icon

Ekumenické aktivity pápeža Františka: Sú kontroverzné?

michaelka_
29. sep 2024

Neviem ako vy, ale mňa ekumenické aktivity pápeža Františka privádzajú do rozpakov. Jednota sa má budovať v mene Krista, ktorý je jediný Pán a niet iného mena, v ktorom by sme mohli byť spasení. Nevybuduje sa cez falošné zjednocovanie sa s inými nekresťanskými náboženstvami za účelom zmiernenia náboženského extrémizmu.

https://www.tyzden.sk/spolocnost/113653/papez-v...

Ako to vidíte vy?

lenkakravcova
30. sep 2024

@dobryden
Prečo máš pocit, že tým, že vyjadrím iný názor a poukážem na iné chápanie daných veršov, že to znamená, že ťa (alebo niekoho iného) chcem/potrebujem obrátiť?
Diskusia je o diskutovaní. O rozprávaní o rôznych názoroch.
Ja verím v to, že je to celé v zhode. Nevidím v tom rozpor.

@ivana62 Boh v Tóre prisľúbil Mesiáša - pomazaného kráľa. Ježiš podľa Biblie bol vzkriesený (nevstal sám), problémom v tomto je to, že židia dodnes neveria, žeby mal byť niekto vzkriesený. Proste neveria v Ježiša ako v Mesiáša skrze to, aké mu dávajú kresťania navyše parametre a charakteristiky (lebo oni očakávajú stále kráľa, ktorý bude vládnuť - čo sa stane pri druhom Ježišovom poslaní na zem).
Teba Boh zachránil tým, že spáchal samovraždu/alebo nechal zomrieť nevinného. Ja verím, že Boh zachraňuje každého z nás tým, že nám dokáže odpustiť kedy chce, čo chce, bez obmedzení - a jediným obmedzením je len to, či my chceme zmeniť svoj život k lepšiemu (či zlý skutok ľutujeme a snažíme sa žiť lepšie).

@osky "Toto,co tu pises-to nie su ludia,ale diabli.A Boh zachranil ho pred duchovnou smrtou" Čiže niekedy si veci interpretujete doslovne, inokedy metaforicky. Na základe čoho je to metaforické, ak to doslovne opisuje to, čo sa dialo? Či len niektoré vety sú doslovńe? (napr. časť roho žalmu o trhaní šiat a hodení losom o nich?) Akože na základe čoho si vyberáte čo je doslovné a čo nie je? Na preskačku? 🙂

@maja22 Mne to zmysel nedáva. Boh žiadnu smrť neporáža. Boh je darcom života a darcom smrti. On ju stvoril. Keď povie "buď" tak smrť je. A ak povie "nebuď" tak smrť nebude. Proste nejde tam o nejaký zápas dvoch rivalov. Boh je vysoko nad všetkým čo stvoril. On rozkazuje a vládne a všetko sa mu podriadzuje. Doslovne. Na mieste. Bez reptania. Bez pripomienok.

maja22
30. sep 2024

@lenkakravcova Boh smrt nestvoril, Boh ju dopustil, to je rozdiel.

dobryden
30. sep 2024

@lenkakravcova opytam sa Ta myslis teda ze boh zavrhol Izraelom?
Spytujem sa teda: Či Boh zavrhol svoj ľud (pozn. Izrael) ? Vôbec nie! Veď aj ja som Izraelita, z potomstva Abrahámovho, z kmeňa Benjamínovho!
..
26 A tak celý Izrael bude spasený, ako je napísané: Príde zo Siona vysloboditeľ, odvráti bezbožnosť od Jákoba; 27 a to bude moja zmluva s nimi, keď im snímem hriechy.
Lebo toto ti na tvoje citácie z Koranu o za rhnuti Izraela napislaa Tilinka ale ostala bez odpovede.
Takze k diskusii kde Bohi su vybral Izaka a nie Izmaela by som sa vratila.

lenkakravcova
30. sep 2024

@maja22 Ako nestvoril, ale dopustil? 🙂 Akože smrť ako taká vznikla sama od seba, bez akéhokoľvek pričinenia mimo plánu Božieho stvorenia? 🙂 Celkom zvláštna predstava. To ako keby Boh nebol Boh Všemocný, ale veci vznikali a zanikali mimo neho, nenáležiac na Jeho rozhodnutí.
Kto teda podľa teba stvoril anjela smrti?

Boh v Koráne hovorí (v kráľovskom plurále):
---) "A sme to my, kto oživuje a usmrcuje a my budeme dedičmi." (Korán, 15:23)

@dobryden " opytam sa Ta myslis teda ze boh zavrhol Izraelom?"
Nemyslím si, že Boh zavrhol nejaký národ, ale ani to, žeby nejaký národ bol vyvolený a nadradený nad iným národom. Všetci sme si rovní. Izraelita, Arab, Slovák - je to jedno - teda rovní sme si vo viere. Na tej záleží. Nie na tom, kde sme sa narodili 🙂
Boh hovorí, že nemá vyvolených, ani obľúbencov. Vyberá si iba na základe ľudských srdc:
---) Židia a kresťania povedali: „My sme deti Božie a Jeho milovaní.“ Povedz: „Prečo vás teda trápeniu vystavuje za vaše hriechy?“ Vy ste len ľudia z radov ľudí, ktorých stvoril. Odpustí, komu chce a trápeniu podrobí, koho chce. Bohu náleží kráľovstvo nebies a zeme a čo je medzi nimi a k Nemu speje koniec. (Korán, 5:18)

bloger
30. sep 2024

@lenkakravcova Boh nestvoril smrť, neteší sa zo záhuby žijúcich. Závisťou diabla však prišla na svet smrť. Adam a Eva zhrešili a stratili Božie priateľstvo. Do sveta teda vstúpil hriech a cez neho smrť. Mzdou za hriech je smrť. Vieme ale, že Boh to takto nenechal. Poslal záchrancu teda svojho syna. Jeho obetou a zmrtvýchvstaním prakticky smrť porazil. Pretože ak svojimi ústami vyznáš Ježiša ako Pána a vo svojom srdci uveríš, že Boh ho vzkriesil z mŕtvych, budeš spasená. Boh obetoval svojho syna lebo tak miluje teba, mňa proste všetkých. Záleží mu na spáse každého človeka. Modlime sa jeden za druhého, aby „sme sa mohli s radosťou stretnúť v nebi“. (slová sv. Thomasa Morea tým, ktorí ho odsúdili na smrť)

lenkakravcova
30. sep 2024

@bloger ja verím, že Boh stvoril smrť. Aby nás podrobil skúške pozemského života. Ak by nechcel, na mieste by ju zrušil. Ponecháva ju činnú, lebo ma na to svoj dôvod. Ak by neexistovala, neexistovala by ani slobodná vôľa ako taká a ani skúška viery na Zemi.
Samozrejme na druhom svete smrť nemá vplyv, lebo tam existuje len večný život - v raji alebo v pekle. Ale to už je o inom.

dobryden
30. sep 2024

@lenkakravcova nezavrhol ale nevyvolal si Ižaela,zmluvu spečatil s Izakom,pravotočivej zidov z kt vzišiel Mesiáš.bodka,ziadne pokračovanie tam nehladaj.Mozno este zidia mesiáša očakávajú,ale stale je to o zidoch a ich zmluve s Bohom,nie Mohamedom a židovským Bohom. Mohamed si vymyslel uz iny pribeh.Cize nemozes porovnavat Koran s Bibliou a ani storočí.To su uplne ine knihy a uplne ine príbehy.Ako keby som ja porovnávala Mohameda s Budhim a hladala medzi nimi súlad.

lenkakravcova
30. sep 2024

@dobryden neberiem ti že v to takto veríš. Ja v to verím inak. 🙂 Ako som písala, v mojej viere Boh nie je rasista a ani nacionalista.

osky
30. sep 2024

@lenkakravcova urcite nie na preskacku.
Nejako to vyplynulo z textu.
Ale som ti aj pisala,ze je to len moj dojem.
Neviem fakt k tomuto zsujat dake dtsnovisko.
Musela bx som si to este podrobnejsie nastudovat

dobryden
9. okt 2024

@tilonka Dnes som pozerala diskusiu kde diskutovali moslimi,krestania a diskusia bola duchom podobna tejto.Jedni obhajovali moslimov,druhí Ježiša.No clovek co obhajoval Kresťanov a kritizoval moslimov mal naozaj zaujimave myslienky.V korane sa pise ze Alah je ten najlepsi klamár,vies kto to o sebe tvrdi?No predsa Satan a Evu takto zviedol.Alah v niektorej aute hovori ze peklo bude plne ludi a ginov ,Boh zasa hlas ze ludi vyslobodí od hriechu. Jezis hovori ano je ano nie je nie.Alah v nejakej sure tvrdi ze moze sa klamať.
Naozaj vyborne video.Este v jednej šunke Mohamed ide nelegalne zneužiť nejaku zajatkyňa a aisa s nejakou jeho druhou manzelkou mu hovoria nie a odháňajú Mohameda od tej zeny.Cize Mohamedovi nestačili 4 manželky,mal ich 12,dokonca jedno dieta ale on chcel este zneužiť zenu.A toto je nabozenstvo mieru.

tilonka
10. okt 2024

@dobryden ano v korane je opisovaný ako „najlepší podvodník“ alebo „intrigán„.
Islam ak hovori o miery, myslia len jeden mier, a to ked cely svet bude podrobeny pod allaha, dovtedy su vsetky staty, kde nevladne allah nazyvaje dom vojny a nemozu uzavriet s nimi mierovu zmluvu, iba tzv. hundu, co je pokoj zbraniam, ktora moze byt porusena v momente, ked si myslia, ze maju vojensku prevahu. Tiez mozu si zobrat zenu aj vo veku este pred menstruaciou, a je toho este viac..

dobryden
10. okt 2024

@tilonka Prosim Ta bolo tak aj spominane ako Jezis Filipovi vravi ked ho stretol nieco ze kto stretne ma vidi otca nieco ze jezis je otec a boh.Tusim to bolo spominane stretnutie s Filipom nejake evanjelium ,Nevies ktore myslim nahodou?

tilonka
10. okt 2024

@dobryden
V Janovi to je
Ján14:
6 Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. 7 Keby ste ma poznali, boli by ste poznali aj môjho Otca. Ale odteraz Ho už poznáte a videli ste Ho. 8 Povedal Mu Filip: Pane, ukáž nám Otca, a postačí nám to. 9 Ježiš mu riekol: Taký dlhý čas som s vami, a nepoznal si ma, Filip? Kto mňa videl, videl Otca. Akože môžeš hovoriť: Ukáž nám Otca? 10 Či neveríš, že ja som v Otcovi a Otec je vo mne? Slová, ktoré vám hovorím, nehovorím sám od seba, ale Otec, ktorý je vo mne, koná svoje skutky. 11 Verte mi, že ja som v Otcovi a Otec je vo mne; keď nie pre iné, aspoň pre tie skutky verte!

dobryden
10. okt 2024

@tilonka Krasne,dakujem.Nie je to dokaz ze jezis tvrdi ze je otec?

tilonka
10. okt 2024

@dobryden Pan Jezis nie je Otec, je to dokaz o tom ako kona trojjediny Boh, ze nie je v Bohu rozkol; Bozi Syn kona v dokonalej jednote s Otcom a Otec kona vsetko skrze Syna. Dalej Pan Jezis vysvetluje, ze prisiel na zem aby vykonal volu Otca, co je zachrana a spasa ludi, plni Jeho volu, podriaduje sa jej a sluzil druhym, a tym nam Pan Jezis ukazuje, ako mame konat mi, aby sme plnili Boziu volu, podradili sa Bohu a sluzili Mu. Dalo by sa o tom pisat este viac...
V Bibli sa pise ze Boha nikto nikdy nevidel, to si treba rozobrat na drobne v kontexte Pisma, Boh Otca nikto nevidel, ale Boh sa nam zjavil skrze Syna. Boh je nestvorena bytost. Bytost znamena ze nie je len nejaka energia, ale je zivy, mysliaci, ma pocity, volu, svoj zamer, plany, tvori, buduje, chce mat s nami vztah...
Preto Boh povedal ze nas stvoril na svoj obraz. Sme mysliace, zive, tvorive bytosti, ale stvore. Nestvoreny Boh stvoril cloveka. Cloveka tvori duch, dusa a telo, aj tu je obraz trojjedinosti. Prejavit sa mozu vsetky tri zlozky cloveka, telo, dusa aj duch. A kazda cast cloveka sa prejavuje inak ale spolu tieto tri casti, ich prejavy ukazuju, aky ten clovek je ako celok, jeho charakter... Takto nas stvoril Boh, aby nam pomohol priblizit Jeho trojjedinost, priblizit preto, lebo uplne to uchopit neviem, kvoli Jeho velkoleposti. Boh je jeden, je jeden stvoritel, a v Bohu su tri Osoby, Otec, Syn a Duch Svaty, a kazdy z Nich sa prejavuje inak a su zaroven Boh. Boha Otca nikto nevidel, ale vsetko robi skrze Bozieho Syna, nikdy nie mimo Syna, podobne je to aj s Duchom Svatym, tu sa Boh prejavuje inak s inymi rolami, ale vsetky tri osoby pracuju v jednote a su jeden Boh.
Je krasne spoznavat Boha a to ako kona a sa prejavuje v Osobach, jeho trojjedinosti.
Mozes si pozriet link, kde je pekne ukazana ako sa Boh prejavuje vo svojej trojjedinosti v SZ (Starom zakone) a NZ (Novom zakone).
https://zomriabysizil.com/Učenie-Písem.php

tilonka
10. okt 2024

@dobryden V Bibli sa pise ze Boha nikto nikdy nevidel, to si treba rozobrat na drobne v kontexte Pisma, Boh Otca nikto nevidel, ale Boh sa nam zjavil skrze Syna. Preto Pan Jezis hovori, ze je taky dlhy cas s nimi a nespoznali Ho a kto vidi Jeho, vidi Otca. Pretoze Pan Jezis je Boh, je v jednote s Otcom a su jedno, jeden Boh.
Da sa to pripodobnit tomu, keby niekto videl teba, tvoje telo a povie ti ze teba vidi ale nevidi tvoju dusu, pritom to si ty, tvoje telo, dusa, duch. Neda sa to oddelit, aj telo si ty, aj tvoja dusa si ty, aj tvoj duch si ty.

tilonka
10. okt 2024

@dobryden este toto..

To Slovo je Pan Jezis
Boh bol to Slovo.

Jan1:1 Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a Boh bol to Slovo. 2 Toto (Slovo) bolo na počiatku u Boha. 3 Ním povstalo všetko a bez Neho nepovstalo nič, čo povstalo. 4 V Ňom bol život a život bol svetlom ľudí. 5 To svetlo svieti v tme, ale tma Ho nepohltila.

Pan Jezis sa vzdal hodnosti ked prisiel na zem, Boh prisiel na zem a vzal podobu cloveka..

Fil2: 5 Tak zmýšľajte medzi sebou, ako aj Ježiš Kristus, 6 ktorý mal podobu Božiu a svoju rovnosť s Bohom nepokladal za lúpež, 7 ale vzdal sa hodnosti, vzal na seba podobu služobníka, podobný sa stal ľuďom, a keď sa zjavil ako človek, 8 ponížil sa a bol poslušný do smrti, a to až do smrti na kríži. 9 Preto Ho aj Boh nadmieru povýšil a dal Mu meno nad každé meno, 10 aby v Ježišovom mene pokľaklo každé koleno tých, čo sú na nebi aj na zemi, aj pod zemou, 11 a každý jazyk aby na slávu Boha Otca vyznával, že Ježiš Kristus je Pán.

1Kor15: .. 25 Lebo On (Ježiš Kristus) musí kraľovať, dokiaľ Mu nepoloží pod nohy všetkých nepriateľov. 26 Ako posledný nepriateľ zničená bude smrť; 27 veď všetko Jemu poddal pod nohy. Keď však hovorí, že všetko je poddané, je jasné, že všetko okrem Toho, ktorý Jemu všetko poddal. 28 A keď Jemu všetko bude poddané, vtedy aj sám Syn poddá sa Tomu, ktorý Jemu všetko poddal, aby Boh bol všetko vo všetkom.

dobryden
10. okt 2024

@tilonka Ano,Boh sa zjavil aj ako horiaci ker.Je všemohúci dokaze čokoľvek, aj sa rozdelit.

tilonka
10. okt 2024

@dobryden ano, ale neberiem to tak, ze sa rozdelil, Boh je vecne trojjediny, je nemenny a v urceny cas zostupil na zem

dobryden
10. okt 2024

@tilonka moze byt a ako syna-Jezis sme hi lepsie prijali a chápali.

leonard1997
28. máj 2025
@lenkakravcova

@suptdi nie pre viac než polovicu sveta. 🙂 Ani Ježiš by s tým nesúhlasil.
Mk 10,18, Biblia:
Ježiš mu odpovedal: „Prečo ma nazývaš dobrým? Nikto nie je dobrý, iba jeden — Boh.

@lenkakravcova
"nie pre viac než polovicu sveta. 🙂 Ani Ježiš by s tým nesúhlasil.
Mk 10,18, Biblia:
Ježiš mu odpovedal: „Prečo ma nazývaš dobrým? Nikto nie je dobrý, iba jeden — Boh."

Keď Ježiš hovoril, že nie je dobrý, mal tým na mysli, že jeho ľudská prirodzenosť nebola dobrá, tú ktorú mládenec označil za dobrú, keď ho nazval "učiteľom dobrým", ľudské telo totiž nie je dobré, jediné čo je dobré je duchovné a Božie telo. Ježiš v ľudskom tele nebol Boh v pravom slova zmysla, bol vtedy poloBoh, takže o ňom vtedy neplatilo, že bol Bohom. Bohom v pravom zmysle sa stal až po ukrižovaní, keď opustil ľudské telo a obliekol si Božie telo a zasadol po pravici Otca.

Predstavme si Božie telo rozdelené na 2 časti, Boh Otec tvorí hlavu, zatiaľ čo Ježiš tvorí ruky. Hlava je viac než ruky, avšak oboje hľava i ruky patria a vychádzajú z rovnakého tela, takže majú obe Božiu podstatu. Takto teda platí, že Ježiš mal Božiu podstatu a napriek tomu bol nižší od Otca Ján 20:17 , Otec bol teda jeho Boh, niečo bez čoho by Syn Ježiš nedokázal existovať

Po Ježišovom ukrižovaní kedy sa Ježiš stal Bohom v plnom zmysle mu Tomáš povedal :

28 Tomáš mu odpovedal: "Pán môj a BOH MOJ!" 29 Ježiš mu povedal: "Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili."

lenkakravcova
28. máj 2025
@leonard1997

@lenkakravcova
"nie pre viac než polovicu sveta. 🙂 Ani Ježiš by s tým nesúhlasil.
Mk 10,18, Biblia:
Ježiš mu odpovedal: „Prečo ma nazývaš dobrým? Nikto nie je dobrý, iba jeden — Boh."

Keď Ježiš hovoril, že nie je dobrý, mal tým na mysli, že jeho ľudská prirodzenosť nebola dobrá, tú ktorú mládenec označil za dobrú, keď ho nazval "učiteľom dobrým", ľudské telo totiž nie je dobré, jediné čo je dobré je duchovné a Božie telo. Ježiš v ľudskom tele nebol Boh v pravom slova zmysla, bol vtedy poloBoh, takže o ňom vtedy neplatilo, že bol Bohom. Bohom v pravom zmysle sa stal až po ukrižovaní, keď opustil ľudské telo a obliekol si Božie telo a zasadol po pravici Otca.

Predstavme si Božie telo rozdelené na 2 časti, Boh Otec tvorí hlavu, zatiaľ čo Ježiš tvorí ruky. Hlava je viac než ruky, avšak oboje hľava i ruky patria a vychádzajú z rovnakého tela, takže majú obe Božiu podstatu. Takto teda platí, že Ježiš mal Božiu podstatu a napriek tomu bol nižší od Otca Ján 20:17 , Otec bol teda jeho Boh, niečo bez čoho by Syn Ježiš nedokázal existovať

Po Ježišovom ukrižovaní kedy sa Ježiš stal Bohom v plnom zmysle mu Tomáš povedal :

28 Tomáš mu odpovedal: "Pán môj a BOH MOJ!" 29 Ježiš mu povedal: "Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili."

@leonard1997 to je také vysvetlenie že až..
A čo keď v tom druhom je to zvolanie ako "Bože môj Leonard"! Znamená to že si teraz Boh? 🙂

leonard1997
29. máj 2025
@lenkakravcova

@leonard1997 to je také vysvetlenie že až..
A čo keď v tom druhom je to zvolanie ako "Bože môj Leonard"! Znamená to že si teraz Boh? 🙂

@lenkakravcova
No keby mi dnes niekto povedal "ty si moj Boh" tak je rozumné predpokladať že to je tak ako to bolo povedané... už ale pomaly sklzávaš do selektovania biblických veršov, lebo kým niektoré verše považuješ za doslovné, iné ktoré ti nevyhovujú už za doslovné nepovažuješ ale hladáš v nich nejaké "slovné hračky"... prečo ten dvojaký meter ? Považuj za doslovné všetky verše v biblii, pokial nie je explicitne uvedené opak

lenkakravcova
29. máj 2025
@leonard1997

@lenkakravcova
No keby mi dnes niekto povedal "ty si moj Boh" tak je rozumné predpokladať že to je tak ako to bolo povedané... už ale pomaly sklzávaš do selektovania biblických veršov, lebo kým niektoré verše považuješ za doslovné, iné ktoré ti nevyhovujú už za doslovné nepovažuješ ale hladáš v nich nejaké "slovné hračky"... prečo ten dvojaký meter ? Považuj za doslovné všetky verše v biblii, pokial nie je explicitne uvedené opak

@leonard1997 Pozri si aj iné preklady - anglický, nemecký atď, ako sú odlišné (však Biblia - to je vždy len preklad prekladu, takže je zbytočné sa tu naťahovať o slovíčka, mohlo to byť v reále úplne iné slovné spojenie - keďže ide o preklad z aramejčiny do hebrejčiny, z nej do gréčtiny, z nej do slovenčiny --- čiže pointa môže a je pravdepodobne úplne iná).
Moja viera sa zakladá na poslednom zjavení a to Koráne. Tam sa píše, že sa ho máme držať (a Boh sa voči tomu viac než 1000 rokov nijako neohradil - prečo asi?), že ho zjavil priamo v jazyku v akom ostane zachovaný až do konca ako Zákon pre ľudí našej doby. Už len keď popremýšľaš.. prečo slovo Tešiteľ - v gréckom „parákletos“je tak blízke (preklepovo) slovu “periklytos”, ktorý znamená chvályhodný a do arabčiny sa prekladá ako Ahmed, Muhammad? 🙂 Náhoda?

maja22
29. máj 2025
@lenkakravcova

@leonard1997 Pozri si aj iné preklady - anglický, nemecký atď, ako sú odlišné (však Biblia - to je vždy len preklad prekladu, takže je zbytočné sa tu naťahovať o slovíčka, mohlo to byť v reále úplne iné slovné spojenie - keďže ide o preklad z aramejčiny do hebrejčiny, z nej do gréčtiny, z nej do slovenčiny --- čiže pointa môže a je pravdepodobne úplne iná).
Moja viera sa zakladá na poslednom zjavení a to Koráne. Tam sa píše, že sa ho máme držať (a Boh sa voči tomu viac než 1000 rokov nijako neohradil - prečo asi?), že ho zjavil priamo v jazyku v akom ostane zachovaný až do konca ako Zákon pre ľudí našej doby. Už len keď popremýšľaš.. prečo slovo Tešiteľ - v gréckom „parákletos“je tak blízke (preklepovo) slovu “periklytos”, ktorý znamená chvályhodný a do arabčiny sa prekladá ako Ahmed, Muhammad? 🙂 Náhoda?

@lenkakravcova Boh sa neohradil, dáva rásť kúkoľu aj pšenici, to asi vieš. Aj to, že Ježiš varoval ľudí pred falošnými prorokmi. Aj to, že Mesiáš bol predpovedaný už dávno slovami, že Panna počne a porodí Syna… A asi vieš aj to, že nie každý Ježiša prijme a pochopí, on sám to povedal, takže ty si ho neprijala ako svojho Pána a Vykupiteľa, ale našla si svoju vieru v Koráne. Ok, máš na to plné právo, Boh ti dáva úplnú slobodu a miluje ťa takú, aká si. A to je skvelá správa každého nášho dňa. 🙂

lenkakravcova
29. máj 2025
@maja22

@lenkakravcova Boh sa neohradil, dáva rásť kúkoľu aj pšenici, to asi vieš. Aj to, že Ježiš varoval ľudí pred falošnými prorokmi. Aj to, že Mesiáš bol predpovedaný už dávno slovami, že Panna počne a porodí Syna… A asi vieš aj to, že nie každý Ježiša prijme a pochopí, on sám to povedal, takže ty si ho neprijala ako svojho Pána a Vykupiteľa, ale našla si svoju vieru v Koráne. Ok, máš na to plné právo, Boh ti dáva úplnú slobodu a miluje ťa takú, aká si. A to je skvelá správa každého nášho dňa. 🙂

@maja22 to sa ale dá predsa tvrdiť aj o kresťanstve ako o odklone od monoteizmu, že to ponechal len tak.. problém je v tom, že Boh nie je masochista, ktorý nechá ľudí ísť do pekla. Alebo v to veríte? Asi tiež nie.
Buď je pravda exkluzívna = keby to bolo kresťanstvo, tak polka sveta by sa do raja nikdy nedostala. Alebo je inkluzívna - v tom prípade keby to bolo kresťanstvo, a nebola by podmienka byť kresťanom, tak celá tá teória o vykúpení padá na logike. V prípade islamu je to ale zmes exkluzivizmu s inkluzivizmom - spasený môže byť každý - podľa skutkov a vierou v Boha.

Ja verím, že Boh je Milostivy a Milosrdný. Že ľudí vedie po jeho cestách. A keď povedal, že islam je cestou k Nemu a odvtedy sa na to neodvolal, tak mu proste dôverujem.
🙂 verím, že Boh neklame a nenecháva ľudí v blude. Že nám proste dáva vedenie. Nedáva mi zmysel to, čo tvrdíte.

maja22
29. máj 2025
@lenkakravcova

@maja22 to sa ale dá predsa tvrdiť aj o kresťanstve ako o odklone od monoteizmu, že to ponechal len tak.. problém je v tom, že Boh nie je masochista, ktorý nechá ľudí ísť do pekla. Alebo v to veríte? Asi tiež nie.
Buď je pravda exkluzívna = keby to bolo kresťanstvo, tak polka sveta by sa do raja nikdy nedostala. Alebo je inkluzívna - v tom prípade keby to bolo kresťanstvo, a nebola by podmienka byť kresťanom, tak celá tá teória o vykúpení padá na logike. V prípade islamu je to ale zmes exkluzivizmu s inkluzivizmom - spasený môže byť každý - podľa skutkov a vierou v Boha.

Ja verím, že Boh je Milostivy a Milosrdný. Že ľudí vedie po jeho cestách. A keď povedal, že islam je cestou k Nemu a odvtedy sa na to neodvolal, tak mu proste dôverujem.
🙂 verím, že Boh neklame a nenecháva ľudí v blude. Že nám proste dáva vedenie. Nedáva mi zmysel to, čo tvrdíte.

@lenkakravcova My netvrdíme to, čo si myslíš, že tvrdíme… Buď šťastná vo svojej viere, ak to tak cítiš, Boh vidí tvoju úprimnú snahu o čistý život s ním a má ťa rád. Verím, že do neba prídeš. 😉

leonard1997
30. máj 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova

Aké iné preklady mám pozrieť, vo všetkých je to tak ako som napísal, možno s výnimkou Jehovistov... a znova je čudné, že moj verš chceš spochybnovať a odvolávať sa na zlý preklad, ale akonáhle si dala verš, kde si si myslela že to vyvracia Ježišovo Božstvo, tam si sa už nezapodievala nad tým či to je dobrý alebo zlý preklad... preto hovorím že meriaš dvojakým metrom....

"Moja viera sa zakladá na poslednom zjavení a to Koráne. Tam sa píše, že sa ho máme držať (a Boh sa voči tomu viac než 1000 rokov nijako neohradil - prečo asi?), že ho zjavil priamo v jazyku v akom ostane zachovaný až do konca ako Zákon pre ľudí našej doby."

Aj kresťanstvo má jeden povodny jazyk, a bola ním gréčtina v ktorej je napísaný celý Sinajsky kodex Nového Zákona. Btw, nevznikol Korán až v 7 storočí, a netvrdí že judaizmus a krestanstvo sa odchýlili od správneho chápania Boha ? Ak je tomu tak, prečo Boh zjavil tento fakt, až v 7 storočí Mohammedovi, prečo tak neurobil ovela skor, ale stáročia nechal svet v nevedomosti, v nesprávnej náuke ?

"Už len keď popremýšľaš.. prečo slovo Tešiteľ - v gréckom „parákletos“je tak blízke (preklepovo) slovu “periklytos”, ktorý znamená chvályhodný a do arabčiny sa prekladá ako Ahmed, Muhammad? 🙂 Náhoda?"

Náhoda asi nie, ja to vidím tak, že niekto nejaký človek kto písal Korán si vypožičal niektoré kresťanské názvy a preložil ich do arabčiny. Nie je v tom žiadne "tajomno"...

"problém je v tom, že Boh nie je masochista, ktorý nechá ľudí ísť do pekla. Alebo v to veríte? Asi tiež nie."

Islam predsa tiež učí o tom že existuje večné peklo, a tiež učí o tom, že tí čo neuveria v proroka Mohameda skončia v pekle.... čiže islam v tomto nie je iný ako kresťanstvo... islam nedáva priestor na spásu ateistov, a tých čo islam vedome odmietli

@maja22

Islamisti neprijali Ježiša takého Ježiša akého kážu apoštoli. A bibliu učí o nekresťanov že neskončia v nebi....

bloger
30. máj 2025
@leonard1997

@lenkakravcova

Aké iné preklady mám pozrieť, vo všetkých je to tak ako som napísal, možno s výnimkou Jehovistov... a znova je čudné, že moj verš chceš spochybnovať a odvolávať sa na zlý preklad, ale akonáhle si dala verš, kde si si myslela že to vyvracia Ježišovo Božstvo, tam si sa už nezapodievala nad tým či to je dobrý alebo zlý preklad... preto hovorím že meriaš dvojakým metrom....

"Moja viera sa zakladá na poslednom zjavení a to Koráne. Tam sa píše, že sa ho máme držať (a Boh sa voči tomu viac než 1000 rokov nijako neohradil - prečo asi?), že ho zjavil priamo v jazyku v akom ostane zachovaný až do konca ako Zákon pre ľudí našej doby."

Aj kresťanstvo má jeden povodny jazyk, a bola ním gréčtina v ktorej je napísaný celý Sinajsky kodex Nového Zákona. Btw, nevznikol Korán až v 7 storočí, a netvrdí že judaizmus a krestanstvo sa odchýlili od správneho chápania Boha ? Ak je tomu tak, prečo Boh zjavil tento fakt, až v 7 storočí Mohammedovi, prečo tak neurobil ovela skor, ale stáročia nechal svet v nevedomosti, v nesprávnej náuke ?

"Už len keď popremýšľaš.. prečo slovo Tešiteľ - v gréckom „parákletos“je tak blízke (preklepovo) slovu “periklytos”, ktorý znamená chvályhodný a do arabčiny sa prekladá ako Ahmed, Muhammad? 🙂 Náhoda?"

Náhoda asi nie, ja to vidím tak, že niekto nejaký človek kto písal Korán si vypožičal niektoré kresťanské názvy a preložil ich do arabčiny. Nie je v tom žiadne "tajomno"...

"problém je v tom, že Boh nie je masochista, ktorý nechá ľudí ísť do pekla. Alebo v to veríte? Asi tiež nie."

Islam predsa tiež učí o tom že existuje večné peklo, a tiež učí o tom, že tí čo neuveria v proroka Mohameda skončia v pekle.... čiže islam v tomto nie je iný ako kresťanstvo... islam nedáva priestor na spásu ateistov, a tých čo islam vedome odmietli

@maja22

Islamisti neprijali Ježiša takého Ježiša akého kážu apoštoli. A bibliu učí o nekresťanov že neskončia v nebi....

@leonard1997 Len Boh rozhoduje o tom kto bude v nebi. Nechajme to na neho. On vidí kto ho úprimne hľadá a túži po ňom. Potom sa tam môže dostať aj ona.

lenkakravcova
30. máj 2025
@leonard1997

@lenkakravcova

@maja22

@leonard1997 píšeš, že jazykom biblie je grectina.

Ježiš hovoril grécky? 🙂

"Islam predsa tiež učí o tom že existuje večné peklo, a tiež učí o tom, že tí čo neuveria v proroka Mohameda skončia v pekle.... čiže islam v tomto nie je iný ako kresťanstvo... islam nedáva priestor na spásu ateistov, a tých čo islam vedome odmietli"

V tomto sa mýliš. Prečítaj si toto:
Zoslali sme ti dole Knihu s pravdou (Korán), potvrdzujúcu to, čo jestvuje z Knihy (Evanjelium a Tóra) a ako svedectvo o nej. Rozhodni teda medzi nimi podľa toho, čo Boh zoslal a nenasleduj a neuprednostňuj ich túžby pred tým, čo sa ti dostalo z pravdy. Každému z vás sme učinili zákony a cestu svoju. A keby bol Boh chcel, bol by vás učinil jedným spoločenstvom, ale neurobil tak, aby vás skúške podrobil v tom, čo vám dal. Predbiehajte sa preto v konaní dobrých vecí. K Bohu sa vrátite všetci a vtedy vám oznámi to, o čom ste sa sporili. (Korán, 5:48)

Nie sú všetci rovnakí. Medzi Ľuďmi Knihy je spoločenstvo rovné. Prednášajú Božie znamenia počas noci a pritom sa v polohe sužúdu klaňajú. Veria v Boha a v Deň posledný, prikazujú chvályhodné veci a správania a zakazujú odsúdeniahodné veci a správania a usilujú sa o dobré činy. Tí patria medzi zbožných. (Korán, 3:113-114)

Čo ti z týchto dvoch veršov vyplýva?