icon

História viac ako 100-ročného domu

lyubov12
5. mar 2023

Ahojte, zdelila som po rodičoch viac než 100 ročný dom, dom kedysi vlastnili bohatý židia, zbohatli vraj na tom že v tomto dome sa robili potraty, v tomto dome sme bývali iba chvíľku, ale môžem povedať že aj napriek tomu že sme tu bývali iba pár rokov a ja som bola malinka, vždy som v tom dome cítila ťažkosť a stiestenosť a ako som sa neskôr dozvedela rodičia taktiež. Mama veľakrát počula kroky v podkroví, v podkroví sú stále nejaké staré veci po týchto židoch. Dom stále stojí, tento rok sa ho chystáme konečne zbúrať, no najprv by som rada zistila skutočný pôvod a vek domu. Vzhľadom k tomu že s rodičmi nikto nikdy z postaršich ľudí bývajúcich v obci nechcel hovoriť o tomto dome, príde mi to zvláštne a chcem zistiť čo sú tu naozaj dialo. Viete mi odporučiť ako na to prísť?

Strana
z4
amelia1234
Odpoveď bola odstránená
kiki68
5. mar 2023

@lyubov12 kamoska mama taku situaciu, tiez byvali v dome, kde boli tzv zidovske kupele, posielali tam bohate zidovske dievcata potratit /porodit deti. Tiez opisovala tazivu atmosferu a divne pocity ked boli deti babatka. Potom na dvore museli kopat nieco skrz potrubia a nasli studnu a tam kopec detskych kostriciek. Takze sa nalez musel vysetrit, prisiel aj knaz to miesto vysvatit. Cele sa to tym nejak uzavrelo. Ona sa odstahovala a teda dalej uz mala pokoj. Viem, ze to bolo v Bratislave. Hovorila nam o tom, ale to uz mali deti tak 10rokov a teda uz to boli nejake tie roky. Tak mozno to miesto dat pre istotu vysvatit knazom. Ked nevies co presne tam bolo.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
liusa82
5. mar 2023

Presne.Ja by som nechcela bývať ani na tom pozemku.To sú zlé energie celkovo len zbúraním sa to nevyrieši

katka700
5. mar 2023

@lyubov12 Dala by som to určite vysvätit, určite ešte predtým než začnete búrať a potom znova. Raz som tu čítala príspevok kde 'strašilo' v dome, ale neviem či to bol starší prerobený dom alebo novostavba postavená na pozemku s temnou históriou. Nevedela by som si predstaviť tak žiť.

lyubov12
autor
5. mar 2023

Pôvodní obyvatelia odmietali akúkoľvek konverzáciu o tomto dome, nikto sa s rodičmi nechcel ani baviť keď sa opýtali na tento dom. Presne toto je ten problém, chcem ho zbúrať ale neviem či je to dobrý nápad sa ho len tak zbaviť, mam strach že sa tým nebodaj niečo naruší, nejaké zlé energie alebo niečo...

zuzudrnda
5. mar 2023

@lyubov12 a nie je ho škoda? Je v zlom stave? Neovplyvňujú info vaše vnímanie domu viac ako realita? Pýtam sa ako obyvateľka vyse 100r domu a teda vôbec netuším,čo sa v tom nasom dialo, kto tu umrel,žil,...stavba za pocity resp.negativne energie nemôže. Ja vnímam skôr jej potenciálnu historickú hodnotu.

sanen
6. mar 2023

Vy ten dom zbúrate a budete na tom mieste stavať nový dom ? Ja by som tam nikdy na tom mieste nestavala a ani nebývala. Hneď by som to predala.

andreatytler
6. mar 2023

@lyubov12 Mna vzdy lakalo, kupit super stary dom a pri rekonstrukcii najst v mure poklad. 🙂 Aj ked v tomto pripade by som sa z tychto penazi nevedela tesit.
Ako sa dom dostal do vlastnictva vasej rodiny? Viete co sa stalo tej zidovskej rodine po tom ako o dom prisli. Tym v ziadnom pripade nechcem povedat ze vasa rodina spolupracovala s nacistami alebo, nieco take. Len by ma to tazilo, vediet ze mam nieco take.

tykat
6. mar 2023

@andreatytler presne to mi prve napadlo, ako k tomu domu prisli.

pribinak
6. mar 2023

Zbohatli na tom že robili potraty …..to určite …. To robili anjelickarky a nie za peniaze ……a už vôbec nie zidia …..

Snáď máte list vlastníctva …. po páde komacov sa robili pozemkové reformy a reštitúcie, ak by dom vlastnili nejakí “židia” už dávno by sa ako povodní majitelia ozvali

marianarem
6. mar 2023

@lyubov12 No jednak by som skusila znova oslovit nejakych starsich ludi, predsa len uz preslo vela casu. Ale ono asi nikto nebude vediet, co presne sa tam dialo, mozno nejake utrzky. Potom mozno este nejaky jasnovidec. Ja verim, ze niektori ludia maju taku schopnost a vedeli by nieco vycitit. Len tam je problem najst niekoho doveryhodneho.
Ja osobne som sa o historii nasho domu dozvedela zo starych matricnych zaznamov na stranke FamilySearch.Hladala som, kto tu byval pres nami a dopatrala som sa k jednemu chlapikovi z 19. storocia. Pri zazname o jeho umrti bolo napisane, ze zasiahla bozia prozretelnost, ze to bol velmi zly clovek. A bol tam popis nehody, pri ktorej zomrel. Ked som patrala dalej, tak som zistila, ze ako 3rocnemu mu zomrela mama, potom prva zena mu zomrela na tuberkulozu a druha pri porode aj s dietatom. Mozno to boli priciny tej zloby. Kazdopadne ked som ja kupovala dom, energia uz bola nastastie vymenena, posobil pozotivne. Mozno teda skus aj ty pozriet tieto state matriky, ktovie ci tiez nebude niekde nieco spomenute.

lyubov12
autor
6. mar 2023

@zuzudrnda Dom je zlom stave, strecha sa rozpadáva, steny plesneju ale dom ako zázrakom stále stojí, je postavený z kameňa a hliny.

lyubov12
autor
6. mar 2023

@marianarem Ďakujem

lyubov12
autor
6. mar 2023

@pribinak List vlastníctva žiaľ nemám, dom po zidoch odkúpil manželsky par, tí tu tiež dlho nežili, mali problém dom predať, moji rodicia ho kúpili od nich ale jediný co sa o histórii tohto domu od nich dozvedeli bolo iba to že pôvodný vlastníci boli židia nič viac im povedať nechceli...myslim že by si sa čudovala, v okolitých pozemkoch tohto starého domu sú židovské hroby roztrúsené kade tade po záhradách, pozemky sú vo vlastníctve zidov ale keď som volala do ich komunity, povedali že tieto pozemky nepotrebujú, neplánujú ich odpredať ale ani sa o nich nijako špeciálne starať. Pamätám si že mama mi raz vravela že na pozemok sa raz jeden staručký pôvodný majiteľ vrátil s tým ze mali niečo zakopane po hruškou, smolou bolo že rodicia všetky stare stromy vyrubali a pán si nevedel spomenúť kde presne to bolo.

lyubov12
autor
6. mar 2023

Mamina mala kamošku vesticu, naozaj vedela ľuďom predpovat budúcnosť, vela6ludom pomohla, rodicia k nej raz ohľadom otázky toho domu boli, mali so sebou priniesť prvú rannú vodu ktorá vytecie z kohútika v dome, vraj im vtedy nechcela tiež veľa hovoriť vraj aby ich nestrašila, jediná čo mi mamina prezradila ze im povedala bolo ze majú z domu co najskôr odísť, aj to bolo podnetom prečo tam rodicia dlho neostali....

alenka58
6. mar 2023

moja kolegyňa tiež kúpila dom po židoch tak ako vyššie píšu stále tam niečo búchalo nevyspala sa trápila sa až keď syn ochorel tak predala dom

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
6. mar 2023

@lyubov12 si si istá, že dom môžete búrať, nie je pamiatkovo chránený? To ste sa odsťahovali, či ako? Dom ste prenajímali?

maminkadeticiek
6. mar 2023

Ja len dufam,se mate dost rozumni aby ste na tom pozemku nic nestavali a iba ho predali.A skuste ho dat este pred predajom vysvetit.

veronicka88
6. mar 2023

No teda,ja som veľmi citlivá.mna už by na ten pozemok nikto nedostal ani keby chcel....ak by nebol pozemok môj určite by som noc nikde nestavala....možno je treba to skúsiť ponúknuť nejakým pamiatkamrom alebo nejakému fanúšikovi ak ide len o dom možno ho ani nepredas

vevesh
6. mar 2023

@lyubov12 sila mysle je mocna- ak ste presvedceni, ze "je tam nejake zlo", ani novy dom to nezachrani. Ale inac ma tu udivuje na diskusii- v mestianskych domoch na namestiach (kt. su starocia stare) umierali tisicky ludi doteraz a ludia tam v pohode byvaju, idu sa najest ci maju ine kulturne aktivity - ale zrazu pri takomto dome uz vacsine vadi? Vsak v drvivej vacsine starsich domov (aj novsich domov ci bytov) niekto zomrel ci bol zabity a nebura sa tu hufne....
Ja by som pozrela na historicky potencial- ci a co sa da zachranit. Ak sa da zachranit, zrenovovala by som- dom bude mat individualny charakter. A ak si poverciva, daj si pred obyvanim dom vysvatit. 🤷‍♀️🤷‍♀️

aneta129
6. mar 2023

@lyubov12 to sa da zistiť na úrade v akom roku bol zapísaný dom a atd.... Takže bude to niekde zapísané, ja viem, ze z nas v obci tak zisťovali, kedy bol kostol postavený.... Lebo nikde nebolo o ňom nic....

ahhola
6. mar 2023

Každý kúštik zeme v Európe, okrem vyšších polôh je nasiaknutych krvou, ci z vojen, ci z stredovekého tmarstva, ci tureckých nájazdov... Padli Turci na Poniky...
Tvoje židovské potraty🙆‍♀️tak také vedela robiť každá babica v dedine, záležalo len na jej morálke... My sme burali nezidovsky dom a nasli sme v ňom tehlu Diamant, co bola židovska tehelna.Odfot z akého muriva bol ten váš a daj foto domu, ked môžeš.

katka700
6. mar 2023

@lyubov12 Až mám zimomriavky keď to čítam. Naozaj chceš búrať a stavať na tom pozemku? Radšej to nechaj tak alebo z toho sprav airbnb pre zahadologov a lovcov duchov.

davidofff
6. mar 2023

@lyubov12 🙈🙈🙈🙈😱😱toto mi staci

bu1bu
6. mar 2023

Prosim ta, vysvetli mi,ak nemate LV akym sposobom chces preukazat vlastnictvo domu ktory chces zburat? ( ak to niekde v diskusii vysvetlujes, ok, necitala som vsetko) Ved na to potrebujes povolenia statnych organov.
Kto v katastri figuruje ako vlastnik? Dom nieje pamiatkovo chraneny?
A k tej atmosfere domu, osibne si myslim ze ziadne potraty sa tam nerobili, v case vojnoveho Slovenskeho statu si ludia vymyslali az neuveritelne historky o zidovskych spoluobcanoch s ktorymi pred vojnou riadne vychadzali a po prijati Zidovskeho kodexu zrazu im zidia vadili… skor si myslim ze dom bol arizovany, povodny obyvatelia zomreli niekde v taboroch na smrt a ludia aby ospravedlnili svoje konanie vymysleli historky o potratoch..
Obrat sa na UPN, tam by ti mohli povedat viac, plus archivy.

pokojvdusi9
6. mar 2023

@lyubov12 Pisem spravu

jana_eyre_2
6. mar 2023

Ako môžeš vlastniť dom bez LV?

Strana
z4