Dve deti hneď po sebe? Aké máte skúsenosti?
Ahojte , malá ma 12 týždňov a manžel už vymýšľa s druhým :D začal mi aj hovoriť výhody toho keby ideme s takým malým vekovým rozdielom ale ja neviem..preto budem rada ak mi napíšete skúsenosti keď máte deti s vekovým rozdielom okolo roka aj také čo majú väčší 🙂 vďaka
Ja mam deticky presne s 15mesacnym rozdielom,ciže som otehotnela po 6 mesiacoch znovu...a ja si pochvalujem, mala som taky surodenecky kocik...ked sa jedno prebalovalo tak aj druhe...akosi tak isli jeden s druhym...
@alchemilkazltozelena mam kamosku co ma rovnako stareho synceka ako mam ja a si zmyslela ze druhe aby bolo s malym rozdielom,aj sa im podarilo rozdiel 18 mesiacov,este som im aj vravela ze ci nechcu pockat,nic nezameskaju,nech maly im troska podrastie lebo viem ake to je narocne,vies ako to nakoniec dopadlo?kamoska plakava,nema jej kto pomoct ked je sama doma s nimi tak aby bol lepsi klud starsi (teraz 19 mesacny)stava o 5.00 hod.zavaza ho do jasli, pride dieta domov o 16.00 vidi mamu na hodinu a o 17.00 dieta tvrde a spi do 5.00 zas, lebo v jasliach spôi raz za den a doma spavalo 2x za den tak je KO,venuju sa mu viac ak tak cez vikend. smutne velmi,je mi luto toho chlapceka
@uzanka16 som rada ze konecne niekto napisal realitu ako to v skutocnosti je..akokeby bola hanba sa priznat ze je to narocne pre zenu mat 2 male deti..namiesto toho tu radsej neuprimne napisu ake je to super,
Musela ho dat lebo bez pomoci by to jednoducho nezvladla..a jej doslova hlupost a nerozvaznost si odnasa nevinne dieta..strasne 😭
@alchemilkazltozelena ja mám svokru na dôchodku tak našťastie keď bol manžel v práci-taha 12 taký tak mi prišla vždy pomôcť,veľakrát som skúšala byť s nimi sama ale nedarilo sa mi, prvýkrát som to úplne zvládla keď mal malý 9 mesiacov,u mňa bol strašný problém ich nakŕmiť, poobede naraz uspať a večer uspať,nikdy nezaspali naraz staršia večer o 20:00 a menší 22:30 a ak som si ho zobrala k sebe že ju uspim mi vrieskal a nešla zaspať tka som musela mať nejakú osobu pri sebe čo ho postráži aby som ju uspala,bohužiaľ nevedela sama zaspať a bývame ešte v nedorobenom dome.a poobede malý zaspal a ona nešla zaspať.nakoniec ani nezaspala ale vždy mi od únavy o 17:00 odkvecla na gauči.a kŕmenie sa upravilo keď mal nejakých 7 mesiacov že som emusela len ho kojit.lebo keď bol maličký tak som nevedela ako to robiť i ju nakŕmiť,seba a ešte vtedy kojit .ja veľakrát hladná až kŕče v žalúdku a schudla som na 46 kg z 51.
@uzanka16 a presne o tom to je..ze si to aspon priznas a neberies to tragicky ze ti niekto jednoducho musel pomoct..je to uplne normalne..ale tieto hrdinky sa budu tvarit ze vsetko same zvladaju a este so myslia ze im to niekto uveri.....ja mam rozdiel 2r9m a ked su obaja doma, ze je starsia chora, tak je to totalne na prasky...a to je pritom da sa povedat samostatna...fakt si neviem a ani nechcem predstavit uplne maly vek.rozdiel medzi detmi kde obe treba prebalovat a ani jedno z nich nevie ani 1 cinnost bez pomoci....do toho navarit ist s nimi von atd atd
... a akoze bez pomoci...nepredstavitelne...
@alchemilkazltozelena este dopisem, nasi mi neverili ze je to tazke ze ako to nemozem davat sama ked muz v dennej alebo v nocnej, a ja nech sa paci vyskusajte si, dala som vyskusat ked uz maly jedol aj prikrm ze nemusel cicku a moja mama ze sa mi necuduje,problem velky mala a co ma vzdy buzerovali ze mam bordel a ona poriadkumilovna,som prisla domov a bolo ako po vybuchu,nestihala upratat ani riad umyt.na zaver asi by som tu odkazala, ze svoje deticky lubim,nevymenila bz som ich za nic na svete,ale ak sa nejaka mamicka rozhodne mat druhe radsej nech pocka chvilku,nie mat taky malicky odstup.Ked nemusi nech do toho nejde.
@alchemilkazltozelena to ze sa tu spomenul jeden konkretny pripad kedy matka zlyhala s tym 18 mesacnym neznamena ze je maly rozdiel zly a vypisujeme tu len same chvali. ja som uz pisala predtym. tretia dcerka sa narodila tyzden po tom co prva mala 3 roky, stredna mala rok a 8 mes a novorodenec. najstarsiu som do skolky nedala lebo zvladam 3male deti doma. Je to tazke ozaj ale ze by som plakavala? chce to len trocha lepsie usporiadat cas. podotykam ze kym sa tretia narodila spali sme 4v jednej izbe, obe deti v tej izbe zaspavali. Obe starke ma druhom konci republiky a muz na sluzobkach. jeden mesiac sme spali 5 v jednej izbe aj s novorodencom a potom sme sa stahovali do vacsieho. hold nie kazda zena to zvlada a nikdy dopredu nevie ci to bude zvladat.
@uzanka16
@kvietok89 ved ok,ale aby tu aj zeny videli,ze su aj take pripady ze moze skoncit napr. ako ja ze bude mat s tym problem.bud to bude hop alebo trop.aj my teraz 4 spavame v 1 izbe ale ked bol malicky,musela som s nim spavat v obyvacke lebo na kazdy plac sa starsia zobudila a plac aj ona stale.
@alchemilkazltozelena mozno keby si nepisala taketo dristy a dristy necitala na internete, tak by si zvladala bez rodicov a svokrovcov tolko co bezchybne matky ako ich tu nazyvas...
@lumi66 ty o com tocis teraz? Ja tu rodicov nemam ani ziadnu pomoc takze neviem o com pises teraz
@alchemilkazltozelena citaj s porozumenim prosim ta
@sima1415
nečítala som všetky komentáre, poviem za seba. Mám syna veľmi živého (2 roky, 3 mesiace), odplienkovaný, vie sa zahrať sám, snaží sa už aj sám najesť. no aj napriek tomu si neviem predstaviť teraz doma novorodenca a už vôbec nie skôr 😃😃 Manžel býva dlho v práci, babky, dedkovia tiež všetko pracujúci, takže som na malého sama. Nikdy by som dobrovoľne do tak malého rozdielu medzi deťmi nešla. Chcem si syna vychutnať a keď trošku podrastie a zmúdrie, potom budem uvažovať o druhom dieťatku. Veď pri tak malom rozdiele, to ani jedno dieťatko sa nevie samé najesť, obliecť, treba obe prebalovať atd, atd ... Reálne situácie sú aj také, že treba ísť s deťmi von, zober si, že máš dieťatko dvojročné na odrážadle a + k tomu novorodenec v kočíku. No pre mňa nemysliteľné. Teraz, keď synček už trošku povyrástol chodievam s ním na veľa výletov aj autobusom, vlakmi, aj do vzdialenejších miest nech má zmenu. Keby je tu malé bábätko bol by od týchto vecí určite do väčšej miery ukrátený a v neprítomnosti manžela by sme sa tak akurát prechádzali popri paneláku. A to by ma mrzelo. Proste je to jednoduchšie, keď je jedno malé dieťa ako keď sú dve hneď po sebe. A to nehovorím o tom, aký je na mňa ešte aj v tomto veku naviazaný, deti do troch rokov veľa čerpajú od mamy, matka je pre nich kotva. Aj toto by ma mrzelo, že už sa mu nestíham tak venovať popri bábätku. Musíš si zodpovedať také otázky, či budeš mať pomoc od manžela, rodiny? V prípade, že by v tehotenstve nastali komplikácie a musela by si ísť ležať do nemocnice na dlhšiu dobu, lebo áno aj to sa môže stať, mal by sa kto plnohodnotne postarať o staršie dieťa?
Takže za mňa, ak vek netlačí, určite nie taký malý vekový rozdiel. Nie je pravda, že detičky s väčším rozdielom si nebudú rozumieť a ani to, že teraz si to odkrútite a potom už bude fajn. Predstav si, že budete mať doma prváka a druháka, príprava do školy a podobne. To musí byť tiež makačka. Ženy, obdivujem všetky z vás, čo máte dve detičky po sebe plánovane a zvládate to s prehľadom bez pomoci rodiny.
@lienka192 .pekne si toto napísala,a aj spomenula situáciu nemocnica,presne mne sa to stalo skončila som presne na dcerkine 1.narodeniny v nemocnici začala som krvácať,bez dieťata a dieťa bez maminky skoro 2 mesiace,stále okolo nej len babka a starká,otecko do práce, denné, nočné,bolo mi veľmi do plaču a aj sa to troška na dcérke odrazilo ,strašne ju rozmaznali,plus až do pôrodu nebrať ju na ruky,vracala som stále tak len ležala,zas nemocnica a dieťa odomna odstrcene lebo som bola nefunkčná .takže aj takéto sú rizika ozaj
Pravda je taka, ze bez pomoci a/alebo priaznivych okolnosti ("bezproblemove" starsie dieta a neplaclive babatko) je to velmi tazke a unavne. Ja uz by som do toho znovu nesla. Da sa to zvladnut, ale za cenu straty konickov,volneho casu, a niekdy aj samej seba, svojho zdravia alebo aj vztahu (velmi casty problem, ze chyba pochopenie, podpora a pomoc zo strany otca deti)
A som rada, ze sa tu konecne uprimne diskutuje 🙂. Akoby islo o predhananie sa, kto co vsetko stiha. Ja lutujem cas ktory som dala do robenia poriadku na ukor psychohygieny. Aj detom by to bolo byvalo viac prospelo. Lutujem, ze som si skor neplatila za pomoc, kvoli pocitu, ze ved to dam aj sama. Dala som to, ale dospela som do bodu, kedy mi je prednejsie si matersku uzit, nenahanat sa vecne, mat nejaku zalubu a dalej popracovat na vzdelani...
@le4 ake velke mas deti? Veru predbehuju sa......a pritom keby bol kazdy uprimny tak by tato diskusia aj mala zmysel...
@alchemilkazltozelena vek 3m, 3roky a 5rokov. Suhlasim...
Ja mám doma 6 ročného 2 ročnú 10 mesačného.
Tak ako mi vie pomoc 6 rocny mi vie pomoc v rámci možností aj 2 ročná ( podať plienku masticku , vlhčené a podobne...) Keď si porovnám starší viac žiarli ako mladšia hlavne na mužovi pozornosť. Zahrajú sa všetci traja ale aj sa pobijú všetci traja bez výnimky. Sú dni keď sú to anjelikovia a sú dni kedy sú čerti... A sú ľahšie dní a aj ťažšie ... Nevydim v Tom extra výhody ani nevýhody. Tak za mňa podľa toho na čo sa cítiš keď si to ty nevieš predstaviť tak by som do toho nešla
No ako vidno,100 ludi-100 nazorov, ja mam rozdiel 1,9 mesiacov a ja si to chvalim.Jasne,ze su aj horsie dni aj lepsie,ale to aj pri jednom aj pri piatich deti. Ma to aj vela plusov,vidim,ze mladsia dcerka ma teraz rok a pol a velmi sa uci od starsieho ,pekne sa pusta rozpravat, kedze starsi syn je velmi zivy a komunikativny,citame spolocne knihy,kde jasne,ze starsi napreduje ale mala sa za nim taha. Poznam tiez maminky ,ktore sa stazuju vlastne na to,ze maju vacsi vekovy rozdiel a predsa im vymysliet spolocny program ci hru,je uz tazsie,kedze starsie sa uz pri niecom nudi...ked su v blizkom veku,predsa maju podobne zaujmy aj naroky.Ale myslim,ze je to individualne,kazdy si to materstvo predstavuje inak a predsa kazda matka chce pre deti to najlepsie, ci uz ma deti po sebe (neukraca podla mna ani jedno) alebo ich ma s velkym vekovym rozdielom ;)
@sima1415 všetko má svoje výhody aj nevýhody. Ide o to, na čo sa cítiš ty. Aké máš podmienky (pomoc rodičov, rodiny...) Ja som bola na to úplne sama. Neviem si predstaviť, že by mi ochorelo jedno dieťa, musela by som s ním ísť do nemocnice (čo sa aj stalo) a kde by som nechala druhé... Chcela som aspoň 3-4 roky rozdiel. Aby už bolo trocha samostatné a tak... Ale Pán Boh to zariadil inak. Namiesto toho som si odtrpela 2 potraty a už to vyzeralo že dcérka bude jedináčik. Ešte som zabojovala a po 12 rokoch po nej sa nám narodil vymodlený synček. Všetci ten rozdiel riešia (hlavne tí, čo nevedia, čo je za tým) ale ja som šťastná, že ho máme. Je to koniec-koncov vyčerpávajúcejšie, lebo už 16 rokov vkuse skáčem okolo detí, aj keď len po jednom kuse 🙂 ale na druhej strane môžem sa im individuálne venovať, neexistujú žiadne hádky a bitky, je to príjemné súrodenecké spolunažívanie. Synček dcéru miluje a rešpektuje ako druhú mamu (niekedy ju poslúcha viac ako mňa). Môžeme odísť do kina, minule sme boli na plese... V pohode sa o neho postará, uloží spať. Sú to ale také dva svety. S dcérou prežívame dospievanie a všetko čo k tomu patrí- vzťahy, kamošky, problémy mladých, hudbu, budúcnosť... A s malým hľadáme najbližšie ihrisko, najlepší model bagra 😁 či najnovšie DVD Spievankova... No, máme to veselé. A hlavne nás to s mužom udržiava v kondícii a omladzuje nás to. Minule sa ho jeden chlapík, od ktorého kupoval auto (videl mňa s malým) neskôr pýtal, či som akože jeho druhá žena. Akože si v neskorej puberte našiel druhú a má s ňou malé dieťa... 😁 Tak to poteší. Lebo veľa z našich známych presne takto riešili krízu stredného veku. Nám ju poriešil drobec a postaral sa o to, aby sme sa nenudili 😉
Ale to ti samozrejme nebráni v tom, aby si mala teraz dva kusy za sebou a potom tretie pred štyridsiatkou 😉 Alebo ako moja známa, chalani 15 a 13, a teraz v 42. rokoch sa pritrafilo tretie chlapča 😉
@sima1415 ...a ešte mi napadlo, z hľadiska pôrodu, je väčšia šanca, že keď je menší vekový rozdiel, bude pôrod pohodovejší, rýchlejší... 😉 Aj keď ja som výnimka. Po 12-tich rokoch som porodila do 1,5 hodiny od prvej kontrakcie 🤔 😁
Je to masaker ... mame rozdiel 15 mesiacov..neplanovali sme, nejak sa rychlo zadarilo. Preplakala som asi mesiac. Potol som sa začala na babo uprimne tešiť, hľadala som pozitiva. Prvy syn bol užasne pokojne babätko, napapal sa a spinkal. Celu noc mi prespal už ako 2,5 mesačny. No ako sa vravi, druhe ti to vynahradi..a to je presne môj pripad..maly je veľmi naročne babätko, doma nechce spať skoro vôbec, stale sa chce len nosiť po rukach ak ho nahodou položim hneď spusti plač. Je to naročne, starši syn sa o mladšieho zatiaľ "stara", keď vidi, že plače prinesie mu cumlik, plienočku pripadne fľašu 😂 Hocikedy ho len tak pride pomojkať, pohladkať, da pusu. Muž mi veľmi pomaha, ale ma časovo naročnu pracu tak cez tyždeň som na to v podstate sama.Občas babka vezme pokočikovať. Netvrdim, že je to nezvladnuteľne, ale dobrovoľne by som do toho nešla 🙂
Ach vy ženy, nečakal som, že ste také sebecké. Keby ste sa konečne pozreli aj na druhých? Všetko čo poznam medzi deťmi rozdiel 5rokov a viac vôbec si nerozumejú, a deti ktoré maju rozdiel do 3 rokov tak sa spolu vyhrajú učia sa jedno od druhého. A že je to ťažké? A čo nieje? Ale ide o postoj. My budeme mať rozdiel medzi deťmi rok aj 10 mesiacov a už pred prvým nás každy strašil, že nevieme do čoho ideme. Ale nikdy by sme to nevymenili. ( hovorim zatial o jednom dietati kedze druhe este len cakame ale ja viem ze to bude tak aj keby sme mali 4 ) Záleži ako sa na deti pozerajú rodičia, my chceme aspoň 3 deti. A kto kôli deťom nieje ochotný obetovať pohodlie nech ich nemá. A moja manželka má rovnaký nazor len nemá chuť sa tu s vami vypravdovať 😄
Ja mam medzi detmi rok a pol rozdiel a nemenila by som.uzila som si obe deti spolu,jedno sa ucilo od druheho.jedno co som si neuzila bolo druhe tehotenstvo...moj ex mi velmi nepomahal o deti zaujem nemal,rodicov ani rodinu tu nemam takze som bola na vsetko sama,ale dalo sa to vsetko zvladnut.teraz maju 7 a skoro 6 a su to partaci jak jeden druhemu tak aj mne
@dnld každá žena rodina je iná.Iny životný štýl, ciele, praca podľa mňa je úplne normálne, že názory sa líšia.Ale čo čítam väčšina detí s malým vekovým rozdielom sa zadarila, takže zaťať zuby a vydržať a hľadať pozitíva.podla mňa ideál nie je nikdy.najpv sa ešte koji a zotavuje z neprespaných noci, potom vzdor prvého dieťaťa, nástup do škôlky práce, potom je už školák povinnosti učenia krúžkov pribúda...veľa žien to chce odbiť naraz kvôli nástupu do práce.Podla mňa, ale to som ja je fajn rozdiel aspoň 5 +.pri malom rozdiele je fajn, že dieťa pozná rivalitu, tlckuju sa, opakujú po sebe aj dobre aj zle.
@montemotherone ja mám rozdiel medzi sebou a sestrou 13 a pol .mamina mala v kuse potraty a už keď to vzdali to prišlo,ja celá Happy že mám súrodenca a nebudem sama.teraz bude mať sestra 16 rokov asi za celý jej život sme sa pohádali 3x.ja som mamine veľmi pomáhala-chcela som,ešte viac než otec,on bol lenivý.teraz máme super vzťah i spoločné záujmy aj keď taký rozdiel
@dnld svojim spôsobom máš pravdu.. my máme rozdiel 19 mesiacov a nemenila by som.. ale je fakt, že ten prvý rok bol zahul.. nevravím o tom, že veľa záleží od povahy dieťaťa.. mne napríklad moc chýba, že som sa staršiemu nemohla tak venovať s plastelinou, málo sme si kreslili, tvorili.. jeho to najprv nebavilo a keď začalo, mladšia do toho začala zasahovať takou mierou, že sa to proste nedalo.. a vlastne nedá ani doteraz.. ona je farbičky, plastelinu, 5 sekúnd nepozornosti a kreslí po stene, skriniach, všade.. muž stále niečo rieši a keď náhodou nie je preč, alebo v práci, potrebuje oddych.. deti mi doteraz celú noc neprespia a ja som často na 3 kavach denne, aby som dokázala fungovať.. áno, nie je taká rivalita, ale zatiaľ sa nezahrajú, pretože majú každý iný okruh záujmov.. majú 3r a 4 mesiace a 21 mesiacov.. skôr ten starší dáva pozor na mladšiu, ale často potrebuje s niečím pomôcť, ale aj spoločnosť pri hre.. a to je proste často nemožné, pretože mladšia má obdobie vzdoru v plnom prúde a vždy ma ťahá úplne inde.. popritom ako bábätko bola ideálne.. sestra má rozdiel 3 roky a baby si úžasne pomáhajú, rivalita takmer žiadna.. takisto poznám rozdiel 5 rokov, každý má svoj okruh záujmov.. a ako to bude v budúcnosti, ťažko povedať.. mám kamosku čo má s bratom rozdiel rok a pol, teraz majú po vyše 30 a nemajú si čo povedať.. každý rozdiel ma svoje plusy a mínusy.. záleží len od toho, čo vyhovuje rodičom, alebo teda ako to príroda zariadi..
My mame dvoch chlapcov, je medzi nimi rozdiel 1r.a 5mes. Prve mesiace to bol zaberak, maly maval koliky, zapal usiek casto a bolo mi luto, ze nemam cas sa venovat starsiemu, ktory ma tiez potreboval. No preslo toto tazke obdobie a potom to bolo super, stali sa z nich velki kamarati. Starsieho som si nechala doma, co mnohi nechapali a davala som ich do skolky az naraz. Doteraz su velki partaci, maju sa radi, stale cosi spolu vymyslaju, hraju sa, smeju spolu. Neviem si predstavit, ze by bol ostal starsi sam. Aj to rozhodnutie nedat ho do skolky by som nemenila. Vtedy si tak vytvorili vztah medzi sebou... A teraz po 6 rokoch cakame 3.chlapca a velmi sa nan vsetci tesime a som zvedava, ako ho chlapci prijmu medzi seba. ☺️
@dnld napriklad moj prispevok mohol vyzniet sebecky, ale prave moja obetavost ma dostala az do nemocnice, resp.k tomu prispela, bolo to pre mna jedno velmi smutne obdobie s obavou o buducnost mojich deti. Moj mladsi mal vtedy 2 mesiace... Je rozdiel "mat to tazke" verzus sa fyzicky a psychicky znicit. Co sa moze zdat ako egoizmus, je niekedy iba pud sebazachovy a tiez nesebecka tuzba poskytnut kazdemu dietatku dostatok pozornosti a lasky, dobre tu prakticku stranku veci opisala jedna mamicka nado mnou. Kazdy to ma ine a verim, ze vy to budete mat lepsie, my sme mali dost nepriaznive podmienky. Bud manzelke oporou a pomocou a vsetka ta namaha sa vam vrati v podobe krasnych stastnych deti a dobreho vztahu. Idealny vekovy rozdiel je podla mna 2,5-3r.aj ked je to dost individualne. Maminy s mne podobnou skusenostou sa ozvali, aby odznela plna pravda resp.cele spektrum moznosti, ako to moze byt - ja som prisla s tym zlym extremom, pravdaze vy mozete byt naa druhej strane spektra. Vacsinou je pravda niekde uprostred a jednoducho nie je fer, aby zena sla do tejto vyzvy s tym, ze je to iba uzasne a vsetky to zvladli lavou zadnou. Potom ked nieco hapruje, citi sa nestastna, neschopna, ide na pokraj sil, ani muz nepomaha, nechape, kazia sa vztahy, alebo zacne stres zajedat, ci byt nervzna na deti a dalo by sa pokracovat. V neposlednom rade sa musi aj otec deti pred prichodom 2.dietatka nastavit, ze to bude narocnejsie a prispiet rukou k dielu a dat zene sancu oddychnut si. To robi strasne vela.

@alchemilkazltozelena presné nemala som na mysli sex ale bohuzisl ako vidim ludia myslia ze manželský vztah je len o nom a je to smutné...