icon

Holenie nôh

andy311__
23. máj 2018

Ahojte, som tu nová a potrebovala by som poradiť.. mám 13 a začatie holenia nôh vždy odkladám, že "tie chĺpky ešte nie sú vidno", no minule som tak doma sedela a keď som sa pozrela na svoje nohy tak som si uvedomila, že to je vidno viac ako som si myslela. Mamky sa to obávam opýtať a tak sa chcem opýtať vás, mám si kúpiť vlastný strojček aj bez jej vedomia?

titla
24. máj 2018

Ja som začala s holením nôh v 14. Mám tmavé a husté ochlpenie, takže keď som prišla do puberty, veľmi rýchlo sa to prejavilo. Išla som za mamou a tá mi to ukázala. Myslím, že praktické rady si tu už dostala. Ja by som Ti možno len odporúčala začať so strojčekom namiesto žiletkou, menej dráždi pokožku. Ale to je čisto moja osobná skúsenosť a subjektívny pocit.

jana_eyre
24. máj 2018

ja som sa zacala.holit v tvojom veku, nekaslala som sa a nasucho som sa oholila ziletkou, rovno aj stehna a litka.. docielila som cele cervene a spalene nohy, co si mama samozrejme hned vsimla.. 😅 no tak mi povedala, ze to musim s mydlom a tak som aj pokracovala.. s mamou sa neboj o tom porozpravat, ved urcite vie, ze doma uz ma slecnu co sa chce pacit 😊

0silvia0
24. máj 2018

mne je vôbec čudné že dievčatá sa boja vôbec spomenúť svoje chlpy na nohách svojim matkám. Ešte by som pochopila ostýchavosť v tomto veku týkajúcu sa napríklad používania tampónov v lete, ale taká bežná záležitosť ako chlpy na nohách? A zakladateľka sa chúďa bojí opýtať mamy, až mi je to ľúto... veď o nič nejde, sú to len chlpy, prišli, budú s nami väčšinu života a potom na staré kolená vypadajú... Ale ak mladé dievčatá miesto pochopenia matiek očakávajú polhodinovú kázeň o tom, že na všetko majú čas pomaly do dvadsiatky, tak sa ani nečudujem. Milá zakladateľka, urob to ako ti napísala @maminecka2 - žiletky v DMke alebo v Lidli stoja pár šupov, ja si ani žiadnu penu nekupujem, holím si nohy po nanesení sprchového gelu, podľa mňa je to to isté. Držím palce.

janikovaanicka7
24. máj 2018

@andy311__ namiesto peny na holenie mozes s kludnym svedomim pouzit aj kondicioner na vlasy 🙂

katka1981
24. máj 2018

@andy311__ nemaj obavy spytat sa maminky. CCa 14-15 rokov je vek kedy dievcata zacinaju, teda kedysi moja generacia. Tych 13 je podla mna ok, musis sa citim dobre, a nejdes robit nic zle. Porad sa pokojne s maminkou.

ciusinka
24. máj 2018

Ja trosku nerozumiem, preco by 13 rokov na holenie noh malo byt skoro, kazda zena zarasta inak, ja mam este v zivej pamati, ze uz ako 12-rocna som mala dost zarastene nohy, aj podpazusie, spoluziaci sa mi za to smiali, tak som si ich proste zacala holit a bolo..A je to uz takmer 20 rokov, takze ziadne vystrelky modernej doby ani nic podobne..Ak ma mat dievca zo seba komplexy, hanbit sa alebo cokolvek, tak nevidim dovod, aby sa holit nezacala..A ze ma ako 13-rocna bezchybnu gramatiku? To akoze v dnesnej dobe sa automaticky ocakava, ze 13-rocne deti neovladaju gramatiku? Ja akoze vazne nerozumiem 🙈 Snad ak niekto chodi do skoly a aj sa realne uci, tak ta gramatika v 13 rokoch by aj mala byt bezchybna, ved to nie je 6 alebo 7 rocne dieta, ktore sa len uci citat a pisat..

Ale tak uz som sa tu stretla aj s nazormi, ze dostat menzes v 10 rokoch je nieco neprirodzene a je to skoro a bla bla, ako keby si clovek mohol vybrat, kedy to prvykrat dostane 🙈

janikovaanicka7
24. máj 2018

@0silvia0 vies, ono kazda mama je iná. Ja osobne pochadzam z dost konzervativnej rodiny a taketo "zenske veci" som si musela akoby svojim sposobom sama "vydobit". A to mam dve staršie sestry! Lenze tie boli take chlapcenske typy. Plus mam este dvoch bratov. Takze také témy ako holenie nôh, jemna uprava obocia, ci prvy jemny make-up...tak to bolo tabu. Postupne som to rodinu naučila, ze to je vlastne normálne a prirodzené, ze vekom sa chcem citit komfortne a aj sa páčiť...

0silvia0
24. máj 2018

@janikovaanicka7 veď aj ja som sa mamy hanbila spýtať niektoré veci, ale predpokladám, že ako doba pokročila, že dnešné mamy sú na tom lepšie a ten konzervatizmus ich vplyvom súčasnej doby prešiel. Ale ako vidím, neprešiel... 😕

kllamarka
24. máj 2018

@andy311__ tak ja by som si o tom pokecala aj s kamoskou/kami, ci oni to uz riesia a ako. Sak medzi babami budete podobne veci riesit cely zivot 🙂 Aspon mne osobne by prislo pohodlnejsie to prebrat s kamaratkou ako hned s mamou.
Keby som nic neporiesila a vadilo by mi to dalej, tak by som to povedala mame, ...hlavne aby vedela, ze to teda uz budem riesit a bude to pravidelne 🙂
Uz ked zacnes holit...tak budes holit do nemoty...do staroby kym budes vladat 🙂

limoncino
24. máj 2018

@0silvia0 ja mám 11 ročnú dcéru a prvé chlpky v podpazuší som jej oholila ja, aby sa nedorezala 🙂
áno, tiež som bola v šoku, že má v desiatich už chlpky pod pazuchou, aj som to predýchavala, ale nič sa tým nezmenilo 🙂
@andy311__ ak máš pocit, že Ti to pomôže k vyššiemu sebavedomiu, alebo sa proste len budeš cítiť krajšia, urob to.. porozprávaj sa s maminkou, z pozície matky Ti hovorím, že mňa osobne by veľmi potešilo, keby sa so mnou dcéra prišla porozprávať o takýchto intímnych veciach, mala by som radosť, že mi dôveruje 🙂

bolavyzub
24. máj 2018

Chĺpky sú normálna vec, skôr by bolo zvláštne, ak by v takomto veku ešte neboli. Čo sa týka odstraňovania, z mojej skúsenosti, čo sledujem: niektoré ženy si celý život holia nohy a je to ok, dokonca sú také, ktoré to nemusia tobiť nejako často. Ale sú aj také, ktoré v lete holia každý deň, pretože im chĺpky rýchlejšie dorastajú. Je to rôzne. Ja keď som začala holiť, tak po nejakom čase som mala pocit, že sú pevnejšie a výraznejšie. Preto som neskôr začala depilovať voskom a po tých rokoch mi už chĺpky na niektorých častiach nôh ani nerastú.
Na tvojom mieste by som skúsila nohy pekne oholiť. Uvidíš, aký to bude super pocit,keď budú hladučké 🙂 A keď budeš staršia, môžeš vyskúšať aj iné metódy odstraňovania chĺpkov a rozhodneš sa, čo ti najviac vyhovuje.
A z toho holenia si skús urobiť fajn procedúru. Napeň voňavou penou, ohoľ, natri krémom. Mamky sa neboj, však ona hádam ráta s tým, že chĺpky dievčatám v takom veku rastú a nie je ti príjemné, keď ich vidno. Možno by ti mohla poradiť alebo ísť s tebou kúpiť, čo treba.

basska_b
24. máj 2018

Ja som to tuším ani s mamou neriešila, išla som na to žiletkou, potom som zistila, že to chce aj nejakú penu a robiť to každý druhý deň... hlavne v lete. Aj som trpela na spotene pazuchy kým som si neuvedomila, že to chce tiež žiletku a antiperspirant. Ja to chápem, že je ti trápne sa pýtať mamy, ale neboj sa. Ja som sa veľmi hanbia pri prvej menstruacii, dúfala som, že som sa tam len poškriabala a preto je tam krv :D ale mama hneď povedala neboj sa, kúpim ti vložky, to je normálne a teraz keď už som mamou, môžem povedať, že s čímkoľvek by moja dcéra za mnou prišla, hanbiť sa nemusí a všetko by som jej kúpila a vysvetlila.

eeffka
24. máj 2018

@ciusinka mam doma 13r dceru a takto sa teeneger nevyjadruje, toto isto nepisalo 13r dievca.
"sa obavam" / sa bojim + "bez jej vedomia" / aby nevedela, sorry ale tu si niekto dospely robi prieskum ako skoro si SK zeny holia nohy.

takaakoty
24. máj 2018

Ja si pazuchy holim, odkedy mi tam zacalu rásť chlpy, cize mozno od 11-12 rokov. Nohy chvíľu neskôr. U nas to bolo bežne, este aj moj otec si v lete holi pazuchy, takže nik z rodiny to neriešil. Názory že chĺpky začnú rast viac a podobné blbiny su predpotopne...Ja si dokoca holim aj ruky a brucho 😂 ale.uznávam ze to je.extrém, ale.nikdy by som deťom nezakazala holit sa, ked sa hanbia za chlpy

0silvia0
24. máj 2018

@takaakoty brucho 😲 no ty si fakt riadny extrém 😂

takaakoty
24. máj 2018

@0silvia0 Ja si nepomozem, je to taka moja mala mila psychická porucha 😂 ale ved neskodim tym nikomu, ani sebe, tak čo ☺

0silvia0
24. máj 2018

@takaakoty no veď každý máme nejakú tú malú milú psychickú poruchu 😍

sintra
24. máj 2018

@eeffka To vazne ideme kadrovat slovnu zasobu 13 rocnych podla tvojej dcery? :D Ja mam 11rocneho syna a slovne spojenia "sa obavam", "bez niekoho vedomia" a pod. pouziva uplne bezne, jeho oblubena veta je napriklad "toto je jednoduche, az primitivne, povedal by som".
Tak co teraz s nim? Mam ho zacat upodozrievat, ze je to 60rocny akademik v tele dietata?

K teme: tieto nazory typu ze na antiperspirant a holenie ma dieta na ZS este cas, su zastarale. Ked treba, tak treba. To vazne nechate tie deti smrdiet a aby sa citili kvoli chlpom trapne pred spoluziakmi aj sami pred sebou? Preco?

rusalinka
24. máj 2018

@sintra 60rocny akademik v tele dietata? 😀 😀 😀

nela6
24. máj 2018

@andy311__ mne žiletky nic zle na nohach nerobili, kup si na zaciatok jednorazovky a ak nemas penu na holenie aj tekuté mydlo to nahradí... Namocis nohu, natres mydlo, jemne prejdeš, pomaly kedze si začiatočník... A potom sa mozes aj mamke pochvalit, neboj sa, nie je to nic co jej nemozes povedat, nic na svete nie je take co nemozes povedat svojej mame 😉 fakt nic

andy311__
autor
24. máj 2018

@eeffka Jediný kto tu robí prieskum si ty.. ja nemôžem za to že ma tvoja 13-ročná dcéra inú slovnú zásobu, ja na mojom vyjadrovaní nič zvláštne nevidím, mám pocit, že vätšina mojich spolužiakov sa vyjadruje rovnako... a ak by som už bola dospelá tak by som mala asi viacej rozumu a nevydávala sa za 13-ročné dievča

eeffka
24. máj 2018

@andy311__ tak urciteeeeeeee 🙂 keby si mala naozaj 13r a k tomu stylistiku textu aku pouzivas uz davno by si mala tie nohy oholene 😂
V kazdom pripade ti prajem pevnu ruku 😎

timilv
24. máj 2018

Ja som sa takto tiež v tomto veku vyjadrovala.. Od malička som sa pohybovala prevažne medzi dospelými, tak som používala "dospelácke" frázy, ktoré sa na mňa postupne nalepili. Nie je na tom nič divné a ani to podľa mňa nie je nereálne 😉

kathy93
24. máj 2018

No ja si veľmi dobre pamätám tiež som bola asi v tvojom veku a máme som slohla vždy jednorazovu žiletku a občas sa snou holila. Keď som nebola oholena v škole si to chalani vždy všimli a smiali sa mi takže je to na tebe. Normálne povedz mame že sa už chces holiť že ti to vadí.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
andy311__
autor
24. máj 2018

@timilv Ďakujem🙂
@eeffka Ja to rešpektujem, tvoj názor, čo už.. to že je tvoja dcéra taká stará ako ja neznamená, že ma presne takú ístú slovnú zásobu.. už len ty ako mama by si mohla pochopiť, že dnes je iná doba a generácia tak neviem, čo tu celý čas riešiš😂

zuzanka.zuzu
24. máj 2018

ono nielen dievčatá by sa o podobné veci mali zaujímať, ale podaktoré mamy chlapcov by mali s ich synmi hodiť reč resp. povedať ockom nech tak urobia 😉 lebo my sme takto týrali spolužiaka, ktorý mal ten päťchlpový divno-fúz 😂 ja viem, je to hrozné, ani neviem prečo sme to robili, ale nech mi niktorá nehovorí, že výzor (najmä medzi pubertiakmi) nie je dôležitý 🙄 a pritom jemu stačilo povedzme raz týždenne oholiť žiletkou... ešte bol chudák z dediny, rodičia ho nevozili autom ale chodieval vlakom, dobre sa učil, mal straaašneee akné, no úplné definícia outsidera 😢

0silvia0
24. máj 2018

@zuzanka.zuzu chudak chalan. Moj syn ma 16 a pol roka, 4 chlpy na brade a 5 nad hornou perou. Furt mu hovorim ze nech si to oholi a on odmieta, vraj on je na tie chlpy hrdy a oni chalani si z tych chlpov sami navzajom robia prdel. No to sebavedomie a nadhlad mu fakt zavidim ☺

moose_cree
25. máj 2018

až si nájde dievča tak si to oholí, verím v to :D

0silvia0
25. máj 2018

@moose_cree on má tento školský rok už tretiu frajerku, takže tam problém nebude, jednoducho on je s tými chlpami stotožnený a jemu sa páčia 😎