icon

Ekumenické aktivity pápeža Františka: Sú kontroverzné?

michaelka_
29. sep 2024

Neviem ako vy, ale mňa ekumenické aktivity pápeža Františka privádzajú do rozpakov. Jednota sa má budovať v mene Krista, ktorý je jediný Pán a niet iného mena, v ktorom by sme mohli byť spasení. Nevybuduje sa cez falošné zjednocovanie sa s inými nekresťanskými náboženstvami za účelom zmiernenia náboženského extrémizmu.

https://www.tyzden.sk/spolocnost/113653/papez-v...

Ako to vidíte vy?

tilonka
29. sep 2024

@dobryden ano islam prekrutil toho strasne moc a ano vznikol neskor cca v 6.storoci.
K tvojej otazke.. jedna vec je rozhodnutie, druha vec je ci ide o dobre alebo zle rozhodnutie. Kazdopadne takychto prikladov moze byt vela, ja som uviedla len jeden z nich.
@lenkakravcova tak aspon je vidiet to vytrhavanie versov z kontextu Pisma

tiezjedna
29. sep 2024

@viestta amen👍

lenkakravcova
29. sep 2024

@dobryden 🙂 pozri takto operujú aj židia. Že oni boli skôr, preto ich viera je pravdivá. Nechápu, že odklon nastal tým ako sa oddelili od kmeňa stromu urcitym smerom.
@tilonka

Myslím že sa zhodneme jedine na tom, že spoločne sa dá vybudovať niečo dobré. A ekumenizmus má slúžiť práve k tomuto. Nie k tomu aby som ja vás presvedčila alebo vy mňa. Ale k tomu, aby sme spoločne slúžili Bohu konaním dobrých skutkov. 🙂

tilonka
29. sep 2024

@lenkakravcova ale prosim ta, nehraj to tu 😀

ivana62
29. sep 2024

@lenkakravcova Tesitel je Duch Svaty, ktoreho mali ocakavat, a ktoreho sa aj dockali uz apostoli. Nie je to Muhammed.
Skutky apoštolov 2:1-2, 4 SEB
[1] Keď nadišiel deň Turíc, všetci boli spolu na tom istom mieste. [2] Tu sa odrazu strhol z neba hukot, ako keď sa ženie prudký vietor, a naplnil celý dom, v ktorom sedeli.
[4] Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi, ako im Duch dával hovoriť.

https://bible.com/bible/465/act.2.1-4.SEB

viestta
29. sep 2024

@tilonka ked urcuje co je dobre a co nieco ine ako clovek, tak potom sa aj ty vyhybaj tomu aby si brala jeho pravo do svojich ruk. Povysujes svoju pravdu nad pravdu inych. Preco? Preco nehladas cestu ako porozmiet tej inej pravde? Preco ho nenechas zit v jeho pravde? Ublizuje ti to nejak ak niekto ma ine hodnoty ako ty?

tilonka
29. sep 2024

@viestta tak neviem ci to idem rozvijat dalej, kazdopadne tie otazky by si mohla nasmerovat aj na seba, preco povysujes tvoju pravdu nad pravdu inych a tak dalej...
Pointa mojej reakcie bola inde, a to ze tvoja filozofia je v praxi absolutne nerealne

lenkakravcova
29. sep 2024

@ivana62 ako myslíš. 🙂 (duch sv ale v tej podobe pôsobil už v SZ a aj na Ježiša zišiel nad Jordánom). Nebol viazaný odchodom Ježiša zo Zeme (bol predsa už na ňom). "Kým neodídem, nepríde".

viestta
29. sep 2024

@tilonka nie som uplne krepa, takze viem, ze zivot je o inom. Ale nebol by svet lepsi, ak by sme hladali co nas spaja, nie hladat to co nas rozdeluje?

tilonka
29. sep 2024

@viestta ano, ale doplnim...bol, ak by ludia hladali len to dobre co ich spaja ... a sme spat, co kto povazuje za dobre, cize ludia nikdy nebudu toho schopni. Z toho vyplyva vecne neriesitelny problem a s tym spojene neriesitelne nestastie vo svete...
A ja toto odmietam, verim v Bozi plan..

ivana62
29. sep 2024

@lenkakravcova Nie ako ja myslim, Jezis prikazal cakat apostolom v Jeruzaleme na Tesitela, a potom uz mali ist svedcit o nom do celeho sveta.
SZ, NZ a Koran nie su trilogia... SZ hovori o Kristovi, ze pride, NZ je naplnenie SZ.. dokonale su prepojene. Koran im protireci.
Ak je pre niekoho ekumena v zmysle, majme sa radi, pomahajame si, tak super.
Ak je pre niekoho ekumena odsuhlasenie, ze aj jeho cesta hovori, ze kraca v pravde, tak to samozrejme nie. To nepovie nikto kto veri Biblii ( a takisto asi Koranu). to je non sense

viestta
29. sep 2024

@tilonka vidis a ja verim v dobro, co sa skryva v kazdom cloveku. To sa snazim najst aj ked niekedy je to tazke. Ty nechas zodpovednost za svet na niekoho ineho a tym padom nemusis vyvyjat ziadnu snahu. Tak bude ako bolo dane. Je to iste pohodlne riesenie

miskatucnakryska
29. sep 2024

Veď to je ľahké určiť čo je dobré, určuje sa srdcom , to vždy ukáže správny smer a potom čistota a morálne zásady. Zaoberáte sa rôznymi textami, ktoré boli x krát zmenené a prepísané a nakoniec sa tu hádate. To není Boh, čo vy žijete 🙂

tilonka
29. sep 2024

@viestta povedala som nieco ine, kto chce pochopi

osky
29. sep 2024

@lenkakravcova muslimovia veria,ze Jezis je mesias?????
Toto pocujem prvy raz.
Podla mojich vedomosti praeze neveria.
Maju ho ako proroka...
Keby to bola pravda,potom ozaj nechapem...
Vsak krestanstvo je zalozene prave na tom,ze Jezis je Mesias.
Oreco teda neoslavujeze velku noc,vianoce?
Jezisa ako takeho..
A ked je Mesias,je Boh...
Nejak nechapem....uplne si mi odpalila dekel.
Nemas tam preklep???
Ved ta jedina veta by potom burala vsetko o islame.
Jezis hlasal lasku,jedaval s nevercami,siril dobro...a tym dobrom spajal narody,ludi...
Moslimova spajaju narody nasilim a to co prevadzaju tie fanaticke skupiny,nema s Jezisom nic.
A prevadzaju to v mene Allaha,Boha...
Siria svoju vieru nasilim.uz odjakziva.
Kde je moslim,tam je väcsinou problem.
/cest mnohym vynimkam,ktore poznam,samozrejme,nehadzem vsetkych do jedneho vreca,ale v globale to tak je...zial/
Takze nie,urcite nemaju Jezisa ako Mesiasa.
To si velmi protireci

Autorka-clanok som necitala.
Papeza neposudzujem,ale s mnohym ani v dusi nie som stotoznena...
Pre mna je zaklad 10 prikazani a 2 o laske .
@michaelka_

@viestta suhlasim-v prvom rade dobro,laska....

tilonka
29. sep 2024

@osky oni to vykladaju inac nez co uci Pismo, kto je Mesias, ale to uz zabudnu dovysvetlit 😀
Oni vykladaju aj to ze Pam Jezis je len prorok (odmietaju ze je Boh), ktory ani neumrel na krizi, ale nejaky mladik sa ponukol, ze on pojde miesto neho...takze asi tak

thirstymonk
29. sep 2024

Každý verí v čo chce, to je samozrejme, právo každého človeka. Faktom zostáva, že univerzálne dobro, ktoré tu poniektoré spomínate, nemôže vychádzať od človeka. Inými slovami - svedomie síce existuje, ale je pokrivené tebou, tvojim okolím a tvojim vnímaním sveta. Typický príklad - nejaký akkbar, ktorý sadne do dodávky a prejde ňou 300 ľudí v dave, je vo svojom svedomí presvedčený, že koná dobro a že slúži svojmu bohu, lebo zabíja neveriacich psov, ako to jeho boh káže. To je samozrejme extrémny príklad, ale v realite je to tak.

Z toho vyplýva, že potrebujeme nejakú vyššiu autoritu, ktorá určí, čo je dobré a čo je zlé. A tou autoritou, je pre nás pápežencov, Boh. Lebo nemá svedomie, ale sám hovorí do svedomia každého človeka a ak budeš chcieť, môžeš ho počuť. Ani pápež nie je tou autoritou, lebo sa tiež môže mýliť.

A to si myslím aj v tomto prípade. Podľa mňa je ekumenizmus veľká chyba katolíckej cirkvi. Respektíve ekumenizmus, akého sme dnes svedkami.

lenkakravcova
29. sep 2024

@osky pozri na tento verš. 🙂
Boh tam jasné označuje Ježiša za Mesiáša. Božieho pomazaneho. Budúceho kráľa. A tiež tam jasne hovorí, že Mesiáš nie je Boh. Je to funkcia pre Božieho proroka, Božieho služobníka. Toho, kto má za úlohu poraziť Antikrista - z Božieho poverenia.

lenkakravcova
29. sep 2024

@tilonka toto si prekrútila. Boh v Koráne hovorí, že Ježiša zachranil od smrti na kríži. Že ho doslova neukrizovali (nezabili krížom), iba sa im tak zdalo. A Bohu je predsa všetko možné. 🙂

lenkakravcova
29. sep 2024

@ivana62
Prečo myslíš, že sa potom už v knihe Deuteronomia spomína prorok z Perenu (Mekky? )
Prečo sa slovo Tesitel v gréčtine zhoduje s prekladom arabského mena Ahmad, čo je verzia mena Muhammad?
Ako Korán protirečí Tore a Evanjeliu? (A teraz nehovorme o prekladoch z latinčiny ale pôvodným zneniam v hebrejčine a aramejčine)?

bloger
29. sep 2024

@lenkakravcova Nezachránil ho od smrti na kríži. Práve to bolo zmyslom toho celého. Mal zomrieť ako hriešnik za všetkých ľudí. Zobral všetky tie hriechy ľudí na seba. Doslova povedal na kríži Bože môj prečo si ma opustil. Zažil to čo človek mimo Božej lásky. Opustenosť.

lenkakravcova
29. sep 2024

@bloger Práve toto nedáva zmysel. Boh nič také konať nemusí, aby dokázal odpustiť. Ak niekomu chce odpustiť, tak mu odpustí. Neviaže ho nič. Boh je predsa nad Zákonom. Usmrtil koho chce, oživí koho chce, odpustí komu chce.

Inak Ježiš citoval žalm - Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil? Ktorý, keď sa na neho pozrieš, je to žalm 22 - končiaci sa presne tým o čom hovorím a o čom hovorí Korán, slovami ...."Zachráň mi (Bože) pred mečom život, to jediné, čo mám, z moci psov. Vytrhni ma z tlamy levovej, spred rohov byvolov! — A ty si ma vypočul."

Celkom náhoda, že Ježiš citoval žalm, ktorý je o tom, že Boh ho zachráni od smrti z rúk neveriacich. 🙂

maja22
29. sep 2024

@lenkakravcova Dava to zmysel, lebo to nie je len o odpusteni, ale aj o odcineni hriechov a to moze urobit len Boh. Hriechom prisla na svet smrt a preto len Boh moze smrt porazit. On ju porazil skrze svojho Syna Jezisa. Ktoreho prislubil ludom uz v raji.

osky
29. sep 2024

@bloger
@maja22

Akoze,toto je tak akesi nelogicke pre mna.
Ved Mesias ma byt Vykupitel a prave preto trpel na krizi,aby sa za nas obetoval,a tak zvitazil nad diablom,nad hriechom.
Keby Jezis nebol Bohom-v Trojjedinej osobe,aky by to malo zmysel?
Nejaky obycajny prorok,smrtelnik,by za nas polozil zivot-dobre...
To by malo v duchovnom ponimani taku velku cenu u Boha?
Nedava mi to logiku ..
Ked si vezmes,ze vlastne Jezis dal moc ucenikom-apostolom,odpustat hriechy a to uz kolki maju problem akceptovat ..
Preco to ustanovil prave Jezis?
Preco by jeho slovo a jeho konanie malo byt viac platne ako napr.Mojzisovo,alebo Co ja viem...Jana Krstitela....Eliasa...?

A ako ho Boh zachranil ored utrpenim kriza?
To ,co vykonali,to co ten dav ludi videl..to bola fatamorgana?
To sa im "len zdalo"
A cize,zomrel na ake nasledky,ked netrpel?
A preco teda mal tolke rany,krv...ked nwtrpel?
Z coho?
Ja trpim uz len ked sa mi urobi otlak,alebo sa porezem...citelne to vnimam.
A teda,vwzmime si,ze je to ozaj pravda a betrpel-to mohol vydrzat len niekto nadprirodzeny.
Bohu nie je nic nemozne,ano
Ale zasa si protirecime-lebo naco mal byt ukrizovany,ked netrpel?/ja sola v domienke,ze prave to utrpenie nas vykupilo/
To potom vyzera,ze Boh klame..

Ale ved Boh neklame...tak ako to teda je?
A to,ze vstal z mrtvych,to islam vnima ako?

No.neviem...moj sedliacky rozim tejto logine nerozumie.
Myslim,ze si to v mnohom protireci

osky
29. sep 2024

@lenkakravcova
Citujem:
"Zachráň mi (Bože) pred mečom život, to jediné, čo mám, z moci psov. Vytrhni ma z tlamy levovej, spred rohov byvolov! — A ty si ma vypočul."

Celkom náhoda, že Ježiš citoval žalm, ktorý je o tom, že Boh ho zachráni od smrti z rúk neveriacich. 🙂"

!!!
Toto,co tu pises-to nie su ludia,ale diabli.
A Boh zachranil ho pred duchovnou smrtou-ako cloveka,pretoze Jezis bol aj clovek,aj Boh.
Si myslim,ze ten vers je mysleny takto.ale to je moj dojem z toho.
Inak mi to zas nedava zmysel...

A stalo sa to preto,aby sa nam priblizil.
K cloveku,jednoduchemu,hriesnemu

A ako pise

@maja22
Zmysel vykupenia je odcinenie hriechov.
Keby nebolo potrebne odcinenie hriechov,netreba ani Vykupitela,Mesiasa...naco?
Ved Boh odpusti komu chce?
Na co teda tolko divadla?
Tolko rokov historie...kym nepride Mesias.
A na co vlastne teraz cakame?
A na co v podstate verime?
Vsak Boh nam odpusti aj bez nabozenstiev,bez omsi ci inych obradov...nie?
Naco vlastne tolko nabozenskych konfliktov,vojen..
Staci ked si to akoze doma olutujeme,a zajtra hresim dalej...vsak naco?..
Boh ak chce odpusti,ak nie,mozem sa aj poskladat.
A vlastne,ako potom viem,ci odpustil,ci nie?
Uz som sa uuuplne zamotala

maja22
29. sep 2024

@osky nezamotavaj sa, ty veris v spravne veci, zamotana je Lenka, ale ona to tak nevnima, takze v pohode, neries...🙂

osky
29. sep 2024

@maja22 no ved....
Ze ten citat je taky,ako ked hlasaju pocasie-
Bude pekne,trochu vietor,ale mozno zaprsi ,a mozu byt aj mraky...
Skratka...vsetko je mozne...🙃🤯

ivana62
30. sep 2024

@lenkakravcova Je mi luto, ale protireci, inak by sme sa tu o tom nebavili. Uz v SZ Boh prislubil Spasitela.. Jezisa Krista.. v NZ Jezis Kristus naplna proroctva o Mesiasovi.. zomrel a vstal z mrtvych.. Pre muslimov nevstal z mrtvych.. nemate Spasitela.. lebo Boh je milujuci, ale aj spravodlivy.. ako je napisane odmenou za hriech je smrt.. za veriacich Koranu dlh voci Bohu nik nesplatil... Tiez je napisane, ze nie je nik spaseny zo skutkov, aby sa nevystatoval ... ale kto uveri v Jezisa Krista.. a da sa pokrstit.. viera je z milosti. Viem, komu som uverila a zmenil mi zivot.. je iba jeden Boh a ten, ktoreho poslal, Jezis Kristus... ako je napisane. Koncim a pozdravujem, isto sa chapeme, ze kazda mame inu autoritu, ja Bibliu a ty Koran. Mna Boh zachranil a zmenil mi zivot, uz nemam preco tu pokracovat. papa

dobryden
30. sep 2024

@lenkakravcova Tebe to nedava zmysel,kresťanom ano,preco ,koho tu chces presvedčiť s obrátiť? Kresťanom nedava zmysel preco Mohamed vytvoril nove nabozenstvo a pouzil v nom aj Ježiša.Ved Mohamedova filozofia uplne protirečí Ježišovej.Tak kde je tam ta zhoda,trilógia?

777januska777
30. sep 2024

@michaelka_ Ján Pavol 2 patril tiez medzi papezov co spajal národy a náboženstva. Ak kritizujes kvôli tomu Františka o Jánovi Pavlovi si myslíš co?
Ja si myslím, ze František sa snaží pokračovať v diele Jana Pavla 2 a veľmi to chválim, ale chápem našu katolícku uzkoprsost je náročné prekonať.