Dožijeme sa vôbec dôchodku ?
Ahoj dievčatá, rozmýšľam, či sa vôbec naša generácia dožije dôchodkov? Už teraz je vek odchodu vysoký, otec ma 54 a už na sebe cíti starobu, nehovoriac o ľuďoch vo veku môjho otca, majú už ťažšie sa zamestnať.
Máte to nejak vymyslené, platíte si 2 pilier alebo si sami sporíte? Mať peniaze na účte je asi blbosť, najlepšie ich investovať, to mi je jasné, ale ak nemám toľko aby som kúpila nehnuteľnosti? Alebo investovať do zlata, kovov? Lámem si hlavu, dnes je to veľmi neisté a dosť sa obávam toho, čo bude o pár rokov.
@tslobik Ten môj tiež nie. Len mi povie, že je to môj boj a buď sa tomu poddám alebo budem bojovať.
Ja si osobne myslím že dôchodky budú , nie možno v takej reálnej výške ako sú dnes , ale budú . A keby skutočne neboli , tak potom sa ukáže to ako sme si vychovali deti , aké máme medzi sebou v rodine vzťahy , čo skutočne potrebujeme a čo nie.
Ani dnes vyžiť z dôchodku nie je žiadna sranda, moja dcéra keby mala žiť zo svojho invalidného dôchodku sama , tak zahynie , pôjde po žobraní a skončí pod mostom . Ja sa na dôchodok pripravujem od svoje 35 tky . ,t. j. 10 rokov.
Ja investujem uz 13 rokov v druhom pilieri do 100 percent indexoveho fondu (mam tam nasporene uz dvakrat viac ako som tam realne odviedla) plus investujem do akcií cez finax.sk
Tu spolocnost vlastni brat dominika hrbatého a chrenko, najbohatsi slovak.
Dala som tam jeden vyšší jednorazový vklad a mesacne posielam 300 eur z mojej i muzovej vyplaty. Tymto spôsobom by sme vdaka zloženemu úročeniu mali mať dokopy o 22 rokov dôchodok v hodnote dnešných 2000 eur. Inflacia je tam uz zaratana.
Pozri si ich stránku, maju to tam fakt dobre prepocitane, keď si zadas, aký vysoký chces dôchodok, výhodi ti to presnú sumu, aku mas investovať.
Tych 300 eur z výplaty myslim dokopy, 100 z mojej, 200 z muzovej.
@carimari trochu mam, aj ked obavy nie su uplne opodstatnene, lebo ked mas dostatocne dlhy horizont, tak ani financne krizy neznamenaju koniec, naopak, vtedy moze clovek lacno kupit a o to viac potom na tom zarobi, ked zase pojdu akcie hore. Koniec koncov, v 2008 tu bola financna kriza, ja som uz vtedy investovala 100 percent do akcii v druhom pilieri a po par rokoch sa situacia dala dokopy a ako som pisala vyssie, teraz tam mam dvakrat viac ako mi tam zamestnavatelia odviedli na odvodoch.
Podstatne je mat dobre nastavene investicne portoflio s co najvacsou diverzifikaciou. Ja ho mam na dochodok namixovane z 80 percent akcii a 20 percent dlhopisov (dlhopisy nie su take nachylne na krach) a investujem takmer do celeho trhu (USA, EU, rozvojove trhy).
@carimari @carimari popalit sa da aj na tom, ked clovek svoje tazko nasporene peniaze nechava v banke a o 20 rokov vplyvom inflacie nemaju ani polovicu dnesnej hodnoty.
Ja som typ, co si z vyplaty uz od 26 rokov nieco odklada a neexistuje iny lepsi sposob, ako tie peniaze zhodnotit, iba investovanie do akcii a dlhopisov. Investovat do bitcoinu nebudem (mozno 1000 eur do toho dam, ked trochu padne, uvidim, ale to je cisto loteria, to sa ani neda nazvat investovanim), do zlata sa chystam, ale to bude len velmi mala cast portfolia (musim si vsak o tom najprv nieco zistit). Biznis ziadny rozbiehat nebudem, lebo nemam ziadny specialny talent.
Investovanie do ETF (teda nie do jednotlivych akcii, ale do celeho trhu), co som vyssie nacrtla ja, odporuca kazdy financnik. Je to investovanie do vsetkych najvacsich firiem sveta a tazko si predstavit, ze napr. google, amazon, samsung, coca cola a pod. naraz vsetky skrachuju. Aj ked moze prist k niekolkorocnemu prepadu hoci aj o 50 percent (v r,2000 trval prepad 5 rokov, v roku 2008 trval 4 roky a 4 mesiace), historicky tie akcie idu napokon vzdy hore, pretoze na tom stoji ludsky vyvoj, vzdy sa clovek snazi zveladovat svoje firmy, investovat do nich a vymyslat nieco nove. A vdaka tym ETF clovek vlastni malu cast tychto najvacsich firiem sveta.
Tu prikladam dva linky z dennika n:
https://e.dennikn.sk/1534499/akcie-rastu-je-lep...
https://e.dennikn.sk/1414601/kam-vlozit-partisi...
Tymto sposobom si na dochodok setri cely vyspely svet.
Mas nejaky iny sposob, ako sa zabezpecit na dochodok? Dedicstvo sa nerata 🙂
@angela85
@limetka69
Nasa generacia nebude v starobe vladat nie preto, zeby bola umorena pracou pocas zivota, ale naopak, od nezvyku fyzicky pracovat - lenivieme. Vidim to u nas v dedine. Kazdy ma zahradu a kazdy na to kasle ( vravim o ludoch co maju moznost a cas pracovat v tych zahradach). My s muzom mame velku zahradu a stihame ju aj popri praci. Zemiaky na cely rok a este nam aj zvysuju, ostatnu zeleninu tiez. Bavi nas to a praca v zahrade je skor relax, hoci sa treba namakat. Ja som spokojna, ze viem co moje dieta konzumuje, lebo pesticidy nepouzivame. Ak si takyto rytmus budeme drzat do 70 tky a budeme zdraví, tak by sme mali vladat aj vtedy. Ja sa hladu nebojim. Este uvazujeme o oveckach, alebo bykovi na maso. Vajicka mame tiez svoje aj sliepky. Budem k tomu viest aj moje deti, aby vedeli pracovat a uzivit sa v pripade, zeby vsetky "istoty" v tomto systeme krachli.
@leeo ja som vyrastala v rodine kde boli dve záhrady a ešte aj vynohrad aj kopec zvierat. Ale aj naši si časom uvedomili že život není len o Tom utekať z jednej roboty do druhej a ešte aj ich rodičom pomáhať. Že oni aj deti si chcú oddýchnuť... Aj moji rodičia si nechali malú záhradku pri dome a vinohrad ale je to asi tak tretina z toho čo pred tým ale určite to není na uskladnenie a ja záhradku iba na letné pochutnavanie. Mozno na zaváranie. Určite by som tam nebola celé dni ako dakedy naši... Teraz si ľudia už môžu a chcú aj uzivat
@angela85 a o tom pisem, my to berieme ako relax, uzivanie si 🙂. A ak nahodou by prisla doba hladu, tak to budeme mat o to lahsie🙂 Inak kazdy den sa tam nemusi byt, ak sa dobre premysli technologia, hlavne zavlazovania, dnes uz su ine moznosti v tomto ako kedysi.
Casto sa pohravam s myslienkou zalozit si farmu a mozno skusit s tym aj podnikat, len tie polena pod nohami od statu su dost velke.

@evittam typicka ty. Ked narazim na arogantny posmesny prispevok, neprecitam si meno autora. Pomyslum si.. arogancia a la Evita. A je to tak.