icon

Je Slovensko najbohatšia krajina v Európe?

31. júl 2023

Podla toho tu citam kazda uzivatelka zaraba minimalne 2500€ v cistom (ale vacsina ovela viac), co je okolo 3000€ v hrubom, manzel minimalne 5000€-6000€ v cistom. Kazda ma aspon jednu kupenu a davno splatenu nehnutelnost, dve-tri top auta, na dovolenky sa chodi aspon 2x do roka, minimalne na Seychely. Teraz bola diskusia ze za platovy nadstandard sa povazuje minimalne 8000€ v cistom, inde ze od svadobnych hosti dar minimalne od 200€-500€ na osobu.

To nehovorim s nejakou zavistou, ale vsinam si, ze to je vyssia zivotna uroven a vyssie predstavy o nadstandarde, ako napriklad vo Svajciarsku alebo v Skandinavii, a ja mam VS magister a pracu v odbore na plny uvazok, a ani nesnivam o takychto prijmoch. V mojom okoli v Bratislave to tiez nie su u ostatnych take palky. Akoze nezivorime, ale tiez ziadne desattisice v cistom a exotika 2x rocne. Tiez to nesedi s “oficialnymi” udajmi o podmienkach na Slovensku, kde sa uvadzaju ovela nizsie sumy.

Tak ako to je?

kvetinka75
31. júl 2023

autorka - ja mám známu a tá robí obchodnú zástupkyňu má cca 2tis. každý mesiac. niekedy viac, niekedy menej. Podľa toho, koľko sa jej podarí predať. A videla som aj výplatné pásky iných obchodných zástupcov v inej oblasti a pod 3tis. nemali. A to sú oblasti, ktoré sa každý naučí sa môže to robiť. Takže tak

amelia89
31. júl 2023

Podla mna si sa zle zobudila do pondelka. “vacsina” uzivateliek tu tak akurat caka na rodicovsky prispevok

daniela2202
31. júl 2023

Ale si im to teraz napálila...herečkám...😁😁😁👍👍👍👍👍👍👍👍

anonymous87
31. júl 2023

Autorka, povedala si, ze dan je okolo 21%, to teda nie je… ak ma niekto hrubu mzdu 3000€ je to cca 2100€ v cistom… neviem kde som kopla, upravila som tebou napisanu informaciu, ze dan z prijmu je 19% 🤷‍♀️ cize ked ta opravim, tak som si kopla… no dobre

daniela2202
31. júl 2023

@amelia89 😂😂😂👍👍👍

zuzinka888
31. júl 2023

Politici rozhadzuju akoby to bola pravda🤣

kvetinka75
31. júl 2023

@amelia89 ja nie, ja na výplatu 😂.

poopsie
31. júl 2023

Alebo to vyzerá na kvalitné PMS... Zarábaš 2x toľko ako ja... A nemám pocit, že ty by si sa mala rozkrikovať na túto tému... Tak nech ich má ten kuriér, ale chudák koľko sa narobí (nemenila by som s ním) .. A nemám pocit,že je tu každá druhá generálna riaditeľka... Ale kto má veľa potrebuje ešte viac 🤷‍♀️

autor
31. júl 2023

@poopsie Jejda vobec si to nepochopila. Ja sa ani nahodou nechvastam mojim platom, mam skor depky z toho ako som na tom zle, ked citam kolko zaraba vacsina bab tu a ich muzi ani nehovorim. Tak som si kukala clanky, ze ako na tom Slovensko proste je a nesedi mi to s tym co sa pise tu. Skor mi to zapada do mojej situacie.

ropucha6
31. júl 2023

Autorka, stale pises blbosti, prosim ta, pouzi aspon kalkulacku ak uz to sama nezvladnes. Navyse tie dedukcie su uplne scestne, co ma plat so splatenou hypotekou? Poznam ludi, co zarabaju od 700e-10000e mesacne, aut maju, kolko realne potrebuju, niekto drahsie, niekto lacnejsie, zostatky hypotek su vacsinou umerne tomu, kedy nehnutelnost kupili. Poznam aj cloveka s platom 8000e, co byva v prenajme, no a. Seychelly nie su zrovna extra luxusna destinacia a taku exotiku vies dat lacnejsie ako nejaku AI dovolenku v lepsom hoteli v Europe. Navyse plat nic nehovori o vydavkov cloveka. Cize zbytocny vylev.

kvetinka75
31. júl 2023

autorka - tak ja zarábam menej a nemám vôbec z toho depku. Vlastne teraz áno lebo je pred výplatou. Potom budem 2 týždne happy, koľko mám prachov , týždeň pred výplatov , sa vždy teším koľko som zase ušetrila a posledný týždeň ma vždy dorazí, neviem prečo, vtedy mám najvyššie výdavky 😂

poopsie
31. júl 2023

Tvojej situácie? Ty zarábaš oveľa viac ako väčšina ľudí a ty sa ešte ľutuješ.. A ja som tá čo som nepochopila 🙈🙈🙈

kvetinka75
31. júl 2023

@ropucha6 aj ja chcem mať 8tis. 😢. Ale ja blbá sprostá, počúvam svoje volanie a šup do zdravotníctva som sa vybrala a ptoom človek vyplakáva, že nemá prachy 😉

autor
31. júl 2023

@ropucha6 Co ma plat so splatenou hypotekou? No celkom dost podla mna, ak vezmeme do uvahy ceny nehnutelnosti a fakt, ze baby tu asi nemaju kazda 65 rokov. Takze ak je dom splateny v rozmedzi 22-35 rokov dajme tomu, splatka bude dost vysoka. Ako to davaju ludia zo 700-1000€ a stale im staci na ostatne nakladt, ozaj netusim.

autor
31. júl 2023

@kvetinka75 Myslim tym 22-35 rokov biologickeho veku ziadatela

mamina7070
31. júl 2023

skus sa zbytocne nedeptat a ries si svoju situaciu ak ta to trapi ale myslim ze nemas taky nizky plat 😉

autor
31. júl 2023

@poopsie Hej, stale si to nepochopila, lebo zo standardu tu na MK to nie je ze vela, ale uplna almuzna

apolka77
31. júl 2023

A to som tu minule čítala koľko dajú za dovolenku na týždeň keď som videla tie sumy že 4-5-6000 tiež som si pomyslela to čo ty. ..

kvetinka75
31. júl 2023

autorka - ja som napríklad nemala hypotéku vôbec. Jednu si bral môj muž, vtedy ešte sme sa nepoznali, a to sme splácali. Tak máme 2 nehnuteľnosti. Ja som mala byt v 23 rokoch a bez úveru. Bolo to síce rped 100 rokmi ale keď vidím, koľko ľudí ako si zarába, ako je všetko so všetkým poprapájané, ja sa nečudujem, že má veľa ľudí peniaze. Niekde predsa musia byť tie, ktoré odvedieme

cubo2
31. júl 2023

Pletu sa tu pojmy, dan z prijmu, odvody, zivnost, hruba mzda.. a ty autorka mas v tom tiez riadny gulas. Ale ani sa necudujem, financna gramotnost na slovensku je uplne mizerna a skolstvo na tu uplne kasle, co je hrozne.. ale dobre, tak tu je maly rychlokurz.

Sposob zarobku: Zamestnanec
Superhruba mzda (synonymum cena prace): Suhrnne mnozstvo penazi, ktore musi firma "minut" na zamestnancovu mzdu (odvody + preddavky na dan)
Hruba mzda: uplne imaginarne cislo, financne nikde nefiguruje, vyratavju sa z neho ostatne dva
Cista mzda: to co ti pride na ucet, po zaplateni odvodov a zdaneni. Z toho sa uz nic neodvadza, vsetko je tvoje a mozes to minut ako len chces.

Sposob zarobku: SZCO / zivnost
Fakturovana suma (nazyva sa aj obrat): Suma penazi, ktoru fakturujes platiacemu klientovi. Zo zarobenej sumy si platis sama zdravotne odvody, socialne odvody, raz rocne sa spravi danove priznanie a bankovym prevodom zaplatis dan financnej sprave. Zvysok penazi je "cisty" zarobok a mozes ich minut ako chces.
Hruba mzda / cista mzda pri zivnosti neexistuje.

Z pohladu danoveho zatazenia je na tom najhorsie zamestnanec, v podstate polovicu mesiaca robi pre stat. Cize ak ti pride vyplata cisteho 880 mesacne, tak tvoj zamestnavatel ti zaplatil v skutocnosti 1500, len stat si po ceste "zobral". Zivnostnici to maju lepsie, lebo pausal dost pomoze na odratanie dani. Nevyhoda je, ze odvody si musis platit, ci zarabas alebo nie. Takisto nemas platenu dovolenku. Nepracujes, nezarabas nic.

autor
31. júl 2023

@apolka77 Coze?? To som necitala, ale my teraz ideme a 2700€ nas stal 5 hviezdickovy hotel na tyzden spolu. A to je ze spolocna dovolenka, takze si na to pocas celeho roka odkldame

anonymous87
31. júl 2023

Autorka: ale ked si vezmes, ze realne zarabaju 2 aspon 2000€ mesacne (povedzme aj tych tvojich 1700), tak je podla mna vcelku ok nie? Ved to je cca 3500€ cisty prijem.. mesacne nech su naklady 1500-2000€ (aj so stravou a vsetkymi poplatkami). Tak rodine ostane 1500€ na mesiac. A to je malo?

aaadkaaa
31. júl 2023

Netreba hlavne verit vsetkemu, co tu citas. Nie kazda, co sa tu prezentuje ako super bohata s nadstandardnym platom a 3 nehnutelnostami, tak v skutocnosti aj zije... niektore si tu skratka vytvaraju realitu, v ktorej by zit chceli a mozno tomu aj same veria😄

kvetinka75
31. júl 2023

@apolka77 tiež som videla tú diskusiu, dokonca tam bola suma 8tis. Ja neviem kam to chodia, aká luxusná je dovolenka, či pijú priamo zo zlata,

autor
31. júl 2023

@cubo2 Paci sa mi, ako povysenecky a arogantne si sformuloval prispevok, ale o to tu vobec neslo. Gro prispevku je, ze mi nesedia subjektivne udaje tu na MK s realnou situaciou na Slovensku, preto ma to prekvapuje.

anonymous87
31. júl 2023

@apolka77 ano aj nas vysla dovolenla cez 5000€. Obaja cely rok pracujeme, odkladame a nie nezarabame ani zdaleka 8000€ 😂 ale ze ani zdaleka… zijeme uplne normalne, nechapem co je na tom divne…

autor
31. júl 2023

@anonymous87 A to ste boli kde, na St. Barths? 😂

anonymous87
31. júl 2023

Nie neboli, ideme. A nie je to jedno? Co je akoze na tom take poburujuce.. ja nechapem 🤷‍♀️

peter0123
31. júl 2023

Autorka, čítaš veľmi selektívne, privádzaš sa tým do depresií. Buď čítaj poctivo všetko áno sa treba odhlásiť s 🐎.
Mi dvaja s mužom nemáme spolu toľko čo píšeš a nikdy som to netajila.Je tu takých veľa len sa nebudú chváliť sa zarábajú minimálku.

apolka77
31. júl 2023

@anonymous87 divné na Tom nič nie je každého vec ale dať na týždeň 5000 eur ako wtf???? Ani keby som mohla nedám..duplom keď nemám taký príjem..mne by to bolo hrozne ľúto veď to je riadna palka a hlavne keď viem že za polovicu sa dá zohnať niečo podobné alebo ešte za menej ...ale vaše peniaze vaša vec.