Je podľa vás vegánstvo strava budúcnosti?
vzhľadom na kl´mu a klimatické zmeny, a vzhľadom na to, že živočíšna strava má vysokú uhlíkovú stopu oproti rastlinnej ?
@mjk40 presne tak. Zaujímavé, že nič iné sa neobmedzuje, hlavne konzumný život ale všetko je teraz namierrené na mäso.
@dominikamacakova v reali, pri kupe domaceho lokalneho masa mozno usetris na doprave, ale celkove sa pocet emisi pri jeho vyrobe az tak neznizi.
Potom je tu ten problem, ze farmarska bio produkcia n lukach ako si to ludia naivne a romanticky predstavuju je pre pre velku masu konzumentov nedosiahnutelna.
Skratka ten pocet ludi co mame na planete a ta velka spotreba masa, ktoru pozadujeme, denne aj 2-3x maso, ranajky sunka, obed maso priloha, vecera opat nejaky syr maso...na toto vsetko nam absolutne nestaci ani poda 2-3 planet, nieto jednej.
treba si uvedomit ze nasi predkovia jedli samozrejme maso...ale kolko? raz do tyzdna, kto mohol, niekto ani to. Pani jedli casto ale to bolo tak 1 percento ludi. Nemali na to vplyv.... a kolko bolo obyvatelov celej planety ? 1-2 miliardy a teraz 8mld.
A masa ludi ktora sa dostala do strednej vrstvy blahobytu a spotreby vsetkeho, nielen masa, sa percentualne vyrazne navysila. Preto eko bio farmy su krasny romanticky sen, pre par ludi, co to chce a si to dovoli. V reali MUSIA nasu velku spotrebu zivocis. produktov naplnat tie velkochovy s desatisickami zvierat v koncetrovanych halach, s koncentrovanymi krmivami a velkou produkcio emisii. Inak nie je mozno naplnit dopyt po lacnych potravinach.
Teba kto platí???
@negymama 3x denne mäso? Preháňaš... Nepoznám nikoho takého. My doma mäso skoro vôbec nekupujeme a či si dá chlap na obed v robote to neviem. A neviem si tiež predstaviť, že môj chlap žije na šaláte... Už ľudia nevedia kvôli čomu sa majú haluziť 🤦
@autor smutný je tvoj príspevok. Nie, nikdy v živote nebude každý vegán. Dlhodobo sa tak nedá fungovať... A ty si vegánka? Ako dlho?
@zoro9836 tak dobrú chuť, daj si aj za mňa
@negymama skutocne poznas niekoho, kto je 2-3x denne mäso? Lebo ja skutocne nie... 4x v tyzdni mame vege, 2x v tyzdni mäso a 1x v tyzdni - bud ryba, donaska alebo sladke, to uz tocime... my skor nicime planetu spotrebou ovocia a zeleniny, uz len cerstveho padne cca. 22 kil/tyzden 🙄 Lacnejsie satit ako zivit tuto bandu 😂
@dominikamacakova su aj taki, hlavne chlapi
ranajky :sunka salama
obed: maso priloha
vecera : parky, slanina,
cez vikend opekacka.
Kolki ludia povedia, ze bez masa su hladni. Halusky, privarky, zeleninove jedla pre nich nie je jedlo. Ale ich vec. Co ma clovek na to povedat, hlavne udeniny vo velkom mnozstve skodia.
@anjelicek26 poznam, sme na dedine, vych. slovensko. Mnohi hlavne taki starsi jednoduchsi ludia su na maso 3x denne navyknuti, hlavne lacne druhy, udeniny, mastne maso.
@zoro9836 No co ja viem, s tou cenou... keby celkovo konzum trochu zmudrel a nenakupovalo by sa do bludu tak by to cele mohlo inak vyzerat.
Citala som clanky, ako napr. cena quinoi vystrelila tak, ze lokalne obyvatelstvo si ju pomaly nemoze dovolit a to pre nich bola zakladna surovina pri vareni. Avokadove lesy vytlacaju prales a tak by sa dalo pokracovat... a to len pre blby konzum... u nas sa tyzdenne vyvazaju tony jedla z obchodnych retazcov ako billa, lidl, tesco, v kontajneroch rovno do spalovne... namiesto toho, aby sa cena tovarov znizila a predala, vyhadzujeme to doslova do luftu 😣 a potom Feri farmar place lebo prerobil, lebo niekto je nenazrany 🤷♀️
@anjelicek26 alebo stretnem susedu s velkym nakupom a referuje mi co nakupila...
tak rozky /biele/, salamu, sunku, mlieko, maso na gulas.
zelenina je pre nich 3 mm platok paradajky na chlebe. Z kapusty ich naduva, strukoviny tie nie, bo z toho sa prdi. 😅 "salat" a ina zelenina to je pre zajace. a take reci.
@negymama ja ze toto skoncilo tak 30 rokov dozadu 🙄 Ako nehovorim, ze sa stravujeme "dokonale", ale mäso mam z troch lokalnych zdrojov a proste pomrazim si naporcujem a viem, odkial to je, zvysok ano supermarket, ale vyberam si podla kvality, nie hocikde proste niektore veci striekane na sto honov a tuto maju aspon "Europu" ked uz nie Nemecko... ono to asi este potrva, kym sa mentalita otoci, momentalne je mäso jednoducho prilis lacne a dostupne. V oktobri na Slovensku sa mi zrenicky pretacali, kolko tam stoji zelenina... ja sa potom tym ludom ani necudujem, ze beru ine 🙄
@anjelicek26 tak ty aj zijes v inej "lokalite" Dcera, co bola na 3 tyzdne v Nemecku na work campe, prisla uvelicena, ze mami tu mali taky dobry vyber rastlinnej stravy, zeleniny, hotovych bezmesitych jedal. A to boli v malom mestecku, nieze velkomesto.
Aj na tom samotnom w-campe sa stravovali zdravo, kopec zeleniny ovocia (decka boli klasicky masozravci, nieze nejaka komunita veganov/ a ze maso mali dokopy mozno 4-5x za 3tyzdne. Ranajky a vecera boli prevazne bezmesitne, max nejaky syr.
Ahoj. Ano, rastlinna strava je strava buducnosti, co sa ale veganstva tyka, to uz ti neviem odpovedat, je to otazka velmi dalekej buducnosti. Budeme si vsak musiet zvyknut aj na to, ze do stravy zakonponujeme aj hmyz. Rastlinna strava ma naozaj omnoho mensiu uhlikovu stopu, ak niekto tvrdi opak, myli sa. Pretoze tu rastlinu, ktoru zje krava ci prasiatko, zjeme rovno my, o mnoztvach uz ani nejdem hovorit.
Avsak, nemyslim si, ze maso vynechame uplne, to ani nahodou. Mali by sme ho ale jest omnoho menej, prospelo by to ako nam tak aj prirode. Vezmi si azijsku stravu...tam je maso zakomponovane takmer kazdy den. V jedle ho maju ale v malinkych mnozstvach alebo tam nie je vobec. Povazuju ho za pridanu hodnotu a je to jedna z najzdravsich kuchyn sveta. V nasich koncinach sa este pred 50mi rokmi maso zvyklo jest max dvakrat do tyzdna, to len nasa generacia sa rozmaznala. 🙂 Mame zapisane v hlavach, ze maso je zdrave a treba ho jest co najviac, co bola pravda v casoch, ked bolo nedostupne. Nase myslenie by sa teda poupravit.
Pri živočíšnej výrobe sa minie viac vody? rastliny sa nepolievajú? navyše jedna lúka vyživí koľko hovädzieho dobytka a to zasýti koľko ľudí? aby si zasýtila to isté množstvo ľudí, koľko metrov štvorcových na vypestovanie všeličoho by si potrebovala? to je taký blud toto, že to ešte berieš vážne... Veď sleduj zdroje z oboch strán, a hovorím o vedeckých zdrojoch, nie kdesi z aleternatívnych a ekozdrojov...
To nie je ze pohodlie, to je styl zivota.. Ja manzel deti maso milujeme aj ked samozrejme mame aj bezmasovy den, a koli aktivistke ako ty urcite nebudeme zrazu jest klicky a napodobne.. Tie si jedz ty a tebe podobni, Mala som som spoluziacky na strednej Co boli ze veganky az row, ziadne varene len klicky a obe vyzerali ako mrtvolky az so zltou pletou
@medea2003 ano minie sa viac vody.
zvierata totiz jedia rastlinnu potravu, staci porovnat kolko rastl. potravy /obilie, soja, repa, atd./ treba na vyrobu jedneho kg masa, je to podla druhu az 20kg. Plus dalsia voda ide na napojenie a cistenie zvierat.
@negymama a prívarok máš s čím, väčšinou s mäsom alebo vajcom + dobre zahustený múkou, ktorá už tie ž nie je čo bývala. Ja napríklad už nič nezahusťujem a cítime sa lepšie. Miesto prívarkov spravím radšej hustejšiu polievku.
Pozri netreba žiadne veganstvo ani vegetariánstvo. Treba zdravý sedliacky rozum. Vieš čo je fotosynteza? Čím viac CO2 , tým rýchlejšie rastú stromy , tým viac kyslíka. Treba sadiť stromy, neplytvat jedlom ani sa neobklopovat somarinami a zbytočným luxusom, neísť autom pomaly aj na záchod. Sústrediť sa na lokálne potraviny ci už rastlinné alebo živočíšne. A nie doviesť sóju cez pol zemegule . Žijeme v dobe obžerstva a kupovania nepotrebných veci. V dobe kedy nefunguje elementárna logika pestovania a chovu . To je problém a nie krava ci ovca .
@kvetinka75 nezahustujem mukou, bud nic nedavam, alebo dam zemiak, tekvicu, cuketu na zahustenie. fazulu robim casto na "mexicky sposob" zahustenu dusenymi paradajkami s cibulkou.
a podla toho co kto chce dam k tomu vajicko, udeninu /muzovi/ alebo opecene udene.
tofu. My sme doma mix. dvaja masozravci, dvaja vegetariani, dvaja vegani... Tolerujeme a prisposobime sa.
@negymama ja tiež tolerujem keď niekto neje mäso ale ak ho niekto potrebuje, tak nech si dá. Mne vôbec neprekážajú vegetariáni, vegáni a myslím, že žiadnemu čo je mäso nevadia. Len škoda že opak začína byť problémom

autorka - a vit. B12 je hlavne v mäse a mlieku. Takže nedostatok vitamínov zase budeme nahrádzať umelými?