icon

História viac ako 100-ročného domu

lyubov12
5. mar 2023

Ahojte, zdelila som po rodičoch viac než 100 ročný dom, dom kedysi vlastnili bohatý židia, zbohatli vraj na tom že v tomto dome sa robili potraty, v tomto dome sme bývali iba chvíľku, ale môžem povedať že aj napriek tomu že sme tu bývali iba pár rokov a ja som bola malinka, vždy som v tom dome cítila ťažkosť a stiestenosť a ako som sa neskôr dozvedela rodičia taktiež. Mama veľakrát počula kroky v podkroví, v podkroví sú stále nejaké staré veci po týchto židoch. Dom stále stojí, tento rok sa ho chystáme konečne zbúrať, no najprv by som rada zistila skutočný pôvod a vek domu. Vzhľadom k tomu že s rodičmi nikto nikdy z postaršich ľudí bývajúcich v obci nechcel hovoriť o tomto dome, príde mi to zvláštne a chcem zistiť čo sú tu naozaj dialo. Viete mi odporučiť ako na to prísť?

lacibo
6. mar 2023

@lyubov12 ak nemali ani rodicia LV a nemaju ani spraveny vklad do katastra nehnutelnosti..ty si ho po nich v ziadnom pripade nemohla zdedit..predmetom dedenia su veci vo vlastnictve porucitela..tato diskusia je uplne zbytocna..myslim ze sa chces len bavit o Zidoch ako takych🤔

nienna
6. mar 2023

@lacibo ale vsak pise, ze rodicia maju LV, aj v katastri su zapisani rodicia

lenkit
6. mar 2023

Ak je to na východe, tak odporúčam napísať pánovi Radoslavovi Turíkovi, je historikom. Ak nepomôže, tak možno aspoň nasmeruje 🙂

zuzana76
6. mar 2023

@btus ked to clovek musel prezit, je to strasne, obcas na tie deti myslim, hroby sa ani nevie kde su, niekde v lesoch medzi parovskymi hajmi a cabajom

zuzana76
6. mar 2023

@btus inak je to tu pokojne, necitim ziadnu negativnu energiu, prave naopak, velky pokoj

lujza123
6. mar 2023

Nechápem ľudí čo buraju historické domy aby si tam postavili nejaký tuctovy hnusny bungalov.

lacibo
7. mar 2023

@nienna je to cele divne co pise..ze rodicia maju LV medzi hrbou starych papierov..??? To co je? Kto ma nehnutelnost ale nema poriadne odlozene papiere k nej? No.nikto..Druha vec - uz neziju, ak zdedila? Prebehlo dedicske konanie u notara? Cela tema vymyslena..o Zidoch a este aj na hraniciach s Ukrajinou..co sme tu vsetky hlupe??

lacibo
7. mar 2023

@maciatkolulu ani nevieme ci rodicia este ziju alebo uz nie...ak ziju, nemohla dedit...poprekrucane z kazdej strany..vymyslene cele toto

trinityf
7. mar 2023

Samozrejme, ze nemusia mat list vlastnictva. Majetky po zidoch sa po vojne rozdavali. Moja starka mala v priamom susedstve zidovsku rodinu, ktora zmizla pocas vojny. A po vojne sa do domu nastahovala rodina od Zvolena preto, lebo otec rodiny bol pocas vojny partizanom. Ten dom dostali zadarmo. Takto tam zili s detmi a dozili starobu. Az po ich smrti sa ozvala dedicka po tych zidoch. Pravnucka. Prisla si pozriet dom. Nechcela nic, len ho vidiet, pofotit. Ale keby sa v tom zacne rypat, mozno by ho aj dostala spat. Cize urcite tak, ako radia tu viacere baby ohladne majetkoveho vysporiadania.
Na zle energie neverim. Vsade sa umieralo. Na dedinach v kazdom jednom dome...

zltalienka
7. mar 2023

@lujza123 autorka nikde nenapísala, že chce namiesto toho starého domu z kameňa a hliny s rozpadnutou strechou stavať nový. Popravde keď si dám do súvislosti všetko čo prezradila ... že v susedstve domu sú pozemky, o ktoré sa majitelia nestarajú a na pozemkoch roztrúsené hroby v kombinácii s tým, že dom sa nachádza na SK - UA pohraničí, tak tento dom nejakú hodnotu nemá. Je len na starosť. Pozemok pokiaľ nie je v strede väčšej dediny tiež nemá hodnotu. Ak sa susedia o svoje pozemky nestarajú, nejako pekne to tam vyzerať nebude.
Pochybujem, že tam chce stavať dom. Skôr len má za úlohu "doriešiť" tento chátrajúci dom, aby s ním do budúcnosti už nemali ďalšie starosti. Ani jej rodičia (ak ešte žijú), ani ona a ani jej deti.
Ešte jedna poznámka: najskôr to bude úplne obyčajný starý sedliacky dom, žiadna "historická" budova. Každý, kto sa rozhodol opravovať starý sedliacky dom z kameňa, hliny a pod. nakoniec povie, že to bola hlúposť. Že ho radšej mali zbúrať a začať odznova. Že s týmto starým domom sa riadne vytrápili, stálo ich to oveľa viac peňazí ako stavba nového a aj tak to nie je podľa ich predstáv a ani podľa súčasných štandardov.

crystal333
7. mar 2023

Ja som trebárs ešte nepočula ,že by sa popri dome nechávali pochovávať Židia,tomu teda ani neverím.

zltalienka
7. mar 2023

@crystal333 aha....no veď dobre. Pristupuješ rovnakým spôsobom ku všetkým pre Teba novým informáciám?

322sima123
7. mar 2023

@vevesh je velky rozdiel jked v dome nikto zomrie normalnou smrtou a je ine ked tam zabijaju male deticky ako na pase a pohodia ich tam pod dom... cele demonicke, spalit rovno ten dom aj so vsetkym...

vevesh
7. mar 2023

@322sima123 prepac, ale nie je- ani netusis kolko ludi boli obetami nasilnej smrti. Toboz umuceni poddani v mestianskych domoch ci ludia zabiti za 1/2 sv. vojny. Toto je cista vsugeracia...

vevesh
7. mar 2023

@crystal333 zidia a bohati mali kedysi hroby na svojich majetkoch(pode). Na dedinskych cintorinoch koncil pospolity lud...

lujza123
7. mar 2023

@zltalienka toto je typická Slovenská mentalita, staré nikdy nebude ako nové, neoplatí sa, nejde to, deravá strecha treba to cele zvalit.....
Len búrať a búrať, stavať tam nevkusne katalógové ohavy s betónovymi plotmy... Doma všetko zrovnať zo zemou a potom chodiť obdivovať historické mestečka do zahraničia.

katkasav
7. mar 2023

@lyubov12 Ahoj, v úvodnom príspevku píšeš: " ... v podkroví sú stále nejaké staré veci po týchto Židoch ..." - začni tam, buď sa Ti niečo na základe toho poskladá alebo dá inšpiráciu, čo ďalej

katka700
7. mar 2023

@vevesh Zlá energia môže byť aj v dome kde nikto nezomrel. Nie každý energie vníma a ak vníma tak nie rovnako. Sú domy kde senzibilovi príde pomaly fyzicky zle a musí ísť preč, niekto cíti napätie a stiesnenost, a niekto necíti nič a povie si "obyčajný starý dom, nechápem čo stresujú".
Ber to tak že máš šťastie a patríš do tej poslednej kategórie.

vevesh
7. mar 2023

@katka700 beriem, ale takto senzibilnych je velmi malo ludi. Velmi vela hra sugeracia. Kebyze nikto taku tezu nevyslovi (ze sa mozno vykonavali potraty), pre vela ludi by to bol iba "stary zidovsky schatrany dom"....

zltalienka
7. mar 2023

@lujza123 autorka nikde nespomína že sa tam chystá stavať. katalógové obavy s betónovými plotmi tiež nespomínala. Btw. ja som v zahraničí videla celú štvrť postavenú z úplne rovnakých dvojdomov s miniatúrnym pozemkom obohnaným betónovým plotom. Ešte v roku 2003. Vtedy na Slovensku ešte taká "móda" nebola....

ewwe
Autor odpoveď zmazal
veronicka88
7. mar 2023

@lujza123 typická slovenská mentalita je starať sa do druhých keď ti je do toho veľké prd,takisto vkladať ľuďom do úst slová ktoré nikdy nepovedali,predpovedať veci ktoré ani neplánujú spraviť a takisto necitat s porozumením ....prepáč nedalo mi

katka700
7. mar 2023

@vevesh Vnímavi sú určite v menšine a senzibilov je minimum inak by neprevladal "racionálny" názor.

julish
7. mar 2023

@crystal333 presne tak, židia sa pri dome nikdy pochovať nedajú. Tí ortodoxní nemôžu ani stúpiť na zem, kde je pochovaný žid.

tilly
8. mar 2023

Mňa by skôr zaujímalo čo sa stalo s tými bohatými Židmi... či ich zabili a ten dom zobrali a komu a prečo ho dali. Z toho by som mala husiu kožu ja.

malinka158
8. mar 2023

.

stefit
8. mar 2023

@lyubov12 a kto ma teda list vlastnictva?

lubica87
9. mar 2023

@lujza123 🤣🤣🤣

tilly
9. mar 2023

@stefit lv sa dá pozrieť za pár sekúnd na internete, netreba ho mať niekde uložený

mamula20
Odpoveď bola odstránená