Hľadáte objektívnu pravdu alebo vám nevadia polopravdy a konšpirácie?
Je doba polopravd a konspiracii.
Historia sa zial neustale opakuje.
Obcas aj v ojektivnych mediach su polopravdy.
Mozno by stalo za to, studovat historiu. Ci uz sledovanim odbornikov na youtube napr. Dejepis inak alebo samostudium.
Starsie historicke knihy su urcite v kazdej kniznici.
Kedze dejiny sa opakuju, studiom clovek moze ziskat nadhlad a viac sa priblizit k objektivite.
Ako to mate vy?
Na konspiracích není nic špatného. Často jsou za událostmi zájmy v pozadí. A konspurace jsou prostě znakem, že lidé o věcech přemýšlí. Navíc sposra věci, co byly konspurace, se později třeba potvrdili, jenže pak už přestávají být nazývaný konspirací, zatímco ty co se nepotvrdil, jsou konspirací nazývaný na dále. Podle mne je konspurace přemýšlení o možných příčinách, a ty se pak buď později potvrdí, nebo ne.
Definuj starsie historicke knihy - tie komunisticke, ci tie ruske, ci tie americke, cinske, talianske... Objektivna pravda neexistuje. Kazdu knihu, kto niekto napise, podsuva tam svoje nazory istym sposobom. Objektivna je mozno tak matematika s vedeckymi dokazmi, historia sa neda dokazat, ako to naozaj bolo, len z rozpravania ludi, ale ktorych ludi, kazdy si podoplna svoje historky. Na konspiraciach nevidim nic zle, pokial to clovek cita s nadhladom a premysla nad tym
@dadis jasné, treba hltať všetko čo ponúka spravodajstvo, lebo iná pravda nemôže byť
@kvetinka75 Co konkretne na spravodajstve ako takom, je zle? Daj mi konkretny priklad reportaze v klasickom mediu a k tomu dokaz, ze islo o klamstvo. Lebo reci tu maju jednoduchi ludia plne huby a ked si vypytas konkretny priklad, tak zrazu sa odmlcia alebo zahovoria. Ved to nemoze byt taky problem, ak tvrdis, ze spravodajstvo nepodava pravdive informacie 🤷♀️
Každý konšpirátor považuje svoju pravdu za tú objektívnu.
@dadis čo je zle na spravodajstve? Srandujes? Nemusí úplne nutne informovať nepravdivo, svet a situácie v ktorých žijeme sú však veľmi komplikovane a povedanim pravdy A bez toho, aby bolo povedané B a C však tá pôvodná pravda vyznieva v úplne inom svetle. Čo som si všimla ako poslednu manipuláciu aktuálne: Izrael pred pozemnou operáciou vyzval k evakuácii nemocníc v pásme Gazy. Nekriticky konzument Markízy a podobného hnoja (aj ked nedávam ruku do ohňa, či to nebolo na JOJke alebo inde, ale však prašť ako uhoď) by snáď nadobudol dojem, že ide o civilizované, kultúrne a férové správanie. Ak však povieme B (čo v reportáži, ktoru som videla povedané nebolo) zistíme, že je to celkom inak. Evakuácia nemocníc je nemožná, nakoľko v celej Gaze nie je jediná sanitka (čo Izrael samozrejme vie, nakoľko je to jeho práca) a WHO informuje, že minimálne 2000 nemocničných pacientov je neschopných v daných podmienkach prevozu (čo je spôsobené aj ďalšími objektívnymi príčinami - nedostatkom liekov, ktorych dodávky Izrael blokuje, personálu atď.). To nie sú žiadne hoaxy či konšpirácie. Na týchto ľuďoch sú páchané hnusne vojnové zločiny, zaujímavé, že naši veľki spojenci však páchateľa vojnových zločinov podporujú, zrazu pár mŕtvych civilistov hore dole nevadí. Máš príklad, čo si chcela a takto isto by sa dala vyvrátit a rozbiť na prach každá navonana lož, ktorú na nás "mienkotvorné" médiá chrlia (médiá, ktoré samozrejme nie su nikým vlastnené, nikým ovplyvňované a vždy informuju absolútne nestranné, chacha).
@luuubik A čo iné spravodajstvo ohľadne nemocnice v Gaze - "Izrael zasiahol nemocnicu v Gaze, podľa miestneho ministerstva zdravotníctva je tam najmenej 500 obetí", čo nekriticky prevzali všetky veľké svetové médiá, a ráno sa ukázalo, že zasiahnuté bolo parkovisko, vyhorelo pár áut, a aj tá raketa podľa všetkého bola zlyhaná raketa odpálená Hamasom.
O tom, že by v Gaze nebola jediná sanitka, to neviem, kde si zobrala takú blbosť (keď tam nie sú, ako ich môže Izrael triafať, viď trebárs https://www.aljazeera.com/news/2023/10/12/war-c...), tak so zvyškom to bude tiež otázne.
@kvetinka75
ty si chodíš overovať info priamo na miesta diania? 😍
či odkiaľ čerpáš ty " pravdu"?
@mondolina aj z iných zdrojov nielen z TV a hlavných správ na Markíze. Ale chápem, ten kto nečerpá informácke z hlavných správ na Markíze, JOJke a nesúhlasí s nimi, je konšpirátor a verí klamstvám. Škoda že na mnohé doplatia nevinní ľudia
@hefo Neviem teraz nájsť debatu, kde sa o tých sanitkach hovorilo, bolo na českej televízii a vzťahovalo sa to k aktuálnemu stavu v dnešných dňoch, ešte to pohladam. Avšak ak chces zdroj o neludskych podmienkach v Gaze a o úmrtiach palestínskych civilistov, nech sa páči, pozri napríklad vyjadrenie výkonného riaditeľa Inštitútu ľudských práv :
https://www.ta3.com/relacia/906433/statu-hrozi-...
to je snáď dosť doveryhodny zdroj.
Čo sa týka tej nemocnice: či bolo obetí 500 alebo 100 je tragédia, jasné, že prvé odhady nie sú presne. Zverstvo to je, aj keby tam umrelo tých civilistov hoc aj desať.
A hlavne: nikto nevie (a je veľká "šanca", že ani nikdy presne vedieť nebude, vzhľadom k náročnosti ba priam nemožnosti objektivneho vysetrovania vo vojnovej zóne), kto je za útok zodpovedný, ty už však máš evidentne jasno, že si nemocnicu Palestinci odpalili sami, samozrejme pre "korektnosť" ošetrene slovkami "podľa vsetkeho". Podľa akého všetkého? To, že Izrael po tom, čo útok okamžite celosvetovo vyvolal obrovskú vlnu kritiky sa to snažil hodiť na Hamas je pochopiteľné, avšak, kto je za tým momentálne nie je ani zďaleka možné určiť tobôž nespochybniteľne dokazať a rovnako dobre to môže byť Izrael, ktorý to samozrejme nikdy neprizná.
@kvetinka75
ďakujem za odpoveď, myslela som si.
@mondolina nemáš za čo. ja viem, že pre niektorých iné zdroje neexistujú alebo nie sú dôveryhodné
@kvetinka75 Ja tv nepozeram. Stale cakam na ten priklad 😀
@luuubik Ja inak detailne nemam cas sledovat sprsvodajstvo, ake napriklad precitam si takyto clanok jeden a viac nepotrebujem sa v tom vrtat, naco tym stracat cas, ktory mozem venovat uzitocnejsim veciam... https://amp.cnn.com/cnn/2023/10/21/middleeast/c...
Snazim sa mat co najvacsi vseobecny prehlad. Lahsie sa mi potom rozlisuju pravdy od polopravd a klamstiev.
@dadis sociálne siete žijú svojim životom, sú to výsostne subjektívne názory, ale niečo iné je objektívne (vraj), nezávisle (vraj) medium či spravodajstvo, tam by nejaké "údajne" nemalo mať veľmi miesto, lebo počuť za pár dní vo všetkých hlavných médiách reportáže, v ktorých sa to hemží slovami "vraj", "údajne", "podľa všetkého" nie je ničím iným, než cieleným masírovanim verejnej mienky v duchu stokrát opakovaná (možno) lož sa stane pravdou. Ty si prečítaš túto reportaz, iný si prečíta inú a môžme sa donekonečna doťahovať, kto má či nemá pravdu, lebo rôznych reportáži k tejto téme je halda. Sú však veci, ktoré su nespochybniteľne, narozdiel od toho, kto odpálil nemocnicu, viď napriklad podmienky pre život - a momentálne evakuáciu civilistov v Gaze.
Ja osobne som objektívne médiá u nás ešte nenašla, nepoznám časopis, reláciu, spravodajstvo ktoré by boli smerované objektívnym smerom.
Preto si rada pozriem politické diskusie kde vidím oba pohľady, ak sa v svete udeje dôležitá vec rada si pozriem "dvoch" rozdielne zmýšľajúcich ľudí aby som si mohla spraviť ten názor čo najviac objektívny.
Pravda je relatívny pojem...
@tiezjedna ano pravda. Vzpomněla jsem si na jeden vtip před 20 lety. Když mi strcis nos do zadku, tak já budu mít nos v prdeli, ty bedes mit nos v prdeli, ale já jsem na tom relativně líp 🙃

@tramtada31 netrep, Todova sa pretriasala aj v mainstreeme dokonca niekolkokrat a napriklad v Aktualitach to celkom podrobne preberali, ked sa pripad riesil na Sudnej rade.
(Nie si to ty, co si davala tu dychberucu reportaz chudaka redaktora, ktory musel utekat z tatranskeho hotela aby si zachranil holy zivot? Kto toto dokaze stravit a povazovat za relevantny zdroj informacii?)