icon

Je hanba používať kalkulačku na jednoduché výpočty?

3. aug 2024

Hanbím sa za to, mám už 30, som matka, ale ja som nikdy nevedela počítať rýchlo. Vždy mi to hrozne dlho trvalo a to boli jednoduché scitavanie alebo odcitavanie. Vydavanie peňazí mi nikdy nešlo rýchlo, vzdy som sa tomu vyhýbala ale čaká ma práca kde budem musieť vydávať. A to pred ľuďmi (ziadny pc ktorý to ukáže). Ja to proste neviem tak rýchlo, keď má niekto platiť 3,50€ a dá mi 20€, ja to nedokážem rýchlo vypočítať ked niekto čaká. Bola by hanba počítať aj jednoduché príklady pred zakaznikom na kalkulačke v mobile? Čo by ste si ako zákazník pomysleli keby to vidíte? Hlavne zdôrazňujem že ide aj o jednoduché príklady

Strana
z2
nikpa
3. aug 2024

Hanba nehanba, hlavne ze ti nechýbajú peniaze. Ked k tomu potrebuješ kalkulačku, tak nech. Nic iné by ma netrápilo. Nech sa každý jeden pozrie na seba. Niekto nevie počítať, niekto šoférovať, niekto plávať, niekto variť...

januska12323
3. aug 2024

Keby som nevedela rátať nerobila by som v pokladni.

buberova
3. aug 2024

A akú to máš mať prácu kde je pokladňa ktorá ti neukazuje výdavok? Mám pocit že to už je ozaj všade

earlgrey
3. aug 2024

Ak si psychicky silná osobnosť, tak do toho choď. Ale priprav sa na rôznych ľudí. Poznala som síce staršiu pani, kalkulačku nepoužívala, bol to maličky obchod, kde síce mali pokladňu, ale ešte takú ako používali v dobe komunizmu 😀No a tá pani mala problém s vydávaním ale veľký problém. Raz som jej dala 5€ a mala mi vydať nejaké drobné, ona mi vydala ako z 10€, čiže tie drobné plus 5€. Tak jej vravím, že mi zlé vydala, ospravedlnila sa, peniaze som jej vrátila. Potom ju začali mamičky na ihrisku ohovárať, žačali o nej tvrdiť, že je alkoholička, že by nemala piť, keď nevie ani vydávať, ale že tam rady chodia nakupovať, lebo veľa veci si odnesú zadarmo, že stačí ju pri platení pomiasť, niečo ešte opýtať, začať kecať a neviem čo a že potom je ona mimo, že vydá zle a dokonca ešte dá aj tú bankovku, ktorú jej oni dajú, tak že majú nákup zadarmo, plus svoje peniaze, plus ešte výdavok. Mne z toho prišlo hrozne zle. Akí hnusní ľudia žijú na tejto planéte. Ja som išla za pani a povedala som jej to, ona sa rozplakala, že v živote nepila žiaden alkohol, že áno, musela zlé povydávať, lebo mala veľké manko, chýbal tovar v sklade, teda pri inventúre. Samozrejme to musela všetko uhradiť zo svojho. Bola veľmi nešťastná, tá pani v tom obchode už nepracuje. Nevydržala psychicky.

abbey1
3. aug 2024

Ako si potom kontrolujte výdavok pre vás ako zákazníka? Či až doma na kalkulačke? Alebo vytiahnete mobil a tam na kalkulačke prepočítate?

lilka5566
3. aug 2024

Ťažko povedať ,v Tescu pri pokladni keď sú brigádnici tak vidim že im ukazuje koľko majú vydať ,nepocitaju vydavok.Ale robím s pokladňou a ľudia ti dajú také kombinacie aby si im nevydala drobné ,tak ťa domylia že na to doplatis ty keď zle vydas.U nás bežne ti dá peniaze ,začneš vydávať a on ti v polovici povie ,dám viem ešte tých XX centov a to už si potom nemôžeš zmeniť tú sumu na vydavanie.Takze asi by si mala nejaké základy mať.Na druhej strane možno časom sa do toho dostanes ,nebudeš uz ani počítať len automaticky davat 😄

candii
3. aug 2024

@lilka5566 nevziať. Ja poviem že vďaka ale už som mám nahodené v pokladni, tak ako ste mi dali. Nie že on mi dá banovku a potom sa hrabe v peňaženke kým ja vydávam a vyloví drobaky z prasiatka .. v žiadnom prípade. Buď sa hneď alebo povie že dám vám drobné počkajte ak nie má smolu a to viem počítať ale keď si to raz nahodím do kasy neprijmam takéto točenie

autor
3. aug 2024

@buberova nie je to pokladňa, je to Bolt vodič

lilka5566
3. aug 2024

@candii hej ale niektorí sú protivaci a mne sa niekedy nechce s nimi hádať a rozčuľovať sa🤣 ja nevydavam podľa pokladne takže nerobí mi to problém ale vytáča má to hrozne keď ešte čakám či dá cosi,nic nedáva a v polovici povie že ma drobné 🙈

candii
3. aug 2024

@lilka5566 áno, ale môže ta to popliest v polke vydávania. Takto fungujú aj zamieňači. Treba si dať na to bacha. Mne je jedno či sa rozčuľuje alebo nie. Nevezmem a ani ďalej nerozmenim.

ptvw
3. aug 2024

Nič by som si nepomyslela, možno len ze chceš to rýchlo a mat istotu a aj zákazník vie ze si mu dala správne ak by ani jemu nešli počty 🙂...u nas v takých cinziakovych potravinách počítala vždy všetko na kalkulacke pamätám si od detstva ...a vždy lepšie ako mať manko 🙂

buberova
3. aug 2024

Tak to by ma netrápilo a dala by som si to do kalkulačky. Keď by bola tvoja hlavná náplň práce počítať tak to by bolo odveci.. ale tu je tvoja hlavná náplň šoférovať. A peniaze je len také vedľajšie.
Pri najhoršom by som si na to pripravila nejakú vtipnú hlášku keby sa niekto na teba čudne pozeral..

medda_beda
3. aug 2024

Noa? Mňa tiež teraz kvôli tehotenstvu nechali robiť s peniazmi robím úplne odlišnú prácu a použila som kalkulačku aj keď viem vyrátať koľko mám vydať.Prácu za kasou však rada nemám aj keď ja nepracujem v supermarkete.Ale aj keď som robila v obchodoch tam kasa rátala zamňa.
V strese som schopná pomýliť sa aj o 1€ keď to rátam z hlavy.
Kým pokladňa vytlačila bloček tak som mala vyratanú sumu, vydané peniaze.Nikto na nič nečakal, manko som nemala.Až potom po školení mi školiteľ ukázal, že pokladňa má kolonku na výdavok, kolegyne nevedeli ony za pokladňou robia 20 rokov rátajú z hlavy.

No to je toho.2 sekundy to trvalo nahodiť do kalkulačky.
A určite by som sa pomýlila kedže mi kladú medzitým 10 otázok.

medda_beda
3. aug 2024

@lilka5566 Ja som taký čas nebrala a ani som nemusela.
Buď sa rozmyslíš hneď alebo smola ja seba neodrbem.Mám to nahodené v pokladni, výdavok v ruke.

medda_beda
3. aug 2024

@ptvw V malých obchodoch si tiež pamätám, že rátali na kalkulačke, žijeme v 21 storočí a ešte ľudia dudrať budú, že si to pokladníčka radšej overí ako im zle vydať.

estellas
3. aug 2024

@earlgrey Juuj, normálne mi je ľúto tej pani. Mali by tam dať novšiu pokladňu, určite. Asi by som jej to nehovorila.

earlgrey
3. aug 2024

@estellas Tak ja som len chcela, aby si dávala pozor pri vydávaní peňazí. Mne jej bolo ľúto, preto som jej to povedala, aby vedela, že o nej rozprávajú, smejú sa a vedome okrádajú. Možno krutá realita, ale lepšie vedieť a niečo kvôli tomu spraviť ako žiť v nevedomosti.

zuzanaete
3. aug 2024

@earlgrey Veeeeelmi smutne.

lakebabe
3. aug 2024

Fu základné počty máš za kasou sypať z hlavy aj pre tvoje dobro až nemáš manko. Vo väčšine veľkých potravín im ukazuje výdavky, ale v tých malých by si to mala vedieť.
Ale určite radšej s kalkulačkou ako sa odzubat.

sisska96
3. aug 2024

No je to trapas

estellas
3. aug 2024

@lakebabe autorka písala že nebude pri pokladni v obchode, bude Bolt vodič donášku bude robiť.

lakebabe
3. aug 2024

@estellas to som prehliadla. Tak to možno nebude až také napadne ak si to vyráta na kalkulačke

saxana000
3. aug 2024

Mas pravdepodobne dyskalkuliu ktora sa kedysi vobec neriesila. U nas v penzione robi taky casnik.uz sa mu tu domacky hovori kalkulacka.. proste to z hlavy nevie a aby sa nepomylil tak si rata s kalkulackou. Radsej ɓy som tam videla niekoho rychlejsieho ale nejak mi to neprekaza.inac je ozaj sikovny komunikativny a prijemny len s tymto nepohne.mozes natrafit na zakaznika ktory s usmevom pocka alebo na somara.co.ti to da zozrat ak si s tym ok chod do toho ale ak ti bude trapne pri naznaku posmeskov radsej sa pozri po inej praci..

dominikamacakova
3. aug 2024

Predavačky si rátajú 20-3,50€ z pamäti ? .... Veď vydávaj takto: 3,50+0,50=4 (vezmeš 0,50€) +1=5 (vezmeš 1€, takže už máš 1,50€) +5=10 (vezmeš 5€, máš 6,50€) +10=20( vezmeš 10€ a máš výdavok 16,50€). Toto je rýchly spôsob a stačí ti vedieť rátať do desať. Iba zaokrúhľuješ.

dominikamacakova
3. aug 2024

@saxana000 ja tiež neviem rýchlo počítať a hlavne nie pred ľuďmi, ale to neznamená, že mám nejakú diagnózu. Vydáva sa tak ako som písala vyššie

Strana
z2