icon

Je pohodlnosť mladých problémom alebo len zmena doby?

9. apr 2025

Nezda sa vam, ze mladi tak nejak spohodlneli? Mam okolo seba dost ludi, ktori davaju prednost cestovaniu, pred nejakou normalnejsou pracou. Nechcu sediet v kancelarii, manualna praca je pre nich sproste slovo, radsej cestuju po svete, maximalne najdu nejake brigady.
Viem si to predstavit v mladom veku alebo po skole, ked sa este hladaju a chcu skusit nove a nieco zazit, ale coraz viac je takychto ludi uz vo veku, ked by mali premyslat inak. Su to ludia 35+. Sama rada cestujem, ale na druhej strane je treba nieco budovat, mysliet na buducnost. Nedavno sa vratila jedna znama zo Spanielska, pracuje tam na sezonu v hoteli. Ma skoro 40 rokov. Vlastne sa zda, ze len tak preziva. Potom mam dalsiu znamu 35 rocnu, je na Bali, plat ma taky, aky by mala aj tu.
Je mi jasne, ze kadzy mame svoju predstavu o zivote, ale z coho budu tito vecni cestovatelia raz zit, ked budu stari? A kde budu byvat, ked si za zivota nekupili nehnutelnost?
Nemyslim to nijak utocne, zaujima ma to.

Strana
z5
clarissa96
9. apr 2025

Úprimne nerozumiem tej netolerantnosti voči ľuďom, ktorí si zvolia iný životný štýl. Veď je úplne v poriadku, ak niekto nechce sedieť v kancelárii od 9 do 5 a radšej cestuje, pracuje sezónne alebo robí brigády. Neznamená to, že je menejcenný alebo nezodpovedný. Žiadna práca nie je podradná.

Nie každý túži po hypotéke a dome v satelite. A je to úplne v poriadku. Každý má právo vybrať si, ako chce žiť, kým nikoho neobmedzuje. Namiesto odsudzovania by si mohla začať rešpektovať, že šťastie nevyzerá u každého rovnako.

zmrzlinka2021
9. apr 2025

@clarissa96 väčšinou netolerancie vychádza z toho, že človek je frustrovaný zo svojho života, nie je stastny

ibaja29
9. apr 2025

Podla kna ta skrie ze oni cestuju a ty nie. Kedze pises ze si obmedzena dovolenkou v praci. Poznam to a tiez ma uz nebavi robit ma tpp kde musim pocuvat same prikazy a buzeraciu. A to som vyskusala viac prac. Vsade skoro to iste. Mam svoju nehnutelnost ale.do buducna rozmyslam ze ju predam a radsej budem cestovat alebo zit proste inak ako teraz. Citim sa ako taky otrok. A preto ani deti nechcem. Nevidim v tomto celom nejaky zmysel.

bonboniera
9. apr 2025

Ty robíš podradnu asistentku na ttp, nemáš žiadny spoločensky život, nemáš na nic čas, nič nezazivas, mas 20 dni dovolenky ale čudní a pohodlní sú ľudia ktorí si plnia sny, dobre tomu rozumiem? 🤯

natalka13
9. apr 2025

Tak si nam to konecne objasnila - zijes tak ako zijes - smutno a len preto, lebo sa to tak patri a tak si to predstavuju hlavne tvoji rodicia.
No co uz, Zi a nechaj zit!

gov
Odpoveď bola odstránená
margotka17
10. apr 2025

Na našich rodinných posedeniach neriešime prácu. Všetci pracujeme na Slovensku, všetci na dobrých pozíciách, ale od malička bolo vstepovane, že sa treba učiť, aby sme sa mali primerane dobré. Dosť rôznych povolaní máme v rodine, každý je spokojný a na brigádu do zahraničia sa chodilo len cez prázdniny. Ale áno, tu je veľa mladých ľudí skôr doma, nepracujú, rodičia ich živia a ani nemajú záujem o prácu.

kittykat22
10. apr 2025

@gov prosim ta, ty informatik. To iste hovorili tvoji rodicia - ze budeme robit len tie internety! Tvoja mama by bola nadsena keby vedela, ze sa zapajas anonymne do diskusie na konika - a nepis, mi ze to nie je pravda. Presne tie iste reci ako mas ty teraz o umelej inteligencii. Si stary. Tak svet sa asi posuva dopredu. Mame sa vyborne. Co by si si asi predstavoval ze tie deti budu robit? Chodit na pole a pestovat mrkvu a zemiaky?
Detom patri svet. Je to ich buducnost. Snad si nemyslis, ze sa nam budu klanat. Budu na tom lepsie ako my, tak ako sme my na tom lepsie ako nasi rodicia.

martinadomianova
10. apr 2025

Ako keby tie nehnuteľnosti boli lacné. Majú mnohokrát premrštené ceny.

misanthropicdann
10. apr 2025

Pre mňa je pohodlnosť TPP a kúpená nehnuteľnosť na hypotéku.

To je najpohodlnejši spôsob života pre bežných ľudí.
Pravidelná práca s pravidelnou výplatou a s vlastným pohodlným bývaním.

Nemusíš rozmýšľať kde zarobiť peniaze, kde budeš bývať o pol roka. Proste vypnúť hlavu a ísť si rutinu autopilot.
Nemusíš sa skoro vôbec strachovať, trápi ta len cena potravín a energií.

romino
12. apr 2025

Ja poznam ludi co aj doplatili na to, ze nerozmyslali do buducnosti. Ale ze len viac cestovat, uzivat si, "zijeme len raz" a tieto frazy.
Vela rokov sa to moze javit, ze si ziju paradne, aj sa da zavidiet.
Ale neskor to dolahne, nie sme vecne mladi.
Ked vidia, ze ich vrstovnici, maju predsa len dom, byt, zazemie atd ...a oni furt po podnajmoch, dake sezonne prace atd. - skratka, ze usiel vlak.
Nech mi nikto nevravi ze 50tnikovi, co je v dakom podnajme, nic si nevybudoval, nedochadza ze sakra co bude so mnou o 15 rokov na dochodku

romino
12. apr 2025

@bonboniera autorka uvadza priklady ludi, ako napr. 40rocna, robi len sezonne v hoteli v spanielsku. Alebo ina, co na Bali, a to za rovnake peniaze ako na Slovensku
No neviem, ci to je dake uzivanie si.
Dobre, par rokov tak fungovat, preco nie, to znie super. Nielen tu na SK sa zahrabat.
Ale dlhodobejsie mi pride take fungovanie ako prilis kratkozrake rozmyslanie.
Ja uz mam blizsie k 50, hodnotim to podla ludi co poznam co tak zili / ziju

lebandulka7
14. apr 2025

Ja sama som hneď po skončení školy vycestovala smer Holandsko potom Česko Rakúsko Španielsko a teraz idem do Talianska pracovala som vždy sezónne a neľutujem veľa mi to dalo do života v každej krajine som pracovala v inej oblasti a získala nové skúsenosti keď si po sezóne niečo hľadám tu na zimu tak neni problém a zamestnajú ma všade a určite odporúčam každému mladému vycestovať sú to neskutočne skúsenosti a spomienky 🙂 a moja rodina je skôr na mňa hrdá že sa len zbalím a idem žiadne pozeranie cez prsty 🙂

autor
14. apr 2025

@lebandulka7 A nemáš strach, že sa budú na teba pozerať ako na neserióznu čo nikde nevydržala a že si takto nenájdeš niečo stáleho?

autor
14. apr 2025

@romino Súhlasím až na tie byty. Teraz je to fakt ťažké si niečo kúpiť, lebo hypotéku nedostanú všetci čo pracujú, ako tomu bo kedysi.

petrusa87
15. apr 2025

Nemusia ani cakat na dochodok, nedajboze sa im atane uraz a ani na invalidne ani ciastocne nebudu mat narok. Akurat tak dopadla moja zakaznicka so synom, ktory iba na cierno na stavbach robil na sk a tiez sa kaslal na buducnost teda na dochodok a teraz su odkazany iba na jej dochodok

luccija
15. apr 2025

Ja im fandím.Nie každý má nalinajkovany život.U muža v práci jeden chalan chodí pravidelne na 3 m do Álp na sezónu zarobí oveľa viac ako tu a tiež mu ťahá na 40 tku.

luccija
15. apr 2025

""nemáš strach, že sa budú na teba pozerať ako na neserióznu čo nikde nevydržala a že si takto nenájdeš niečo stáleho?""
Vycestovať do neznáma, jazyk atď nedokáže každý prečo by mala byť neseriózna?v niekoho iných očiach je smela, vie sa prispôsobiť, zariskuje, vyskúša niečo nové každý by si mal vyskúšať aj život a prácu inde aspoň na pár mesiacov

Strana
z5