Je pohodlnosť mladých problémom alebo len zmena doby?
Nezda sa vam, ze mladi tak nejak spohodlneli? Mam okolo seba dost ludi, ktori davaju prednost cestovaniu, pred nejakou normalnejsou pracou. Nechcu sediet v kancelarii, manualna praca je pre nich sproste slovo, radsej cestuju po svete, maximalne najdu nejake brigady.
Viem si to predstavit v mladom veku alebo po skole, ked sa este hladaju a chcu skusit nove a nieco zazit, ale coraz viac je takychto ludi uz vo veku, ked by mali premyslat inak. Su to ludia 35+. Sama rada cestujem, ale na druhej strane je treba nieco budovat, mysliet na buducnost. Nedavno sa vratila jedna znama zo Spanielska, pracuje tam na sezonu v hoteli. Ma skoro 40 rokov. Vlastne sa zda, ze len tak preziva. Potom mam dalsiu znamu 35 rocnu, je na Bali, plat ma taky, aky by mala aj tu.
Je mi jasne, ze kadzy mame svoju predstavu o zivote, ale z coho budu tito vecni cestovatelia raz zit, ked budu stari? A kde budu byvat, ked si za zivota nekupili nehnutelnost?
Nemyslim to nijak utocne, zaujima ma to.
A mne sa toto na mladých práve páči 😃 hoci vy píšete o nie mladých ľuďoch. Čoraz viac ľudí si je samo sebe pánom, ja by som sa tiež nechcela doprosovať dovolenky, vyhovuje mi, že pracujem kedy chcem a koľko chcem. Keby som kedysi lepšie premýšľala, tak by som si našla prácu, ktorú môžem robiť odkiaľkoľvek na svete, ale aj na tom sa dá zapracovať 😊
By si sa čudovala, koľko starších žien takto funguje... Oveľa starších...
@jablkovastrudla Je to fajn na zaciatok, taky start pre mladych, ktori chcu zarobit a zaroven byt pri mori. V urcitom veku to uz ale nie je praca snov a ludia sa na takych pozeraju skor zhora.
Ja keby čítam takýto životopis a tie práce čo menujete sú v zahraničí, tak by ma takýto človek zaujal viac, ako niekto, kto robí na Slovensku v továrni/obchode na tpp. Minimálne by som predpokladala, že vie jazyk a má vyššie ciele v živote
A moj bývalý manžel robil sezónne, zarobil toľko, že nemusel mimo sezóny robiť. Zatiaľ čo ja som si musela žobrať o pár dní dovolenky a zarobila som štvrtinu z jeho platu.
@kaca222 Spominam priklady z rodiny, ale aj mladi takto ziju, ze nechcu tpp, radsej v zahranici na podradnych poziciach.
@kaca222 presne.
@kaca222 ja si tiez klepem na celo ako som sa ako mlada za par korun ( ani nie eur!) pomaly zodrala v praci 🙆🏼♀️🤦🏼♀️😀
@kaca222 To vazne? Pretoze som sa stretla skor s opakom, zamestnavatel napriklad ten moj hodil take cv do kosa. Vyjadril sa, ze chlapec nevie co v zivote chce a asi nikde nevydrzi.
lenze ty zas pises o nejakych serioznych zamestnavateloch, cize si asi predstavujes kancelarsku pracu alebo co, ktoru ty povazujes za "dobru".
kludne ich moze zamestnat niekto napr. do kreativy, ak maju nejaky talent popri tejto praci, alebo mozu robit nieco s jazykmi, kedze boli vela "vonku", alebo mozu zacat "na stare kolena" podnikat, lebo sa vedia obracat... atd. atd.
@kavasmliekom Kamaratka takto s muzom odisli robit na sezonu, tiez niekam pri more. Vsetci krutili hlavou, pritom mala dobru pracu.
Môj ex nerobil pri mori, nemysli si, že každý kto ide do zahraničia, chodí prezliekat periny na hoteli. Alebo druhá možnosť, starať sa o starých. Niekto dokáže robiť jednu prácu aj 20 rokov, je zručný, šikovný, vyučený, ale na Slovensku nenašiel uplatnenie, resp.ked môže, ide robiť za 5000e, nebude robiť za 1800 🫣
Prepac ale toto je take malomestiacke zmyslanie ze ani neviem co ti na to napisat.
@deedol Pravdaze o serioznych zamestnavateloch pisem, ty by si chcela pracovat pod nejakym neserioznym? Ked sa hlasis na administrativne pozicie alebo nejake lepsie, tak tam je potrebna prax hlavne, mnohe veci zaucime, ale ako som pisala, sef hned take zivotopisy cestovatelov hodil do kosa.
Autorka, nikto z prispievajucich na tie tvoje zeny z rodiny nepozera cez prsty, len ty sama. Niekolkokrat si sa o nich vyjadrila, ze robia podradnu pracu🙄. Kazdy ma inu predstavu o zivote. Ty sa mozno toho dochodku ani nedozijes, ony si uzivaju zivot a ak sa tiez toho dochodku nedoziju, tak si aspon budu moct povedat, ze si zivot uzili.
Mimochodom, preco by nemohli cely zivot robit chyznu? Naozaj nerozumiem…
Nie je vsetko len o peniazoch..
@jablkovastrudla Ake zmyslanie mas na mysli?
@guudy Ale u nas v rodine ano, ist k nam na nejake rodinne posedenie, tak tam sa stale riesi kto kde pracuje, co robi a ak nerobi nieco poriadne, tak sa nanho pozeraju cez prsty. Aj vlastni rodicia tych, o ktorych pisem.
Chyznu mozu robit samozrejme, ale vo vyssom veku uz nemusia vladat, clovek starne, zvladne menej.
Nie som uplne mlada a tiez sa mi nechce. Predstava byt 8-12h v praci za smiesnu vyplatu ma teda nelaka. Mat stres,se kto bude s detmi pri chorobe,ci ma nevyhodia kvoli tomu,kryt prazdniny atd... Zijeme len raz a mam sa znicit niekde? A nie vsetci mozu robit v IT,manazerov,riaditelov a pod, ako to tu zvyknu niektore pisat.
ja by som nechcela pracovat pod ziadnym zamestnavatelom. a myslela som to tak, ze pre teba su "dobre" tie administrativne pozicie, ale ich by to mozno nebavilo, chapes? mam kamosku, co ma reklamku, a ta by vsetkymi desiatimi brala tych "cestovatelov" a nie niekoho, kto ani nevystrcil patu z rodneho mesta.
@jablkovastrudla som zvedavá, kde pracuje autorka
@petulda333 Prezivam tak trosku stagnaciu momentalne, najradsej by som niekam isla aj ja. Ale nemam gule to urobit, pocuvat reci rodiny, ze som sa zahodila a tak podobne.
inak autorka, v dobrom, daj si potom pozor, ak mas svoje deti, aby si aj ty ich takto nehodnotila a nechala ich, nech si vyberu vlastnu zivotnu cestu. duplom, ak to mate takto zauzivane v rodine.
@kaca222 presne tak,tiez lutujem,ze som davnejsie nedala na seba....
@kavasmliekom Ziadne extra miesto, pracujem ako asistentka v advokatskej kancelarii.
Ahoj aj ja mam takych ludi v okoli a teda dost vela...niektori mi aj pisu ze ked sa vratia na SVK ci by som im u nas vo firme nedohodila pracu 😀 su to vacsinou ludia ktori neplanuju deti a rodinu..majetok pre nich nie je dolezity..ked som sa ich opytala ze z coho budu mat potom dochodok povedali ze toho sa asi nedoziju a neriesia 😀mne to tiez pride divne ale je to ich zivotne rozhodnutie...zas mam kamosky co mi povedali ze oni sa nevydavali preto aby chodili do prace..ze muz sa ma postarat a oni rodia 5-6 deti a su doma a ani potom sa do prace nehrnu..ale budis kazdy podla svojho gusta.. 🙂 mna zas naplna moja praca a rodina 🙂
Chod a na reci sa vykasli
To ste potom rodina primitivov, no….nie je dolezitejsie, ci su dotycne v zivote spokojne?
Mimochodom, prave u mna doma upratuje nasa 66 rocna upratovacka ;)
tak si mozno odpovedz, ci im skor nezavidis, ze oni na to gule mali a ty nie.
ved pracuju, a byvanie? nepotrebuju vlastnit nehnutelnost, vo svete je bezne byvat v podnajmoch.
A prečo si len asistentka a nemáš na viac?

@deedol Ked si zamestnavatel precita v zivotopise, ze pracovala ako chyzna, potom niekde v sklade a na samych takychto poziciach, no tak ta ani nepozve na pohovor na nejaku lepsiu pracu. Takze si akoby tymito pracami zatvoria dvere pre nieco lepsie.
Ale to si myslim ja.