Hádky kvôli psovi
Ahojte dievcence, neviem ani kde a ako zacat. Neviem ci som hystericka zbytocne, alebo som v prave a uplne normalna. Veci sa maju takto...mam manzela, rodinny dom, zahradu a na nej psa, ziadneho malickeho ani stredneho, velkeho psa vaziaceho 60kg. Je to prvy pes mojho muza v zivote, nikdy doma nesmel mat ziadne zviera, ja som psickar velky, u nas doma aj na byte ked sme byvali, bol pes vzdy. Pes je cviceny, co sa tyka povelov, chodilo sa s nim na cvicak a ano tam som bola ja ta zla, co ho tyra ucenim, a moj muz rozmaznavanim. Nikdy na toho psa nemozem nic povedat, vobec ma nepocuva ked je manzel doma, nakolko pracuje v zahranici a ked pride domov akoby som neexistovala, to by som prezrela ved je pekne, ked ti pes dava tolku lasku ale.....nakolko mame dom, pozemok, travu a vsetko to okolo toho na vsetko som sama a pridem si ako otrok domu a domacnosti. Ide o to, ze som psa oddelila na pozemku bez vedomia manzela. 5rokov sa trapim s chlpami, slinami, ocuranym celym okolim domu a prestalo ma to bavit v jednom kuse gabat po psovi. Na terasu ist nemozne, lezal na papuciach, aj ked sa posunul pri otvarani posuvneho okna, vsetky chlpy dnu, v poslednej dobe nam zacal obstiavat stolicky na terase. Takze najprv som si musela upratat a potom sadnut a pit kavu. Priznam sa, ze mam rada cisto, a niekedy to asi ozaj prehanam, ale preco upratovat kazdy den ked staci 2xdo tyzdna? Chodim do prace, praca okolo domu a este gabat po psovi, ten cas mozem aj inak vyplnit. Pes ma momentalne vybeh 6x6m cez den pusteny v mojej pritomnosti. Ide o to, ze prisiel manzel z prace a vobec sa so mnou za to nebavi ako male dieta, ktoremu ste strasne ublizili. Jemu sa povie, ze ved to mas 5min co to zameties, ale ked to treba robit 5x denne uz ma to ozaj nebavi. Ano chcrli sme psa obaja, ale takto som si to vobec neprrdstavovala.
pises, ze partner robi v zahranici, takze si vacsinu casu sama doma s deckami a so psom?
Mam 65kg fenu, ktorú sme si s manželom kúpili, keď sme.byvali v garsónke a dieťa bolo otázkou zázraku. Odvtedy sme sa presťahovali do domu a pribudlo dieťa a ďalšie.je na ceste. Ale pes už ostal náš prvý miláčik (a samozrejme panelakova panička už na dvor predsa nepôjde).
Jasne...ide ma poraziť z chlpov aj v čerstvo otvorenom jogurte. Zo slín všade...špinavej podlahy ktorú proste denne umývať fakt nestíham...
Na druhej strane...je to úžasné stvorenie a partak pre nás aj pre dieťa. Donúti nás ísť sa prejsť...socializuje nás s inými ľuďmi, vďaka nej objavujeme super miesta na Slovensku aj v Čechách, lebo na dovolenku chodíme radšej len niekde tu, aby sme s ňou nemuseli letieť.
Mať psa je na jednej strane úžasné, na druhej strane obmedzujúce. A treba si vedieť uvedomiť, ci vám viac dáva alebo berie. Naša obluda nám viac dáva. Určite. A ked čoskoro pôjde do psieho neba, dáme si pár rokov bez psa a budeme chvíľu užívať ten neobmedzený život v čistote a poriadku. A keď nám príde smutný a nudný, kúpime si ďalšiu dogu 😂🤦♀️
Váš problém je riešiteľný, len to by u vás museli fungovať nejaké pravidlá, ktoré by každý dodržiaval. Pes nemusí byť nikde zavretý. Stačí keby sa naučí, že na terasu nesmie. Každý člen domácnosti musí predsa dodržiavať určité pravidlá, tak prečo by pes mal byť výnimka? Odúvať sa za to? Trochu detinské. Nezdá sa mi, že by si mala nejaké prehnané nároky. Naopak. Stále existuje kopa ľudí, ktorí sa tiež snažia mať doma čisto. Priestor, kam môžu bez obáv priviezť návštevu. Kde sa jej pes nebude motať pod nohami. V tomto prípade sa navyše nebavíme o nejakom maličkom plemene. Láska k zvieratám sa dá dokazovať aj bez toho, aby sme si nechali od nich skákať po hlave....
Terasu sa ti mimochodom nedá nejak oplotiť/zasadiť okolo nej živý plot z niečoho, čo by pes nepreliezol?
A psa beries aj kazdy den vonku a normalne vencis? Ci len je cele dni na zahrade? Velky pes len na zahrade bez poriadnych prechadzok byva katastrofa. Zahrada mu urcite pre spokojny zivot nestaci. Ak nie je venceny, tak sa proste aj nudi. My mame velkeho velmi temperamentneho psa weimara (40 kg), spi dnu v dome, aj ked mame zahradu. Ak by sme ho kazdy den nebrali von, tiez by to bola katastrofa. Kto si nevie najst cas na vencenie, nemal by mat velkeho psa. To nie je ako niekedy na dedine, ked psy behali po velkych dvoroch, niekedy si dierou v zadnom zahradnom plote presli v noci do pola a pobehali si sami 🙂 Teraz su tie dvory proste male, pes sa sam nevybeha. Susedia maju vlciaka na dvore a nevencia - a presne - objeda im omietku, vyhrabava diery. Nas pes po prechadzke potom cely den prakticky len prespi a prelezi. Este ako steniatko sme ho naucili, ze na terasu sa nespini, berie ju ako vnutorny priestor a s vynimkou stenacich cias sa tam nikdy nevycikal - takze v tomto smere je to u Vas zanedbana vychova k cistotnosti. Psy su vo svojej podstate velmi cistotne zvierata. Co sa tyka chlpov a slin - no, zial, domacnost psickara je ovela narocnejsia na udrzbu, to je fakt. Skutocnym psickarom ta spolocnost psika za to vacsinou stoji.
ty nie si psíčkárka ani náhodou. Ty si sa len náhodou ocitla v domácnosti so psom, teraz aj predtým. Psíčkári predovšetkým poznajú plemená psov a vedia, čo od nich môžu očakávať - a nie že kúpim si veľkého, chlpatého, slintajúceho psa a budem očakávať, že budem mať domácnosť ako zrkadlo. Vedia, že psa treba venčiť, presne ako ti písala durianka1973. Venčený pes sa naučí robiť potrebu vonku, záhradu považuje za svoj domov a ten si špiní nerád - ale tak čo má robiť, keď ho nevyvenčíš, má ho roztrhnúť?! A to najdôležitejšie - psíčkári svojich psov milujú. Z tvojho príspevku žiadna láska nevyžaruje, a to cíti aj pes, preto ťa má na háku. Náš prvý pes bol bernardín, tých chlpov a hlavne tých slín... ale tak vedeli sme dopredu, čo to obnáša mať bernardína a vždy sme ho brali ako 80 kg lásky, ktorú nám poskytoval
Nechápem..predtým si mala NO ktorý ti spal aj v posteli a teda chlpov muselo byť po ňom ,že by si vankúš vypchala a nevadilo ti to, a pri tomto ti už chlpi vadia? Povedz mužovi ,že chces robotický vysávač a máš.po probléme.. No a čo sa slín týka ,tam zas nech ti kúpi karchera na okná a umyté máš za 20 sekúnd.. To ocuravanie záhradného nábytku je už horšie..to by chcelo radu cvicitela.. Kastrácia nie je zákrok na hodiny..Možno by ste sa mohli poradiť s vetosom či by to nešlo spraviť pri miernej sedacii a lokálnej anestézii aby nemusel do úplnej narkózy..
My máme tiež všetko ohradené koli psovy. Aj záhradu kde pestujeme, aj všetky okrasné záhony, ale len takým mini pletivom, akože opticky. Ved by to všetko pokapalo, tiež na veľkosť ponika to keď ráno vypustí niekde tak zabije aj strom.
Zatlkla som mu ale na záhrade 2 drevené koly, chodí ocuravat tie.
Vieš čo nám veľmi pomohlo bol neviditeľný plot. Kúpiš na aliexprese asi za 30 e, na bazosi cca 50. Je to drôt ktorý natiahnes po zemi a pes na na sebe obojok ktorý ho najskôr upozorni zvukom a potom slabým el. Vybojom keď sa priblíži k drôtu. Takto vieš psovy vyhradiť miesta kam nemá chodit, pes sa to rýchlo naučí, zvykne si a vie to po čase dodržiavať aj bez obojku. Aj keď ta terasa je príliš lukratívne miesto, tam to asi bude treba aj ohradit ale na záhony to funguje super
My sme takto od učili psa lozit na strechu. Vážne. Pes vyskočil na pristresok a odtiaľ na strechu domu. Skoro ma slahlo keď som šla domov a spoza komína na mňa vykukoval pes. Pako 😃😂
Ináč trochu žasnem nad niektorímy komentármi. Tiež mám psov celý život, ale aby mi cural, kadil na terase ci rozvlakal podsedaky tak to teda nie. Dospelého psa naučíš, na záhrade sa nám ich vystriedalo okrem nasho už zopár docaskarov a naučili sa všetci, aj tí menej chápavý.
Venčenie, jasne pomôže ale pes si bude aj tak značkovát dvor aj keby ide 10 x za deň na vychadzku. A bude to robiť aj po kastracii, zvyk je zvyk.
Neviem co je to za problem, pretoze my sme psa mali a teda problem s niecim takymto nebol. Da sa naucit predsa aby neobstiaval. Aby nesmel na terasu. Vsetko je to o tom naucit ho to. Ale napriklad ja sa na psa hnevat neviem, tie oci, ta laska 🙂
Kúpte mu elektronicky obojok, teda ten elekt. ohradník a dajte okolo terasy a nebude vam tam chodiť. Bude spokojný muž a aj ty.
Prides mi ako otrok psa, otrok domacnosti, no , psa som preto nechcela a vedela som dobre, preco. To je nie skrecok, ktory moze byt zavrety v klietke alebo akvarku s pilinami. Trebalo rozmyslat predtym. A hlavne, ked ty si uz psa mala. A preco mate takeho velkeho, 60 kg? Aby sa neminul v pohryzeni? Je to na tebe, co spravis. Mozes spravit aj to, ze ho darujes, predas a ked dojde manzel domov, proste pes nebude. Bude sice trosku ofucany atd, aj sa chciet rozviest, ale zrejme ho to prejde. Alebo si rob teda, mas toho malo
Fuj, slintavého psa by som nechcela v živote, to ste si mali rozmyslieť dopredu... To si nevedela, že bude slintať a sliny budú všade? Či si ho vybral manžel? A žena staraj sa... No, dobre si urobila, keď si ho oddelila.. Hoci som za to, aby bol pes voľný a mohol všade, v takomto prípade ho radčej nechaj v tej voliére, veď 6x6m je veľa pľacu, a skús ho vychovávať aj ty s cvičiteľom, ak sa dá, aby aj teba počúval. Ke ď sa manžel búri, pribaľ mu ho do auta, keď pôjde do práce najbližšie, nech sa stará a si ho užije naplno...
Samozrejme, v tej voliére nemá byť celý deň zavretý, ale to však nerobíš...
Ja by som bola zla ako ty 😕 Co pises mi pride hrozne 🙈 Manzel psickar, si kupi 60kg psa a necha ti to na krku 🙄👎 a odide pracovat do zahranicia. Nenapadlo ta kupit si roboticky vysavac? Nechas ho behat po dome, aby spravit aspon aku taku pracu. Ak je muz na tyzdnovkach, tak by som si domov zavolala upratovacku ked tam nie je aspon 1x do tyzdna. Nepochybne by som mu povedala ze toto je prvy a posledny pes.
A muž si nemôže nájsť prácu doma ? Ved nech to vidí, ked si väčšinou ty s tým psom , jasne že to nevníma .
Alebo mu nabal psa do zahraničia . Potom sa bude tebe viacej venovať keď príde .
Pes je pes . Je to skôr na diskusiu medzi vami .
Mne to príde úplne normálne že si ho dala do ohrady . Už len aby to polovička tvoja pochopila
A presne pre toto nechcem psa. Chcem na dvore poriadok. Nakoniec by som bola jeho otrokom a zametačom hovienok. Keď mám mániu o kúpe psa, vždy si predstavím čo bude po prvotnom ošiali a mánia ma rýchlo prejde. U nás na terase býva kocúr, maximum čo robí zle, oskace svoju obľúbenú stoličku. A to sa zotrie jedným vlhkým obrúskom a je zase poriadok. Radšej budem chodiť okolo sliepok, tie mi dajú aspoň vajíčka a hnojivo do zahrady. Pes neni pre každého.
@marygk Pes dá neskutočne veľa lásky, prítulnosti a rešpektu, ak si ho majiteľ od malička dobre vychová, samozrejme. A ako všetko, vyžaduje aj starostlivosť. Ľudia si to majú fakt zvážiť, na čo majú kapacitu a čas a možnosti. Preto my máme momentálne mačky. Tiež by som chcela radčej psa, ale nemáme poriadne ploty, tak voľba - mačky- bola nakoniec ideálna.. A našej Sheile sme nakoniec našli kamarátku, tak sú dve.. Väčšinou vnútri, bývame pri hlavnej ceste, tak sa snažím ich držať v dome..von idú, keď chcú, nedržím ich...
Píšeš že si psíčkar, tak ale to si musela vedieť už dopredu ako to pri psovi a poriadku chodí.. alebo sa mýlim?
že si kupujete veľkého chlpatého psa to ste vedeli, to bolo vaše rozhodnutie, takže sťažnosti na chlpy a slintanie nie je na mieste (pri jedení a pití každý pes narobí bordel, ale je rozdiel, či je to čivava alebo bernardín).
14 hodín denne v práci - a psa venčíš kedy? kedy sa mu aktívne venuješ? Záhrada je preňho prakticky to isté čo obývačka, žiadne nové podnety, žiadna socializácia, takže z nudy aspoň niečo zničí, ociká... nachvíľu sa zabaví a dostane sa mu pozornosti.
Správanie tvojho muža voči tebe nie je ok, ale ak chceme byť objektívni, tak ani to tvoje podľa mňa...
Ja nečítam veľmi komentáre ale psy sú ako deti, veci, čo nechceme mať zničené, má byť schované. Podsedaky a papuče ? Veď to sa núka. Psa sme mali boxera v byte, keď sa napila, utierali sme jej papuľu ešte kým sa otrepala. Je kastrovany, ked niečo ošťáva?
Ja ťa, autorka, na jednej strane chápem, pretože pindam jak pohan na chlpy, ktoré sú všade a to máme psa na dvore.
A nerozumiem, keď manžel robí v zahraničí, veď toho psa môžeš naučiť aj cirkusové kúsky. Ten pes nie je dementny (rovnako ako deti) aby nevedel rozlišovať, čo si pri kom môže dovoliť. 🙂
Nemyslím, že je riešenie nič nerobiť, ak si puntickar, budeš mať nervy.
Mna velmi zaujima co je to za rasu?
Presne tá chápem. Poradiť neviem, hádať sa?? Muž sa urazi. V tomto treba byť za jedno.
och sledujem, ze to tu je jedna mudrejsia nez druha.
tak k tomu vycviku je skvele, ze si sa mu venovala a snazila sa ho cvicit, pretoze pes je partak do rodiny len vtedy ak vie kde je jeho miesto, ma svoje hranice. je to pes, zviera a ublizujeme mu najviac tym ak ho poludstujeme. manzel je absolutne nezodpovedny v tomto. nekupila by som mu uz ziadneho psa maximalne tak mu dat do ruky tamagoci. ak pes vela cura daj ho vykastrovat isto mu tych dkg skurky a vajec nebude chybat. ak ta sere muz daj vykastrovat aj jeho :D ale nie. on nevie co to je sa starat o psa tak nech sa do toho nemontuje. inak existuju aj take spreje-rozprasovace ktorymi ked postriekas nejake miesto psovi to pachne a nebude to ocuravat ale z vlastnej skusenosti v domacnosti kde mame psov ti poviem, ze kastracia je aj tak najlepsia.
jaj a este jedna vec, neviem co je to za rasu, ale verim, ze aj vdaka tebe nebude prave on nikdy sefom vasej svorky. vela stastia.
btw: manzel sa chova ako male trucovite decko fakt popremyslaj ci ho tiez nevykastrovat :D
@durianka1973 ahoj so psom sa chodi von iba sporadicky, nakolko ma velke problemy s klbami, dysplazia laktoveho klbu vsetky posudzovane faktory v katastrofalnom stave, vyjadrenie vetosa, zamedzte mu behanie, oddelte mu priestor. Ak sa mu da vacsia prechadzka, musi brat silne lieky co pri dlhsom uzivani skodi peceni. Ono by bolo ok, keby mame urcene pravidla vsetci rovnako...ale ja mu sice 2tyzdne zakazovat mozem, no pride muz a je po zakazoch
@memek veru uz viem, ze ziadny dalsi pes nebude pokym nebudeme na rovnakej vlne, no ja bez psa nevydrzim a ked uz psa, tak fenu...pes ma skusky BHSK dalej sme pokracovat nemohli, nakolko ma klby v katastrofalnom stave a kastrovat....no uz rozmyslame dlhsie, ale bol uz 4x uspavany a teda riziko vacsie..ale dakujem, za pekny vecny komentar
@nini1010 je to Cane corso
@joplinka12 je rozdiel mat psa vycviceneho a vychovaneho. Pes poslucha na povel ale zas nemozem sediet 24hodin na dvore a napominat ho kde ma curat. Je to jeho dvor, ono mne nevadi, ze su tu bomby a chcanky, mne vadi ze nam zacina stat na terase. Ak je dnu cez zimu, on nemusi ist von aj 24hodin, uziva si teplo krbu a cely den pri nom prespi.

@sono2 tiez by som uz psa nechcela. Teraz si uz uzivam klud a cisty byt😊