icon

Elektrická reťazová píla pre ženy

16. okt 2022

Ahojte žienky. Tie ktoré ste ostali same v dome a kúrite drevom tak použivate na pílenie elektrickú pílu? Motorová klasická mi je ťažká a bojim sa s ňou manipulovať. Rozmýšlala som o elektrickej ale nemám skúsenosť. Vedeli by ste mi niektorá poradiť ohľadom výkonu aj váhy ktora by bola naj? Ďakujem

Strana
z3
akvi
17. okt 2022

Štiepačka je na štiepanie, je to dobrá vec, ale skôr pre niekoho, kto potrebuje pol metrové klaty do veľkej pece, nie malé polienka do krbu. Naši kúria drevom, do drevosplynovacieho kotla nakladá otec pol metrové dreva, on má aj stiepacku, ide to na nej parádne. My kurime v krbe, cca 30 cm polená a stiepacku na to nepotrebujeme, to rozrubes klasicky. Ja rubem bežne obyčajnou ručnou kalackou, je to namaha, ale po kuse to robím, mňa to baví, nejdem sa zodrať pri tom, mám to ako relax. Kúp si kľudne tú elektrickú, ideálne v obchode vyskúšať, aby si neostala prekvapená z váhy a dosť dôležita je aj ergonomia, niektoré majú vyššiu hmotnosť ale lepšiu ergonómiu. Aj tie baterkove by som skúsila. Ja som takto vyberala vyzinacku, chodila po obchodoch a skúšala, čo mi lepšie sadne, aby som sa nezrobila 😅

76california
Autor odpoveď zmazal
brembo
17. okt 2022

https://www.zahrada.cz/forum/motorove-pily/
toto si tiež možeš preštudovat. Elektrické píli maju samozrejme menší výkon,ako napríklad motorové ale su na tom lepšie,ako akumulíátorové. MAkity a Dolmary su skvelé,na zoutube nájdeš kopec videí. Cirkulár je z hladiska bezpečnosti lepší,retazou pílou si lahko možeš zarezat do nohy,ked si nedávaš pozor. Na 30cm polená ti postačí i 2,5kW cirkulár,na hrubšie už budeš potrebovat tak 4kW,no to je možné jedine pri 400V 3fázi.

76california
17. okt 2022

Aj Stihl je dobrá značka, ak máte kamennú predajňu poblízku (kvôli záruke, reklamácii atď), tak aj túto napr.:

https://garden-technik.sk/stihl-mse-141-c-q?gcl...

brembo
17. okt 2022

@sima1415 jednoznačne Makitu. Ale pozor na aku náradie,má menší výkon,ako elektrické a tiež je obmedzujuca výdrž batérie. S klesajucim napatím batérie klesá i výkon. Aku je dobré na príležitostné práce,ked si chcete napílit drevo na jeden den. Ale ked chcete pripravit na celu sezonu,tak to bude velký problém.

brembo
17. okt 2022

štiepačka je dobrá,ked si pripravuješ drevo na celé vykurovacie obdobie naraz alebo ked máš hrubé pne,nad 30 cm. Cirkulár je viac menej bezudržbový,píla tu udržbu potrebuje po každom pílení. Tiež musiš rátat s tým,že u aku píli ti jedného dna akumulátor odíde,a tie vobec nie su lacné.

autor
17. okt 2022

@brembo dakujem za info presne toto som hladala 👌

matomaja
18. okt 2022

Ak sa môžem zapojiť do debaty tak so ženou sme si kúpil akumulátorovu reťazovú pílu stihl gta 26 za nás určite 100% spokojnosť dobre sa drží, nepotrebujete olej na mazanie reťaze stačí mať trochu povolenú rezať aby sa pri zohriatí nezasekla ale to odporúča aj výrobca

brembo
18. okt 2022

cirkulárka je zase drahšia,ako retazová píla. Určite nekupuj cirkulárku s 2,2 kW motorom,tá je tak na hrubšie konáre,tenšie hranoly a dosky. K retazovej píle sa hodí i koza,kam si dáš pen stromu a pohodlne ho políliš.

Strana
z3