Je pohodlnosť mladých problémom alebo len zmena doby?
Nezda sa vam, ze mladi tak nejak spohodlneli? Mam okolo seba dost ludi, ktori davaju prednost cestovaniu, pred nejakou normalnejsou pracou. Nechcu sediet v kancelarii, manualna praca je pre nich sproste slovo, radsej cestuju po svete, maximalne najdu nejake brigady.
Viem si to predstavit v mladom veku alebo po skole, ked sa este hladaju a chcu skusit nove a nieco zazit, ale coraz viac je takychto ludi uz vo veku, ked by mali premyslat inak. Su to ludia 35+. Sama rada cestujem, ale na druhej strane je treba nieco budovat, mysliet na buducnost. Nedavno sa vratila jedna znama zo Spanielska, pracuje tam na sezonu v hoteli. Ma skoro 40 rokov. Vlastne sa zda, ze len tak preziva. Potom mam dalsiu znamu 35 rocnu, je na Bali, plat ma taky, aky by mala aj tu.
Je mi jasne, ze kadzy mame svoju predstavu o zivote, ale z coho budu tito vecni cestovatelia raz zit, ked budu stari? A kde budu byvat, ked si za zivota nekupili nehnutelnost?
Nemyslim to nijak utocne, zaujima ma to.
A prečo ťa to vôbec zaujíma? Môže ti byť jedno, čo robia iný a ako budú žiť v budúcnosti. Tiež by som manuálne pracovať nešla, nevidím v tom dôvod, keď sa viem zamestnať lepšie a nič tam nerobiť. Keby si nenájdem priateľa, tak tiež takto vo veľkom cestujem.
Nie je umenie robiť, ale zarobiť 😁
@lenuska9999 alebo odrbat
@lenuska9999 To je pravda, ale napriklad moje zname nejak moc nezarobia. Urcite nie tak, aby si mohli dovolit kupit nejaku nehnutelnost a do buducnosti moc nepremyslaju.
A vidim takych ludi coraz viac, tak preto ma to zaujima.
Vsak nech cestuju. Aky to ma vplyv na tvoj zivot?
coraz viac ludi spekuluje.
a vlastne este jedna vec, vela LUDI NECHCE DO TOHOTO SVETA DETI a preto sa sustredia radsej na cestovanie.
po dietati je asi druha vec na svete, je sen ===== spoznat svet, co kazdy z nas tuzi. neverim ze nie. ....a nie ze dovolenka ale cestovanie.
takze ja sa vlastne ludom necudujem, sama som bola v zahranici
@viestta Ved nijaky. Ale napriklad na mna sa divaju ako na mimozemstana, lebo som zamestnana na tpp a im sa to nepozdava, ze treba zit a nie otrocit cele dni v praci. Tak bud mam len divnych ludi okolo seba alebo je to novy trend.
@balerina2025 Ja takisto cestujem ked mozem, ale som obmedzena dovolenkou v praci. Aj to je nieco, co sa mnohym nepozdava, ze ako mozem takto zit, makat a potom nachvilu ist niekam k moru.
su to tvoje kamosky alebo zname, tak sa ich mozes opytat, ake maju plany v dalsom zivote a v starobe. trocha mam pocit, ze ich odsudzujes. kazdy je iny, niekto nepotrebuje ku stastiu vlastny dom a tpp.
tvoji kamarati co ti to radia, su sikovnejsi. ano. trocha pravdy na tom je.vela madych umiera skoro na rakovinu infarkt a neuziju zivot a nie ze dochodok. :((((
. preto kazdy kto ma mozno skusenost, ci smutok ci neviem co, chce za ten kratky cas na svete aj zit , nie len prezit. a to bezne ludia robia, prezivaju...
to co prezivas, preziva 1/2 naroda. ak sa ti nepaci, zacni sama podnikat. a budes sama sebe panom....
alebo si podavaj stale sportku. ..mozno motyka vystreli. alebo si zober bohaca
@deedol Su z mojej rodiny a mna lutuju, ze ja mam pracu na tpp a musim sa doprosovat dovolenky a idem raz alebo dvakrat za rok niekam. Ze ony takto zit nevedia. Pritom v tom zahranici robia podradne prace a mna lutuju.
@balerina2025 Ibaze ony nepodnikaju, pracuju kdesi v zahranici na najnizsich poziciach, napriklad chyzna alebo tak a mna poucuju, ked pridu raz za rok na nastevu, ze aky nanic zivot mam a ze by si to nevedeli predstavit, ze ony chcu od zivota viac.
uprimne, ja som bola tpp a teraz som szco a uz by som tpp nechcela prave kvoli tej neflexibilite. (ale keby nebola ina moznost, samozrejme by som robila aj na tpp.)
cize viem pochopit, ze ta lutuju, lebo nemozes byt spontanna.
na druhej strane aj ty lutujes ich, lebo nic nemaju (byt, dom, majetok, mozno muza, deti?)
cize ste si kvit. proste mate kazda iny zivotny styl.
Aku podradnu pracu maju v zahranici ked manualna je pre nich sproste slovo?
a zas v tom zahranici mozno zarobia za sezonu tolko, ze potom mozu pol roka nic nerobit. mala som takeho kamosa, co vzdy isiel na par mesiacov, robil v gastre, a potom cestoval. mne to prislo super, ked to jemu vyhovovalo, aj ked ja by som to tak nechcela. ved o tom je ta rozmanitost, nie?
ale preco ta to trapi. oni mozno zarobia malo / vela, neviem, ale precestuju a to je sen vela ludi, cestovat. ked raz uz mas rodinu, je to uplne o inom. spoznat svet je druha najkrajsia vec po dietati, to je moj nazor. inac sa to vsetko toci dokola cely tento zivot nas.
@jablkovastrudla Jedna ta znama tam robila chyznu, potom niekde v sklade, ale napriklad dalsia spravuje nejaku webovu stranku a poznam dalsich, ktori by nepracovali manualne.
..z niečoho cestovať musia, takže majú zarobené,alebo sú na zárobkoch vo svete a popritom cestujú...
Však každý ako mu vyhovuje, ja som spokojná, že mám tpp a čo robia ostatní mi je šumafuk, zrejme niesi spokojná tak máš potrebu riešiť druhých, nech robia aj smetiarov každý si vyberie ako chce žiť, a ci ide kamoška 5 x na dovolenku nech ide doprajem jej, nastavenie života je základ
@deedol No to ano, ale pride rodina, deti a asi potom nebudu chodit na sezony do zahranicia, nie? A kto seriozny ta potom zamestna, ked si pracoval na takychto poziciach, no mozno niekde vo fabrike.
Ale je mozne, ze len na to zle pozeram. Ja som taka povaha, ze stale premyslam nad buducnostou, snazim sa nejak zabezpecit a tak.
@miskakyska Teraz sesternica koncila sezonu v Alpach ako chyzna, teraz je doma a zas bude odchadzat na letnu sezonu. Cez zimu bola stale na lyziach a v lete je akoby na dovolenke, lebo ked nerobi, tak je na plazi. Co je uplne super, len mi prislo, ze toto je skor pre mladych ludi, co sa este len spoznavaju a nie pre takmer 40 rocnu zenu.
preco ta to trapi. zameraj sa na seba prosim
Ľudia už nechcu robiť zo seba otroka, ja by som napríklad na plný úväzok keď mám dieta nešla pracovať
vlastnenie nehnutelnosti nie je cesta ku stastiu. poznam vela ludi, ktori vobec takto vlastne byvanie neriesia a ani to nemaju v plane a byvaju dlhodobo v podnajme. niekomu to tak viacej vyhovuje a peniaze, ktore by vrazili napriklad do stavby domu, tak radsej precestuju. nevidim na tom nic zle. nemusia vsetci zit rovnako 🙂
pozri, mozno nechcu rodinu a deti. mozno by aj chceli, ale nedari sa im najst partnera, tak co maju sediet doma nestastne? mozno sa ich situacia casom zmeni, mozno nie. ved chyznu moze robit pokojne aj v dalsich rokoch, nie? a k tomu zamestnaniu, preco by ich nezamestnali? tento moj kamos ma teraz rodinu a v pohode sa zamestnal tu.
ja som tiez taka, ze som radsej "zabezpecena", ale respektujem, ak to ma niekto inak, a trocha to aj obdivujem (v dobrom zavidim).
p.s. tiez budem mat o chvilu 40 a nepripadam si nejaka stara, mozno je to aj o mentalnom nastaveni?
Ale ved chyzna je manualna praca, tiez som ju robila pol roka, to som bola uplne ko a to som mala 20.
To ze niekto nechce full time job z neho nerobi horsieho cloveka. Ja som tiez robila pre niektore tu podradnu pracu ( assistant manager v restavracii)
Staci im povedat ze kazdy podla svojho gusta.potom na dochodku si mozete porovnavat kto urobil lepsie rozhodnutia.
Moji bezdetny kamarati boli teraz na rok prec, cestovali.a uzivali si zivot. Deti nemaju, peniaze utracaju ako chcu. Nevidim na tom nic zle
A ja zase poznám ľudí, čo na prvý pohľad nikdy nepracovali, len chodili do zahraničia a predstav si, že tam chodili robiť, a zarobili si a aj majú svoje bývanie, aj rodiny. Čo ťa to tak trápi, ako si kti naloží so svojím životom?
Tiež hovorím dcére, nech sa učí jazyky a nech si nájde takú prácu, aby aj niečo popri nej zažila, nie len robila za pásom a ani sa nepretrčala na Instagrame 🫢

ja mam pocit ze zeny si robia deti lebo sa im nechce robit.