Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?
Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.
Dakujem
@viestta thaj chi, ide o meditacia v pohybe a viera v univerzalnu energiu, takze mam na to nazor podobny ako pri joge. A co sa tyka katolickej cirkvi, dobre je zhodnotena na stranke obratenykatolik.sk. Katolicka cirkev nie je jedina institucia, ktora sa hlasi pod krestanstvo, problem institucii je, ze sa specifikuju urcitymi doktrinami, do ktorych vnasaju veci, ktore nie su v Bozom slove, pripadne su v rozpore. Ludia potom podla toho kde ziju maju tendenciu spajat krestanstvo s urcitou instituciou, ktora sa hlasi pod krestanstvo..
@tilonka Meditácia je vypnutie myšlienok , kde práve človek môže uvidieť to božské, zrelaxovať , odpočinúť si, vypnúť rozum a ego. Kresťanstvo patrí medzi mnohé smery , ktoré boli rozvinuté na Zemi, v rámci náboženstiev na ovládanie ľudí cirkvou. Boh je láska, sídli v tvojom srdci ( nielen tam) a aj viera je dôležitá, ale to neznamená, že zástupci cirkvi na Zemi, hovoria pravdu. 🙂 musíš sa vrátiť k Bohu a premyslieť si, prečo nenávidiš inú skupinu ľudí. Joga ma nikdy nepritahovala, pretože sa riadim svojou intuíciu, ktorá vychádza z môjho srdca. Ak jej to ale pomáha. By si sa divila, kde všade môžeš chytiť démona a ako mu mnoho ľudí dalo povolenie a teraz s nimi ziju.
@tilonka ja ťa neurazam, ale viem ako vyzerajú psychické problémy a ty ich jednoznačne máš. Od vyrovnaného sebavedomého človeka, ktorý žije plnohodnotny a kvalitny zivot máš na míle ďaleko. Pre ľudí ako si ty existujú psychoterapie, aby konečne začali normálne žiť. A hlavne, nezničili život ľuďom okolo seba svojimi nezdravými názormi, ktorými ich ovplyvňujú. Šíriš okolo seba paranoidne bludy, ktoré neprospievajú nikomu ku komu sa dostanú. Ťaháš ľudí so sebou dole a hazardujes s ich zdravím. Dúfam, že by si ako správna kresťanka mala čisté svedomie keby autorka kvôli tebe neurobila nič so svojím telom a trpela zdravotnými problemami.
@bloger ja nepopieram existenciu zla. Tu v tejto diskusii vidíme zlo v plnej svojej sile. Rozprávať o demonoch, keď ma autorka problémy s chrbticou, ktoré potrebuje cvičením vyriešiť je cesta do pekla pre vás dvoch. Veď existuje aj porekadlo, že "cesta do pekla je vydláždená dobrými skutkami". Hanbite sa obaja. Takto vyzerá pomoc blížnemu svojmu v kresťanskom prevedení. Len strašiť a šíriť paranoje. Tak ako precenujete predmanželský sex a považujete to za samotného diabla, tak prežívate aj jogu a podobne veci. Je to choré, žite si nezdravo ako cudaci, ale nevymyvajte mozgy ďalším ľuďom, ktorým to viac ublíži než pomoze.
Čítam stranu č. 12 , fuj vy ste tu z toho spravili úplne inú tému, ako bola pôvodná. Žiadna láska z toho nejde, len pokrytectvo, povrchnosť, strach, naučené presvedcenia z cirkvi, rozdelenie a nenávisť. Žiadna ľudskosť tu nie je, máte tvrdé srdcia.
Tak asi uz nema vyznam dalej nieco pisat pod "diskusiu" 🤷♀️
@tilonka nemyl si diskusiu so šírením zla a strachu. Keby si mala takú pravdu akú si myslis, že máš, tak aj ostatné kresťanky, ktoré sa do tejto diskusie zapojili, by s tebou súhlasili. Čo ocividne nesúhlasia. Nikto pricetny s tým čo píšeš nebude súhlasiť. Mimochodom, aj keby to pochádzalo z iných náboženstiev, tak diabla ani démona to neprivola. Pokiaľ viem jedine satanizmus to má za hlavnú činnosť. Iné náboženstvá uznávajú Boha a aj ich rituály sú smerované k Bohu vrátane jogy. Máš to pomylene. A taktiež kresťanský rituál, kde sa premieňa hostia na telo a krv Kristovu a následne to konzumujete môže prísť niekomu ešte absurdnejšie než "pozdrav slnku". A nikto ti tu o demonoch, ktorých cez oplatku prijmes do tela nepíše. Čo by sa teoreticky tiež kľudne mohlo stat a neuveríš, ale je to oveľa reálnejšie, že sa nevydarí ta "premena" s odriekanymi latinskymi modlitbami pri oltári, než nejaké telu prospešné cvičenie a naťahovanie svalov. Tak sa znormalizuj a uvažuj triezvo.
@bbshop Autorke nikto nebráni cvičiť. Je vagon cvikov perfektných na chrbticu. Sám mám neskutočné problémy s bolesťou krčnej chrbtice. Bol som aj u neurologičky. A predstav si jogu mi neporadila. Nemyslíš, že by to odporúčali ako prvé? Ak by to bolo také úžasné. Nie je to jediný cvik. A predstav si vôbec nežijem ako čudák. To je len tvoj názor. Problémy s chrbticou má x ľudí. Je to najbežnejšia choroba človeka.
@tetapetra to, ze joga nie je na krcnu chrbticu dobra, nie je spravne vyjadrenie. Spravne vyjadra
enie je, ze niektore cviky, ako napr. sviecka, nie su na krcnu chrbticu vhodne. Ale je tam milion inych cvikov, ktore su na krcnu chrbticu vynikajuce. Tak, ako v kazdom inom systeme cvicenia. Mimochodom, ja jogu cvicim destarocia a sviecku som necvicila nikdy v zivote... neznasam stat na hlave.
@simsalabim máš pravdu, napísala som to nie práve najlepšie,hlavne kvôli nášmu kamosovi. A ten si znova vybral to,čo sa hodí jemu.
@tetapetra ja nie som fyzioterapeut, ale mne s krčnou jóga veľmi pomohla. Samozrejme nie každá pozícia je vhodná. Ale mne aj fyzioterapeut odporučil cvičiť jogu, keď mi to robí dobre. @bloger dokonca aj neurológ to odobril. To že tebe to vyslovene neodporučil neznamená, že to škodí. Veľa rehabilitačných cvičení je podobnych ako jogove asány. Nie je jedno ako si to nazveme, keď vlastne ide o to isté a aj očakávaný výsledok je stále ten istý? Chceš uvoľniť napäté svaly, posilniť ochabnute svaly, naučiť sa dýchať a duševne si odpočinúť. Podľa mňa toto je účel každého jedného cvičenia.
Určite dalo by sa o tomto veľa diskutovať. Len ide o to, že tak ako tilonka mám k tomu svoj postoj. A nehodlám na ňom nič meniť. Každý si môže nájsť a vybrať svoj vlastný spôsob. Vzhľadom aj na náboženské presvedčenie. Nebudem to tu dalej rozpisovať. Ona aj ja sme dali k tomu svoje stanovisko. A utorka má slobodnú vôľu. Tak ako každý človek na tomto svete. Nikto ju do ničoho nenúti. Máme však právo sa vyjadriť. Ba myslím si, že dokonca povinnosť upozorniť na riziká. To ako sa kto rozhodne nie je v našich rukách. Chceli sme v dobrom poradiť.
@bloger už v minulosti som sa pýtala, ale nedostala som odpoveď. Ale ako môže niekto veriť v Boha a žiť podľa písma, ale na druhej strane verí, že skrz veci spojené s iným náboženstvom existujú a ohrozujú nás iné demonské svety? Však ak verím v Boha a v jeho učenie, nemôžem veriť v niečo, čo vychádza z iného náboženstva. Ak verím, že len náš Boh je jediný, nemôžem veriť, že niekde je niečo zlé skrz iné náboženstvo.
Ešte aby som upresnila, nepíšem o ZLE vo všeobecnosti, pýtam sa na konkrétne veci.

Stále sa tu rieši obyčajný strečing