov 2023

@freepalestine Mohol som to napisat jasnejsie tak ako som to myslel:
Ja si myslim ze genocida neprebieha. Ale kedze tu spominate ze prebieha tak teda asi nebude mat konca kraja kedze je ich coraz viac...

freepalestine
22. nov 2023

@hiro a to ma genocidu (ktora podla viacerych organizacii prebieha) ospravedlnit? Ze Palestincanie maju v priemere o jedno dieta v rodine viac ako Izraelci?

hiro
22. nov 2023

@freepalestine Ked chcu bojovat donekonecna tak budu zomierat.
Nemecko po prehratej vojne prislo o uzemia, zmierilo sa s tym. Gruzinsko po vojne s Ruskom prislo o uzemia, nechalo to tak, nebojuje dalej. Cecenci prehrali 2 vojny, nemaju samostatny stat, tiez to nechali tak. Co tak kaslat na to a zmierit sa s tym? Cim viac bojuju tym o viac uzemia prichadzaju. Bude mier a hadam to vsetci chceme.

freepalestine
22. nov 2023

@hiro nie, nie.. vravel si, ze kvoli ich plodnosti a ze ich je coraz viac..

A k tomu mieru: kazdy sa ma len tak vzdat ked je mu robena krivda? Mali sme ostat pod Rak-Uhorskom?
Nech to necha tak aj Izrael.. nech si necha robit siedme oktobre.. preco sa “brani”?

hiro
22. nov 2023

@freepalestine "Mali sme ostat pod Rak-Uhorskom?" - no, skusili to viaceri (napr. 1848) a bola to bieda. Vymanili sme sa az ked sa samo po vojne rozpadlo...
Izrael sa ma prestat branit? Ako som uz pisal - ak nieco chcem dosiahnut tak zbytocne to rozbiehat ak nemam sancu na vitazstvo. Ukaz mi disciplinu kde sa ide vyhravajuci/vyhravajuca strana vzdat... Nik nebojuje preto aby ked vyhrava tak sa vzdal. Vzdava sa ten slabsi preto aby v boji nezomrel.

freepalestine
22. nov 2023

@hiro 🤦🏼‍♀️
Ak by duch resistencie pocas generacii v slovakoch nebol, stratili by sme jazyk, kulturu, a po vojne by si nas rozdelili.
Podobne je to s Palestincanmi. 75 rokov bojuju za samostatny stat, generacia po generacii.. Mozno ich 7.10. bol nas 1848..
Nikdy okupacia neprestala len tak. Dopomohla tomu resiztencia alebo medzinarodny natlak. O to iste sa snazia aj Palestincania.
Ak ti nie je luto 4-7€, doporucujem ti pozriet izraelsky dokument Tantura na Youtube. Alebo aspon trailer.
Alebo sa pozriet na vypovede byvalich IDF vojakov - Breaking the Silence - tiez na YT.
Mozes aj AlJazeeru v Anglictine live pozerat cez YT.. tam su zabery, ktore sa cez cenzurovane media ku nam nedostanu..
Izraelska propaganda je obrovska, a uspesna.. :/

hiro
22. nov 2023

@freepalestine Oni nestracaju ani jazyk ani kulturu. Ani my sme nie ze jazyk nestratili v tom 1848 ale dokonca jazyk vytvorili. Kultura a jazyk nijako nesuvisi so statnym utvarom. XYZ narodov neziju v svojom state a maju aj jazyk aj kulturu. A keby nieco - taki Iri maju aj svoj stat a aj tak nehovoria Ircinou ale zahranicnym jazykom.
Nasi ludia si hovorili po svojom a mali svoju kulturu. To nijako nesuvisi s "rezistenciou" o ktoru sa snazili revolucionari v 1848. Hovorili si po svojim aj pred povstanim aj po nom. Mali zvyky aj predtym aj potom. To nie je o tom ze len ked idem niekde vrazdit tak si zachovam jazyk a kulturu.
A? Ja sa nehadam s tym ze pred/po vojne v 1948 neboli masakre. Boli. Bolo aj vyhananie. Tak to byva.

freepalestine
22. nov 2023

@hiro Iri maju svoj stat vdaka 800 rocnej rezistencii..
Iri hovoria dvoma jazykmi. Jeden je ten, co si zachranili a druhy ten zahranicny - ktorym hovorit museli.
Existence is resistance 🤷🏼‍♀️

hiro
22. nov 2023

@freepalestine No, hovoria 2 jazykmi? Len 4% ho pouziva denne a len 10% aspon raz tyzdenne. 40% ho akotak ovlada len preto lebo je jeho povinna vyucba. To uz aj u nas viac ludi hovori denne po Madarsky ako u nich po Irsky.

freepalestine
22. nov 2023

@hiro https://www.bitesize.irish/blog/why-do-the-iris... Preco je to tak..
Neviem, co si chcel povedat tym, ze iri hovoria prevazne anglicky.. to, ze okupacia moze znicit jazyky a kulturu ludi?
Tak ako pre Britov boli Iri menej ako psy, tak su pre Izraelcanov Palestincania.
A tak boli pre Nemcov Zidia.
Snad nikto si uz v dnesnej dobe nezastava Hitlera. Preco si ale zastavaju Izrael, nechapem.
Teda, chapem.
Je to ako s zidmi pred ww2.. roky sa o nich hovorilo ako o nestasti pre svet, potkanoch, podludoch atd.. ze to tim vojakom ani neprislo ked ich hufne zabijali. (Vid clanok z pred 100 rokov)
A je to tak aj v Izraeli teraz.. podla byvalich vojakov IDF su Izraelci uz od skolky pripraveni stat sa vojakmi, od detstva su uceni, ze arabi su zli, ze su ako hitler, ze su ako “nosici svastiky”. Potom vo vojenskej sluzbe (ktora je pre vsetky zidovske dievcata a chlapcov povinna) ked maju konfrontaciu s palestincanmi, tak sa k nim spravaju ako k neludom.. izraelsky lud sa uci, ze “ ti arabi ani svoje deti nelubia tak ako my..” cista dehumanizacia, bez ktorej by bolo tazke presvedcit tisice mladych aby robili inym ludom to, co robia

freepalestine
22. nov 2023
gabrielkaa
22. nov 2023

Zidia podludia? Ti čo tvorili najbohatšiu a najinteligentnejšiu vrstvu v štáte ? Tak ich nazývala lúza , ktorá chcela ich majetky, zlato, nehnuteľnosti … v Žiline napríklad pred 2sv vojnou bolo z 20 doktorov 19 zidovdskych a veľmi podobne s právnikmi …. Zidia boli označovaní ako podludia, lebo lúza chcela ich majetky ….

freepalestine
23. nov 2023

@gabrielkaa ale ved ano, ucelovo zidov v europe roky dehumanizovali, ako vravis aj preto aby im zobrali majetky
A teraz arabov (palestincanov) v izraeli dehumanizuju, aby im zobrali uzemie

elmivelmi
23. nov 2023

@gabrielkaa len zidia si nevzali z minulosti priklad a robia to iste,co robili ich otcom Nemci.Ini to praktizuju na Palestincanov.
Ale adi tazko zabudaju.Oritom by asi sa mohli poucit z minulosti a nie robit zle inym.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
gabrielkaa
24. nov 2023

@chodec15 presne tak . Oni im musia za nevinných ľudí vydať zločincov a hrdlorezov

freepalestine
24. nov 2023

Pouzivanie slov v clankoch o Izraeli/Palestine/Araboch a Zidoch je ucelove.. v clanku, ktory sa vyssie cituje je uvedene: “ za jednoho člověka Izrael pustí tři Palestince” podvedoma dehumanizacia. Ako v tomto clanku:
Co ludom viac tlaci na city? “Teenagers and females” alebo “women and children”?

freepalestine
24. nov 2023

Kto su tie veznene Palestinske zeny a deti sa mozte ciastocne docitat tu: https://amp.cnn.com/cnn/2023/11/22/middleeast/p...
Vela z nich je v takzvanom “administracnom vezeni” - to znamena, ze su zadrzani, neobvineni, bez sudu.. mozu ich aj 3mesiace takto bez akehokolvek obvinenia/domazu drzat a tuto vazbu predlzovat. Pocas vazby ich mucia - svetlom pocas dni a noci, samotkou, atd. a to BEZ OBVINENIA.
Priblizne 40% je v takejto vazbe.
No a dalsi? Vela ich je len za “proti izraelsky aktivizmus” = “protiokupacny aktivizmus” a tam sa zahrnaju aj Facebook statusy proti izraelu..
Prosim, @gabrielkaa napis presne, kto z tych 150 zien a deti, co maju byt prepusteni je “hrdlorez”

gabrielkaa
24. nov 2023

@freepalestine prosím ta, Prečo asi sedia vo väzniciach ? Izraelci prepúšťajú zločincov, aby nevinní Izraelci mohli ísť konečne domov? A že sú hrdlorezi, veď to už dokázali

gabrielkaa
24. nov 2023

@freepalestine tvoje linky sa mi nechce čítať, vidím to tuná v uliciach
Chudáci palestínsky väzni…. Tomu už asi neverí nikto

freepalestine
24. nov 2023

@gabrielkaa ak tvrdis, ze je nieto “hrdlorez” tak by si to mala dokazat. Kto z tych 150 zien a deti podrezal niekomu hrdlo?
Ci zastavas kolektivnu vinu?

gabrielkaa
24. nov 2023

@freepalestine veď oni ukazujú v uliciach akí sú, ty mi napíš presný zoznam mien a začo boli odsúdený resp. ne odsúdený v Izraeli. Veď už ľudia tu ktorí sú , moslimovia pro palestínske Antisemicke a nenávistne deti na školách dokazujú čoho sú schopné. To mám akože veriť že priamo v Palestíne sú ti ľudia mierumilovní? Proti izraelský aktivizmus ? Už v Európe sa prejavuje dosť násilne a to je Európa ty mi chceš tvrdiť že ten aktivizmus je tam mierumilovný ????

gabrielkaa
24. nov 2023

Keby v Izraeli nechodil každých 10 m po zuby ozbrojení samopalmi izraelskí vojaci tak by tam boli mŕtvi hlásení dennodenne. A ty budeš rozprávať o tom že to je aktivizmus ?