icon

Dožijeme sa vôbec dôchodku ?

18. jan 2020

Ahoj dievčatá, rozmýšľam, či sa vôbec naša generácia dožije dôchodkov? Už teraz je vek odchodu vysoký, otec ma 54 a už na sebe cíti starobu, nehovoriac o ľuďoch vo veku môjho otca, majú už ťažšie sa zamestnať.
Máte to nejak vymyslené, platíte si 2 pilier alebo si sami sporíte? Mať peniaze na účte je asi blbosť, najlepšie ich investovať, to mi je jasné, ale ak nemám toľko aby som kúpila nehnuteľnosti? Alebo investovať do zlata, kovov? Lámem si hlavu, dnes je to veľmi neisté a dosť sa obávam toho, čo bude o pár rokov.

limetka69
18. jan 2020

@vrabcek15 no aj ja, ved to je jedina telenovela co som videla, mala som 12 🙂

rachelkk
18. jan 2020

@angela85 moja starká má 75 a vypestuje si všetko v lete , zavara . Má veľkú záhradku

tslobik
19. jan 2020

@rachelkk To má teda veľké šťastie, že v takom veku vládze. Lebo väčšina ľudí je na tom presne opačne a to ešte nemajú ani 75. Ak vôbec teda ešte žijú. A naša generácia bude na tom ešte horšie ako je tá ich teraz.

0silvia0
19. jan 2020

@tslobik ved vek 75 je este celkom super, moja babka ma 90, byva sama, chodi ako mladica, aj si nakupi aj uvari...

stela01
19. jan 2020

@rachelkk tak to už áno !
To je úplne ina generácia , čo si vypestujeme aby sme cez zimu vydržali ? Koľko kg zemiakov ?

limetka69
19. jan 2020

@0silvia0
@tslobik aj ja mam taku babku, sa smejem, ze ju bude treba zastrelit, to je tym, ze tato generacia sla nevyrobena do dochodku, my na tom budeme inak v ich veku 🙂

tslobik
19. jan 2020

@0silvia0 Ja bohužiaľ nemám dobrý genet. základ. Moja babka zomrela ako 57 ročná na rakovinu a to sa už 8 rokov liečila. A túto dg. máme v rodine.

tslobik
19. jan 2020

Tak som tým len chcela povedať, že každý pozná svoju rodinu a svoje možné predpoklady....akého veku sa pravdepodobne môže dožiť a v akom stave. Čiže mne je napr. zbytočné uvažovať, čo budem robiť v 75-tke napr. a preto nemienim škrečkovať, keď ani nemám z čoho a radšej to užijem a mám radosť teraz.

stela01
19. jan 2020

@limetka69 to si nemyslím že išli “nevyrobeny” skôr my sme pohodlnejší , mame viac vymoženosti
Moja babka pracovala od 10 r , 5 deti , cely život na družstve pri deťoch hospodárstve

tslobik
19. jan 2020

@stela01 Ja by som povedala, že nie je to prácou až tak, ale dobou, stresom, chémiou čo do nás cpú v potravinách, ovzduším, sedavým spôs.života atď. atď. atď. Ľudia berú kvantá liekov na všetko...

limetka69
19. jan 2020

@stela01 moja babka ma 82 a uz je od 50tky doma, 22 rokov sa v podstate nudi tak vladze robit cokolvek, robila vo fabrike, asi ma aj dobry geneticky zaklad, vladze viac ako moja mama, ktora robi na druzstve, ma tuhy korienok 🙂

stela01
19. jan 2020

@limetka69 moja momentálne 88 r , prababka potiahla do 95r a mala 10 deti .
Ja mám 2 deti a som ko . A zatiaľ 38r. Žijem na dedine , pestujem “pre radosť “ v záhradke no úprimne vidím susedov ktorý odkladajú na zimu aby bolo a maká cela rodina cca 6 ľudí aby mäso zamrazili , zeleninu uskladnili a ovocie zabalili . Žijú tak odjakživa ....

stela01
19. jan 2020

@tslobik určite čím viac sa nám podarilo uľahčiť si prácu o to viac si jej naberame .

marsmykkok
19. jan 2020

Tá doba dožitia je aj zdravotnictvom keďže na také veci ako cukrovka vysoký tlak atď sa neumiera keď sa podchytia. V mojom okolí umierajú ľudia buď po 90 tke alebo tesne po 50 tke vela teraz umrelo. Takže ťažko riešiť koľko sa človek dožije lebo keď máme 30 až 40 tu tak možno nám ostáva len pár rokov alebo možno nie sme ani v polke života.

marsmykkok
19. jan 2020

A dnešný ľudia čo majú po 80 prežili vojnu a aj obdobie po nej takže ľahký život napríklad oproti nám určite nemali

0silvia0
19. jan 2020

@limetka69 tak moja babka nikdy oficialne nepracovala, zazila vselico, neviem cim to je, ich doba bola tazka, ale ten stres bol taky iny ako v tejto nasej dobe...

0silvia0
19. jan 2020

@tslobik ale aj mojej babke zomrela na rakovinu mama, pochovala dve deti s rakovinou (jedno ako 19 rocne, druhe ako 61 rocne). Takze ju rodinna predispozicia obisla...

angela85
19. jan 2020

@rachelkk áno aj moja babka cca do 80 ešte robila záhradu,no veľa jej aj deti pomáhalo,hlavne rotovatorovat to už taký ľudia nezvládnu,strihanie stromov,lebo už nevydrží na rebrík,postrekovanie,lebo tá nádoba je ťažká. Ale moji rodičia aj rodičia môjho muža majú 60-70 a majú problémy s reumou,s danou, s vysokým tlakom a po porážke a to skôr iba niečo pomôžu v tej záhrade ako sami ju robiť a mama povie,že to čo dajú za semeno a postreky tak pre nich dvoch sa viac oplatí kúpiť ale od jari do jesene majú svoju zeleninu,ale veľa im pomáha moja sestra s mužom ktorý btam ziju

rachelkk
19. jan 2020

@tslobik celý zivot pracovala ako fretka. Potom sa starala o nechodiaceho muža. Nemyslím si že akákoľvek generácia to má ťažšie alebo ľahšie . Je to o každom osude zvlášť. Len viem že keď musíš sa oseba postarať tak robíš všetko napriek ťažkostiam.

rachelkk
19. jan 2020

@angela85 áno jedna pani jej chodí pomáhať strihať. Ja chápem. Je to ťažké.

katka8382
19. jan 2020

K tomu šetreniu na dôchodok. Ja mam 2. pilier - peniaze z odvodov, 3.pilier - tam si dávam 10 eur mesačne. Nie je to veľa, ale aj po troške to ma podla mňa zmysel. Odkladám aj bokom, pre každý prípad. Nehovorím, že sú to peniaze na dôchodok, sú ako rezerva, človek nikdy nevie, kedy ich bude potrebovať. A nežijeme na vysokej nohe, raz odložím 10 eur, raz 70,ako kedy. Pre mňa je dôležité si odkladať, lebo myslím na svoje dieťa. Mam 38 rokov, čakám prvé a keď ja pôjdem na dôchodok a budem napr. chorá, ono bude mať napr. 30 rokov a nemôžem predsa čakať, že moje dieťa ostane doma sa o mňa starať. Aj preto radšej šetrím, aby som zbytočne nezatazila jeho. Sme generácia, ktorá má deti neskôr (nie všetky samozrejme), a myslím, že väčšina z nás skončí pri pomoci opatrovateľky alebo v domovoch dôchodcov, lebo naše deti budú v tom najlepšom veku. Tak ja šetrím na toto. A pokiaľ budem zdravá, tak si tie peniaze užijem inak. To by bola ta lepšia varianta. Šetrenie je o prioritách a nárokoch podľa mňa.

mogaa
19. jan 2020

@evittam ja som ale nepísala že tých 15eur človeku zaistí lepší dôchodok, jasne že nie...ale mne tých 15 eur mesačne nechýba lebo je to čiastka ktorú by som minula ani neviem kde a ak dostanem v dôchodku 3000-4000 eur predsa len poteší....jasne že peniaze už nebudú mať tú hodnotu čo dnes, skôr to beriem tak že 15eur mi nechýba a v prípade nutnosti o pár rokov pomôže....

evkano1402
19. jan 2020

@katka8382
Ja uz dlhsie rozmyslam, ci vobec budu ludia, ktore budu chciet robit opatrovatelky, pripadne v domovoch, ked uz teraz je ich nedostatok. A nemyslim si, ze je to len o plate na tuto profesiu. Tiez si zo vsetkeho najmenej zelam, aby som musela zatazovat vlastne deti a obcas ma premkne taka nepekna predtucha, ze co ak ina moznost nebude. 😢

tslobik
19. jan 2020

@evkano1402 Áno, opatrovateľky to je nedostatočná pracovná sila. Robím v tejto oblasti skoro 17 rokov a teraz je ich najv.nedostatok ako ja pamätám. A platy posl.dobou tu stúpli.

mogaa
19. jan 2020

@evittam a zase ani až tak finančne negramotná nie som, robila som aj s fondami 😉takže nejaké menšie znalosti fungovania akciových trhov mám

carimari
Odpoveď bola odstránená
autor
19. jan 2020

@carimari A to sa ako dá??

carimari
Odpoveď bola odstránená
carimari
Odpoveď bola odstránená
tslobik
19. jan 2020

@carimari Len dnes koľkí ľudia chodia vyflusnutí aj z jedného zamestnania a nie že z dvoch. A potom kde je čas na rodinu a to ostatné.