Je náš život naozaj predurčený?
Myslíte, že je náš život predurčený? Že všetko, čo sa stane, je vopred dané? Máme alebo nemáme slobodnú vôľu?
@miui je to možné ale dokázať sa to nedá ..sama som veriaca a miestom determinista ale deterministicky teória je veľmi zaujímavá pre mňa...tiež si sama rada nechávam ten pocit že sa rozhodujem ja čo bude a mojím životom...teda v tej časti čo môžem sama ovplivnit...rovnako ako viera verím že mi tieto dve veci pomáhajú udržovať sa v lepšom psychickom zdraví 😉...ak uvazim že pán Sapovsky má následkom výsledkov svojej práce depresie tak asi na Tom niečo bude..m
@tinqua osobne si myslím že na jednej strane môže v ťažších životných situáciách byť deterministicky pohľad na vec veľmi oslobodzujúci a prínosný zároveň žiť s tým že naozaj nič nemôžem je veľká rána v seba hodnotu a sebauvedomovanie si sa ako človeka a celá tá myšlienka je veľmi znepokojujúca...
@dominikamacakova áno veď to obplivnovanie to je jasné len ak by si sa na to pozrela mikroskopicky tak každá malá reakcia miedzibunkova spôsoby ďalšiu a takto to ide ako reťazová reakcia ktorá sa skrátka deje ..a ty ju len pozorujes zároveň to ale v Tom prípade nik neurčil a nik nenapísal a v podstate sa ti píše samo v danej sekunde...
@oskvarka ale každý človek si ovplyvňuje aj tie "medzibunkové reakcie". Záleží na tom aký máš mindset. Na tom ale treba pracovať a nie čakať čo mi asi tak ponúkne osud. Celý náš život ovplyvňujú naše rozhodnutia (aj tie podvedomé a asi hlavne tie podvedomé)
@ckocka k tomu, aby sme my mali ocenenie za náš život. 🙂 Si to predstáv ako súťaž. Ty by si bola organizátor a zároveň by si vedela kto vyhrá a kto prehrá. Ale na konci súťaže by tak či tak bolo ocenenie - nie kvôli tebe, lebo ty by si vedela ako to dopadne, ale kvôli súťažiacim. Aby oni vedeli, či uspeli a v čom boli dobrí, alebo prečo prehrali. By si im prehrala video o ich zapase a oni sami by mohli pochopiť čo urobili správne a čo urobili nesprávne.
@lenkakravcova Vyhodnotenie súťaže v živote má určite zmysel, dáva to spatnú vazbu a návod ako postupovať ďalej. Čo si z toho hodnotenie zoberiem po smrti?
@ckocka budeš sa môcť radovať alebo smútiť. Proste budeš vedieť čo si ako urobila a prečo si sa ocitla tam, kde sa ocitneš - či už to bude raj alebo peklo.
@ckocka
Keď ma zožerie medveď, tak som bola v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a rozumným správaním sa tomu dá na 99,9% vyhnúť. V princípe by som povedala, že by to bola moja chyba a hlúposť, určite by som to nezvaľovala na medveďa (je to len zviera, ktoré koná pudovo) a ani na Boha by som to nezvaľovala, on naozaj za to nemôže, že sa rozhodnem ísť na miesta rizikové na stret s medveďom.
Máme rozum, tak ho máme používať. Zákony v našej krajine tvoria tiež ľudia, ktorí majú slobodnú vôľu a výsledky ich slobodnej vôle ovplyvňujú mnohých...a aj počty medveďov v SR.
Aj keď si myslím, že je väčšia pravdepodobnosť že ma prejde auto ako že ma zožerie medveď.
Zemetrasenia, tajfúny, a všetky prírodné pohromy...vďaka modernej vede vieme čoraz viac spoznávať prírodné zákonitosti našej planéty. Aj to ako na ne môžeme/nemôžeme vplývať. Je to na našej slobodnej vôli ako sa k tomu postavíme. Ale v princípe všetky tieto "pohromy" boli na zemi stále, a ešte oveľa horšie... môjho najstaršieho syna to dosť zaujíma, takže som v obraze čo sa dialo s našou planétou v minulosti. Teraz máme veľmi kľudné obdobie, ľuďom sa darí veľmi dobre.
@lenkakravcova Tak snáď je dané že v nebi na obláčiku sa musím večne radovať a v pekelných plameňoch musím smútiť pretože trpím. To je konečný ciel, alebo som niečo nepochopila?
Isteže máme svoju vôľu v rukách.
Len začiatok a koniec života nám je predurčený (pokiaĺ sa niekto neprepraví na druhý svet sám, tam si svoju cestu skráti vlastným pricinením -alkohol, drogy,
samovražda... (nerátam dusevnú chorobu, alebo ked človek dostane skrat a zabije sa, i keď to je tiež na dlhé diskusie)
Ale my sa rozhodujeme každé ráno ako budeme žiť, pokiaľ nežijeme pod nadvládou niekoho (otroci, vazni, týraní a vaznení ludia...)
Aj to, ze si si založila účet na MK a napísala tento príspevok bolo, predpokladám, tvoje rozhodnutie.
Každý sme si strojcom svojho života, pokým žijeme
🙃
@zltalienka Nemožeme/nedokážeme pred každou pohromou utiecť, ani ju predvídať, a teda voči luďom čo nezažili modernú vedu ( v histórii ludstva ju máme okamih) je to dosť nefér. Na nich asi až tak nezáležalo. Že sú pohromy na svete od nepamati asi chápem, len nechápem ako sa k tomu teda veriaci stavajú - ak nie štýlom bola to božia vola. Pokial viem bez božej vole ani lístok nespadne. Ďalšia možnosť teda je že boha moc nezaujíma čo sa tu deje , ale to mi zas nekorešponduje s tým že bedlivo sleduje či náhodou nemá Mara s Jožom nemanželský sex.
@ckocka raj nie je miesto na oblačiku. Sú to záhrady plne rastlín, plodov, príbytkov... Sú to celé svety. Je to niečo ako iný vesmír.
Ľudia, ktorí žili život spravodlivo a dodržia to, čo Boh stanovil, budú žiť život spokojný.
No a na opačnej strane budú ľudia, ktorí budú trpieť pre to ako nespravodlivo žili.
Cieľom skúšky je uspieť. Len hlúpy človek chce prehrať.
@ckocka Boh pozná naše skutky a vie či niečo urobíme alebo nie, tým pádom vie aj či náš život má pokračovať alebo je to už zbytočne. Z toho dôvodu vie ľudí napr aj skusať či trestať rôznymi prírodnými katastrofami.
Podrobíme vás skúške tým, že vás vystavíme určitému strachu, hladu, úbytku majetkov, životov a plodov. A oznám radostnú zvesť tým, ktorí budú trpezliví, Ktorí, keď by ich postihlo nešťastie, povedia: „My patríme Bohu a k Nemu sa vrátime“. Tým patrí požehnanie od ich Pána a milosť. A to sú tí správne usmernení. (Korán, 2:155-157)
@lenkakravcova To bude rozne, pre mňa je raj po smrti sa rozpadnúť na atómy.
No ty brďo, takže tí čo zomreli pri prírodných katastrofách boli tí, čo by v budúcnosti vyviedli niečo čo sa nepatrí a boh im vlastne znemožnil napáchať ešte viac hriechov . Hustý.
@ckocka tak to sa nestane. Hmotné telo je len jedna z dvoch častí nášho tela.
I povedali: „Existuje len tento náš život najnižší a nebudeme nikdy vzkriesení“. Keby si videl, keď budú postavení pred Pána svojho. Povie: „Nie je to pravdivé?“ Povedia: „Áno, prisaháme na nášho Pána.“ Povie: „Okúste teda trápenie za to, že ste veriť odmietali“. Prehrali tí, ktorí za lož označili stretnutie s Bohom. Ale keď k nim príde Hodina znenazdania, povedia: „Beda nám za to, čo sme v ňom zanedbali!“ A budú niesť svoje bremená na chrbtoch svojich. Je veru zlé, aké bremená hromadia. Život najnižší je len hraním sa a zábavou. A príbytok posledný je lepší pre tých, ktorí sa vyvarujú. A či nechápete?! (Korán, 6:29-32)
.....
Môže to byť i tak. 🙂 mohli byť už plne smerovany pre raj alebo pre peklo - teda aj keby žili dlhšie, ich smerovanie by sa už nemenilo. My nepoznáme budúcnosť a nevieme, to, čo vie Boh.
@lenkakravcova Ja ti kludne nechám záhrady, ty mi nechaj rozpad na atómy. Aspoň to tam nebudete mať preplnené.
@ckocka "Že sú pohromy na svete od nepamati asi chápem, len nechápem ako sa k tomu teda veriaci stavajú - ak nie štýlom bola to božia vola" tak to sa treba spýtať veriacich. Predpokladám že budú odpovede rôzne.
'Pokial viem bez božej vole ani lístok nespadne." Tak to neznie. Existuje "bez vetra sa ani lístok nepohne" a katolíci veria, že Boh o všetkom vie. Že si to Ty pospajála ako sa Ti aktuálne hodí, je Tvoj problém. Rovnako katolíci veria, že Boh dal ľuďom slobodnú vôľu, teda majú možnosť sa rozhodnúť inak ako je Božia vôľa. Z toho je úplne zrejmé, že Tvoje tvrdenie nevychádza z učenia katolíckej cirkvi.
@zltalienka Takže ty nie si veriaca, ale ovládaš učenie katolíckej církve? Tak preformulujem otázku, ako učenie katolíckej církve vysvetluje prírodné katastrófy, ktoré zabíjajú ludí? Je to ako v isláme, že boh tým eliminuje budúcich hriešnikov?
Podľa teórie relativity práve v tomto nami prežívanom okamžiku prebiehajú na vzdialenej galaxii udalosti, ktoré sa tam ešte len stanú. Dalo by sa teda povedať, že všetko je už dané. Lenže podľa tej istej teórie (mimochodom experimentálne tisíce krát overenej) nemôže sa informácia medzi nami a nimi preniesť hneď, ale len za milióny rokov. Keďže galaxia najbližšia je niekoľko miliônov rokov svetelných vzdialená. Kauzálny princíp sa teda nemôže porušiť. My svoje osudy tvoríme teraz a obyvatelia na tej galaxii zas vo svojej prítomnosti. Veľká vzdialenosť, konečná rýchlosť svetla a deformácia časopriestoru tieto prítomnosti posúvajú do rôznych časov z globálneho pohľadu. Takže podľa mňa nie je nič dané vopred. V tomto vesmíre platí zákon kauzality čiže príčina predchádza následku. A platí aj druhý termodynamický zákon, z čoho aj vyplýva, že čas má len jeden smer. Síce môže bežať rôzne rýchlo a môže sa aj zastaviť, ale dozadu bežať nemôže. Jediné čomu môžem veriť je to, že môže existovať vesmír nad týmto vesmírom, v ktorom by to čo platí pre tento vesmír neplatilo. Ani kauzalita. Rozbitý pohár by sa mohol poskladať a starec po smrti ožiť. Ale dôkazy o takom svete nie sú. Matematika však existenciu takého vesmíru nevylučuje. Ak teda existuje Boh v inom vesmíre s inými prírodnými zákonmi, on môže vedieť čo sa stane, ale my v tomto vesmíre sa to nedozvieme exaktnými spôsobom, pretože to fyzikálne nie je možné v tomto vesmíre. On môže možno vidieť náš vesmír ale my jeho nie. Ja verím tomu, že tento vesmír prebieha procesom vzniku a neustále je v pohybe. Okrem pohybu v priestore sa pohybuje aj v čase. Pohybuje sa z minulosti cez prítomnosť do budúcnosti. Minulosť sa zmeniť nedá ale dá sa zaznamenať, necháva stopy. Prítomnosť to je dosť zložité popisovať. Vieme o nej len preto, že náš mozog dáva vnemy do časovej postupnosti. Existuje porucha mozgu, kedy to mozog nedokáže. Títo ľudia nevedia čo sa deje, čo sa stalo a čo sa stane. No a budúcnosť je to čo sa ešte nestalo. My sme súčasťou vesmíru a podieľame sa na jeho tvorení. Ako ho tvoríme je naša slobodná vôľa. Aj vďaka mozgu, ktorý vie dať časové následnosť do správneho poradia. Patríme do toho procesu tvorenia. A rovnako tak aj bytosti v inej galaxii. Ak tam sú.
@ckocka "Takže ty nie si veriaca, ale ovládaš učenie katolíckej církve?" Takých ľudí je veľa, prekvapuje Ťa to? Ale ja určite nepatrím k tým, ktorí môžu vyhlásiť že "ovládajú" učenie katolíckej cirkvi. To, čo mám prejdené zo mňa žiadneho odborníka nerobia, nemám žiadny titul.
"Tak preformulujem otázku, ako učenie katolíckej církve vysvetluje prírodné katastrófy, ktoré zabíjajú ludí? "
Nuž, google mi nič nenašiel a ani som nikdy nepočula o oficiálnom vysvetlení katolíckej cirkvi tejto témy.
"Je to ako v isláme, že boh tým eliminuje budúcich hriešnikov?"
Toto som nikdy nepočula. Akurát čo mi toto tvrdenie nedáva zmysel, že by bolo toľko "budúcich hriešnikov vhodných na elimináciu " na jednej kope bez prítomnosti ostatných ľudí (ktorí ešte majú žiť,) že by bolo vhodné spustiť nejakú prírodnú katastrofu.... myslím si, že ak by boh chcel eliminovať "budúcich hriešnikov" tak je kopec iných spôsobov, nie iba tento devastujúci prírodu (teda božie dielo) .... a vôbec mi príde divné niekoho trestať za niečo čo ešte nespravil...a potom vyvstane otázka, kam vlastne títo "budúci hriešnici" po smrti pôjdu, keď vlastne ešte v čase smrti neboli hriešnici, ak do neba...tak to potom by sme všetci chceli zomrieť ako "budúci hriešnici" však....ak do pekla, tak kvôli čomu vlastne? .....tak ale to nie je moja viera, takže neriešim.
Ako sa môžeš dočítať v Biblii (z ktorej vychádza aj islam) Ježiš dal prísľub človeku čo visel na vedľajšom kríži, že "ešte dnes budeš so mnou v raji". Z toho sa dá usudzovať, že Ježiš chce odpúšťať až poslednej možnej chvíle, čo je vlastne to, čo hlása katolícka cirkev, odpustenie. To je to, čo sa mi páči, že Ježiš neprestáva prejavovať lásku, neodsúdi nikoho vopred ako "budúceho hriešnika" ale čaká až do poslednej možnej chvíle, aby mohol každého človeka pozvať do raja.
A ako si neveriaci ľudia vysvetľujú prírodné katastrofy, ktoré zabíjajú ľudí? Veria všetci na osud, karmu, alebo ako vlastne?
@jumama ten názor toho neurovedcov je zaujímavý. Samozrejme, že nie všetko koname slobodne. Čím sme viac pritlačení okolnosťami tým menej sme slobodní. Ešte aj vyber tovarov v obchode je ovplyvnený reklamou. A veľa rozhodnutí je náhodných. Pôjdem vpravo, alebo v ľavo? Ale v čase keď mame možnosť byť slobodnými tak sa rozhodujeme slobodne. No aj keď sme alebo nie sme v rozhodovaniach slobodní, tak myovolyvňujeme ako budeme myslieť a konať a nie je to dopredu dané.
@ckocka
@zltalienka teraz otázka, prečo tu boli prírodné katastrofy keď ešte neexistovali ľudia? Čo také urobili dinosaury, že ich Boh potrestal? Išli do neba, alebo do pekla 🤔 Mne sa strašne páči ako si napríklad moslimka myslí, že je stredobodom vesmíru a nejakého boha a áno, už len na ňu čaká kým zošle tornádo. Toľko sebestrednosti až to bolí.
@dominikamacakova všetko čo sa deje má nejakú príčinu. Ešte veda nenašla jav, ktorý sa stal bez príčiny. Sú niektoré javy, ktoré ešte nie sú vysvetlené ale v minulosti ich boli tisíce ak nie desať tisíce. Veda z nich skoro všetky vysvetlila nejakou logickou príčinou. Aj vyhynutie dinosaurov. Keď strčíme prsty do zástrčky pod napätím, tak ma to kopne alebo aj zabije. Boh môže existovať, ale nemôže zasahovať do behu príčiny a následku, musel byporušiť prírodný zákon, ktorý stvoril. My veriaci veríme, že to dokáže, lebo je stvoriteľ, Ale veda okrem zázračných uzdravení nič také ako zázrak ešte neobjavila. Keď robili pokusy s hádzaním kockou, s telepatmi, senzibilmi atd, všetko bola náhoda. Žiaden zázrak sa nekonal. Napriek tomu ja verím, že zázraky existujú. Keď nijaký iný, tak existencia tohoto vesmíru. A možno aj zázraky majú príčinu ktorú ešte len nepoznáme a tá môže pochádzať z iného vesmíru. To už je otázka viery. Veda ešte iný vesmír ani existenciu Boha neobjavila. No neobjavenie neznamená automaticky, že to nie je. Znamená to ale, že aj ateisti môžu mať pravdu.
@slovakboy je to normálna evolúcia a prírodné katastrofy tu boli od začiatku vesmíru. Žiadnym bludom, že tu sedí nejaký ujo na obláčiku neverím. Teraz je 77 pohlaví, ľuďom vadí, že sa človek identifikuje ako mačka a posielajú ho na psychiatriu ale to, že tu niekto hlása o ujovi pred nebeskou bránou a že napríklad Tsunami bola iba likvidácia budúcich hriešnikov tak to je cez čiaru. Toto nepatrí na psychiatriu,to je normálne 😅
Veda ešte neprwskumala a nedokázala všetko pretože na to zatiaľ nemáme techniku. Čiže vlastne tu je stále priestor na bludy.
@miui nie myslienka nie je vyrus doslovne.. to mam s filmu len nepametam ako sa volal ;) len ta ta pointa ze kazda informacia nieco zmeni..
@lenkakravcova takze Allah vie ako sa rozhodneme a on vie aka bude buducnost teda musi platit vyrokovo aj ze buducnost je predurcena a je len jedna a je jasne ako to vsetko dopadne v kazdej sekunde nasho bytia.. len rozdiel je ze o tom mi nevieme...ale ved samozrejme ze o tom nevieme...nevidim potom rozdiel od determinizmu v tejto teorii .. ved naozaj nevieme ako sa nas zovot vyvynie .. taku kauzalitu nema nik sancu spocitat (clovek .. chapem ze nejaka bozska osoba teoreticky ano ak ma nejake naozaj superschpppnosti co sa teda predpoklada samozrejme).. ak je buducnost len jedna nevidim ale v tom pripade ziadnu moznost slobodneho vyberu nejakeho mojho ja alebo slobodnej vole alebo duse alebo akokolvek to nazves. Samozrejme ze to nevylucuje tu iluziu toho slobodneho vyberu ktora podla mna prave vychadza z toho nepoznania tej buducnosti

Boží plán, Kismet, Karma...mnohí ľudia nachádzajú komfort v myšlienke, že udalosti v ich životoch majú vyšší zmysel alebo sú súčasťou nejakého väčšieho plánu, najmä počas ťažkých období...viera v toto znamená, že veríš, že tvoj život je ako film, ktorý už bol natočený. Všetko, čo sa stane, už je napísané a ty len sleduješ, ako sa to odohráva. Toto je predstava determinizmu – že všetko, čo sa stane, je už predurčené a nemôžeš to zmeniť...keď si naproti tomu predstavíte že váš život je ako kniha, ktorú píšeš ty sám. Každý deň máš pero v ruke a rozhoduješ sa, čo sa stane ďalej. Máš slobodu robiť rôzne rozhodnutia a tvoj príbeh sa mení podľa toho, čo si vyberieš. A ja naozaj verím, že mám slobodnú vôľu a môžem ovplyvniť svoju budúcnosť.