icon

Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?

3. aug 2024

Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.

Dakujem

tilonka
4. aug 2024

@wolf_ trosku si to slovo rozvinme

bloger
4. aug 2024

@viestta Nie lebo ťažko pochopiť tvoje myšlienkové pochody. Ja som v tej dobe nežil. Nemám právo ho súdiť. Neviem aké tlaky boli na neho robené a podobne. Si zaujatá voči kresťanom vo všeobecnosti. Hitler sa vyhrážal a manipuloval s ľudmi. Bol ochotný ísť cez mrtvoly.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
viestta
4. aug 2024

@bloger aha, ty si ako Mazurek. Ani on v tej dobe nezil. Viac niec co dodat.

https://www.lewik.org/term/1407/popieranie-a-sc...

tilonka
4. aug 2024

@wolf_ su to napriklad realne skusenosti ludi

bloger
4. aug 2024

@viestta To je fakt dokonalé konštatovanie. Podhodiť mi niečo čo povedal Mazurek. A čo teraz sa cítiš ako víťaz? Keby som spomenul semafor tak napíšeš, že som ako Danko. Logika za piecet ty kokos.

viestta
4. aug 2024

@bloger ano, si ako Mazurek, lebo pouzivas rovnake argumenty. Nic viac, nic menej.

bloger
4. aug 2024

@viestta škatuľkovanie nič viac nič menej

lavender94
4. aug 2024

@tilonka keď v tom máš jasno, prečo máš taky problém odpovedať na jednoduchú otázku? Keď robím strečing, alebo sa celý život ráno natahujem ako keby som v pozícii dieťaťa bez toho aby som 20 rokov vedela, že taká pozícia sa v joge obajavuje? Je to to iste? A ak nie, aký je teda rozdiel medzi tým cvičiť jogu a vnímať to čisto ako cvičenie alebo cvičiť inak pomenovanú metódu, ktorá je kresťansky v poriadku, ale má spoločne prvky s jógou? A ďalšia vec, na ktorú si tiež tuším nebola schopná odpovedať. Ako sa tie démonické sily prejavujú na daných cvičencoch?
Ja rada diskutujem s kresťanmi, su to väčšinou veľmi zaujímavé debaty, ktoré ma obohacujú a verím že aj druhu stranu. Ale tie tvoje tvrdenia si protirečia a odmietaš o tom akokoľvek diskutovať. A ešte vlastne my sme tí zlí a netolerantní, lebo sme si dovolili to rozoberať, keďže chceme do hĺbky pochopiť tvoje vnímanie sveta.

sisska96
4. aug 2024

Joga je proti viery? Nechápem problém

wolf_
Autor odpoveď zmazal
viestta
4. aug 2024

@bloger nie, nie je to skatulkovanie. Vyjadrujes sa ako najznamejsi popierac holokaustu na Slovensku, Vysporiadaj sa s tym ako chces, pre mna je toto konecna.

bloger
4. aug 2024

@viestta Možno poznáš to príslovie, že topiaci sa aj slamky chytá. Nemáš argumenty a nič o mne nevieš. Za to si ma zaškatuľkovala ako nacistu. Lebo nezapadám do tvojich liberálnych vzorcov. To jest kam vietor tam plášť. Vysporiadaj sa s tým ako chceš.

viestta
4. aug 2024

@bloger nie, nezaskatulkovala som ta ako nacistu, ale zahravas sa s popieranim holokaustu, pretoze ty si sa vyjadril, ze to nevies posudit, lebo si vtedy nezil. Nic viac, nic menej. To nema nic s tym, ze si zaroven aj katolik, to nie je v tejto nasej debate pre mna dolezite

bloger
4. aug 2024

@viestta Vidím ako to pre teba nie je dôležité. Koľko katolíkov by som u Kotlebovcov narátal. Jedna ruka by na to asi stačila. Ja sa vôbec nestotožňujem s ich názormi. Použila si niečo čo sa ti hodilo. Napriek tomu ako sa k ľudom chováš ti prajem dobrú noc. Odpúšťam ti a idem spať s tým, že neživím v sebe nenávisť.

gab1sol
4. aug 2024

@bloger tuším aj ty si spomínal, že táto téma je pre veriacich a teda asi len tí by sa mali vyjadrovať. Tak som ťa oslovila (predpokladám, že si veriaci), aký je tvoj pohľad na túto diskusiu a či sa stotožňuješ s takým tvrdením… Ty si otázku položil spôsobom, akoby si slová @viestta pripisoval mne. Aj napriek tomu som ti odpovedala, že toto nie sú moje slová a ja by som sa takto nevyjadrila. Tiež som napísala, že ona sa neriadi tým, čo nás učí naša viera. Ale ty si mi na moje otázky neodpovedal. A pritom som ťa slušne oslovila a stále s tebou slušne komunikujem. O tom je diskusia. A úprimne, ak o tom niekto nemá záujem diskutovať, tak nech sa nezapája do diskusie.

annm81
4. aug 2024

@bloger Hej, veľa kresťanov pomáhalo - niektorí prenasledovaným, niektorí nacistom - argument asi na úrovni toho, že Hitler predsa mal rád deti... Najdôležitejšie je, ako sa správali (a často aj dnes správajú) oficiálni predstavitelia, vrátane tých najvyšších.

tilonka
4. aug 2024

@wolf_ ktoru z troch moznosti si vybrat, ze? Clovek sa rozhodne podla toho v koho alebo v co veri...

veronikap91
4. aug 2024

Tak sa opýtam, na telesnej si robila sviečku? ...robila. vybavené

wolf_
Autor odpoveď zmazal
tilonka
4. aug 2024

@lavender94 jogu urcite neodporucam a len tak ti radu na strecing nedam, prave preto, ze sa pri nom pouzivaju cviky z jogy. Musela by som si pozriet o tom viac, jeho povod, preco sa v nom vyskytuju prvky z jogy a tak dalej. Nasledne to moze byt bud hned zjavne, ze nie. Alebo, ak by to nebolo uplne citatelne, nastava tu pre veriaceho priestor pre vedenie Bohom a nasim svedomim, cize osobna zalezitost medzi veriacim a Bohom. Ja nie som prostrednik medzi clovekom a Bohom a nedam vsetko na striebornom podnose.

hopsas
4. aug 2024

Ano je to hriech prečítaj si toto https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v...

tilonka
4. aug 2024

@wolf_ nie, prva moznost je spravna, ze komunikuju s demonmi, beriem ako fakt. No ak sa bavime v dalsich moznostiach o padlych anjeloch a o tom ze mozu aj klamat, tak to tiez moze byt ako fakt

wolf_
Autor odpoveď zmazal
tilonka
4. aug 2024

@wolf_ celkom realna predstava

ckocka
4. aug 2024

@wolf_ To je realita, zažila som takto troch právnikov, a keby mi práve nebolo do plaču tak by som sa tiež rehotala.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
bloger
5. aug 2024

@annm81 A nemáš to tak aj u polície? Skús si prečítať knihu Polícia v rukách mafie. Ja nepopieram, že Cirkev nepochybila. Nie je totiž dokonalá. Aj v polícií sú čestní policajti a potom tí čo sa spreneverili svojmu poslaniu. Viem, že je to mimo tému. V podstate to ale vystihuje fakt, že to platí aj v Cirkvi. Napriek tomu je tam mnoho úžasných kňazov veriacich Bohu a milujúcich človeka. Nech si zoberieš či zdravotníctvo, políciu všade sa dejú aj zlé veci. Korupcia a iné vieme o tom. Napriek tomu polícií dôverujeme.

bloger
5. aug 2024

@gab1sol Dobre podme poporiadku píšeš opýtam sa teba - je podľa teba normálne to, čo tu je odprezentované, že vo všetkom sú démoni a iný pohľad a názor neexistuje? Aj ty pripúšťaš možnosť iných, viacerých démonských svetov? Stotožňuješ sa s tým? Nie tak celkom ale je to zlá filozofia. Ty tiež pripúšťaš existenciu zlého a pokušenia. Sama si to potvrdila. Dalej sa pýtaš, že či iný pohľad a názor neexistuje? Samozrejme názorov môže byť veľa. Predstav si, že máš dvere namaľované bielou farbou. Ty mi ale povieš, že tvoj názor je, že sú modré. Môžeš mať iný názor ale pravda je len jedna. Nepremaľujú sa na modro len preto, že ty máš iný názor. Pravda je len jedna. Názorov môže byť tisíc.

tilonka
5. aug 2024

@wolf_ tak ako tu bolo spomemute, nazorov moze byt mnoho, ale pravda je len jedna