Hádanka. Viete odpoveď?
Dostala som jednu hadanku a neviem ju vylustit, skuste mi napisat vas nazor:Hádanka
Naozaj existuje jasná odpoveď.
Čo je väčšie ako Boh?
Horšie ako diabol?
Chudobní to majú!
Šťastným to chýba!
A keď to budeš jesť, zomrieš!
Túto otázku dali v škôlke a na univerzite, 85% detí vedeli odpoveď hneď,
ale len 17% študentov.
no asi na to pietra kápla
pietra 😀 bingo 😀 každá je tam jindy 😀
taková blbina, že 😀 😀 😀 se tu tlemím jak blázen 😀
a jak mají dobrý oči, že vidí ve tmě, tak přes tu tmavou rouru už nevidí zase co je v tom světle? Jak mají rozšířený zornice? To je asi blbost, ze? 😅
a tych robotnikov, co mali zistit priemerny plat ste uz vyriesili? ja som strasne zvedava na riesenie
hm, to je fakt blbina, ja se tu tak snazim 😀
a co kral a jeho 6 synov? 😀
😀 😀 aká blbosť a koľko trápenia 😝
robotníci nie sú vyriešení, ani ten had s koňom a ani truhlice na zámku
no jo, nad všema průběžně přemýšlím, ale nevymyslela jsem nic 😀
ake bolo zadanie krala so synmi?
Já si myslím, že to těm synům spravedlivě rozdělit nepůjde, když se dá jedna truhla komorníkovi 😅 ale ono to určitě nějak půjde, to je mi jasný 😀
pietra, dlhé 😝
predpokladám tak o 5 strán dozadu, bolo to tuším vo štvrtok hneď po polnoci, alebo v stredu
tady:
Pred mnohými rokmi žil jeden kráľ, ktorý mal šesť synov. Kráľ za celý svoj život nahromadil množstvo peňazí, ktoré mal dômyselne ukryté na svojom hrade.
Na hrade bol určitý počet miestností (počet miestností bol samozrejme väčší ako nula). V každej miestnosti bol rovnaký počet drevených truhlíc. Počet truhlíc v jednej miestnosti sa rovnal počtu miestností na hrade. V každej truhlici bol rovnaký počet zlatých mincí. Počet mincí v truhlici sa rovnal počtu truhlíc v miestnosti.
Keď kráľ zomrel, podľa jeho závetu pripadla jedna truhlica mincí dvornému holičovi, ktorý sa dlhé roky poctivo staral o kráľovu bradu. Zvyšné mince si malo spravodlivo rozdeliť jeho šesť synov.
A teraz otázka pre vás:
Je možné kráľovo dedičstvo rozdeliť naozaj VŽDY spravodlivo (každý zo synov dostane rovnaký počet mincí)? Alebo existuje taký počet miestností / truhlíc / mincí, kedy nie je možné spravodlivé delenie?
Pred mnohými rokmi žil jeden kráľ, ktorý mal šesť synov. Kráľ za celý svoj život nahromadil množstvo peňazí, ktoré mal dômyselne ukryté na svojom hrade.
Na hrade bol určitý počet miestností (počet miestností bol samozrejme väčší ako nula). V každej miestnosti bol rovnaký počet drevených truhlíc. Počet truhlíc v jednej miestnosti sa rovnal počtu miestností na hrade. V každej truhlici bol rovnaký počet zlatých mincí. Počet mincí v truhlici sa rovnal počtu truhlíc v miestnosti.
Keď kráľ zomrel, podľa jeho závetu pripadla jedna truhlica mincí dvornému holičovi, ktorý sa dlhé roky poctivo staral o kráľovu bradu. Zvyšné mince si malo spravodlivo rozdeliť jeho šesť synov.
A teraz otázka pre vás:
Je možné kráľovo dedičstvo rozdeliť naozaj VŽDY spravodlivo (každý zo synov dostane rovnaký počet mincí)? Alebo existuje taký počet miestností / truhlíc / mincí, kedy nie je možné spravodlivé delenie?
teda s těma kočkama je to taky pěkná konina... skoro jako s koněm a hadem 🙂
truhlice na zámku jsem nějak minula... jdu to dohledat, ať mám na čem přemýšlet před spaním....
ty průměrné platy jsem už někdy dřív pravděpodobně už slyšela, takže mě řešení napadlo, ale asi proto, že už jsem ho znala od dřív, tak vám nebudu kazit radost z bádání
no a na koně a hada vám můžu zase trošičku napovědět, jestli chcete 🙂
jé, vy jste mi je sem daly, tak je jdu přečíst, ale budí se mi dítě, tak snad to stihnu... případně dobrou noc, kdybych se už nevrátila
Byla tam jedna místnost, s jednou truhlou a s jednou mincí a tu dostal holič a synové dostali prd 😀 a bylo to spravedlivý 😀
mav - napověz 🙂
jab, ale za celý život nahromadil hromadu peňez 😀
tak třeba je to pro něj množství 😀 anebo je zakopal na zahradě, protože to byl starej škrt 😀
tak keby ten hrad mal dve miestnosti, tak to spravodlivo nerozdelia
aha, blbost, vlastne rozdelia, vsak ten zhrabne truhlicu, nie mincu 🙄 mala by som ist spat, uz ani citat neviem
no já to teď jen počítala v hlavě, jsem líná jít pro tužku, ale vyšlo mi, že jestli je v truhlici sudý počet mincí, tak to jde rozdělit spravedlivě, jestli lichý, tak ne, protože počet všech mincí nebude dělitelnej šesti
mavanka a co ta napoveda na kona s hadom?
ja len zíram,koľko je tu už príspevkov-pekne sa táto témička uchytila 😅 😅
😀 jab
no pietra, tak to teda nie, jedna je nazvyš
sudy znamena parny?
bambi,ty si všade???? 😀 😀 😀 Ja som tu včera tiež čítala, ale v matematickom okienku som sa stratila... 😀 😀 😀
ale ne všechny sudý jsou dělitelný šesti přece
no,ja sa strácam úplne vo všetko,nejako mi tá logika nejde 😀 😀 😅
len kukám,aké sú tu baby múdre 🙂 😉

emanka - to by právě byly dost chytrý, kdyby znaly zrcadlo 😀
myš ne