Eutanázia - utratenie psa
Píše sa mi veľmi ťažko. Naša rodina sa rozdelila na dve časti, polka je za, polka je proti.
Už raz som bola v takejto situácii, a mužom som sa nechala nahovoriť na eutanáziu nášho psíka, ktorý mal rakovinu. Bola som vtedy tehu a dlho som to ťažké rozhodnutie odďalovala. Stále som verila že sa naša Guľka uzdraví. Napokon keď už nejedla, nepila ani vstať nevládala som súhlasila, kontaktovala veterinárna, dohodla na ďalší deň. Ona sa toho druhého dňa už nedožila. Odišla v noci... ja som nebola pri nej.
Prešlo veľa rokov, máme psa NO, vekom 15+. Posledné roky je už na liekoch kvôli kĺbom, je pod stálym dohľadom veterinárna. Od vlani užíva už silnejšie lieky, pomaly mu nič nezaberá. Je mi do plaču keď ho vidím, ako sa štverá hore po schodoch ale dolu sa iba skotúľa alebo si ťahá nohy za sebou. Hračky ho už nezaujímajú, veľa spí.
Mm aj rodina sa už pár krát pýtala načo ho necháme takto sa trápiť. Viem že má bolesti. Zmenila sa aj povaha psa. Ja sa však nedokážem rozhodnúť.
Bola by som rada,.keby sa sa so mnou podeli o skúsenosti, kedy je ten bod keď...ako to prebieha...
@luliu nevie chodit po schodoch, co ani nerozumiem, ze preco po nich chodi, ak ma problem s klbami. Moj pes zatial problem nema, ale aj tak ma na vacsine miest rampy, nech sa nenamaha. A ano, ak ma zviera apetit, je to znak, ze je zivotaschopne. Ty budes z tych, co pri prvom probleme by dala psa uspat, takze sa nemame o com bavit. Ani tu necitam, ze by veterinar uz eutanaziu odporucal.
@ropucha6 do mňa sa nenavazaj, nepoznáš ma, ja by som dala posledný cent, ak by som vedela pomôcť psovi dôstojne dožiť, ale keď to raz nejde, tak ho nenechám sebecký trpieť kvôli sebe. Ty asi budeš z tých, čo vidím niekedy na ulici, že pes má rakovinu, nevie chodiť, srsť žiadna, vyslovene trpí, ale ja ho tak ľúbim, ja to nedokážem. Ale to nerobíš pre seba, ale pre to zviera, aby už netrpelo.
Urobit maximu co sa da, ak papa a pije a ako pises po rovno terene ide relativne ok a vidis ze sa netrapy este by som ho neutratila. Porad sa s veterinarom co si o tom myslim
V momente keby prestal jest ci bol apaticky alebo mal bolesti, ukoncit to a urcite byt pri nom alebo niekto z rodiny. Je to strasne, ale nezasluzia si trpiet preto lebo pre nas je to tazke alebo umriet samy lebo sa nedokazeme na nich pritom divat. Neodpustila by som si keby mi uspia psa a ja som vedla v miestnosti lebo to nechcem vidiet. Ak je moznost urobit vsetko preto aby to bolo pre psika co “najlahsie”. Lebo on je v tomto momente najdolezitejsi
Vela sil zelam ❤️
@sandrasstini presne, ja sa fakt tesim, ze tu niektori vediet citat s porozumenim. Inak s tym uspatim, uplny suhlas, nikdy by som si neodpustila pre vlastnu slabost nebyt v tom case so psom, ale niekde vedla.
Jeho to boli viac nez teba. Ja ti rozumiem, ze boli ( ja som bola so steniatkom), ale si mu to dlzna. Nechaj ho odist, netrap ho.
@colsami ano, je pravda, ze liecba psa je extremne financne narocna.
ja som za mesiac navstev u veterinarov zasplatila vyse 1200 eur...viem si predtavit, ako by takato suma zamavala rodinnymi rozpoctom mnohych ludi.
ale nepoznam nikoho z okolia (myslim psickarov), ktori by nenaskrabal sumu, pokial by bola liecba odovodnena.
ja som, napriklad, odmietla uz operaciu chrbtice, prtetoze sanca, ze by pomohla a zlepsila by sa psovi kvalita zivota, bola minimalna. vysoko pravdpodobne by ostal uz ochtrnuty a vysoko pravdepodobne by neovladal zvierace (inkontinencia a vyprazdnovanie sa)
samotna operacia plus magnetiocka rezonancia ( bez sumy za hospitalizaciu a naslednu rehabilitaciu, plus kompenzacne pmocky a plienky atd) stala od 2500 eur vyssie...co mi prislo uz sialene zxa extremne neisty vysledok
@ropucha6 pes chodí po schodoch lebo k vchodovím dverám sa dá ísť iba po schodoch, na terasu sa dá ísť iba po schodoch, do záhrady sa dá ísť iba po schodoch. Neleží 7/24, svoju potrebu si nevykonáva pod seba, ale vonku. Keď kocúr ide do pivnice, výbere sa za ním.
Prečo ? ...lebo není na reťazi a chodí si kam chce.
Nevies tie schody nejako ohradit, ked ste prec?
Milá autorka ,naša fenka tak rýchlo nečakane umrela,mala rakovinu na vnútorných orgánoch a plus žltačku,týždeň a pol pred jej odchodom zrazu prestala jesť,ani obľúbené dobrotky nejedla,viem bývala moc prieberciva a tak sme si mysleli že zas štrajkuje,o dva dni prestala piť a aj chodiť,potom som šla s ňou k veterinarke dali jej infúziu,a že ak prežije do rána máme prísť,na druhý deň ešte žila ,bola už úplne hotová,podchladena,atď,veterinarke ju vyšetrila a povedala to čo sme ani netušili,že bolo by najlepšie ju nechať odísť,strašne ale strašne som tam plakala nad ňou,rozlúčila som sa s ňou ,pohladkať dala som tej mojej packe ešte božtek,poprosila som ju o odpustenie a dala som ju už uspať,nebolo ju možno zachrániť,možno ak by sa prejavila choroba skôr a nie tak prudko a náhle,už to budú tri roky v máji čo umrela,každý deň myslím na ňu,moc nám chyba
Na začiatku roka som musela takto pomôcť mojej 16ročnej životnej parťačke prestala chodit von zvracala..nedokazala urobiť potrebu..
Nedokázala som sa pozerať nato ako sa trápi ešte v ten deň prišiel veterinár
Keď prišiel ona už odchádzala len to urýchlil ani nezaregistrovala že je tam...
Najsmutnejšie rozhodnutie v mojom živote ale nedalo sa inak... Viem že takého psíka ako bola ona už mať nikdy nebudem...
@nyusika my sme mali "iba" zajka, skoro 6r.
Ochorel, ochrnul.. Mal nádor a tlačil mu na zadné labky.
Behom pár dní ostal chorý.
Veterinar opísal zákrok ale výsledok neistý.
Dostal injekciu.. Plakali deti, ja aj moji rodicia.
To bol miláčik celej rodiny.
Dlllho som bola smutná.. Plakala ze proste ochorel a musel ísť na inj.
To ma bolelo najviac.
Veľa síl.
mam 15rocneho,tiez mu odchadzaju klby,raz sa len zosuchol,nevedel sa uz udrzat na labkach..dali mu injekciu,po mesiaci to iste,tak zasa injekcia a teraz uz nejakych 5mesiacov je dobre..tvojmu davaju tabletky ci?ak by mu nic nezaberalo a vidim,ze naozaj trpi,dala by som ho uspat
Nasa fena(uz nezije,bolo to pred rokmi) padala doslova z noh,nemecky ovciak,zacali sme jej davat Alavis na klby a ona sa z toho dostala asi za mesiac a zila bez problemov s klbami(davali sme jej Alavis cely zbytok zivota) este asi 4 roky🤔
No ja mám z takejto situácie úplnú paniku. Máme nášho psíka už 9 rokov. Je ešte zdravý a vitálny. Ale keď ma len napadne, že by som ho raz mala dat utratiť už teraz mám slzy v očiach. Ja si to neviem predstaviť. Musel by asi kňučať od bolesti a nebolo by mu pomoci aby som to dokázala spraviť. Úplne Ťa chápem a cítim s Tebou. Držím palce 😞
Riesili sme to 3x, naposledy pred par tyzdnami. Moj nazor je, ze je moja povinnost postarať sa aby pes netrpel. Natahovat trapenie ked je jasne, ze ide o nezvratnu zalezitost, aby tu bol o mesiac- dva dlhsie, to je sebecke podla mna. Moj muz ma hranicu kedy si uvedomi, ze uz to vazne nejde inak ako eutanáziou uplne inde ako ja. Ja som akoby v pozicii tvojho muza, ja nechapem ako moze nechat psa v takom stave, ked mu vieme aspon takto pomoct. V 2 pripadoch sme uspavali, v 1 pripade sme sa uz dohodli na uspati, ale psik do rana zomrel. Vo vsetkych 3 pripadoch si vycitam, ze sme to nespravili skor, pretoze kvalita zivota toho zvierata bola mizerna. Podla mna argument ze zakial zerie, tak je ok scestny. Nas pes zral, vrtel chvostom a prisiel sa poskrabkat, takze podla mojho muza este nebol cas, ale popri tom mal obrovsky nador, vychudnuty bol na kost a ked stal tak sa mu triasli vsetky nohy. Muz to pochopil ze ako je na tom v skutocnosti zle, az ked videl aky rozdiel bol ked sme mu dali silny liek od bolesti. Pes ked trpi, nemusi vobec skucat a zavyjat. To ze je ticho, neznamena ze netrpi.
Je to velmi tazke rozhodnutie, mne najviac pomaha pozriet sa z pohladu psa. Degraduje postupne kvalita jeho zivota, je to terminalna diagnoza, stoji za to udrziavat ho nazive co najdlhsie len preto lebo ja neviem zmierit s jeho diagnozou? Podla mna sa treba ppdakovat za spolocne straveny cas a odprevadit ho s laskou na druhu stranu, aby nezomierla niekde sam v bolestiach ale pokojne pri milovanom majitelovi.
@martinka13 ďakujem
@ina7 ďakujem, keby šlo o rakovinu tak by som asi neváhala
@ropucha6 Nestačí že pes má bolesti, ešte ho mám kamsi zatvoriť? Od rána do piatej večera? Raz som dala ku schodom paletu, ale 40kilového psa taká maličkosť neobmedzí.
Nie zatvorit, pisala som obmedzit pristup. Ved ak sa neda, tak fajn, ty musis vediet ako to mate v dome.
Ja vzdy uplatnujem pravidlo “ ma ten pes radost zo zivota a my radost z nejako zivota?”, to je dost zasadne, take tie znaky, ze je s nami este rad, este chce jest, pit, dokaze mat tie svetle chvilky. Ak toto nema, zivot je o bolesti, liekoch na bolest a zvysene sa to, tak je cas pomyslat na to, ze sa to ukonci. My sme mali stav, kde sa to behom dna zviezlo a od 17:00 som vybavovala doslova eutanaziu a pohreb pre psa. Lekar prisiel nastastie k nam domov a mohol odist v nasej pritomnosti a klude. Pre mna velka vyhra. A pre psika asi tiez, bol tam tazky srdcovy kolaps a tiez uz zacinajuca demencia. Som rada, ze som to zvladla vybavit a nejak dokazala prekonat sebeckost. Ale tak tam to neslo inak
Zazila som tuto situaciu velakrat.Nie je to lahke rozhodnutie dat psika uspat.Ak prijima potravu,pije,tesi sa nasej pritomnosti,hybe sa hoci s problemami(skus ten Alavis ako som pisala,do tyzdna bola lepsia a do mesiaca uplne ok),tak by som este nezasahovala.Ked mi fenka zalahla,odmietala jedlo,vodu,ledva dvihla hlavu,zacala spinit pod seba,nedalo sa uz nic robit,prisiel lekar k nam domov,uspal ju,bola som pri nej cely cas.....su to uz dva roky a aj teraz pri spomienke na nu placem.Mali sme sucasne s nou ak psika rovnako stareho,koliu,zomrel asi rok po nej,vecer zaspal a rano uz nezil.....
ahoj, diskusiu som necitala.
mala som psika, bol to krizenec civavy, bol by sa dozil 17 rokov, boleli ho klby, tazko sa vyprazdnoval (v minulosti mal prietrz), bol hluchy a skoro slepy, cele dni prespal.... posledny tyzden uz trpel, mal bolesti, nechcel zrat, videla som, ze je koniec, ale nevedel umriet.... dat ho uspat bolo to najhorsie a najtazsie rozhodnutie v zivote, ale uz by len trpel.
musis si uvedomit, ze tvoj psik nie je nesmrtelny a raz jeho zivot skonci, lepsie to nebude, bude len horsie...
kedy je ten bod? ked vidis, ze trpi, a nemozes mu pomoct a nechces aby trpel viac a boli ta vidiet ako trpi.
ako to prebieha? prvou injekciou ho uspia, druha mu zastavi srdce, nic ho uz nebude boliet.... len tvoje oci zaplavia slzy.
veterinar bude chciet vediet, ci si psa pochovas v zahrade, ci ho mozu dat spopolnit, ci chces aj urnu s popolom a samozrejme za vsetko sa plati.
Keď zviera naozaj veľmi trpí odmieta už aj jesť a piť, dôležité je tiež či sa dokáže sám vymočiť a vyprázdniť a či tieto veci nerobí pod seba. Videla som už naozaj rôzne extrémy až kam to ľudia dokážu nechať zájsť, dôležité je poradiť sa s tvojim lekárom. Ťažko sa hodnotí zdravotný stav ľuďom, ktorý to zviera nevidia. Píšeš že má silné lieky, predpokladám trocoxil?? Nežiaduce účinky si vieš overiť jednoducho, stačí spraviť biochémiu a hneď vieš ako je na tom vnútorné prostredie ale z vlastnej skúsenosti viem, že zvieratá na takto silných liekoch odídu skôr ako sa stihnú rozvinúť nežiadúce účinky lieku. Stojíš pred neľahkým rozhodnutím, ovplyvňujú ťa emócie, povedz svojmu lekárovi nech racionálne zhodnotí stav bez toho aby prihliadal na teba. Ani preňho nie je jednoduché povedať človeku že ma to zviera utratiť, preto to zväčša nechajú na rozhodnutí majiteľa ale myslia si svoje.

@ropucha6 má bolesti, nevie poriadne chodiť. To, že má apetít nič neznamená. Či myslíš, že tým, že žerie, môže aj trpieť? Choré...