Drzí dôchodcovia
Ahojte
Dnes sme s manželom navštívili predajňu T - Com. Automat nám vydal poradové číslo 57. Už sme mali prísť na radu, keď bez opýtania predbehla jedna babka, ktorá mala číslo 59. Keď som pristúpila k priehradke a slušne pani povedala, že sme sme boli pred ňou namiesto ospravedlnenia mi drzo vynadala do kráv a že uvidím, keď ja budem stará a že má doma chorého manžela. Pritom ja som mala 2 hodiny vychádzku, lebo som PN. A môjmu manželovi 4X povedala, že je debil. Som troška zaskočená zo správania starých ľudí, pretože všetci nadávajú na nás mladých, že sme drzí, pritom oni sa správajú oveľa drzejšie.
Stalo sa vám už niečo podobné ? 🙂
V tomto je Slovensko doslovne aj za Afrikou. Vo veľa štátoch majú isté skupiny ľudí prednosť všade t.j. úrady, mobilní operátori, rady v supermarketoch atď. - tehotne, s malými deťmi, seniori.
Ale už to nastastie došlo aj do Európy, v Portugalsku to funguje.
V takomto podľa mňa ferovom systéme by pani dôchodkyňa dostala poradové číslo pred vami, škoda no.
pracujem v DD a teda viem aky su stari ludia 😀
no samozrejme je to individualne. niektore ludske vlastnosti sa vekom zvyraznuju a teda casto tie negativne. moze dochadzat aj k znizovaniu zabran. starsi ludia mozu trpiet roznymi neurologickymi zmenami, ci ochoraniami. a teda aj psychickymi poruchami. je to fakt pestre.
no ja som sa na jednej dochodkyi aj celkom pobavila. bola som u mojej obvodnej dr a sedela som s dalsimi v cakarni. neviem, asi nas tam bolo okolo 5. do cakarne vosla starsia pani a hned pri prichode spustila. to co hovorila mi rpislo take alibisticke a evidentne sa chcela dostat dopredu. no nakoniec ani nesla k dr, len k sestricke. ked zacala rozpravat, snazila sa zaujat. uz nevie rpesne ako zacala, ale hovorila, ako sa kedysi kupele neplatili, hovorila o politike a volbach a aj tak nemoze volit, lebo je Ceska, povedala nam, kolko ma rokov, kde bola a ze ma onkologicke ochorenie. a toto vsetko bol monolog, kazdy ju pocul, ale nikto sa s nou nemal chut rozpravat. cakaren niekedy vie aj uspavat,a le ona nas teda prebudila. no potrebovala vsemozne zaujat a ked nevidela reakciu. tak pritvrdila. oslovila jednu pani a ziadala potvrdenie toho, co povedala. takym tym sposobom, ze - " vsak to tak bolo, vy ste to urcite zazili ... " 😀 no pani len prikyvla a dalej nereagovala. potom ju zavolala sestricka, vybavili,c o potrebovala a ked odchadzala, tak sa s nami teatralne lucila. tiez si nepamatam, co povedala,a le vsetci sme mali na tvarach usmev. bolo to celom zabavne, co vsetko dokaze jeden clovek a to aj bez nejakej inerakcie okolia. 🙂
a dalsia historka. ked sme s mm zacali spolu byvat, boli v Hypernove v akcii supravy tanierov. tak som po nocnej nabehla do obchodu. bola som asi 30m od vchodu, ked otvarali., samozrejme tych suprav bolo malo a niektori mali aj 2 v kosikoch. vacsinou dochodci. zazracne vsetci nemali z coho jest. tak som si prebehla a popozerala dlasi tovar a ked som sa blizila k chladiacemu boxu, tak tam tlupa dochodcov. niektori pomaly aj lezali v tom boxe. bolo totizto maslo v akcii. pomaly sa tam bilo o to maslo. som teda nechapala, co dochodci stvaraju.
ja mam take skusennosti s drzimi matkami..maju kocik, alebo dieta vedla seba a domnievaju sa, ze sa im svet okolo podriadi..ubiehaju si stoly v restauracii, s kocikom neuhnu, ale priamou ciarou mieria dopredu bez ohladu na toho, kto tam prechadza, tlacia kocik a hraju sa na dopravneho policajta - upozornuju na to, ze tam sa neparkuje, a tak sa neparkuje, deti nechaju v spolocnych priestoroch kricat, chytat a hadzat cokolvek, plut, brat si co im nepatri... z tohoto typu matiek sa mozno raz stanu dochodkyne presne take, o ktorych pises 😀
A v MHD, ja stojim ale 5-6 babiek obsadena dvojka lebo ona má predsa nákup a neda to na zem
Ja už nad určitými skupinami nechcem vynášať sudy.. to iste som si myslela ako bezdetna o mamickach s malými detmi, že majú kopec casu cakat, kým sa mi nenarodilo satanca, s ktorým je každá strávená minúta v rade draha😂😂😂
Ano, vsetci budeme starí a budeme mat svoje maniere. Ale to neznamena, ze sa bude okolo nich točiť svet. Ja som este nezažila dôchodcu, ktorý by ma s malými detmi pustil v obchode a nemyslel len na seba. Jasne, cely zivot pracovali. A my nie? My sme nešli a ani nepôjdeme na dochodky v 50 tke, nechodíme na vylety z ROH, nevyužívali sme PNky tak ako sa to robilo kedysi lebo sa to oplatilo. Moje babky si užili aj vnúčatá a pravnucata. Moji rodicia budu este x rokov pracovať a nasa generácia ani nehovorim. A o pracovnej morálke v casoch socializmu tiez radsej pomlčím. Vo vela veciach mali oveľa ľahší zivot ako mame my a aky budu mat nase deti. A nech si mysli kto chce co chce, z duše sa mi protivia tie šedivé hlavy alebo mahagónove hlavy sediace v kulturáku s karafiatom a vyskieraju sa na svojho “vodcu”. Lebo nemyslia na budúcnosť svojich deti ani vnúčat ale len na to aby mali ONI dochodky, ONI vsetko “zadarmo”.
A ked vidim hocijakú súťaž v telke, tam im nerobí problem postat za pultíkom ani sa vopchat do suda s lietajúcimi gulickami. Ale nedajboh vydrzat u lekára alebo postáť v obchode. To uz začnú dychcat a stazovat sa.
Presne v každom veku sa bohužiaľ nájde debil. To nie je o veku. Tiež mám skúsenosť s pánom v rokoch zostala som taká rozčarovaná sklamaná .
Stretávam sa stým dosť často... Všade chodím s kočíkom a každému zavadziam... Včera som vošla do predajne už som bola na poli s kočíkom dnu a babka zahlasi že hádam najskôr von až potom dnu že som nevychovana. Alebo stala som pri pokladni už a ďalšia,, pani,, té ako si to predstavujem stát tam s kočíkom že ľudia nemajú ako chodiť, no mala som dosť. A to nevravím ze dve dôchodkyne ma predbehli. Stalo sa mi už aj nie raz že som bola,, zdrbana,, že chodím s kočíkom do jednoty že mám chodiť do väčších obchodou,, babka,, že oni nechávali deti pred obchodom 😤stretávam sa deň čo deň z dôchodcami ktorý sa nevedia ovládať...
@bluka2 musim povedat, ze je rozdiel medzi "zahranicnym" a slovenskym dochodcom. Ano, v zahranici sem-tam uprednostnuju dochodcov, ale ked ich neuprednostnia, tak si len sadnu a cakaju. Napr. V metre sa zasadne odmietaju posadit, ak im clovek uvolni miesto a drzia sa tycky postojacky, aj ked vidno, ze nevladzu. Alebo naopak slusne popytaju, ci ich niekto nepusti, ak nevladzu. Na sk som bola v lidli len jeden jediny raz a uz nikdy v zivote- strkanie kosikmi, nadavky na mladych, bitka o jedlo - mm nevychadzal z udivu a to je vojnove dieta a zazil jedla na "pridel" a dalsie ine "chutovky". Ked som bola mlada a chodila na intrak, prevazali sme aj 50kilove batohy (jedla, skripta atd.). Babky len nastupili a vrieskali po studentoch, ze im neuvolnia miesto, lebo nevladzu.....ale vyhodit rucne tych studentov z miesta na sedenie aj s tym 50 kilovym batohom, lebo neboli dost rychli, tak na to mali sil dost....Ja fakt neviem, cim to je, ale na sk je toto chovanie dost drasticke. Co sa v tej generacii dochodsovskej tak zlomilo, ze takto vyskakuju... A keby boli uprednostneni aj oficialne zakonmi, myslim, ze to by z toho vypukla obcianska vojna pri takomto chovani. Clovek neocakava od nich, aby mali sily ci trpezlivost, len praobycajnu slusnost v jednani a konani....
@tana85 ja to chápem takto. Mne trvá 10 minút prísť na poštu mojim tempom človeka na vrchole síl a ak sa fakt ponáhľam, tak aj 5. Babka možno už nezvládne šoférovať autom a trepe sa tam nejakým autobusom alebo pešo s paličkou či bez, a trvá jej to 25 minút namiesto 10. Rovnako cesta späť. Vybaví si na pošte ten list, lebo si vyčká radu ľudí a celé toto ju stalo dosť z jej energie, ktorej má menej než ty. Za ten čas čo presiel jej možno treba na WC, lebo starsi mechúr už častejšie potrebuje vyprazdnit než mladsi. záleží od dôchodcu, ale veľa z nich už má nejaky svoj zdravotný hendikep či nevyhodu. Preto za mňa má ísť prioritne a ja počkám. Ja viem, že to nie je v súlade s väčšinou slovenskou (aj inými štátmi, nielen) mentalitou. Ja sa prikláňam k tej, čo poznám zas z iných krajín ako som už povedala.
Snažím sa správať slušne ku každej generácii .. v autobusoch radšej stojím aby keď nastúpil dôchodca mal si kde sadnúť .. keď vystupujú čakám azt potom nastúpim alebo keď vidím že sú unavený kľudne ich v rade (napríklad v obchode ) pustím pred seba. Teraz som zostala tehotná a mala som nejaké problémy .. našťastie z práce domov to je len 5 zastávok tak naďalej stojím aj keď som už strašne unavená... Takto som stála veď bol čas keď chodia dôchodcovia tak im nechám voľné miesto .. ale kde že .. museli sa postaviť priamo za mňa . Miesta bola kopa ale musela sa na mňa tlačiť až som sa musela zaprieť rukami aby mňa a moje už trochu väčšie brucho nenatlačila na tyč.. bolo to hrozné. A do toho sa rozprávala ešte s jedným dedom ako je to hrozné že Slovensko za nič nestojí .. všetci len kradnú .. mala som z nich dosť.. radšej som si prešla inam len aby som si bola istá že mi neublížia.. a to strkanie s košíkmi je hrozné tiež... Najhoršie je že im človek ani nemôže nič povedať lebo si naň nich dovoľujeme ... Samozrejme mám skúsenosti aj s mamičkami s kočíkmi .. manžel úplne 'milujem" keď na prechode strčia kočík do cesty aby im auto zastavilo a neriešia ..ako hrozné niečo .. alebo sa vykecavaju pri ceste a decká behajú a hrajú sa a nedávajú na ne pozor .. koľko krát už vbehli do cesty ak by ich raz niekto zrazil možno by sa konečne uvedomili ... Samozrejme poznám aj prípady z obchodu kde mamičky zadarmo "nakupujú" do kočíkov (už len z tohoto princípu chápem že kedysi bolo lepšie nechať kočík vonku ) - chudák obchodník .. ako bolo spomenuté v každej generácii sa nájdu taký ľudia .. so študentmi som toho zažila tiež veľa.. no najviac zážitkov je asi naozaj s dôchodcami
Ja som tak bola na poste potrebovala som sa naozaj len nieco opytat par sekund to trvalo.tak sa pani pytam ci by ma nepustila ze to bude sekunda a ta stara aj ja sa potrebujem len nieco opytat vravim ja nejdem nic vybavovat ani vyberat peniaze stara opet ani ja.nakoniec som skocila k pani co mala zavrete okienko opytala som sa ona odpovedala a ja isla prec stara stala este v rade.takto sa chovame vsetcia medzi sebou za chvilu sa tu budeme vrazdit vo velkom.velmi zle dopadneme.ale tak nam treba.
ked ono je to tazko, clovek sa castokrat aj snazi byt mily a doplati neskor na to, mne je niekedy aj luto niektorych dochodcov, ale ked pocujem niektori aki su, kolko zloby je v nich aj na stare kolena, tak som az prekvapena
@bluka2 pri nas vobec nie- bud si sadnu alebo stoja, a ak ma niekto problem postavit sa, tak su specialne tlacitka, ze su dvere dlhsie otvorene popr. normalne ludia pomozu, ked sa dochodcovia ozvu(a tu sa ozvu, ak nieco nejde, tak normalne povedia a nehanbia sa za to...). Ti, ktori sa nevedia postavit, zvacsa nemaju ani v rukach tu silu udrzat sa postojacky, lebo ked metro zabrzdi, tak je dost silny naraz...
@pupavocka101 presne tak... a najhorsie je to v nemocnici. By clovek neveril kolko zloby a nenávisti ku všetkému mladému a zdravsiemu je v nich. Su starí ludia, ktorí su naozaj chori. Ale drvivá väčšina vie neskutocne využiť a zneužiť personal, akonahle ležia na izbe s nejakym mladším rocnikom, buchaju, kričia cele noci, nadávajú neskutocne špinavo. A nie, to nie je reakcia na hospitalizáciu. To je povaha človeka. A niekedy sa nečudujem ked praskajú domovy vo švíkoch. Jeden dôchodca dokáže zničiť životy celej rodine.
@nikpa 😀 si zabila
Môj príspevok bude asi vytŕčať, No ja mám opačné skúsennosti.
Seniori v autobusoch ma oslovujú a chcú sa so mnou rozprávať.
Keď som bola v 8.mesiaci tehotenstva, našťastie som mala iba 2 zástávky domov, tak som neriešila. Inač by som slušne požiadala niekoho o uvoľnenie miesta.
Stála som, brucho bolo vidieť, okolo mňa skoro sami mladí muži a každý sa tváril, že to veľké brucho nevidí. No trápne mi bolo aj za nich. A bola to práve dôchodkyňa tenučká pani, ktorá sa postavila a uvoľnila mi miesto ! Neskutočne čo?
Alebo boli to skôr seniori, ktorí keď som vychádzala z obchodu, tak mi podržali dvere, aby som vyšla.
Alebo keď idem s dieťaťom, tak sa k nemu milo ozývajú, nikto ma nestrká a nenadáva, že mu zavadziam. Snažím sa nezavadzať s kočíkom a radšej dopredu uhnúť.
Ja mam skusenost skor opacnu, najcastejsie ma tehotnu a s malymi detmi pustali starsi (vratane takych, ze som sa fakt bala, aby to ustali), mladi pmrkli na mna, "nenapadne" sa otocili a nic. Raz dokonca v plnom autobuse jeden starsi pan zhucal jedneho mladeho, ze co ma nepusti sadnut (bola som v 8 mesiaci)
..... hm no hej, strasne ti staruchovia... A tak sa raz moja mamina potkla na tych uzasnych dlazdiciach v ziline hore pri Mirage. Nikto jej nepomohol, mladi ludkovia sa na nej smiali, ze isto ozrata, 2 mlade mamicky chudiatka nemohli s kocikom. A to spadla uplne, poranila si o.i. aj tvar a chvilu trvalo, kym vstala. Drzitelka striebornej Janskeho plakety. Ale neva, isla sice domov s krvavou tvarou, ale prezila to..
A damy, dufam, ze sa vsetky dozijeme dochodku a budete si s usmevom na tvari uzivat jesen zivota . Hoci teraz mam pocit, ze by ste niektore boli najradsej keby dochodcov vyvazali do lesov daleko od miest, len aby vam nikto nezavadzal.
Seriózne stretávate hlavne starých ľudí, ktorí sú zlí a drzí?
Ja v úplne rovnakom počte stretávam drzé mamičky s deťmi, mladšie deti, pubertiakov, strednú generáciu a dôchodcov, ktorí zabudli na slušné spôsoby. Rovnako stretnem úžasných ľudí z týchto všetkých vekových kategórií. Vek s tým nemá vôbec nič.
Brigádne som istý čas vypomáhala v obchode. Drzí sa našli v každej vekovej skupine, ale našťastie väčšina sa správala normálne, dokonca aj milo.
ajkonsom pisala, pracujem s dochodcami a poznam ich a velmi dobre. kazdy je iny, ale musim uznat, ze vacsina dochodcov sa sprava pomerne dost sebecky. obcas niekto vytrca a je fajn. mam na mysli dochodcov,ktori su schopni este zodpovedat za svoje spravanie. a aj medzi starymi ludmi su alkoholici, co je dalsie negativum.
no ale dnes som mala pozitivny zazitok. bola som na vysetreni a sedela som v cakarni. kusok od dveri sedeli 2 staesi pani - dochodci. posobili velmi slusne, dokonca by som podla spravania povedala, ze to boli vzdelani a inteligentni ludia. a aj celkom vitalni. z amulancie vysiel pan s barlami, ktory bol od nich o nieco mladsi. jeden s tych dochodcov vyskocila otvoril mu dvere, oc bolo celkom mile.

Pamätám si dodnes vetu jedného starého pána vo vlaku, bol piatok a študenti šli domov zo škôl a strýco zahlásil "Študenti, len sa vozá a nerobá"