icon

Dušičky - zvyky

28. okt 2021

Ahojte, chcem sa spýtať, ako to máte zaužívané počas Dušičiek- či chodíte aj s deťmi páliť sviečky alebo osamote bez detí, či ste, primerane veku, deťom vysvetlili o čom sú tieto sviatky.
Dnes má "zaskočil" známy keď mi povedal, že oni chodia páliť osamote, že toto nie je sviatok pre deti, že deti na cintorín nepatria a oni to neuznávajú.
Ďakujem za postrehy a názory. Ide mi len o rozšírenie si rozhľadu, ako to funguje inde. Krásny večer 😊

zuzzinkaa
•
28. okt 2021

Už ako mala som milovala chodiť v tento večer zapaľovať sviečky. U nás bola tradícia že chodíme zapaľovať vždy po tme (o to je to carovnejsie) a kým sme boli deti vyrábali sme vlastné vence na hroby z čečiny s maminou. A tie dopichane ruky 😍 Dnes sa jej to už nechce 🤷🏻‍♀️ Ale keď moje dieťa podrastie začneme vyrábať znovu. A istotne dcéru doma nenechavam, nerozumie tomu síce, ale je to tradícia. Zápalime sviečky, položíme veniec, a o každom povieme nejakú peknú príhodu pri hrobe. Vysvietený cintorín je čarovne miesto kde mám zimomriavky 🤷🏻‍♀️👻
Jedine čo som zmenila narozdiel od rodičov je, že chodíme len na hroby ľudí ktorých som mala úprimne rada, žiadne ze patrí sa ísť zapáliť prastarkej ktorú som videla dvakrát v živote 🤷🏻‍♀️

vanda323
•
28. okt 2021

Nebravame deti na cintorín.....

meluela
•
28. okt 2021

My sme vzdy chodievali ako mali a aj deti sme kedysi bravali. Ono nie je smrt ako smrt. Niektore hroby clovek navstivi uz len s peknou spomienkou, ine su este nezahojena rana a vtedy je dobre nechat deti same si vybrat ci sa citia na to, aby tam sli. Deti su mudre a vedia, co potrebuju.

nerya
•
28. okt 2021

My sme chodievali vždy pár dní s mamou na cmiter neďaleko nás, sviečku bratrancovi a druhú ku krížu. Vždy až po tme, bolo to pekné, čarovné, toľko sviečok. Prvého sme potom všetci spolu obišli hroby starkých, prastarkej a hotofka. Ja mám na to len pekne spomienky.

marianarem
•
28. okt 2021

Podla mna deti patria aj na cintorin, my sme ako deti s nasimi chodili Cintorin je u mna spomienkove miesto na ludi, ktori tu kedysi boli, ziadny strasidelny park. U mna uz ako u malej vyvolaval pocit takej casovej hlbky zivota, vnimala som, ze niektori ludia su tu teraz, niektori tu boli predtym, vytvarala som si taku predstavu o chode sveta. Videla som, ze kazdy ma nejaky svoj pribeh, kolko zil, s kym zil...Doteraz aj na niektorych dovolenkach zajdem na cintorin a vytvaram si tak predstavu o tom mieste, kde som, o historii obycajnych tamojsich ludi.
A ako bonus som ako dieta mala strasne rada tu kopu svetielok cez Dusicky.

julie19
•
28. okt 2021

My chodíme s malou na cintorín aj mimo Dušičiek tak nevidím dôvod prečo nie aj na Dušičky 🤷‍♀️ ... pred mesiacom nám zomrela starká ktorá žila s nami v dome, prakticky každý deň keď je pekne vezmem malú na prechádzku na cintorín, mame to blízko a chcem aby vedela že ta babička čo je s ňou na fotkách ako bábätko tu kedysi reálne žila, zbožňovala ju, hrala sa s ňou a aj keď si ju nebude naša dcérka pamätať tak je pre nás dôležité aby o nej vedela a vnímala prečo na ten cintorín chodíme
Ešte dodám že aj my ako malé deti sme s našimi chodili a dodnes na to rada spomínam, chodili sme asi na 3 cintoríny mimo toho “nášho” kde bývame, tam sme zapálili sviečky pomodlili sa, naši nám vždy rozprávali niečo o tých ľuďoch ktorí sú tam pochovaní, nejaké historky z rodiny a večer potme sme potom išli pešo na nás miestny cintorín ktorý mame na konci ulice a tam sme zašli nad tou kopou svetielok.

kate_cs
•
28. okt 2021

Ja s deťmi na cintorín chodím niekoľkokrát do tyzdna. Sme malá dedina, u nás je cintorín okolo kostola, sú tam lavičky, stromy, pokoj a hneď tesne vedľa ihrisko. Radi tade chodíme. Ale keďže starší syn má len 3 roky, nevysvetľujeme mu tento sviatok. Nechodím teraz špeciálne na hroby, rodinu mám pochovanu ďaleko a chodíme na hroby kedykoľvek počas roka. Časom, primerane veku sa s nim budem rozprávať aj o smrti a tomto sviatku.
Aj tekvicu sme si do okna dali a nevysvetľovala som mu prečo. Len sa z nej tešíme

janci05
•
28. okt 2021

Ja so synom chodim na cintorin. Aj mimo dusiciek sme vedeli vecer ist von a cez cintorin sme isli k hlavnemu krizu zapalit sviecku. Je to take ukludnujuce, tie sviecky v tme. Ja tu moju rodinu nemam pochovanu, tak aspon takto symbolicky chodime.

evica17
•
28. okt 2021

My sme ako deti s babkou chodili na hroby, ale to bola aj celodenna, ak nie viacdnova navsteva vsetkych kto z rodiny umrel, babka tam makala, cistila, sadila a my sme sa nudili.
Ja s detmi zatial nechodim, a ak vyrastu trosku tak s apojdeme prejst len na cintorin k hlavnemu krizu, ale nebudem ich vlacit po hroboh vsetkuch rodinnych znamych. Ine je ked toho cloveka realne poznaju, zazili ho a pamataju si.nanho, a tak tam idu "ho pozriet". Ale aby sme sli k.niekomu, koho nikdy nevideli alebo len ako.malicke babatka tak to.nie

katkamatka7
•
28. okt 2021

My sme chodili ako deti, väčšinou len na tieto novembrové sviatky, inak nie. Robili sme vence z toho, čo bolo na dvore, na záhrade, v lese. Potom prišla móda umelých kupovaných vencov a sviečok.
Vraciam sa k výrobe spomienkových vencov len z toho, čo je priamo v prírode. A s deťmi chodievame niekoľkokrát počas roka, cez deň. V novembri pôjdeme večer.

marietaaaa11
•
Odpoveď bola odstránená
•
marietaaaa11
•
Odpoveď bola odstránená
•
ckatka
•
28. okt 2021

Ja nechodim. Tých ľudí mam v srdci. Na cintoríne nie sú. Len ich popol.

felycity
•
29. okt 2021

narodenie a smrť sú kolobeh života, osobne nevidím nič zlé, prečo by deti nemali ísť na cintorín a uctiť si pamiatku mrtvych, poznať, kde sú hroby ich príbuzných, kto to bol, zaspomínať si ..o tom je ten sviatok.../ a deti celý ten sviatok vnímajú úplne inak vdaka rozsvieteným cintorínom ,je to o tom ako to rodič podá tomu dieťaťu/, my sa stretávame celá rodina a ideme spolu
@marietaaaa11 tu si dovolím troška oponovať , čo sa týka sviatku halloween, nemyslím, si, že je to satanistický sviatok, treba si naštudovať históriu našich predkov, prečo sa zažínali tekvice a pod.

ivkazba
•
29. okt 2021

Nemám žiadne zvyky a už vôbec nechodím na cintorín na dušičky. Chodievam na výročie narodenín. A kedykoľvek v roku si zapálim sviečku. Kto má spomienku v srdci, nepotrebuje chodiť na cintorín počas masových akcií.

simonah73
•
29. okt 2021

deti nebravam na pohreby, myslim ze este nebola ani ta starsia 15r na ziadnom ale zapalovat sviecky chodime spolu od mala. vzdy zoberieme aj mamu a tu v meste obideme obidva cintoriny a pozapalujeme znamym sviecky. idealne uz tak navecer, ked sa zacina stmievat a vsetko je tak pekne rozziarene.

tinka_1807
•
29. okt 2021

Osobne si myslím, že dušičky sú krásny sviatok a nevidím dôvod, prečo by to malo byť strašidelné pre deti. 🙂 Ja v tom vidím obrovskú možnosť uctiť si predkov, zaspomínať na nich, pomodliť sa za nich a poprosiť ich o pomoc v nebi. A myslím si, že by sme tomu mali učiť aj deti. Cintorín by nemal byť podávaný ako strašidelný, ale ako miesto spomienky a pokoja. Každý raz skončíme na cintoríne a myslím, že by bolo pekné, ak by moji potomkovia prišli uctiť to, že tu niekto pred nimi bol. Neviem, vnímam to ako súčasť života. O narodení sa nehanbime rozprávať, a o smrti áno. Viem, že ej to citlivá téma, ale rovnako patriaca k životu a jeho nevyhnutná súčasť. Preto by sme možno o Tom mali trochu viac hovoriť, ako o prirodzenej veci, ktorá k životu patrí. 🙂

felycity
•
29. okt 2021

@tinka_1807 krasne napisane

michellemary
•
29. okt 2021

@tinka_1807 úplne súhlasím.