icon

Glaukóm - zelený zákal

bobulka34
25. okt 2010

Nemá niekto skúsenost s touto chorobou? mavam tlak ocny 30-40.

meitschi
13. nov 2022

@lenka123456789123 ďakujem za povzbudivé slová 🙂

lenka123456789123
17. nov 2022

@meitschi Potom nám napíšte ako ste dopadla 🙂

meitschi
29. nov 2022

@lenka123456789123 zatiaľ som stále na kvapkách, každý týždeň kontrola. Kvapkam si 3x denne, tabletky mam konečne vysadené. Budúci rok mi to zoperujú 🙂

kurce22
17. feb 2023

@fona1 pomaha to myslite?tiez som kupila ale neviem ci to pomaha a cena riadne vysoka🥺

leniva
9. mar 2023

Baby prosim o radu. Pred mesiacom v sobotu som sla na pohotovost s vysokym ocnym tlakom, namerali mi hodnotu 37 a dali mi Brimonal a Trusopt 3 krat denne po 1 kvapke. Nasledne v pondelok kontrola u ocneho mojho, ten to zhodnotil ako prehnane a znizil mi to na Trusopt 2 krat denne. Ocny nerv vraj mam v poriadku, videnie sa nezhorsilo, len ten tlak bol, a co som si nasla na nete a mne dr povedal, pokial nemam poskodeny nerv, nemam glaukom. Mna po tomto znizeni davkovania oci boleli nadalej ale medzitym som si nasla dr v meste kde byvam teraz a tak som sla k novej dr. Ta mi zvysila davkovanie, spravila nejake dalsie merania a objednala o tyzden na to kde som tlak mala ok ale predpisala mi uz Simbrinzu 2krat denne, kontrola o mesiac a potom kazde 3 mesiace.
Problem je, ze jej nejak neverim. Na zaklade jej dvoch vysetreni ma nazvala glaukomicku a dala kvapky, ktore sa v reprodukcnom veku neodporucaju pokial nieje vhodna antikoncepcia. Ani sa ma nespytala ci nahodou niesom tehu v danom momente, ani nic.... dala mi tie kvapky ako pri chripke, len tak.... Moj dr v inom meste mi povedal, ze ocny nerv mam neposkodeni a teda nemam glaukom. A to najhlavnejsie, uz tyzden si kvapky nedavam a mne nic nie je. Je mozne, ze vam dr urci diagnozu za 2 tyzdne?! Mam neposkodeny ocny nerv, ale nazve ma glaukomickou? A kebyze tam dojdem tehotna, to sa nepotrebuje spytat na moj aktualny stav?

purplerainbabe
10. mar 2023

@leniva podobne som riesila ja min rok, tiez mi jeden napisal glaukom a druhy nemam glaukom a treti hypertenzia.

1mina
10. mar 2023

Ja sa pridam tiež neviem niekedy ako som natom s mojimi očami. Na glaukom ma sleduju od detstva, ten nerv že mam taký prehlbený či čo ako ked začína glaukóm, ale každý rok vyzerá rovnako tak si myslia že to mám tak vrodené. Tlak mám vždy dobrý. Akurat od minulého roka som si všimla že na jedno oko nevidím dobre ani do blízka sa mi rozdvojuje, ani do dialky s okuliarami, na očnom mi robila všetko možné a na nič neprišla, ale ani zvyšenie dioptrií mi nepomohlo a nedokazala som prečítať písmená na tabuli, tak mi natom oku nechala také ako mám kedže sa mi zvýšiť nedajú. Teraz na jar ma nejake dobu oko bolelo akoby pri pohyboch a okolo neho neviem či to bola náhoda, bojím sa tiež či sa mi predsa nerozvíja ten zákal. Samozrejme na kontrolu pôjdem, ale minulý rok som bola 2 krat a nanič neprišli. A odišla som s tim že ani dioptrie mi nepomožu na to jedno oko aby som dodkázala prečítať všetko čo bolo treba.

kvetinka75
10. mar 2023

@lussy23 mne tiež dr. povedala že tam vidí nejakú škvrnu. Na ľavé oko vidím o trošku slabšie a menej výrazné farby - napr. čierna je taká sivá oproti pravému oku. Tlak mám v poriadku. Ale keď čítam napr. knihu taktým ľavým okom vidím občas akoby takú hmlu. Aj v noci keď sa zobudím tak mi ho tak ťahá , vidím zle a po pár sekundách lepšie. Akoby sa tá hmla presunula. Neviem také čudné to je. Nedá sa to poiradne ani vysvetliť

leniva
10. mar 2023

@purplerainbabe tak ja to mam zatial podobne. Jeden, ze nemam, druhy, ze mam. Ale glaukom znamena, mat poskodeny ocny nerv vplyvom vysokeho tlaku. Ja mam nerv ok, videnie ok, len som 2 tyzdne mala vyssi tlak, ktory sa uz upravil a fungujem bez kvapiek. A ta hypertenzia znamena co? Liecba je aka? To je len ten vyssi tlak, ze?

purplerainbabe
10. mar 2023

@leniva ano, to je laicky povedane mas vysoky ocny tlak, ale nic ti to nerobi. Cize akoby nie si tabulkova. Ja mam teraz tlak v poriadku, ale mne namerali raz rano o 5.00 tlak 27/28. Ale to som bola hospitalizovana a kazde tri hodiny mi merali tlak. Teraz som po operacii a nateraz je vsetko ok.

leniva
10. mar 2023

@purplerainbabe bola som v ocnej optike na tlak nech mi zmeraju, po tyzdni co som bez kvapiek a tlak mam dobry. Tak podla mojej dr asi takto vyzera glaukom 😄 ja som u mojej dr len cislo, proste zmerat 2krat tlak, oznamit mi, ze som glaukomicka bez akychkolvek priznakov a predpisat kvapky co mam kvapkach 2krat denne. Fungujuce zdravotnictvo 🫡

purplerainbabe
10. mar 2023

@leniva samozrejme, najlepsie bez akehokolvek vysvetlenia a bez jedneho prijemnejo slova. Proste dalsi. Otras

lenka123456789123
10. mar 2023

@leniva Zmeňte lekárku vyzerá to na Glaukom pri tom to Glaukom nemusí byť správne by mal lekár sledovať očné pozadie a OCT zavolá si Vás o 6 mesiacov alebo o rok ak nebude zmena zatial Glaukom žiaden nie je. Ak beriete klapky popredu to bude ťažké diagnostikovať, Ak ale máte tlak vyšší na očiach je potrebné tie kvapky brať aby sa predišlo glaukomu nebolo by zlé zmeniť očného lekára najlepšie súkromník sú už aj súkromné ambulancie ktoré prepláca poisťovna štátny lekári bieda poviem Vám to na rovinu .

lenka123456789123
10. mar 2023

@leniva Nemusí ísť ešte vôbec o glaukom je to iba podozrenie kvôli tlaku ak Vám klapky znížili tlak tak super dá sa predísť glaukomu . Najlepšie nájsť lekára ktorý má záujem vyšetriť a predpísať aj klapky vhodné .

leniva
10. mar 2023

@lenka123456789123 jasne mi bolo povedane, ze nemam glaukom, nemam poskodeny nerv, robili mi vselijake merania. Ja uz ale byvam v inom meste a tak som si nasla ocnu v meste kde byvam este v ten tyzden a ta uz inak rozpravala a to sa odohralo v jednom tyzdni. Kvapky uz neberiem a tlak mam ok. Ten tlak mi vyskocil na jeden tyzden, odvtedy nic. Ja sa pekne vratim do mojho povodneho ocneho a budem dochadzat do ineho mesta tie desiatky kilometrov ak vidim, ze je dobry

lenka123456789123
10. mar 2023

@leniva nemáte glaukom iba vravím správny lekár by o glaukome nemal hovoriť pokial nezistí viac nič. Chodíte na kontroly to je super . Ja mám zase megalopapilu to sa podobá na glaukom ale je to vrodené našla som si lekárku ktorá sa rozumie sietnici a lekára ktorý sa rozumie zase rohovke.

lucinka5913
3. jún 2023

@midori123 ahoj prosím kde si bola operovana a akým lekárom?
Ďakujem

midori123
Autor odpoveď zmazal
laurika554
19. aug 2023

podla coho sa diagnostikuje glaukom? moze ho mat aj dieta?

purplerainbabe
21. aug 2023

@laurika554 zual moze. Najprv sa meria ocny tlak, ako to robia detom neviem. Potom sa robi oct ako su na tom ocne nervy. Najlepsie ist k ocnemu doktorovi.

laurika554
22. aug 2023

my k ocnemu chodime kazdeho pol roka, on by videl, kebyze nieco nie je ok, vsak?

purplerainbabe
22. aug 2023

@laurika554 tak ak mera ocny tlak a robi oct, tak ano. Je nieco preco sa obavate?

laurika554
22. aug 2023

syn ma 8 rokov -5 dpt, ma modrozelene oci, a pri zornici vidim dookola akoby hnedu farbu. Niekedy to ma viac vidno, niekedy menej. Chodime na kontroly kratkozrakosti, ale ci robi dr aj oct, neviem, berie ho na stroje, ale toto konkretne ci robi neviem. Kedze ocka dost riesime, pozerala som fotky glaukomu na nete a niekde som nasla prave fotku na ktorej je takto hneda farba po okoli zornice. Preto sa pytam.

yanisko
22. aug 2023

@laurika554 Glaukom by si ocny lekar vsimol si myslim, tlak by mu mali merat. Ale pre istotu sa opýtajte na najbližšej kontrole. Ale myslím si, že farba okolo zrenice nesúvisí s glaukómom.

purplerainbabe
23. aug 2023

@laurika554 nepocula som o tom, ze farba akolo zrenice ma suvis s glaukomom. Pozrite sa do papierov, kt vam snad dal lekar po kontrole, ci je tam tlak merany. A asi je lepsie, ak prestanete googlit a spojite sa s lekarom. A oct sa robi raz za rok. Bola by som pokojna, ak je syn sledovany.

natasha1988
28. sep 2023

@zuzanada Uzivas citikolin? to je vyzivovu doplnok, ma to na to pomahat.

sonulka01
25. nov 2023

@julca92 Ahoj ,aj mojej dcére diagnostikovali v maji glaukom..teraz v oktobri mala 21

sonulka01
25. nov 2023

@scorpionflower1 my chodime na vyšetrenia vo FN v Nitre a neplatíme za perimeter anj OCT nič...keď som predtým chodila k súkromnej,tiež sa za tieto vyšetrenia platilo

konik2023
4. feb 2024

Ahojte, aj mne zistili zrejme glaukom, v papieroch mam stale, ze podozrenie.. ale ze uz tam je aj neaka zmena na ocnom nerve, na oct to zlte je vraj zmena ta hrubsia je lave oko ta tensia prave.. hned ma aj objednali na laser SLT, vraj to ma na nejaky čas zmenšiť ten očný tlam... tlak mi namerali 28 a 26 o 2 hodinky pozdejsie 23 a 21.. podstupil niekto tento laser, pomohlo? A myslim teda, ze sa to asi este podarilo podchytit v celku zaciatku, sice tam nejake poskodenie je ale asi to nie je tak zavratnw a ak sa to podari zastabilizovat, uz by sa to nemuselo dalej rozsirovat ze? Inak Perimeter na jednom oku som mal uplne bez chyby a na druhom oku jedna chybička.. svetielka mi blikli asi 50x na kazde oko..

sommama123
2. júl 2024

@tatramatka dobrý deň.U manžela je podozrenie na normotenzny glaukom a vidím ze aj vy ho mate.Ako sa máte?Tie kvapky co užívate to zastavili?A aktulne ste na akej liečbe ?Dakujem za odpoved