Žienky, už tu bola podobná téma....ale nedá mi to. Mám dve deti a som po štyridsiatke. Píšem to preto, že už nie som z tých najmladších, ale aj napriek tomu si nepripadám ani zaostalá, ani stará, ani nemoderná....mladých ludí mám rada a viem, že to co bolo za nasich mladých čias...sa neda vonkoncom porovnavat s dobou, ktora je teraz . Jednoducho vtedy bolo tak a teraz je uz inak...vo veľa veciach a nechcem porovnavat, co je lepsie, lebo su to skratka neporovnatelne veci. ALE!
Facebook .....to, že su tam a funguju tam firmy...ok. Ze tam funguju deti v tinedžerskom veku..ked také to pretrčanie sa a zveladovanie sa patri k tomu veku, tomu tiez rozumiem. Ak ked s malou rezervou, ale dajme tomu....(dievca, ktore sa foti v kupelni, spuli pery...pol dna sa pred tym maluje a češe...potom odfoti dvesto fotiek az tych vyberie tri najkrajsie a vystavi to tam a caka, kto ju ako olajkuje a kolkokrat a proste vychvali....ehm, tak....ako vravim....ako matka poviem svoj nazor,, že čosi mi na tom vadi..ale prižmurim oci .....nad 15 ročnou žabou). Moja otazka ale znie: je normalne, ze taketo nieco robia aj dospeli ludia? OK, beriem, ze asi v nie takej miere..ale predsa. Odfotia sa na dovolenke pri mori a sup..este ani nie su doma a uz su tam vystaveni. Samozrejme len tie najkrajsie fotky...skaredu tam neda nikto, ze ano? Zena....napriklad 40 rocna v plavkach vystavi na obdiv opalene telo a caka, co svet na to....a "svet" hiiika, obdivuje, lajkuje....a ona na tie odkazy reaguje...(po hodine..po par minutach...zrejme caka, kto co napise), ze ooooo, dakujeeem vam....dakujeeeem. Och, och ani som necakala tolko pozitivnych ohlasov...atd. Alebo iny priklad....viem napriklad, ze kamarat ma ziarlivu zenu, ktora povedzme...(z mojho pohladu velkou mudrostou a inteligenciou neovplyva...) a postazuje si , aky histericky vybuch mala vecer kvoli nejakej hluposti....ziarlivostny vybuch (podla opisu to je uz na odbornu pomoc podla mna..ale to je vvedlajsie) a na druhy den mi ukazuje nejake svoje foto...a ju si tam tiez povkladal. Tak sa pytam, ci sa takto vecer este udobrovali, lebo mi to nie je celkom jasne...preco by si chlap po takej hadke daval na FB svoju manzelku.....a Vraj ona mu kazala..tak ,aby bol klud v rodine...ze muje to prakticky jedno.....A jej na tu fotku pisu zase chvaly nejaki ludia..aka je uzasna a krasna a ako nestarne (od kamarata viem, ze ta fotka ma 8 rokov) a ona, dakuje a dakuje...a dusuje sa, ze to kvoli takemu dobremu manzelovi....
Teraz su plesy....a deje sa na FB presne toto iste....
Pytam sa. Zda sa Vam toto normalne? Vsetko to nacancane stastie...vsetko to ohurovanie...vsetko to vykrikovanie do sveta...aky su krasny, stale mladi...ako sa maju a lubia.....kde uz vsade boli a ako pokracuje ich stavba?
Je normalne, ked niekto počas Stedreho večera (o pol siedmej vystavuje fotky) na FB ? Lebo ja vtedy rozbalujem darceky, veceriam, rozpravam sa s detmi pri stole....proste som s rodinou...aspon na chvilu zabudoam na pc a vsetko s nim spojene..... Vidim to tak, ze ja zijem...kym oni spracuvaju neustale material na ich nastenku.....
Aj ta mamicka v tom predchadzajucom prispevku rozoberala temu, ze ci je vsetko to vystavovane stastie zive? Alebo falosne? Preco to ti ludia robia a ci vsetky tie dokonale rodiny s dokonalym image...citia potrebu tu svoju dokonalost kricat von..alebo je to naopak. Ze su si sami neisti ti ludia a potrebuju spatnu vazbu a akesi potvrdenie zvonku, ze ....ok...ste super.....Hm?
ano? no vidis..ja by som take nieco nikdy neurobila...a keby to tam dal za mna niekto iny, myslim, ze by som sa trochu pobavila....co tam ludia popisu ale v ziadnom pripade by som nebrala nic z toho vazne, natoz aby mi tie reakcie dvihali sebavedomie....
@fuuuha akoze dospely clovek nema pravo tuzit po uznani? si asi nikdy nevidela maslowovu pyramidu zakladnych ludskych potrieb, vsak? odporucam vygooglit. 😉
a preco by mali byt komentare plytke? Ty si kto, ze si dovolis oznacit niekoho komentar za plytky? Ty vidis tym ludom do hlavy?
co je zle na tom, ked si niekto na fb da fotku ako lezi na plazi? ja si take napr. rada pozeram, tesim sa s kamaratmi, ked vidim, ako si uzili dovolenku, davame si navzajom odporucania na rozne destinacie. aj to je podle Teba povrchne?
a na fb si predsa mozes fotky zamknut, uvidi ich len ten, kto chces, aby ich videl 😉
@fuuuha fotky v albume vidia presne ti ludia, ktori chces, aby ju videli. da sa to tam nastavit 😉
@zazvorka87 a este jedna vec, kedze tu badam urcite nedostatky v zakladnej psychologii. kopirujem maslowovu pyramidu zakladnych ludskych potrieb. naplnaju sa zdola.
cize opakujem: tuzba po obdive a uznani je prirodzena a pocituje ju kazdy normalny clovek. pokial za tym niekto hlada zavist, tak ma asi nejaky hlbsi problem 😀
@fuuuha mňa by zaujímalo, že na akú konkrétnu situáciu si sa tak rozpísala. Niečo Ťa muselo riadne naštvať 😉 Ja mám rada facebook a udržiavam si tam poriadok. Vyhadzujem zbytočnosti, nastavujem zabezpečenie...a dá sa povedať, málo toho uverejňujem.
Cez FB som našla bývalých spolužiakov, známych z rodnej dediny a ľudí ktorých by som možno nespoznala na ulici, lebo sa zmenili vekom. A rada si pozriem, ako sa pretrčajú 😀
@zdraviezprirody no ved som to trochu nacrtla....ako...ja som tam bola na fb par krat...ze sa nastavuju nejake sukromia a priatelia atd..ok, to mije jasne.....aj napriek tomu a na tych par-krat som sa dostala k takym fotografiam a takym komentarom, ze mi zostal rozum stat...tak napriklad: ples - niekto bol na plese...je tam asi 50 fotiek....ani slovo alebo otazka...ako bolo? dobra bola hudba, ake ste mali jedlo? boli ste spokojni? .....nie....vsetky komentare boli tohoto tipu, ze...oooo, aki junaci tam ste.....aaach, ako krasne vyzeras? ty vobec nestarnes......a dookola to iste....dobre si ta vzbral, taka krasna zienka.....atd......no fakt.....
dalsi priklad ten , co som uz na zaciatku uviedla....zena je doma stihacka a robi krik...a na druhy den, resp. este ten vecer vyberie jednu fotku,oskenuje a nanuti mu ju, nech si ju tam vystavi......ziarlivost jak vysita......lebo sak nech vidia v paci, aku mas doma zenu....(aka je vo vnutri...to sa tam pravda nepise a ze robila peklo vecer...a ze ta fotka je dakou nahodickou 8 rokov stara)...a zase vsetci pisu...oooo, koho si si to tam dal....nooo dobre si si vedel vybrat....
....🙂
co k tomu dodat?
@zazvorka87 to som tiez uz pisala. niektori robia veci prehnane- ale to sa netyka len fb 😉 pokial na seba niekto potrebuje upozornovat, vzdy si najde cesticku. akurat prostrednictvom fb je za blbca pre viacerych 😀
@fuuuha ja stale nechapem: preco to riesis??? co Teba do toho, ze niekto ma ziarlivu zenu?
co sa tyka plesu: ako vies, ze dotycnej osobe nikto nenapisal spravu s tymito otazkami, ze ake bolo jedlo a pod.?
prepac, ale prides mi ako velmi nestastna a zatrpknuta osoba, ked Ta dokazu vykolajit taketo banality
@fuuuha Ber to tak, že ľudia sú rôzni. Tak, ako nie je možné každému okamžite porozumieť, tak nemusíme rozumieť ani motívom, prečo a čo si dávajú na sociálne siete. Jedni majú možno potrebu sa pochváliť, jedni možno priamo túžia po uznaní, jedni zase majú potrebu zdielať to, čo ich teší, alebo aj nie. A ako to robia a aké prostriedky k tomu použivajú bude závisieť od toho, aké sú osobnosti, čo je pre nich dôležité, aký je ich spôsob života atď.. Ja napríklad nie som na Facebooku, ale som na LinkedIn. Práve dnes mi poslali z centrály gratuláciu, že za rok 2012 som bola v top 5% percentách najviac videných profilov v rámci celého sveta a databázy, ktorá má 200miliónov členov. A poviem ti, že ma to tak potešilo, že som to hneď zdieľala- aj tu na Koníkovi. 🙂 Či to moje zdieľanie niektorí nehodnotia ako samoľubosť, to neviem posúdiť. 🙂
@miskap2111 tak to je nadherny uspech. gratulujem 😵
@soldi 😀 ďakujem!
@fuuuha to je ich problém...Ty sa len pousmej a klikni ďalej 😉
Mňa už moja dcéra dala zablokovať, lebo som jej stále kecala do fotiek 😝
@miskap2111 - ten mail dosiel skoro kazdemu kto je na linkedin.
@vonicka výborné! 🙂 Tak som si aspoň chvíľu myslela, aká som dobrá! 😀 Ale aj tak je dobre tam byť kvoli pracovným ponukám- jednu som minulý rok prijala a som veľmi rada- je to super job.
@miskap2111 - no vidis, tak uplne splnilo ucel 🙂 gratulujem 🙂 to, ze taky mail, ako tebe, dosiel asi kazdemu viem vdaka facebook-u. ked z je o tom rec... hehehe
hm..babule ...to o tich znamych..mozno mate pravdu, ze nie facebook je na nic..ale je to o ludoch...ked nad tym premyslam....
@vonicka hehe.. 😀 Mala by som predsa na ten Facebook ísť a nemusím sa blamovať s takýmito správami! 😀 Ale nevadí, ako si povedala, účel to splnilo a zo strany LinkedIn to bol parádny marketingový ťah- ktovie koľko majú nových registrácií! 🙂
@miskap2111 ...marketingovy tah..alebo klamstvo? ..
@fuuuha nie je to od nich fér. V každom prípade, 5% z 200 000 000, je stále obrovské číslo - 10miliónov (ak dobre rátam 😀 )- relatívne dá sa tam možno zmestiť. 😀
@fuuuha hmmm ži a nechaj žiť... ak má nejaká štyridsiatnička potrebu pretŕčať sa v plavkách, tak nech, jej telo, jej život, jej vec, ty jej jesť nedávaš, nikto ťa nenúti ani obzerať ani komentovať...
ja osobne nemám potrebu sa ukazovať nikde a ani ma nebaví očumovať druhých, ale každý máme svoje hobby, pokiaľ to nie je trestný čin alebo niekomu neubližuje, tak nech si každý robí čo chce, načo sa tým zaoberať? 😉
necitala som predchadzajuce odpovede (predsa len, uz je vela hodin a nechce sa mi, tak prepacte 😝 ), ale myslim, ze je kazdeho osobna vec co si zverejnuje. Tiez poznam jednu, ktora zverejnuje nielen fotky, ale aj svoje myslienky..., co sa jej stalo, co rozbila, kde spadla, kto to videl a pod. Niektore su vtipne, clovek sa zasmeje, niekedy sa nad tym zamysli, ale predovsetkym, vo FB sa da nastavit sukromie, takze fotky moze vidiet z tych 100 priatelov povedzme iba jeden clovek ak to tak nastavim...A dalsia vec, uz len z bezpecnostneho hladiska, fotky z dovoleniek uverejnujem az po navrate, keby sa nejakemu zlodejovi zachcelo navstivit moj pribytok.. btw. ja svoje fotky zverejnujem hlavne pre rodinu a znamych, ktori ziju mimo SK..

@freyjanr ooo, dakujem, idem si to zapisat do dennicku 😀 😀 😀