Dve deti hneď po sebe? Aké máte skúsenosti?
Ahojte , malá ma 12 týždňov a manžel už vymýšľa s druhým :D začal mi aj hovoriť výhody toho keby ideme s takým malým vekovým rozdielom ale ja neviem..preto budem rada ak mi napíšete skúsenosti keď máte deti s vekovým rozdielom okolo roka aj také čo majú väčší 🙂 vďaka
Ahoj myslim si ze najdolezitejsie je to co chcete vy dvaja. Ak ste pripraveni nie je o com. Pises ze skusit ked bude may prve pol roka. Ved kym sa podari plus tehu a hned mas mozno aj 2r rozdiel. Ak sa podari hned tak 1.5 co je zvladnutelne. Budes unavena a bude to hardcore? Bude isto no ak ta muz podrzi, zvladnete to. Pises ze mas oproti svokru tal mas o pomoc na vyse. Ja byt na vasom mieste necham tomu volny priebeh. Nas opat tuzba prepadla ked mala dcera rok no na koniec sme to odlozili lebo mala obrovske problemy so spankom ci v noci xi cez den a odrazila sa vycerpanost na mojom zdravi. Tak mame 2r a 4m a je to uzasne. Dcerka je neskutocna ziadna ziarlivost nebola nadsene pomaha miluju sa najviac. Syn ma 9m je to raketa. Uz chodi je velmi vnimavi cize nie je problem, aby sa spolu pohrali a zabavali sa. Viem ze nase rozhodnutie bolo pre nas to naj a tak isto sa rozhodnete aj vy 🙂
Ahoj
@sima1415 . My mame rozdiel 14 mesiacov. Dvaja chlapci. Tehotenstva som mala super, druhy porod trval 20 min a uplna pohoda (lebo vraj este nie su porodne cesty uplne naspat ako po dlhsom case). Tiez to chcel viac manzel, ja som to velmi neriesila, ved som este bola ledva po porode ("urcite tak skoro neotehotniem" ale stalo sa🙂 Jasne, ze prve tyzdne, mesiace sa treba zladit, starsi sa ucil prave chodit, dojcenie atd...ale ak mas manzela, ktory je ochotny, nebala by som sa. Ten moj v case porodu mal tolko prace nakoniec, ze kym som bola v porodnici postrazila starsieho babina a potom mi tiez velmi nemohol pomahat. Ale nebolo ani az tak treba. Nejak som to zvladala. Ak sa chlapci zobudili v noci naraz, pomohol jedneho tisit a vzdy ked mohol. Takze ano, je to treba zladit, ale ak fungujete ako rodina, ze to chcete a Ty sa na to fyzicky aj psychicky citis, urcite ano🙂 Ja som si vzdy pri tazsich chvilach hovorila, ze nie tak davno zeny rodili kazdy rok (ano viem, vsetko bolo ine...starosti a roboty vzdy bolo) a museli vsetko zvladat🙂 Takze ma to naucilo robit veci jednoduchsie, nie tolko dumat nad vsetkym, lebo skratka nebol cas🙂 Tiez som si miestami vycitala, ci sa im dost venujem, ale rodina ma stale ubezpecovala, ze ano🙂 Dnes maju chlapci 3r a necele 2r a hraju sa spolu dost v podstate asi od 6 mes. ( vek mladsieho) , je krasne ich sledovat ako interaguju, ako sa o seba staraju, vnimaju sa, delia sa 😍 Maju svoje dorozumievacie frazicky, vedia sa aj sami uspat ( su spolu sami v izbicke). Vela veci sa lahsie deti uci, ked maju surodenca od zaciatku: delenie sa, poziciavanie, ohladuplnost, ziarlivost s prichodom braceka ziadna 😍 My by sme chceli aj tretie😊 Boli aj su aj tazsie chvile, ked som fakt nevedela co skor, boli place vsetkych nas troch, ale nic tragicke, nic neludske🙂
@sima1415 zdravim, prepacte ak sa budem opakovat v niecom s maminkami predomnou, nechce sa mi to vsetko citat...ale trochu z nasich skusenosti 🙂 momentalne cakame tretie babo, manzel dost pomaha vramci moznosti...medzi prvym a druhym mame 19 mesiacov a nebolo to jednoduche 🙂 stresovalo ma hlavne to, ze nasa starsia chcela pit mlieko vzdy ked som mladsieho dojcila, cize potom uz skoro nic ine nejedla za cely den, nastastie ziarliva velmi nebola ale o to viac teraz si na mna narokuje a napr. nechce vobec zaspavat s manzelom, takze vecer musim riesit postupne oboch, kedze zatial mladsi spi s nami. skusala som si predstavit, ako je mozne, ze vas manzel to vidi tak pozitivne po 3 mesiacoch, a teda napada mi asi len to, ze ste mali pravdepodobne bezproblemove tehotenstvo a aj babetko je v poriadku, bez koliky, spinka vela aja v noci a mozno manzel pracuje z domu, neviem...ale rozhodne sa na to treba pozerat z pohladu vasho zdravia...urcite je ina situacia, ak by ste mala 25 alebo 35...ja som pri druhom napr. mala tehot. cukrovku, ktora sa na 50 percent premieta do neskorsej cukrovky a uz teraz mam nabeh a musim byt nadalej na diete, lekar hovori ze pricin moze byt vela, ale patria sem urcite zataz organizmu pocas TT, nedostatok spanku pri malom dietati, dojcenie - u mna teda aj dvojnasobna chut do jedla, proste z toho pohladu mi odporucal pockat s tretim babom, ale kratky cyklus to zariadil inak 🙂)) pozerat na to z pohladu ze sa deti zahraju je podla mna velke riziko, lebo to naozaj moze byt uplne inak uz len napr. z pohladu ci to budu dievca a chlapec alebo povahy uplne ine atd...no a dolezite je aj dojcenie, hlavne kvoli vasmu vztahu s babom a jeho imunite, ak neplanujete dlho dojcit pockala by som aspon do 6. mesiaca... ja som prvu dceru chcela cim dlhsie ale sama sa zo dna na den odpojila, predpokladam ze kvoli hormonom, ze jej prestalo chutit...a celkovo si myslim, ze ti malicki potrebuju mamu naplno, napr. ja mam prve 3 mesiace TT o polovicu menej energie, a zaludok to nezlepsuje, cize zavisi aka ste aj vy...no aj tie TT sa lisia, takze nikdy by som nekalkulovala dopredu...skuste si tie plusy, minusy spocitat.. aby ste si to nevycitali, alebo to nezhorsili vas vztah s manzelom, budete mat nanho malo casu a toto je dolezitejsie ako si odkrutit jedno, dve alebo tri deti cim skor...toto obdobie sa nam proste nevrati a deti do 3 rokov vela cerpaju z nasej pritomnosti a spokojna mama je velmi dolezita 🙂 ked su najhorsie dni a deti chore doma sa biju, alebo podobne...tak si vzdy hovorim, ze v praci by to bolo narocnejsie, lebo popri nej treba zvladat vela z toho co risite ked ste doma a tam teda este budeme dlhe roky chodit, ked nas budu deti uz menej potrebovat 🙂 prepacte, ze neviem byt strucnejsia 🙂
@sima1415 Ahoj, nečítala som všetky komentáre, len zopár zo začiatku a všimla som si, že dosť veľa odpovedí písalo o tom, že malý vekový rozdiel je super pre deti, že sa spolu zahrajú a budú skvelí parťáci... No, ja mám len jedno dieťa, ale zato mám sestru s malým vekovým rozdielom a teda, bohužiaľ, celé detstvo sme sa len vadili a bili. Mama z nás musela byť na nervy. Takže si myslím, že to, či spolu súrodenci vychádzajú, až tak nezávisí od vekového rozdielu. ☹️
@sima1415 na hlavu...a ty mozes aj na hubu padat od únavy manželský zivot uplne v haji.
Jan Kraus to popísal tak, ze tiez uveril reciam, ze najlepsie je ich mat hned pos ebe a ze to bola riadna hlupost lebo obaja boli hlupucki a ked si jeden pichol ceruzku do oka, tak hned aj druhy. Cize ani jeden z nich este nemal rozum. A ze sa teda spolu vobec nehrali. Asi zalezi aj na pohlavi. Take dve dievcatka si predstaviť viem, ze sa to da. A na druhej strane pokial si fit a mas dost sily, kde je problem, ze.. ja uz by som to brala tak, ze radsej to skusit lebo nikdy clovek nevie ci o rok bude to dieta moct mat. Cim starsi, tym viac komplikacii zdravotnych.
Ja mám rozdiel medzi chalanmi presne 1r9m a nemenila by som. Pre mna bol zahul tak prvý mesiac dva kým skoordinovala obe deti aj seba. Potom to už išlo staršieho som zapájala do všetkého čo sa dalo prebaľovanie kúpanie brata. Pomáhal a bral to ako hru. Teraz sa spolu aj zahrajú ak mladší neberie hračky staršiemu. Myslím že každá mame svoje skúsenosti a nedá sa povedať chod do toho je to super alebo nechod do toho je to o hubu. Veľa záleží aj aké sú detičky a aký manžel ako pomáha. Ja som spokojná s vekovým rozdielom a vidím že sa ľúbia a to mi dodáva takú tu potrebnú energiu keď vidím ako sa stiskaju ako si dajú pusinku keď odchádzajú z domu. Všetky mínusy prebiju u mna tie plusy. Rozhodnutie je na tebe ako sa cítiš počúvaj svoje telo 😉
@maminka1986 to je podla mna hlupost. My mame tri deti a medzi mladsimi ( 1,5 roka a 4 mes.) Mame 14 mesiacov. A manzelsky zivot mame super. Dokonca sexu mame asi aj viac ako ked sme deti nemali...
@alchemilkazltozelena aj ja som žila v akýchsi divných snoch a chcela som mať dve deti po sebe a žijem v tom divnom sne doteraz 😉 Deti majú 11 a 9 rokov, občas to bolo náročné, často krásne a je aj pohodička, pričom manžel chodí od strednej školy na týždňovky. Teraz máme tretie dieťatko, maličké bábätko a starší sa predbiehajú, ktorý ho skôr a viac ponosi. 🙂 Samozrejme, keď chcú pozerať telku a malý je v obývačke nespokojný, tak ma zavolajú, nech si ho beriem, lebo nepočujú 😁. Ale všetko malo svoj zmysel. Aj dve deti blízko po sebe, aj tento drobček, ktorý ich opäť učí iným hodnotám. Veľa závisí od povahy detí, ale aj od toho, k čomu ich rodičia vedú. To sa potom odrazí aj na ich vzťahoch v dospelosti.
@sima1415 Ahoj, ja mám dvoch synov, je medzi nimi rozdiel 1 rok a 8 mesiacov. Malý vekový rozdiel medzi nimi som chcela ja a neľutujem to (aj keď som niekedy na pokraji nervového zrútenia sa) 🙂 Áno, na začiatku som mala výčitky, že som sa staršiemu nevedala v plnej miere venovať, ale to hlavne kvôli tomu, že menší cez deň takmer nespal, resp. spal 10 min. potom bol hore. No to je kvôli povahe dieťaťa. Keby nebol problémový spáč, tak by to bolo iné. No ani v väčším vekovým rozdielom nevieš, akú povahu bude mať dieťa, ani vtedy to nemusíš mať ľahké.
Všetko sa dá zvládnuť. Ja som sa snažila o to, aby väčší už vedel takpovediac sám papať, kým sa narodí malý, už spinkal aj sám vo svojej izbičke. Prvý rok nebol ľahký veru, no potom to už bolo oveľa lepšie, už sa začali spolu aj hrávať. Teraz sú najlepší kamoši (niekedy aj najväčší nepriatelia), vedia sa spolu hrať, jeden druhého podporovať, ... Starší má 4,5 roka a malý bude mať čochvíľa 3.
Podľa mňa, nie je dôležité koľko rokov mať medzi deťmi, lebo stále budú krásne dni, no aj dni také, že by si najradšej utiekla až do vesmíru a vyrevala sa. Dôležité je to, ako to cítiš ty, nie ako ti radia ostatní. Ak chceš počkať, tak radšej ešte počkaj 🙂
@sima1415 sestra ma medzi detmi rozdiel rok a 19 dni, deti su na seba velmi naviazane, problem nemala, v podstate vravela len o vyhodach, starsie tahalo mladsie, hrali sa pekne spolu, vpodstate vyrastali ako dvojcata, rozdelili sa az teraz ked starsi nastupil do prveho rocnika a mladsia je predskolacka. rovnako pocas tehotenstva nemala komplikacie, mala sice zapalenu podzaludkovu zlazu, ale podla dr. to nesuviselo s tehotenstvom, no a klasika problemy so zubami, ale tak ona ma aj tretie dieta, ktore ma teraz 2 rokya rovnako ako v prvych dvoch tehotenstvach aj pri tretom mala zapal dasien a nervov...
ja mam dvojrocny rozdiel a lutovala som ze nebol mensi rozdiel aj z toho dovodu, ze starsi syn uz chcel ine aktivity ako malicke batola a casto sa musel prisposobovat plan mladsiemu dietatu, naopak sestra tym, ze mala mensi rozdiel tak uplne vpohode zvladali aj narocnejsie vylety...
Ja mam presne dvojrocny rozdiel... A neľutujem ze sme si to takto naplanovali... Starsia dcérka bola dost samostatna a šikovná takze priniesť malé bábätko domov nebolo az take strasne... Prvy rok bol síce pestry mat dve male deti doma ale ked syn vedel uz chodit tak to bolo fajn... A teraz maju 3 a 5 rokov a su z nich partaci..... Ale na druhu ked mal syn dva roky tak by som si nevedela predstaviť mat dalsie bábo bo nebol az tak samostatny ako dcerka v jeho veku.... Takze asi to dost zalezi od toho starsieho aky je..... Ale do rocneho rozdielu by som sa ja urcite nedala.. To musi byt o hubu.... Obdivujem maminy ktore to tak maju
@brona235 ked je žena nymfomanka tak ano...nie kazda je taka ako ty
Záleží aké sú deti,ja mám 19 mesačný rozdiel,bola to nahoda,že druhé a veru veľmi náročné,9 mesiacov po narodení druhého som si nešla nájsť s nimi systém aby som to s nimi zvládnut doma sama keď bude muž v nočnej alebo v dennej.starsia je veľmi energická,vyžaduje veľa pozornosti, neobsedí a nedalo sa jej tak veľmi venovať ako predtým+ som kojila,menší stále na cicke,neskôr ďalšia starosť 4x denne cvičit vojtovu metódu,staršia veľmi žiarlila a dala to riadne pocítiť aj s úrokmi,bez surodeneckeho kočíka som bola sama nahrata,staršia nechcela pešo a ani skate na kočík sa jej nepáčil a keď začal malý už lobzovat no koniec,z kludnejsi dieťaťa ďalší zivan z ktorého nesmiem ani na sekundu spustiť z očí čo samé úrazy.som každý deň vystavená na kompletku.kamoska má rozdiel 27 mesiacov ale jej syn starší taký kludas že keď bola tehu mohla si aj zdriemnuť a dieťa sedelo stále na zadku,po narodení druhého že akokeby sa iba o 1 starala dieťa,1 kľudne,druhé kľudne,tá stíhala domáce práce,robiť domáce výrobky plus robiť ženám gélové nechty.je to hop alebo trop.Nevie sa aké budú deti a ako to starší súrodenec bude prežívať,ja som svoju od začiatku pripravovala na súrodenca,keď sa narodil aj ju zapájala aby sa necítila odstrcena a aj tak to nepomohlo.
@brona235 myslim ze @maminka1986 nemala na mysli len sex..to nie je vsetko v manzelstve
Ahoj, písala som ti vyššie, že mám 3 deti za 3 roky, no nenapísala som ti viac.
Napíšem Ti to najhlavnejšie: "Skoro všetko závisí od povahy detí." Toľko moja skúsenosť... nepočítam choroby a zdravotné problémy detí. Moje deti majú 2, 3 a 4 roky... a napíšem to tak, že nezahrajú sa spolu. Hlavne baby, maju úplne, ale že úplne rozdielne povahy a doteraz si neprišli na chuť. Majú 3 a 4 roky. Mnoho mamičiek tu píše, že deti s takým malým vekovým rozdielom sú parťáci, jasné ak si deti povahovo sadnú, to musí byť skvelé. V rodine máme mnoho detí, resp. už dospelých súrodencov a je to rôzne. Medzi mojimi dvomi sesterkami je rozdiel 11 mesiacov a doteraz sa nemusia. Majú 45 a 46 rokov - vždy sa bili, hádali... Medzi mojou ďalšou sesternicou a bratrancom je iba 10 mesiacov rozdiel a tiež sa viac-menej ignorovali. My s bratom sme mali a máme rozdiel 23 mesiacov a mali sme super vzťah v detstve. Moja teta má 3 deti po sebe tak ako ja a najviac sa vedeli pohrať spolu dvaja najmladší. Najstaršia sa k ním uz cítila veľká a mala ich za malé deti, hoci boli hneď po sebe. O tom by som vedela písať hodiny.
No ale teraz k mojím deťom. Najstaršia dcéra je veľmi inteligentná, ako 2 ročná mi začala čítať, je ale aj dosť panovačná, všetko musí byť podľa nej, všetko chce a musí mať. Na druhej strane sa vie vcítiť do druhého človeka, má neskutočný prehľad o mnohých veciach a hračky ju nebavia, ale aj tak všetko chce, lebo iní majú. Má rada ľudí a spoločnosť. Miluje zmeny. Je provokatér, nedá sa vyprovokovať.
Prostredná dcéra zmeny neznáša a z každej zmeny je vystresovaná. Radšej je sama, nesmie jej nikto brať hračky a za všetko reve. Horšie chápe a začlenuje sa do kolektívu. Je radšej sama. Dá sa rýchlo vyprovokovať. Synček je podobný staršej dcére a krásne sa vie hrať s autami, ale neprovokuje. Je rád s ľuďmi, ale je rád aj sám. Povedala by som, že najstaršia dcéra sa ešte skôr zahrá s ním ako so sestrou.
Mam rozdiel presne 1,5 roka. Nemenila by som, je to uzasne ako spolu vyrastaju a tahaju sa. Teraz maju 4 a 2,5. A mozem povedat, ze narocne je to s nimi teraz, pretoze kazdy je osobnost a ma uz svoju hlavu. Cca do 2 rokov veku starsej to bola pohoda. 🙂 starsie dievcatko, mladsi chlapcek. Do skolky sla az teraz, takze som ich do septembra mala oboch doma a bolo mi pravdupovediac luto, ked sla do skolky. Je to cele v hlave ako sa nastavis a co chces zvladnut. 🙂
@dismonika jemine konečne niekto kto to nevidí tak ružovo a že nie som sama aj ja som písala že to záleží od povahy deti.starsia mala teraz 3 mladší 17 mesiacov a stále sa nepohraju spolu a len sa hasteria,u nás je revu od rána do večera a staršia sa extrémne nechce deliť o hračky a nastávajú bitky -keby si videla aký je môj dokaliceny,kúpili sme im tatrovky hrali sa v snehu a menší išiel nasypať jej sneh a cvakla ho tka do líca že až krv mu šla a už vyše týždňa modrina a rána tam bola.mna šlo drbnut.ja všade čítam ako veľa mamičiek spokojných aké úžasné a u nás to nie je ružové .ja mám známu a že ma medzi sestrou rozdiel 13 mesiacov a tlkli sa až kým sa neodsthovali ako dospelé
@maminka1986 preco ma hned urazas?
@alchemilkazltozelena to som dala len priklad. a pisala som ze manzelsky zivot mame super.
Rozdiel 19 mesiacov a nemenila by som.. je to síce naozaj o hubu.. starke nemáme, tak nemá kto zobrať deti von.. dôležité je ako sa s tomu postavis ty sama a aj tvoj manžel.. ak ti bude veľa s deckami pomáhať, tak sa to dá.. mne muž pomáha dosť málo, tak občas padám na hubu, ale to by som asi aj tak, lebo ako bola malá ideálne bábätko, tak teraz je z nej vzdorovita 1 apol ročná slečna, ktorá robí zlobu kde sa dá.. starší je už v škôlke, tak s ním paráda.. ak sa tomu poddas, je z toho do plaču, ak sa naučíte si navzájom pomáhať aj s tým starším, tak je to kúzelné...
@uzanka16 vies, tu su vsetky dokonale bezchybne matky ktore vsetko super zvladaju maju kazdy den navarene upratane pri 2 (a viac!) malych detoch napecene, deti sa cely den spolu prehraju atd atd tu tazko najdes nejake chyby lebo vsetko je proste super 👏 vsetko zvladaju bez akejkolvek pomoci matky ci svokry ci inej osoby... dristy pane boze driiiisty a este tu tomu aj niekto veriii 🤣

@sima1415 my budeme mať rozdiel 17 mesiacov viem že to bude makacka ale myslím si že prve roky so odrieme a deti budú naraz vyrástat a my si všetko odbijeme naraz