icon

Je náš život naozaj predurčený?

3. aug 2024

Myslíte, že je náš život predurčený? Že všetko, čo sa stane, je vopred dané? Máme alebo nemáme slobodnú vôľu?

oskvarka
4. aug 2024

Nejde o nejakú vieru v osud... Z vedeckého hľadiska je to deterministicky pohľad na svet

jumama
4. aug 2024

Na youtube sa daju najst prednasky profesora biologie a neurovedy zo Standfordskej univerzity kde tvrdi, ze nemame slobodnu volu. Vola sa Robert Sapolsky. Je to zaujimave prispenie do diskusie, uplne iny uhol pohladu. Jeho odvovodnenia neboli transcendentne, ze mame osud dany "zhora", ktory mame naplnit, skor rozprava o slobodnej voli, z pohladu vyvoja mozgu. Uz od pocatia, az po uplnu zrelost mozgu. Mozok cloveka sa vyvyja az do dospelosti.

Uz v maternici sa formuje mozok - ako dobre a zdravo mamicka zivi dietatko, ci je v strese a co ja viem co vsetko ten vyvoj ovplyvnuje - proste vsetka ta chemia tela a prostredia, spusta geny, ktore dieta zdedi inak - je taky smer epigenetika, ktora sa tym zaobera, podla toho co je v prostredi sa geny prejavia alebo neprejavia.

Potom prve roky zivota, rodicovsky par, ich vztahy, zodpovedaju za vyvoj nasej vztahovej vazby, a teda do velkej miery su formovane nase vztahy z ludmi uz pocas nasho detsva, do dvoch rokov, vznikaju implicitne spomienky...

Sapolsky v takomto zmysle ponima tu "neslobodu vole" - ze toto vsetko, clovek zmeni velmi tazko a pritom tato povedzme povaha, vychova, akokolvek to nazveme je pre zivot cloveka urcujuca. Tak ako nema emryo dosah na to, co matka zje, tak ako dieta do dvoch rokov nema ako ovplyvnit, co matka robi, ovplyvnit vyber svojich rodicov atd adt. V tomto zmysle nie sme slobodni a nas zivot je tym dany.

Nedavam to sem ze s tym 100% suhlasim, tak hlboko som sa tym nezapodievala, ale je to velmi zaujimavy pohlad neurovedca. Ciastocka do skladacky.

zltalienka
4. aug 2024

Ja si myslím, že máme slobodnú vôľu. Každý sa môže rozhodnúť sám za seba každú chvíľu či bude robiť tú činnosť alebo inú, alebo nič. Čo povie, ako to povie alebo bude ticho. A život tak ako vyzerá je súhrn slobodných vôlí (je to dobre napísané?) všetkých ľudí ktorí sa navzájom ovplyvňujú.

silvia2013
4. aug 2024

@taynee ja neverím týmto hlupostiam

elenita
4. aug 2024

@taynee ufff, toto ma velmi zaujalo. Asi nechces napisat viac? Inak viac menej zdielam Tvoj nazor, ze zasadne míľniky v nasom zivote su dane, ale cesta, akou sa k nim dostaneme, je na nas...

canany
4. aug 2024

Sa zamyslate nad predurcenym osudom a kazdy ma slobodnu volu a zamyslel sa niekto filozoficky, ci to co my koname ako slobodnu volu, nie je ten predurceny osud? Ved kto z nas vie a moze si zopakovat zivot este raz, aby vedel, ktore jeho slobodne rozhodnutie malo byt akoze predurcene a ktore nebolo? Ktore soravil za neho "predurceny osud"?

loliki
4. aug 2024

@jumama Ale ty miešaš slobodnú vôľu človeka s okolitými vplyvmi. Mnoho vecí na človeka vplýva, ale má možnosť rozhodovať a konať slobodne. Keď na mňa prší, mám možnosť rozhodnúť sa, či si vytiahnem dáždnik alebo nie. Máš voľný čas, sama sa rozhodneš, čo budeš robiť... Btw. nie mozok, ale mozog. 🙂

dominikamacakova
4. aug 2024

Prosím? Takže keď niekto začne fetovať, tak to mu "Boh" natlačil do ruky a on chudáčik vlastne nemá možnosť povedať nie a to bol osud, že sa z neho stal feťák? Nepoviem, že sa niekto narodí postinuty. Diskutovať o tom či máme slobodnú vôľu je tak scestné, že to až bolí a ešte to dajú aj na hlavnú stranu 😂 Veď ľahni si na gauč a čakaj čo sa stane.
Teba niekto nútil písať tento príspevok? Niekto viedol tvoju ruku? Bola to tvoja slobodná vôľa, alebo nie?

ckocka
4. aug 2024

@oskvarka Na fyziku ktorá predurčuje osud každého človeka bohužial nemám mozgovú kapacitu.

any_soj
4. aug 2024

@stanislavicenka kazde nabozenstvo to neprinieslo. Krestanstvo uci pravy opak, a totiz ze clovek je nielen slobodny, ale dokonca do takej miery slobodny, ze Boh nas necha robit aj zlo, teda nieco, co je uplne proti nemu, ked sa tak rozhodneme.

stanislavicenka
4. aug 2024

@any_soj ale zaroven hovori na udalosti, ktore nie su stastne, ze to bola bozia vola😉. Vravim, kazde nabozenstvo ma cloveka previezt v tazkych casoch, zvladnut ich, a hovori, ze to tak malo byt.

zltalienka
4. aug 2024

@stanislavicenka "ale zaroven hovori na udalosti, ktore nie su stastne, ze to bola bozia vola😉" toto nie je oficiálne učenie kresťanov, minimálne nie katolíkov. Ak to niektorí používajú na "ukľudnenie" ľudí, tak to nemá nič spoločné s ich vierovyznaním.

hopsas
4. aug 2024

Máme slobodnú vôľu ktorú nám dal Boh.

stanislavicenka
4. aug 2024

@zltalienka prepac mi, ze som taka skeptical, bola som tyrmo ucenim krmena svoje detske roky do dospelosti. Myslim si, ze nejeden knaz toto pouziva. Ja to neberiem ako nieco zle, pretoze druha moznost je cely zivot sa umarat nestastnpu udalostou, sice podstatnou, nema zmysel. Ale uplne sa poddat tomu, co hovori akekolvek nabozenstvo, nie je spravne.

ckocka
4. aug 2024

@zltalienka A čia vola sú teda zemetrasenia, tajfúny, a všetky prírodné pohromy? Alebo aj príroda má nejakú slobodnú volu? Kde ju berie, ak nemá vedomie a dušu? Keď ťa zožerie medveď, je to vola medveda, alebo božia vola?

lenkakravcova
4. aug 2024

Napriek tomu, že Boh pozná skutky, ktoré vykonáme ako aj miesto, čas a okolnosti našej smrti, pokiaľ ide o nás samotných: máme slobodnú vôľu – v našich skutkoch a rozhodnutiach. Môžeme sa úplne slobodne postaviť na stranu Božej absolútnej autority alebo sa postaviť proti Nemu.

Predurčenie (deň narodenia, deň smrti) je dané Bohom, ale nie pokiaľ ide o niektoré naše rozhodnutia a skutky, sme to my sami, kto ich robíme a vykonávame a nesieme za ne svoju vlastnú zodpovednosť. Tieto vlastné rozhodnutia a skutky nás nakoniec privedú do raja, alebo do pekla.

lenkakravcova
4. aug 2024

Pridávam ti dva linky, kde je to rozpísané:

Základ o slobodnej vôli:
https://muslimovia.sk/o-islame/v-co-verime/zmys...

Osud, jeho kategorizácia:
1) qadā' (Božie rozhodnutie)
2) qadar (predurčenie)
https://muslimovia.sk/o-islame/v-co-verime/zmys...

ckocka
4. aug 2024

@lenkakravcova A boh dopredu vie ako sa rozhodneme? Potom načo je po smrti nejaký boží súd, však to može rozsortýrovať hneď po narodení.

lenkakravcova
4. aug 2024

@ckocka Allah vie ako sa rozhodneme, pretože je nad časom (on ho stvoril a pre Neho je len nástrojom) - pozná teda budúcnosť. Ale aj tak nás necháva aby sme sa rozhodli sami - a je to naše vlastné rozhodnutíe, či sa rozhodneme žiť podľa islamu alebo ho odmietneme. Či pôjdeme k Bohu alebo proti Bohu. O tom je slobodná vôľa.
A vzhľadom na to, že nás stvoril vnímajú ich čas a časové línie, tak v danej dimenziu času je pre nás ako bytosti Posledný súd dôležitý (nie pre Boha, ktorý je nad časom, ale pre nás z hľadiska nášho vnímania udalosti).

ckocka
4. aug 2024

@lenkakravcova OK, a k čomu ten posledný súd?

oskvarka
4. aug 2024

@dominikamacakova tak ako ja tiež nie som determinista ale tvrdiť že niečo je scestné ak ani nevieš dokázať že je to neptavda je dosť silné vyhlásenie...áno podľa deterministicky teórie sa ten feťák mal ním štát a nebolo v nikoho vôli ani jeho urobiť niečo inak.. a napriek tomu že sebauvedomovanie si sa ako slobodnej bytosti je dôležitý koncept pre človeka osobne by som túto teóriu nenazval rozhodne scestnou ...možno kontroverznou a ťažko uveriteľnov a desivou ale práve že keď sa človek ponorí do hĺbky dáva ovela väčší zmysel ako akákoľvek teória slobodnej vôle.

miui
4. aug 2024

@jumama ale toto cele sa voal neuroplasticita, cim krmis mozog, to ti vrati...cize za mna ano, mame slobodnu volu, lebo cely zivot si formujeme my nasimi myslienkami, ale je to komplexna tema, nie na jeden prispevok

dominikamacakova
4. aug 2024

@oskvarka sama tomu neveríš

oskvarka
4. aug 2024

@jumama presne sapovskeho teórie mám na mysli veľmi zaujímavé...žiaľ má s tých jeho teórií depresie...

oskvarka
4. aug 2024

@dominikamacakova neviem či tomu verím ...😉
Alebo povedzme do istej mieri ano ale na druhej strane si myslím že ľudia nemôžu aj tak zmeniť svoje správanie 100 v súlade s informáciou že je to pravda alebo teda že ťa to nemôže ovplyvniť k 100 percent emu alibizmu...alebo k nejakej radikálnej zmene ..ako každá informácia tá ovplivni všetko niečo ovplivni...a nejako to bude a bude to tak ako to má byť lebo inak to byť nemôže...je len jedna minulosť a aj len jedna budúcnosť...s tým že aj tak skrátka vždy robíme všetko tak ako sme geneticky a evolučné nakodovany s tým ako sa situácia vyvrby..

oskvarka
4. aug 2024

@miui a tie myšlienky to prišlo odkiaľ ..veď to je len interpretácia tvojho nervových vzťahoch ktoré prichádzajú na základe chemických reakcií do tvojho mozgu..

miui
4. aug 2024

@oskvarka tie myslinky vies ty sama korigovat a smerovat, prichadzaju z tvojho vnutra a uz je na tebe, ako s nimi pracujes

zltalienka
4. aug 2024

@stanislavicenka chápem... nechcem nijako degradovať slovo konkrétneho kňaza, ale v katolíckej cirkvi je hierarchia a záväzné sú oficiálne vyjadrenia hlavy cirkvi, teda pápeža.
Ja osobne by som nechcela veriť v Boha, ktorý na ľudí schválne dopúšťa nešťastné udalosti. A oficiálne učenie katolíckej cirkvi nie je takto postavené. Je postavené na láske a odpúšťaní.
Rovnako nevidím dôvod prečo by sa človek mal umárať nešťastnou udalosťou celý život. Nemám pocit žeby všetci neveriaci takto robili. To je skôr o vnútornej sile danej osoby, či dokáže udalosť spracovať a ísť ďalej alebo nie....a to zase nemá veľa spoločného s vierovyznaním.

oskvarka
4. aug 2024

@loliki a čo ak to nieje tvoje rozhodnutie..ale jednoducho ak si ho vytiahnem ten dáždnik tak si si ho mala v tej chvíli vytiahnuť a ak nie tak nie...neurovedcobprave že skúmali aj toto a zistili že naše nervové vzruchy reagujú časovo (ale v milisekúndach) skorej ako naše myšlienky...tvoja ruka už ide k poháru keď si ty povieš (pomysliš) že máš nápad sa ísť napiť...takže skorej tu vec urobíš ako sa rozhodneš ju urobiť...dobre nie 😉

dominikamacakova
4. aug 2024

@oskvarka ovplyvňuje nás naša rodina, naša genetika, naša výchova, prostredie a všetko okolo. Nie je nikde napísané, že ty budeš feťák, ty budeš doktor, ty budeš mať autonehodu atď atď. Alebo kde je to napísané, kde kto o tom rozhodol? My sa rozhodujeme každý deň o každej maličkosti a tá nás ovplyvňuje. Ja sa teraz môžem rozhodnúť, že si dám každý večer fľašu vína, alebo sa môžem rozhodnúť, že budem každý večer cvičiť jogu a piť čistú vodu. Toto rozhodnutie ovplyvní či zomriem na cirhózu pečene, alebo budem žiť kvalitný život 100rokov. (To bol príklad). Alebo mi skús vysvetliť čo je to ten osud, kto kde za nás podľa teba rozhoduje?