icon

Farár odmietol pokrstiť dieťa. Čo robiť?

pastelka74
10. dec 2011

boli sme včera na fare,poprosiť farára o pokrstenie našej dcérky,ale ako náhle sa dozvedel že nie sme zobratý,odmietol akú koľvek dalšiu komunikáciu...ba práve naopak,začal sa do nás navážať,ako takto môžme žiť,a vraj keby sme boli zobratý,on nemá problém okrstiť dieťa aj hned...príde mi to vonkoncom nespravodlivé voči dcérke,ved všetci sme dietky božie,nie??? ale pán farár nám začal rozprávať o tom aký sme zlý ludia,že sme zlým príkladom pre naše deti,a nikdy nebudeme mocť dať toľko lásky našim deťom ako rodičia ktorý chodia pravidelne do kostola a prijímajú všetky sviatosti...ja som si v danú chvílu pripadala ako v špatnom filme...a nezmohla som sa na slovo v tom šoku! 😕 ...ja nemám proti veriacim či neveriacim ľudom nič,ba práve naopak...nech si každý verí v čo chce...ale teraz tuho premýšlam čo robiť,určite sa na pána farára z farnosti Partizánske-šípok budem sťažovať...pretože už samotné prijatie na fare po zazvonení...po celej fare behali decká v pubertálnom veku vrieskali a chovali sa horšie ako opice v zoo,pána farára nemohli nájsť desať minút a nakoniec si nás prišla obzrieť obtlstlá blondína pomedzi dvere...myslela si že ju nevidíme,ako nakúka kto sme 😎 a až potom sa ukázal pán farár...všetko to na mňa pôsobilo zle,ale stále som si hovorila že kôli malej urobím čo koľvek....ale klamať boha a seba,aby bol pán farár spokojný...to ODMIETAM!!!..... 😨 😔

nalla
21. feb 2012

@nasta197 - nedá mi nereagovať na tvoj komentár. Znie to síce hrozne, ale farár skutočne nemal dôvod dieťatko pochovať.
Ono za to samozejmem nemohlo, ale nie je možné mať cirkevný pohreb bez krstu.

Ja osobne nechápem tú rodinu, ak dieťa nedali pokrstiť, zrejme pre nich náboženský život nebol podstatný, potom nerozumiem, prečo žiadali od kňaza, aby dieťa pochoval cirkevne.

to nie je o ľuďoch a o farárovi, to sú proste pravidlá.

poviem to tak jednoducho, ale ak som členom nejakého klubu, kde sa regulérne a záväzne prihlásim a dodržiavam stanovy a podmienky toho klubu, môžem samozrejme využívať aj isté výhody toho klubu.
Tak je to aj s Cirkovu. Platia tam isté pravidlá. Ak chce niekto využívať Cirkev a jej výhody, musí isté pravidlá dodržiavať .

Verím, že dievčatko odpočíva v pokoji aj bez cirkveného pohrebu.

kveta
21. feb 2012

Toľko nechybujúcich svätíc v jednej téme... až sa mi to veriť nechce... 😀

Každopádne moje dieťa bolo pokrstené bez problémov napriek svojmu neposvätenému pôvodu. Len treba nájsť rozumného farára...

michaelka5
21. feb 2012

nikde v Biblii nenajdes ze treba dieta po narodeni krstit, samo sa rozhodne comu bude verit a ci v danom nabozenstve aj chce byt pokrstene...mat nepokrstene dieta nieje hriech...

vinifred
21. feb 2012

Ježiš povedal "nechajte detičky ku mne prísť"kašli na tohoto farára,iný farár Ti ho s radosťou pokrstí... 🙂..ja mám tiež na rováši,lebo som nepriznala,že krstná nie je rímsko-katolíckeho vyznania,ale právoslávneho..iný sa priznali a vypoklonkovali ich z fary,,ja som si povedala,že Boh je len jeden a basta..

dadda02
21. feb 2012

@trilka
Neboj sa, urcite moze byt krstna. Teda ak nie je slobodna mamicka (tam by uz mohli nastat komplikacie).

weverka11
21. feb 2012

tak ja musim pochvalit Senickeho pana dekana... je to jeden velmi prijemny a inteligentny človek a aj ked niesme ani ja, ani manzel pokrsteni, sobas mame civilny, malickeho nam pokrstil, chodili sme na viacero poučení, kde nam hovoril o krste o krestanstve a tak... Hlavne bolo prenho, aby Gregorkova krstna mala vsetky sviatosti a zobrala na seba ulohu nas rodičov, viest dieta k viere.... Krstili sme hlavne koli velkemu prianiu mojej starej mamy a aj koli mne, lebo ja mam velmi kladny pristup k viere a aj pan dekan povedal, ze veri, ze nas nase dieta privedie k viere a je to aj dost mozne, mam taky pocit.... a chcem aby Gregorka naozaj jeho krstna viedla k viere a urcite mu bude pomahat aj jeho prastara mama, ktora ho velmi lubi a je tak strasne stastna ze je pokrsteny....

mamaveronika
21. feb 2012

v biblii sa píše :Kto uverí a dá sa pokrstiť bude spasený,kto neuverí bude odsúdený-Marek 16/16.Takže z toho vyplýva,že človek sa má dať pokrstiť na základe toho že uveril,až potom to má zmysel.Krst detí zmysel nemá,nakoľko tie ešte nevedia uveriť.Takže veď svoje dieťa ku viere v Ježiša Krista a modli sa, aby v neho uverilo, a nech sa samo rozhodne pokrstiť sa.Otázka je prečo chceš dať svoje dieťa pokrstiť(kvôli tradícii,lebo sa to má...poznáš vôbec zmysel krstu)?.Nikto by nemal niekomu brániť v krste,ale je pravda že to že nieste zobratý znamená že žijete v smilstve,z čoho vyplýva že spasený nieste,pretože v biblii sa píše že žiadny smilník nevojde do Božieho kráľovstva.V prvom rade by som sa zamyslela nad svojou vierou.Všetky odpovede nájdeš v knihe kníh,ktorou je biblia🙂 prajem všetko dobré...

hanka_121
5. mar 2012

My sme zažili to isté neviem ale už aj cirkev si vyberá svojich veriacich som zhnusená z toho verím v boha ale nie vo farároch.

jankabodka
8. apr 2012

Pastelka74, citam si odpovede na tvoju otazku, pisala si to este v decembri, uplynul uz nejaky cas a mna by zaujimalo, ze ako ste pochodili?

amadora
8. apr 2012

nie je farár ako farár, tak ako nie je rodičovský pár ako rodičovský pár... poznám farárov ktorí sami žijú v hriechu, vodu kážu a víno pijú, zaujíma ich pri spovedi len kto ako s kým sexoval, vôbec by nemali nosiť rúcho... a poznám kňazov ktorí nie sú pokryteckí (tak ako niektoré mamičky tu čo hneď škatulkujú a odsudzujú), priznajú si že sú sami ľudia, že každý človek robí chyby a snažia sa ich rozumnou cestou naviezť na správnu cestu a nemajú problém za určitých podmienok (napríklad ako to bolo spomenuté keď sú krstní rodičia "ok") okrstiť aj dieťatko rodičov ktorí nemajú potrebné sviatosti... tak isto môžu byť rodičia čo sa každú nedeľu bijú do pŕs v kostole akí sú úžasní kresťania a doma kde nikto nevidí vládne nenávisť, násilie, alkohol, o deti sa nestarajú... prečo by nemohli chcieť pokrstiť dieťa aj keby boli hneď aj neveriaci?! podľa mňa je to úžasné a krásne, dôkaz že nebudú dieťatku nútiť niečo čo sami chcú ale dajú mu na výber... aj keď ja neverím, ty dieťatko moje môžeš ak chceš...
a odpoveď na otázku v téme... nájdite iného farára

belij
Odpoveď bola odstránená
diorka
21. apr 2012

Baby, musi sa teraz krstit v mieste, kde byvame? Manzel ma inde tvaly pobyt, chceli sme krstit tam, ale pan farar nam povedal, ze mame ist krstit, tam, kde byvame, pritom predchadzajuci farar nam starsiu dceru nemal problem pokrstit. A este otazka, buduca krstna zije vo vztahu, ale chceme len ju za krstnu, tak ma aj starsia dcera, len pan farar nam povedal, ze zije v hriechu, tak ze si mame najst novu krstnu, inak nam nepokrsti, alebo sa ma vydfat.

kamilakd
22. apr 2012

ahojte dievcata niektore nazory zdielam niektore su troska pritiahnute ale....poviem vam ja svoj pribeh krstu mojho syna:s parnerom sme spolu cca 10rokov ked som otehotnela bola som presvedcena ze aj moje dieta dam pokrstit kedze som ja aj partner ma krst sv primanie birmovku a moj partner bol zenaty,teraz rozvedeny po narodeni synka som cca asi 3-4ttdietatkom sla na faru a pytala som sa ze by sme chceli krstit najskor vsetko hladko az kym nedoslo k tomu ze som slobodna matka a 10 rokov zijem s partnerom..to ste mali vidiet pan farar na mna zacal zvysovat hlasa ze sa mam dat s partnerom na poriadok,kolko som porusila prikazani atd pozerala som ako puk aj ked som si bola vedoma ze to nemalo postupnost...pan farar mi odmietol pokrstit dieta a dodal akym idem prikladom pre svoje dieta!!!!verte to ma nahnevalo o svoje dieta sa staram prikladne a myslim ze somdobrou matkom a som horsia len preto lebo ne som v zvazku manzelskom?a to este len pokracovalo dieta pomrnkavalo a pan farar nie a nie skoncit o prikladoch v tom som aj ja vybuchla...svoje dieta som donosila nebola som na potrate alebo nehodila som ho dosuda a len preto som horsia? tresol predomnou dvere a vlastne ma vyhodil po tejto skusenosti som viac nez smutna moj syn bude mat 2 roky a nie je pokrsteny a ja uvazujem ze chcem vystupit z viery krestanskej asi tolko...je toho viac co by sa dala pisat ale zbytocne som len smutna ze ako slobodna matka nemam pokrstene dieta a oslovit dalsieho fara som uz nemala chut ked som takym "zlym"prikladom pre svoje dieta..... 😉

lara1705
23. apr 2012

Ja mam 3,5 ročneho syna a tiež nie je pokrsteny. som rozvedena, a partner tiež, žijeme spolu 8 rokov, nie sme zobraty. On je katolik, ja som pravoslavna. Katolicky farar pokrstiť nechel ale pravoslavny nema s tym nijaky problem.A nemyslim si, že kto chodi do kostola je viac veriaci ako ja čo tam nechodim, lebo po ruke nemam pravoslavny kostol a nemyslim si, že som horšia matka ako ta čo je zosobašena v kostole, tak to vôbec nie. Padlo tu viac nazorov o tom ale tym že odcudzujete nemenovanu mamičku, už aj hrešite. Ake mate pravo nato? Sudiť môže len a len Boh, ani farar nema pravo odcudzovať , môže len poučovať ale nie sudiť. Presne ako povedala jedna pani, čitajte bibliu do vtedy kym ju nepochopite.

alicia28
23. apr 2012

ja by som chcela vediet v com vam to pokrstenie pomoze v zivote? ja nie som ,,,ani moje deti a nemam pocit ze som ukratena o nieco.

graceful9
23. apr 2012

sťažovať sa ti neoplatí, lebo to záleží len na kňazovi,,,niektorý okrstí, iný nie,,,,ak ju chceš ozaj dať pokrstiť, budeš musieť nájsť iného kňaza,,,,my tiež nie sme zobratí a v pohode,,,,dokonca krstná mama nemala birmovku, iba krstný otec,,,,u niektorých musia mať obaja,,,,ozaj je to len na ňom,,,

namakuz
23. apr 2012

😨 "čítajte bibliu pokiaľ ju nepochopíte" ??? Na sprostú vetu sprostá odpoved - možno práve preto, že ju toľko ľudí číta existuje aj toto diskusné fórum s xxx problémami ...
Nemám nič proti veriacim, pokiaľ nepoučujú a nevnucujú svoju vieru iným...
K tomu krstu len jedna vec - zdá sa vám správne rozhodovať o viere svojho dieťaťa keď dobre viete, že krst je nezrušiteľný? Keby táto možnosť existovala, pevne verím, že viery by sa zrieklo x - ľudí, ktorý v detstve nemohli prejaviť svoju vôľu....
Zastávam názor, aby si každý slobodne mohol vybrať svoju vieru...to že dieťa bude pokrstené, neznamená, že bude lepším človekom a že mu zabezpečí šťastný spokojný život

hlava78
23. apr 2012

Aj my sme mali takyto problem,ale n am okrsti.l a naplanoval sobas.ono strasne zalezi na fararkovi.on z druhej dediny.ano co by som ja za to dala segra nemohla byt.

noemi01
31. jan 2013

Ja tiež nemám dobru skúsenosť s farárom na šípku
Je to síce už 8 rokov ale nezabudnem ako nás odmietol
Prišli sme ako každý mladý veriaci par aby nás zosobášil a on nás odmietol
Prvé keď nás zbadal zahlásil bože to aké deti budeme sobášiť??? Vizerame s manželom mlado mali sme cca 23 rukou podľa mňa neobvykle na sobášenie , tehotná som nebola
Keď sme mu povedali že žijeme spolu v jednej domácnosti nastala veľká prednáška že žijeme v hriechu
Aby som sa každý večer modlila že hriechy , a chodila každú nedeľu do kostola
A vrchol bol keď trval na tom aby som sa odsťahovala od budúceho manžela a žila s nim až po svadbe
Ja som tam začala plakať lebo som si nevedela predstaviť že do svadby pol roka je a ja nemôžem dovtedy s nim bývať
Tak náš veľmi sklamal nahneval , v dnešnej dobe je to nehorázne tak sme svadbu u neho nechceli

456456
31. jan 2013

Ked som si tu prečítala zopár príspevkom zostala som úplne ohromená ☹
Niekto požiada o radu, pomoc, tak mu treba poradiť a nie ho deprimovať, doslova znechutiť.
Všetko sa dá napísať ľudsky, niektoré baby by sa mohli zamyslieť a radšej nepísať odpovede. Mám pocit, že celú zlobu ktorú nosia v sebe, vybiju na svojich odpovediach a neuvedomia si ako to môže to mu druhému ublížiť.
Moja rada zmen farára.

sonula
28. máj 2013

podobny problem, farar odmieta krstit, lebo krstna nie je vydata v kostole. To ze rodicia nie su zobrani v kostole, to mu nevadi. Nuz, osobne by som dieta krstit nedavala, ci uz veriaca alebo nie, malo by sa rozhodnut same.

hana911
11. aug 2013

Pochválení buďte všetci cirkevní fanatici!
Strašne sa mi dvíha tlak, keď tu čítam niektoré príspevky od fanatických cirkevných patolízalov, ktoré kydajú na kohokoľvek za ne-krestanský život ktorý vedie.
Som katolík. Verím v Boha. Snažím sa žiť dobre a slušne aj podľa božích prikázaní.
No neverím v inštitúciu ktorá sa vydáva za posla božieho, ktorá je úkrytom pre pedofilov a iných sexuálnych deviantov v ktorej si vôľu božiu každý vykladá po svojom, inštitúciou luxusných áut, nahrabaných majetkov a úplatkárstva. Všetcia v nej do jedného sú len obyčajní ľudia, ktorí nadobudli dojem, že sú pravou rukou boha a niečim viac ako bežný smrteľník. Inštitúciou ktorá má skrze vymyté mozgy svojích oviec (áno myslím aj naších starých rodičov ktorí nám vštepovali že chodiť do kostola znamená dostať sa do neba) obrovskú moc.

Prečo teda pokrstiť dieťa keď neverím v "božiu inštitúciu?". Lebo táto spoločnosť ešte stále nedozrela! A nechcem aby sa na moje dieťa v budúcnu pozerali cez prsty. A ktovie, možno práve on bude mať na celú túto vec úplne iný názor ako ja.

Ježiš na rieke JORDÁN krstil všetkých bez rozdielu a zadarmo. VŠETCI SME DETI BOŽIE.
Kto je ten farár, že sa opovažuje v mene boha určovať čo je správne a čo nie?!

nikus99
25. mar 2014

V prvom rade,krst je kvôli dieťatku a nie kvôli rodičom.Ak farár ma problém prijat dieťatko ,tak to hovori o tom jak to funguje v nasej cirkvi.Ide trestat dieta za rodičov,co je uplne na hlavu.Mame podobny problem,ale poriesime 🙂 .len to je na hlavu postavene

jazminn
26. mar 2014

Súhlasím s názorom ísť k inému kňazovi, nie katolíckemu...iste pokrstí dieťa bez akýchkoľvek pripomienok... Myslím si, že povinnosťou kňaza je pokrstiť každého...

happyna
25. apr 2014

Evanjelická farárka nám odmieta pokrstiť bábo, ktorému hrozí operácia a mesiac nám klamala a zavádzala nás, že krst malej bude v nedeľu 27.4. o 18.00 h. To ide ale za príklad! Takže do nedele musím zohnať normálneho farára, čo to má v hlave v poriadku, lebo žiadny by nemal odmietať krst bábätiek. Inak tam nemajú čo robiť

soffi
3. júl 2014

co v pripade ak som rozvedena, a s novym priatelom/neveriacim/ cakam babatko? pokrstia mi ho ak si to zelam?alebo mam na to hned zabudnut?

perfectworld
16. sep 2014

Priatelia, krst deti je zbytocny, darmo to robite. Dieta si ani neuvedomuje, co sa deje. Nie, tym, ze date pokvapkat dieta, nezabezpecite mu zivot vecny. Akykolvek krst, pri ktorom clovek v srdci neveri, ze Jezis je Syn Bozi, je zbytocny. Skutky 8:36-37. Krst je znakom duchovneho znovuzrodenia.
Prestante slepo nasledovat ostatnych a sami zacnite citat a hladat pravdu, inak budete oklamani aj v inych veciach.

rzp
12. feb 2015

ahoj som katolicka a rozv.a priatel je evanjelik mame spolu dieta knaz nam ho chce pokrstit ale chce aby sme sa zosobasili

rastostr
10. mar 2015

Hmm, to je sranda aký sú tu mnohý pomýlený.Chodili ste na náboženstvo?
Ako kresťania by ste mali všetky cirkevné požiadavky ovládať a nimi sa riadiť a ak s nimi nesúhlasíte, tak prečo sa hráte na kresťanov?
Je to jednoduché
1.Buď verím a uznávam cirkevné ustanovizne a teda chcem podľa nich žiť a v nich vychovávať dieťa.
2.Verím a neuznávam cirkevné ustanovizne - treba krstiť v inej cirkvi, vystúpiť z nej, alebo to nechať na rozhodnutie dieťaťa
3.Neverím